واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ریاضت به سبک انگلیسی
بخش سیاسی- در ماه اخیر اوضاع امنیتی انگلیس رو به وخامت گذاشته است. نا آرامی های پراکنده، اعتصاب ها و تظاهرات های اعتراض آمیز به خصوص در لندن به اوج خود رسیده است. تا آنجا که ناراضیان در چندین نوبت قصد ورود به ساختمان پارلمان این کشور را داشتند و حتی در یکی از این موارد به اتومبیل شخصی شاهزاده انگلستان خسارت قابل توجهی را وارد کردند.همچنین اساتید و دانشجویان دانشگاه های انگلیس در اعتراض به افزایش شهریه ها و کاهش خدمات آموزشی دولتی در این کشور به جمع ناراضیان پیوسته اند. اعتراض انگلیسی ها به شرایط بد اقتصادی این کشور و تصمیمات دولت برای رها شدن از رکود و شرایط نابسامان اقتصادی است. براساس آمار رسمی، دولت انگلیس طی سال مالی 10-2009 بیش از 163 میلیارد پوند استقراض کرده است و این میزان کسری بودجه و بدهی دولتی از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون یک رکورد به شمار می رود. به همین دلیل دولتمردان این کشور طرح ریاضت اقتصادی سختگیرانه ای که در 60 سال گذشته سابقه نداشته را به تصویب کرده اند.«جورج آزبورن» وزیر دارایی انگلیس ماه گذشته با انتشار سند بازنگری جامع هزینه ها از کاهش شدید در بودجه این کشور خبر داد که این بزرگ ترین میزان کاهش بودجه در تاریخ معاصر انگلیس است. وزیر دارایی انگلیس در پارلمان این کشور گفت: برای جلوگیری از تکرار سناریویی شبیه به یونان هزینه های جاری طی پنج سال آینده بیش از 80 میلیارد پوند کاهش می یابد که این کاهش بودجه به معنای از دست رفتن حدود نیم میلیون شغل در بخش های دولتی خواهد بود. (در یونان به علت کسری بودجه شدید و استقراض های فراوان ناآرامی های شدیدی به وقوع پیوست، بسیاری از مشاغل از بین رفت و دولت مجبور شد برای دریافت کمک مقابل کشور های اروپایی زانو بزند.)نظرسنجی موسسه «ComRes» نشان داد که 59 درصد از مردم انگلیس، طرح کاهش بودجه در انگلیس را غیرمنصفانه میدانند و از آن ناراضی هستند! در این میان شکاف اقتصادی در دولت ائتلافی دیوید کامرون به شدت تشدید شده است. نخست وزیر انگلیس علاوه بر معضلات موجود در سیاست خارجی لندن با بحران های مزمن اقتصادی نیز دست و پنجه نرم می کند. در صورت ادامه شرایط فعلی احتمال سقوط دولت ائتلافی انگلیس بسیار محتمل خواهد بود. کاهش شدید هزینه های مشکلات عدیده ای را به وجود خواهد آورد. بسیاری از مردم انگلیس شیوه کاهش بودجه را ناعادلانه می دانند و معتقدند بیشتر بار تامین کسری بودجه این کشور بر گردن طبقه ضعیف تر جامعه خواهد بود. اما دولت انگلیس این مسئله را رد می کند و کاهش بودجه را توام با نگاه منصفانه می خواند. دولت این کشور که از تمامی اقشار مختلف جامعه انگلیس، ولز، اسکاتلند و مکانهای دیگر در خصوص طرح کاهش هزینهها مورد انتقاد قرار گرفته است تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا با القای این مطلب که کاهش بودجه بسیار منصفانه بوده و ثروتمندان و افراد پردرآمد جامعه بیشترین بار مسئولیت را به دوش خود دارند، انتقادها از این طرح را دفع کند.
اما بر همگان مسجل است که هیچ یک از احزاب انگلیسی توان مقابله با این بحران را ندارد و کامرون نیز نمی تواند خود را به عنوان یک قهرمان اقتصادی به مردم این کشور معرفی نماید. جالب آن جاست که علارغم تمامی تلاش های کامرون، نظرسنجی موسسه «ComRes» نشان داد که 59 درصد از مردم انگلیس، طرح کاهش بودجه در انگلیس را غیرمنصفانه میدانند و از آن ناراضی هستند! علاوه بر آن موسسه مطالعات مالی انگلیس (IFS)، ضمن هشدار در خصوص طرح کاهش بودجه در انگلیس اعلام کرده است که خانوادههای انگلیسی با درآمد متوسط که دارای فرزند هستند، تحت طرح کاهش بودجه در بخشهای دولتی و همچنین افزایش مالیاتها، سالیانه 10 هزار پوند از دست میدهند. به طور کلی خانوادههای دارای فرزند انگلیسی بزرگترین بازندگان طرح کاهش بودجه خواهند بود.اما در این میان سخنان «کریستوفر پیساریدس» درباره طرح سخت گیرانه ریاضت اقتصادی بسیار جالب توجه است. «کریستوفر پیساریدس» برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 2010 و استاد اقتصاد دانشگاه لندن با اشاره به بزرگ نمایی دولت انگلیس در مورد کسری بودجه این کشور هشدار داد، کاهش سریع هزینه ها می تواند به وخیمتر شدن اوضاع اقتصادی این کشور منجر شود.
به گزارش روزنامه گاردین این استاد اقتصاد دانشگاه تصریح کرد احتمال اینکه انگلیس بحرانی را مشابه با بحران سنگین بدهیها در یونان تجربه کند بسیار کم است. پیساریدس با انتقاد از این اقدام دولت گفت درصد بیکاری بالا و فرصت های شغلی کم است، کاهش سریع هزینه ها می تواند به وخیم تر شدن اوضاع منجر شود. کاهش هزینه های بودجه در انگلیس باید با روند آرام تری انجام شود. مسائل مطرح شده در طرح ریاضت اقتصادی:• طبق این طرح سن بازنشستگی تا سال 2020 به بیش از 66 سال افزایش می یابد. • 8 درصد از بودجه 37 میلیارد پوندی وزارت دفاع این کشور کسر خواهد شد.• دولت های محلی با کاهش 30 درصدی و وزارتخانه های خارجه، کشور و دادگستری هریک با کاهش 24 درصدی بودجه در چهارسال آینده مواجه هستند.• بودجه نیروهای پلیس انگلیس نیز 16 درصد کاهش خواهدداشت.• وزارت انرژی انگلیس با کاهش 20 درصدی و وزارت فرهنگ با کاهش 41 درصدی بودجه مواجه می شوند. • دولت انگلیس از این پس دیگر هیچ کمک هزینه ای به کودکان خانواده های ثروتمند نخواهد داد.به نظر می رسد سایه سنگین بحران بر دولت ائتلافی کامرون کوتاه مدت نباشد. چرا که موسسه ملی تحقیقات اقتصادی و اجتماعی انگلستان موسوم به «نیسر» پیش بینی کرده است بحران اقتصادی این کشور اروپایی تا پنچ سال آینده ادامه خواهد داشت و بازگشت وضعیت درآمد سرانه و تولید ناخالص داخلی انگلیس به وضعیت ابتدای سال 2008، پنج سال زمان نیاز دارد.
البته این میران می تواند با تصمیمات دولت این کشور و ایجاد رکود اقتصادی بیشتر طولانی تر شود. این پیش بینی از آن جهت حائز اهمیت است که با گذشت چند ماه از کار دولت جدید انگلیس، نتایج نظرسنجی از ناخرسندی اکثریت مردم از عملکرد دولت دیوید کامرون حکایت دارد. در یک نظرسنجی که از سوی روزنامه «دیلی میل» انجام شده است، 57 درصد مردم انگلیس از عملکرد دولت ائتلافی کامرون ناراضی هستند. نتایج این نظرسنجی نشان می دهد که تنها 23 درصد مردم عملکرد دولت ائتلافی را بر دولت تکحزبی ترجیح می دهند و 31 درصد از آنان معتقدند که دولت تکحزبی از عملکرد بهتری نسبت به دولت ائتلافی در این کشور برخوردار است. بنابر این در آینده نزدیک شاهد شکل گیری اعتراضات مستمری علیه نخست وزیر انگلیس خواهیم بود. اعتراضاتی که به خودی خود می تواند دولت ائتلافی انگلستان را فرو ریزد. باید دید مردم ای کشور تا چه حد می توانند مشکلاتی که بابت طرح ریاضت اقتصادی بوجود می آید را تحمل کنند. شاید ادامه یافتن اعتراضات به سقوط تنها دولت ائتلافی انگلیس بعد از جنگ جهانی دوم بیانجامد. سید محمد لواسانیگروه جامعه و ارتباطات تبیانتنظیم:مسلم حقیقی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]