واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بازهم مي توانستم كار كنم، اما نگذاشتند
دولت- علي خردپير:
گويي بيش از سه سال زمان نياز بود كه وزارت نفت دولت نهم جمهوري اسلامي به سامان و ثبات رسد
چه وزير دوم اگرچه از طيف كارگزاران، با استناد به نظارت و تائيد شهداي انقلاب خرسند از بهارستان به ساختمان نفت آمده بود و چندي بعد هم علي كردان يارسياسي رئيسجمهوري در جايگاه قائم مقامي ايستاد.
حالا كه گمان به ثبات بود اما برنامه تغييرات در سطح ارشدترين مديران به گوش ميرسد. دكتر حجتالله غنيمي فرد، محمد جواد يارجاني و حسين كاظم پور اردبيلي و ديگراني كه از دولت سيد محمد خاتمي اتاق خود را حفظ كرده بودند در اين طومار بار ديگر صنعت نفت را دچار اضطراب كرده اند. در اين ميان اما قرعه نخست به نام كاظم پوراردبيلي افتاد.
نزديك به ربع قرن، حسين كاظم پوراردبيلي نماينده دولت جمهوري اسلامي در سازمان كشورهاي صادركننده نفت بوده است. از تابستان 1384 و پس از روي كار آمدن دولتي كه مانور مهمترين شعارهايش در حوزه سياست و اقتصاد روي محور نفت بود گمان ميرفت كه وي ساختمان خيابان طالقاني را با دردست داشتن حكمي از سوي وزير نفت ترك كند.
كاظم پوراردبيلي اما در دولت احمدينژاد 32 ماه دوام آورد؛ به نشستهاي متعدد سران اوپك رفت وهمان كرد كه پيش از اين.
خبر تحولات اما تا پيش از بعدازظهر سهشنبه، در حدود شايعه و گمانههايي چنان تيري در تاريكي بود ؛ خبر اما وقتي مكتوب شد كه ديگر روابط عمومي نفت هم در تائيد آن ترديدي نشان نميداد. پس دولت انقلابي ثابت كرد كه در به هم ريختن چينش مديران هيچ زماني دير نيست حتي وقتي در سال پاياني عمر دولت باشيم و چنانچه وزير نفت هم نخواهد به اين زمين شخمي زند، جانشيني هست در كنارش كه بيفرمان و شايد هم به سياق رئيس اول بيترمز به كارش خواهد پرداخت.
* چه زماني بايد براي هميشه وزارت نفت را ترك كنيد؟
دو سه روز ديگر! دو سه روز ديگر بازنشسته ميشوم.
* چه دليلي را پشت اين تصميم ميبينيد؟
اين پرسش را از من نبايد بپرسيد. آن كسي كه چنين تصميمي گرفته است بايد پاسخ دهد.
* آيا اين بحث مبارزه با مافياي نفت كه دوباره بر سرزبانها افتاده است ربطي به بازنشستگي شما دارد؟
من نميتوانم در اين باره اظهارنظر كنم. من كه نميتوانم بگويم جزو مافيا هستم يا نيستم. كساني كه چنين اتهاماتي مطرح ميكنند بايد روشن و شفاف از دلايل و اسناد آن ياد كنند. بهنظر من شما بايد دنبال پاسخ اين پرسش باشيد كه چه دليلي متوجه اين تغيير بوده وديگراني جز من بايد پاسخ شما را بدهند.
* يعني شما تا پيش از اينكه حكم را دريافت كنيد در جريان نبوديد و چيزي نشنيده بوديد؟
من درباره شنيده هايم حرف نميزنم. دليلي براي اين كار وجود ندارد. سابقه كار من در اوپك و در دولتهاي جمهوري اسلامي كاملا مشخص و روشن است. حالا هم پس از بازنشستگي به سراغ زندگي شخصي خودم خواهم رفت. شما اگر پرسشي درباره كار من داريد ميتوانيد مطرح كنيد.
* بسيار عالي! پس اگر موافق باشيد، در روزهاي آينده با شما گفتوگويي مفصل خواهيم داشت.
من پس از بازنشستگي حرفي براي گفتن ندارم. من تا زماني به پرسش خبرنگاران پاسخ ميدهم كه عهده دار مسئوليتي باشم. بنابراين پس از پايان كارم در وزارت نفت دليلي براي پرسش و پاسخ نميبينم.
* جالب است! معمولا مسئولان و مديران تا زماني كه عهده دار مسئوليتند از پاسخ دادن طفره ميروند و گفتوگوهاي كارشناسي را به دوران بازنشستگي موكول ميكنند، اما شما...
نه. براي من مهم نيست. به هر حال الان پاسخگو هستم.
* جنابعالي چرا و بهدليل كدام ويژگي و قابليت بيش از دو دهه نماينده ايران در اوپك بوديد؟
در دوره رياستجمهوري آيت الله خامنهاي، دوره نخست وزيري ميرحسين موسوي و دورههاي رياستجمهوري آقايان هاشمي رفسنجاني و خاتمي در دولت خدمت كرده ام. همچنين در دوره وزارت نفت آقايان آقازاده، نامدارزنگنه، وزيري هامانه و نوذري نيز در سمت نماينده دولت ايران در اوپك مشغول بوده ام.
من در طول اين 24 سال گذشته عهده دار گفتوگوهاي راهبردي ايران در تمامي محافل بينالمللي انرژي بوده ام. من گمان ميكنم كه بهترين خدمات را ارائه كردهام و تداوم حضورم نيز به دليل توانايي حرفه ايام بوده است.
* اين بهترين خدمات و توانايي حرفهاي چه بوده است؟
من همواره مدافع منافع ملي كشورم بودهام و در تمام مذاكرات صورت گرفته در محافل بينالمللي انرژي تا حدي كه در توانم بوده به مملكتم خدمت كرده ام. فراموش نبايد كرد كه من از زماني كه نفت 6 دلار قيمت داشت تا زماني كه به 126 دلار رسيد، مدافع منافع انرژي ايران بوده ام. اين دفاع چه در جمع توليدكنندگان و صادركنندگان و چه در جمع مصرفكنندگان و واردكنندگان بوده است.
* يعني همه وجه تمايز شما در دفاع از منافع ملي است؟
اين بخشي از نقش من بوده است.من در تمام مجامع بينالمللي انرژي كه ايران حضور داشته، نقش اول را به نمايندگي از كشورم ايفا كرده ام.
بنابر اين اگر موفقيتي براي ايران در بخش انرژي وجود دارد من يكي از مجريان اين موفقيت بوده ام. نقش من در امر سياستگذاري و تعيين راهبرد را نميتوان انكار كرد. چراكه با مرور گذشته واضح است كه يكي از سياستگذاران رسيدن به موفقيت ايران بودهام.
* آخرين حضور شما در يك مجمع بينالمللي انرژي در تهران و در ميان اعضاي مجمع كشورهاي صادركننده گاز بود. براي آنچه به غلط زير عنوان اوپك گازي خوانده ميشود چه كرديد؟
همان طور كه اشاره كرديد مجمع صادركنندگان گاز را شش سال پيش تاسيس كردهايم. در تهران اساسنامه سازماني آن را تقديم كرديم و سازو كارهاي تشكيل و بودجه را پيشنهاد داديم. ميدانيد كه قرار است در مسكو وزيران كشورهاي عضو مجمع گردهم آمده و آن پيشنهادها را نهايي كنند. به عبارتي ديگر كار تمام شده است.
سال 2001 ميلادي نخستين نشست مجمع صادركنندگان گاز تشكيل شد كه در آن حضور داشتم و در تدوين تمام اساسنامهها نيز نقش داشتهام.اكنون با 12 عضو اين مجمع 6 دوره نشست برگزار كرده و به احتمال زياد در هفتمين نشست در مسكو كار نهايي ميشود.
* محمد علي خطيبي را بهعنوان جايگزين در اوپك شما مطرح كردهاند. آيا فكر ميكنيد كه او توانايي آنچه شما به آن مفتخريد را ندارد؟
ارزيابي تواناييهاي ايشان به من مربوط نيست. در مورد صلاحيتشان انتخابكنندگان بايد توضيح دهند. با اين حال من به تصميمي كه گرفته شده است احترام ميگذارم و براي كارشناسان و مديراني كه پس از من در اين سمت به فعاليت خواهند پرداخت آرزوي موفقيت دارم.
* پيش از اينكه به نفت بياييد در وزارتهاي بازرگاني و امورخارجه بوده ايد. آيا در مجموع حضور شما در دولت به سه دهه ميرسد؟
بله. من به لحاظ سنوات 30 سال سابقه كار دارم و همچنان بر اين باورم كه توانايي ادامه كار را دارم و ميتوانستم مثل گذشته فعاليت كنم.
* پس از خروج از وزارت نفت و خداحافظي از اوپك چه خواهيد كرد؟
من يك مشاور بينالمللي انرژي هستم و به همين كار خواهم پرداخت.
* آيا قصد داريد با سازمانهاي برون مرزي كار كنيد؟
من بهزودي يك مؤسسه بينالمللي مشاوره در زمينه انرژي خواهم داشت و در اين مؤسسه با مشتريهاي مختلف كار خواهم كرد.
تاريخ درج: 26 ارديبهشت 1387 ساعت 13:23 تاريخ تاييد: 26 ارديبهشت 1387 ساعت 13:38 تاريخ به روز رساني: 26 ارديبهشت 1387 ساعت 13:37
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 276]