واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: دهكدهاي به وسعت بيكران
27 ارديبهشت (هفدهم ماه مي) يادآور گردهمايي نمايندگان 20 كشور جهان در سال 1865 و تأسيس نخستين اتحاديه بينالمللي با عنوان اتحاديه تلگراف است. به همين مناسبت اين روز به نام روز جهاني ارتباطات و نيز جامعه اطلاعاتي نامگذاري شده است. در واقع هدف از اين اقدام جلب توجه دولتها و مردم جهان به مقوله ارتباطات و فناوري اطلاعات در عصر حاضر است.
آفتاب- سرويس اجتماعي: اولين جوامع بشري از رهگذر نياز به ارتباط با همنوع خود شكل گرفتند و با گذشت زمان پيوندهاي آنان عميقتر شد. با تعامل بين طرفين نوعي داد و ستد ميان افراد شكل گرفت و هر يك به نوعي در اين كنش اجتماعي سود بردند.
كوشش در جهت حفظ فرهنگ گذشتگان موجبات مشاركت بيشتر بشر، در زمينههاي اجتماعي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي را به وجود ميآورد. تنهايي و هراس، بيشترِ انسانها را ترغيب به ايجاد رابطه مستحكم با ديگران نموده است، و بر اين اساس انسانها اغلب ساعت شبانه روز را به برقراري ارتباط با ديگران ميپردازند و زمان محدودي را در پوسته تنهايي خويش به سر ميبرند.
نياز شديد افراد براي برقراري تعاملات اجتماعي مهمترين عامل شكل گيري و تداوم ارتباطات است؛ در طول روز به دلايل مختلف با افراد گوناگون رابطه برقرار ميكنيم، به دوست صميميمان تلفن ميكنيم و با او درد و دل مي كنيم، با ارسال پيامكي زماني را براي يك قرار شغلي تعيين ميكنيم، يا با گوش دادن به راديو و تماشاي تلويزيون با دنياي وسيع تري ارتباط برقرار ميكنيم، از طريق اينترنت خريد ميكنيم و نيز با ورود به دنياي مجازي، وسعت بيكران دهكده جهاني مارشال مك لوهان را احساس ميكنيم.
اينكه 27 ارديبهشت «روز جهاني ارتباطات و روابط عمومي» ناميده شده، به عبارتي به اهميت بالاي اين حس بشري توجه ويژه شدهاست. با سرعت انتقال پيام ها، نياز به ارتباطات گسترده جز لاينفك جامعه انساني به شمار ميرود.
برقراري هر نوع ارتباطي با ساير افراد نيازمند مهارتهاي كلامي و غيركلامي است كه ما در تعاملات خود بروز ميدهيم و فهم معناي اين ارتباطات، عنصر كليدي در تكرر اين كردار اجتماعي است؛ نمادها، اصوات و حركات بدن، معنايي خاص را براي هر يك از ما به ذهن تداعي ميكنند. غم، شادي، يأس، نگراني و اتحاد همگي در گرو درك مشترك از نمادهايي است كه انسانها براي خود وضع كردهاند.
از گذشته تاكنون ارتباطات، دستخوش تغييراتي شگرف شدهاست؛ صنعتي شدن، روند شهر نشيني و ظهور رسانههاي جمعي در پيشبرد اشكال جديد ارتباط بيتأثير نبودهاست.
مهمترين هدف ارتباطات اجتماعي را شايد به وضوح بتوان وضع كردن انديشه و عقيدهاي مشترك بين افراد در يك حيطه اجتماعي خاص دانست و مظهر عدم فرسايش فرهنگها محسوب كرد.
شكل
” از گذشته تاكنون ارتباطات، دستخوش تغييراتي شگرف شدهاست؛ صنعتي شدن، روند شهر نشيني و ظهور رسانههاي جمعي در پيشبرد اشكال جديد ارتباط بيتأثير نبودهاست. ... “
گيري يك ارتباط در ابتدا بيشتر در جهت جذب فرد در محيط اجتماعي و همسو شدن در مسير زندگي مشترك جامعه ميباشد، ليكن با وسايل ارتباط جمعي، فرد در حين داشتن ارتباطاتي بسيار گستردهتر ميتواند عزلت گزيني خود را نيز كماكان حفظ كند به عبارتي نوعي فردگرايي در بطن جمعگرايي شكل يافتهاست.
امروزه در حيات اجتماعي خبر رساني به مردم، گذران اوقات فراغت، آگاه سازي و آموزش از كاركردهاي ارتباطات به شمار ميآيد؛ امروزه وسايل ارتباط جمعي مي توانند به فرهنگ جهت خاصي دهند. آنچه كه ازنظر مكتب فرانكفورت «صنعت فرهنگ» ناميده ميشود، از خلال همين كاركرد شكل ميگيرد.
تبليغات و نام هاي تجاري با هدف به حداكثر رساندن سود از طريق رسانهها و ارتباطات عظيمي كه در گستره آن شكل يافتهاست، حيات مييابند و مصرفي شدن و نياز به دستيابي به كالاي خاص با كمك ارتباطات ميسر ميگردد.
انتقال انديشه و تفكر از طريق ارتباطات، مرزهاي ملي را را در نورديده و با انباشت فرهنگ و مهارت نسل گذشته و نسل حاضر حيات اجتماعي را ممكن ميسازد. با از بين بردن فاصلههاي اجتماعي، گونهاي از همبستگي و همكاري بينالمللي شكل ميگيرد. با ارتباطات داخل مرزهاي جغرافيايي معين سنتها و فرهنگهاي نسل قبل حفظ ميشود و فرهنگ معاصر با غناي بيشتري تكوين مييابد.
آگاه سازي سياسي، مشاركت مدني، آموزش همگاني و ... از برخي كاركردهاي ارتباطات ملي است. اين نكته را نيز بايد يادآور شد كه افزايش ارتباطات فراملي با تهديد همبستگي ملي و از بين بردن تعلق اجتماعي خاص، فرهنگ ديگري را جايگزين فرهنگ ملي ميسازد و يا به شكلگيري و تشديد تضادهاي فرهنگي در داخل مرزهاي يك كشور منجر ميشود.
در هر صورت بايد در عين حال كه به جنبه هاي مثبت ارتباطات توجه كرد، از كژكاركردهاي آن نيز غافل نبود و با تقويت نقاط مثبت، در صدد رفع موانع ارتباطي آن برآمد.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]