واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: خطرات رويارويي با ايران
يك نويسنده و تحليلگر معتبر غربي با بيان اينكه نظام ايران حاضر نيست از برنامه هستهاي خود دست بردارد، تاكيد كرد كه رويارويي با ايران بشدت خطرناك است.پاتريك سيل، در مقالهاي كه در روزنامه «الحيات» منتشر شد، رويارويي با ايران را براي آمريكا و رژيم صهيونيستي بسيار خطرناك توصيف كرد.پاتريك سيل با اشاره به يادداشت اخير «فيدل كاسترو» 83 ساله، رهبر كوبا و كسي كه تا سال 2008 فرمانده كل ارتش كشور را بهعهده داشت، نوشت كه كاسترو در اين يادداشت خود هشدار شديداللحني به غرب داد و اعلام كرد كه آمريكا و رژيم صهيونيستي قصد دارند ايران را با زور وادار به پذيرش خواستههاي خود كنند كه اين رويارويي ممكن است به "جنگي هولناك " منجر شود.پاتريك سيل با بيان اين سؤال كه «آيا حق با كاستروست يا اينكه دشمني وي با آمريكا و كينه وي از اسرائيل (كه آن را به آلمان نازي تشبيه كرده است) بصيرت او را از بين برده است؟»، نوشت: كاسترو در روزهاي گذشته در سلسله ياداشتهاي دورهاي خود تصريح كرده است كه «يانكيها معتقدند كه ايران بهزودي تسليم ميشود در حالي كه ايران كاري نميكند جز حفظ منافع ملي خود».اين نويسنده مشهور انگليسي افزود: كاسترو ميافزايد كه ايران به محض اينكه كشتيهاي آمريكايي و اسرائيلي كشتيهاي مربوط به ايران را بازرسي كنند، شليك موشك را آغاز ميكند. كاسترو در پايان اعلام ميكند كه وضعيت در حال محك زده شدن است.سيل در ادامه اين مقاله نوشت: كاسترو در سخنان تلويزيوني خود هم كه دوشنبه گذشته بر صفحه تلويزيون دولتي كوبا ظاهر شد باز هم تكرار كرد احتمال بروز درگيري خطرناكي وجود دارد.آمريكا چشم خود را بر حمله اسرائيل به ايران ميبندد. هيچ نشانه و دليلي هم مبني بر اينكه آمريكا اسرائيل را از اين اقدام برحذر داشته است به چشم نميخوردپاتريك سيل در ادامه افزود: شكي نيست كه رويارويي با ايران بسيار خطرناك به نظر ميرسد. تهران تاكنون تحريمهاي بينالمللي را كه آخرين آن در 9 ژوئن گذشته صادر شد، با قوت پاسخ داده است. تحريمهايي كه فشار مالي و نظامي بر ايران وارد كرده است. در 12 ژوئن گذشته علياكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي ايران اعلام كرد كه ايران حدود 20 كيلوگرم اورانيوم تا حد 20 درصد غني كرده است. با آنكه اين ميزان تا ميزان 95 درصد براي ساخت سلاح اتمي بسيار فاصله دارد ولي به هر حال اين امر، مرحلهاي در اين خصوص به شمار ميرود.به اعتقاد اين تحليلگر برجسته، جوهره و اساس اختلاف در اين است كه تهران همچنان اعلام ميكند كه فعاليتهاي هستهاي خود را براي اهداف صلحآميز ادامه ميدهد و اين همان حقي است كه امضاي معاهده ان.پي.تي (منع گسترش سلاحهاي اتمي) به ايران ميدهد، در حالي كه در مقابل آمريكا و متحدان آن، تلاش ميكنند كاملا مانع حركت برنامه هستهاي ايران شوند.پاتريك سيل مدعي است كه آمريكاييها ظنين هستند كه ايران براي صنعت سلاح هستهاي يا حداقل، براي رسيدن به آستانه اين صنعت تلاش ميكند تا در هر تجاوز احتمالي به ايران، آن را در اختيار داشته باشد.بنابر اين گزارش، بسيار دشوار است كه نظام ايران يا هر نظام ديگري كه شكست در هر جنگي احتمالي را دوست ندارد، از تلاش خود براي به دست آوردن چرخه سوخت هستهاي كه هدفي ملي و با اهميت بسيار به شمار ميرود، صرفنظر كند. بسيار روشن است كه اسرائيل و آمريكا هر چه ايران را به حمله نظامي تهديد كنند، تهران نيز به داشتن قدرت بازدارندگي بيش از پيش احساس نياز كند، هر چند كه اسرائيل هم تمايل خود را براي از بين بردن هر قدرتي كه هيمنه اتمي آن را تحتالشعاع قرار بدهد، مخفي نكرده است.
پاتريك سيل در ادامه به ديدار اخير «بنيامين نتانياهو» نخستوزير رژيم صهيونيستي با «باراك اوباما» رئيسجمهوري آمريكا در واشنگتن اشاره كرد و نوشت: نتيجه اين ديدار در ابتداي ماه جاري ميلادي اين بود كه آمريكا چشم خود را بر حمله اسرائيل به ايران ميبندد. هيچ نشانه و دليلي هم مبني بر اينكه آمريكا اسرائيل را از اين اقدام برحذر داشته است به چشم نميخورد؛ هر چند كه اين امر، محتواي پيامي است كه مسئولان دولت آمريكا در يك سال گذشته به اسرائيل منتقل كردهاند.حتي به عكس، در بيانيه مشترك اوباما و نتانياهو كه پس از ديدار آنان منتشر شد، آمده است كه «رئيسجمهور اوباما در مقابل نتانياهو بر ضرورت انحصار قدرت دفاعي اسرائيل مقابل هر خطر يا مجموعه خطري تاكيد كرده است» و همچنين اعلام كرده است كه اسرائيل خود بايد منافع امنيتي خود را تعيين كند.پاتريك سيل نوشت: برخي در تهران يا در هر جاي ديگر دنيا معتقدند چنين حمايت بيچون و چراي آمريكا از اسرائيل به مثابه چراغ سبزي از واشنگتن به تلآويو براي اقدام عليه ايران است و در حالي كه ايران پيشرفت مضاعفي در غنيسازي اورانيوم به دست بياورد، اسرائيل بيشتر تمايل مييابد كه عليه ايران اقدام كند بويژه اينكه تلآويو از حمايت واشنگتن برخوردار است؛ علاوه بر اين روزنامههاي آمريكايي نوشتند كه نتانياهو به اوباما قول داده است كه پيش از هر اقدامي عليه ايران، آمريكا را در جريان بگذارد.بنابر اين گزارش، به نظر ميرسد اوباما اكنون كه چهار ماه تا انتخابات ميان دورهاي كنگره زمان دارد، بسيار تشنه حمايت حاميان اسرائيل باشد؛ اسرائيلي كه به دليل پافشاري اوباما بر توقف شهركسازي تلآويو وتشكيل دو كشور فلسطين و اسرائيلي، احساس كرد اوباما به تلآويو توهين كرده است. همه نشانهها دلالت بر اين دارد كه اوباما تلاش ميكند با برداشتن فشار از اسرائيل اعتماد حاميان مالي حزب دموكرات را كه از حاميان اسرائيل و از گروههاي فشار و از اعضاي كنگره و متحدان اسرائيل هستند به دست بياورد.سيل تصريح كرد: به نظر ميرسد منافع سياسي بر رعايت اصول غلبه كرده است. علاوه بر اين اوباما پس از ديدار با نتانياهو اصلا از نگرانيهاي امنيتي همسايگان اسرائيل مانند لبنان، سوريه يا فلسطين سخن نگفت كه ممكن است در معرض تهديد يا حمله اسرائيل قرار بگيرند.
به نوشته پاتريك سيل، به نظر ميرسد كه طرح كاهش تنش با ايران، از جانب "كاترين اشتون " مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا اجرا شد. اشتون دير زماني است كه در موضوع عدم گسترش سلاحهاي اتمي فعاليت ميكند. وي در دهه هفتاد عضو فعالي در جنبش خلع سلاح اتمي در انگليس بود و منصب دبيري صندوق ملي و معاونت رياست اين جنبش را هم بر عهده داشته است.اشتون در هفتههاي اخير طرح نزديك شدن دوگانه به تهران را مطرح كرده است مبني بر اينكه بايد از يك سو ايران تحريم شود و از يك سو با آن گفتوگو كرد.بنابر اين گزارش در 14 ژوئن، اشتون در پيامي كتبي به سعيد جليلي وي را به ديدار و گفتوگويي درباره مسائل هستهاي فرا خواند. جليلي نيز در 6 ژوئيه در پاسخ اعلام كرده كه ايران در اول سپتامبر آماده گفتوگوست ولي باز هم ديدگاه هميشگي ايران را مطرح كرد مبني بر اينكه هدف از گفتوگوها رسيدن تفاهم و توافق است يا ادامه دشمني با ايران و رويارويي با آن به دليل حقوق تهران در مسائل هستهاي. جليلي همچنين اعلام كرد كه منطق حكم ميكند كه تهديد و اعمال فشار براي موفق بودن گفتوگوها بايد متوقف شود. وي همچنين نظر اشتون درباره اسرائيل را هم خواستار شد.پاتريك سيل افزود: محمود احمدينژاد رئيسجمهور ايران نيز در 28 ژوئن اين موضع را اعلام كرد زماني كه از توقف مذاكره به مدت دو ماه در واكنش به تحريمهاي شوراي امنيت خبر داد و اعلام كرد كه تركيه و برزيل هم كه در 17مي با ايران به توافق هستهاي رسيدند، بايد در گروه مذاكرهكنندگان باشند؛ توافقي كه ناخرسندي آمريكا و اعضاي دائم شوراي امنيت را برانگيخت.اين نويسنده انگليسي در پايان نوشت: بايد منتظر باشيم تا ببينيم مذاكره با ايران در اول سپتامبر از سر گرفته ميشود يا اينكه حمله غافلگيركننده اسرائيل در تابستان [به لبنان]، بُعد جديدي از خشونت و ويراني را براي خاورميانه به بار خواهد آورد. منبع:فارستنظيم:س.آقازاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 283]