تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):با علما معاشرت كن تا علمت زياد، ادبت نيكو و جانت پاك شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834773128




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

هفت شهر عشق - ویژه نامه روز بزرگداشت عطار نیشابوری


واضح آرشیو وب فارسی:راسخون: هفت شهر عشق کاغذ دیواری

 

 

 

  کارت پستال

  مسافر هفت شهر عشق در جای جای کشور پهناور ایران، کسانی را می‏توان یافت که اثر خاصی در فرهنگ و ادب این مرز و بوم گذاشته‏اند. خطّه عالم‏پرور نیشابور با پرورانیدن عالمان بزرگ و ادیبان نام‏آور، فرهنگ دوستی خویش را به رخ دیگر مناطق کشیده است. یکی از چهره‏های درخشان عرصه ادبیات عرفانی، عطار نیشابوری است که اشعار و به ویژه مثنوی‏هایش، گوش دل را نوازش می‏دهد.

ترجمة‌ احوال‌ شيخ‌ فريد الدّين‌ عطّار نيشابوري ‌[1] [2] و أمّا شيخ‌ عطّار كه‌ تمام‌ بحث‌ها، و مكاتبات‌ طرفين‌، روي‌ شعر او دور مي‌زند، فريد الدِّين‌ محمّد بن‌ ابراهيم‌ نيشابوري‌ است‌ كه‌ بنا به‌ گفتار صاحب‌ «أعيان‌ الشِّيعة‌» در أواخر عصر سلجوقيان‌ در نيشابور متولّد شد؛ و طفوليّت‌ خود را در مشهد مقدّس‌ گذرانيد. و سپس‌ به‌ ماوراء النهر، و هند و عراق‌

صدای بال سیمرغ شرح احوال فریدالدّین محمد عطّار نیشابوری، با وجود افسانه‏ها و کرامت‏های بسیاری که از او بر سرِ زبان‏هاست، در غباری از تیرگی فرو رفته است. او در حدود سال 540 هجری قمری، در کَدْکَن، یکی از روستاهای نیشابور چشم به جهان گشود. می‏گویند که پدرش ابراهیم، تا پایان دوران جوانی عطّار زنده بوده است.

عطار نیشابوری از شعرای نام آور ایران در قرن ششم و هفتم هجری قمری، عطار نیشابوری است. وی در حدود سال 540 در روستای «کدکن» یا «شادیاخ» از کناره‏های نیشابور، دیده به جهان گشود. پدر و مادر او، افرادی صالح و ارادت‏مند خواجه کائنات حضرت محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم بودند. از این رو، فرزند دل بند خود را، هم نام حضرت

بلا از ديدگاه عطار و مولوي(1) بلا در ظاهر كلام، با لغاتي چون: سختي، مشقت و محنت مترادف است. اما اين معني، لايه ظاهري واژه را مدنظر دارد، زيرا در بلا و درد، رحمت‌ها و نعمت‌هايي نهفته است كه براي تشخيص آن، بايد از ديده‌اي تيزبين برخوردار بود.

بلا از ديدگاه عطار و مولوي(2) در نظر عطار، بلا امتحان دشوار الهي است براي بندگان، بويژه عشاق تا در اين ميانه، عاشق راستين از مدعي شناخته شود. (20) عطار مي‌گويد: حق تعالي، ارواح را سه هزار سال پيش از اشباح آفريده و همه را در يك صف پيوست و قرارداد و دنيا را بر آنها جلوه داد. نه از ده، ارواح، به دنيا گراييدند.

بلا از ديدگاه عطار و مولوي(3) از نظر مولانا، جهان، جهان ابتلاست و دائم گرفتار كسر و انكسار و ترميم و تعمير است. بشر نيز از اين قاعده كلي مستثني نيست و چون گويي در خم چوگان تقدير به راست و چپ روان است. هر لحظه گرفتار ابتلايي است و هر آن، اسير دام و دانه‌اي است. (49) در ديدگاه وي نيز بلا، وسيله آزمودن خاص خداوند است براي بندگانش.

بلا از ديدگاه عطار و مولوي(4) در حكايت پير چنگي، مولانا بيان مي‌كند كه: من وجودي هركس بلاي اوست و انسان بايد خود را از خود رها سازد تا به كمال برسد. وي در اين حكايت فقر و درماندگي پير چنگي را كه به ظاهر بلاي زندگي او بود، باعث روي آوردن او به درگاه خداوند مي‌داند مولانا، اين داستان را با مختصر تغييراتي از مصيبت‌نامه شيخ فريد‌الدين، اخذ نموده است (98) . اكنون تحليل اين حكايت، مطابق با نقل مولانا:

انسان آرماني در غزليات عطار نيشابوري اشعار عطار همانند بسياري از شعراي پارسي گوي ديگر مملو از مضاميني است که مي توان سيماي انسان آرماني را از طريق آن ترسيم نمود . بررسي اشعار عطار نشان مي دهد که آثار او اکنده از مفاهيم مذهبي و عرفاني است که مي توان با بررسي آن مفاهيم ديدگاه عطار در باره انسان آرماني

عطار نيشابوري ميان ابن سينا و مولانا(1) آنچه در پي مي‌آيد، گفتاري است خلاصه و گذرا در خصوص جايگاه تاريخي/ معرفتي عارف و شاعر سترگ جهان اسلام حكيم عطار نيشابوري به روايت دكتر محمد رضا شفيعي كدكني. طرح گفتگويي كه با استاد صورت گرفت، ايشان در پاسخ به پرسش‌هاي مطرح شده، به بيان نقطه نظرات خود پرداخت

عطار نيشابوري ميان ابن سينا و مولانا(2) به نظر مي‌رسد اگر مثنوي كه جوهر فكر ابتكاري در جهان اسلام است، تنها يك حرف داشته باشد، همانا آن سيطره عالم غيب بر جهان شهادت است. تمام كرامات اوليا و معجزات انبياء و هر چيزي كه در زبان منطق و رياضي، راهي جز انكار آن وجود ندارد، با اين فرمول مولانا و اسلاف او قابل تحليل و توضيح است.

عطار نيشابورى و قصه هاى منظوم فريدالدين عطار نيشابورى يكى از نوابغ، بزرگان سخنور و عارف قرن ششم و هفتم در كدكن از توابع شهر نيشابور ديده به جهان گشود. وى علاوه بر آموختن طب (در همان اوان نوجوانى)، به قرآن، حديث، فقه، تفسير، طب، نجوم و كلام و ادب معرفت داشته است. عطار مردى پركار و فعال و از همتى بلند و استغناى طبع بسيار بالايى برخوردار بود.

عطار شعر پارسي يکى از سرآمدان شعر و ادب فارسي، عطار نيشابورى است. مورخان و محققان، نام او را «محمد» و لقبش را «فريد الدين» و کنيه اش را «ابوحامد» نوشته اند. در اشعارش بيشتر به «عطار» تخلص نموده و گاهى هم «فريد» را که بى گمان مخفف لقب اوست - براى تخلص شعرى خود برگزيده است.

سي مرغ در پيشگاه سيمرغ سيمرغ ، اين پديده افسانه اي از زمانهاي پيش و پس از اسلام به کرات در متون مختلف به کار رفته است و پيشينه آن را مي توان به زمان زرتشت منسوب کرد. سيمرغ در آثار متفاوت با معاني مشابه و غيرمشابه اي نمودار شده است که يکي از نمونه هاي بارز و معروف آن استفاده عطار نيشابوري است که به طور اجمالي به آن مي پردازيم.


#فرهنگ و هنر#





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: راسخون]
[مشاهده در: www.rasekhoon.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1294]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن