واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: بايستههاي سينماي ديني
هنر هفتم يا سينما يکي از عموميترين، پرطرفدارترين و تأثيرگذارترين ابزارهاي هنري به شمار ميآيد. اقبال روز افزون مردم به هنر سينما نشانگر اهميت آن است و اگر به درستي مورد استفاده قرار گيرد و پيش زمينههاي محتوايي صحيحي براي آن در نظر گرفته شود ميتواند راهگشاي بسياري از مسائل و گرهگشاي مشکلات فراواني باشد. در اين نوشته در دو قسمت نگاهي اجمالي و آسيب شناسانه داريم به وضعيت کنوني سينماي ايران. سينماي قبل ازانقلابانقلاب اسلاميايران داراي ماهيتي کاملا فرهنگي با عقبهاي ديني و ارزشي و با هدف اصلاح ساختارهاي فرهنگي و حاکميت ارزشهاي اسلاميشکل گرفت. هر چند در پيدايش و پيروزي انقلاب عوامل متعددي نقش داشته است، اما به جرأت ميتوان گفت يکي از پيش زمينههاي مهم و مؤثري که در ايجاد نارضايتي مردم از حکومت طاغوت نقش بسزايي داشته و مردم را به همراهي با نهضت حضرت امام خميني(ره) سوق داد وضعيت اسفبار سينماها و فيلمهاي سينمايي بود. تهيه و نمايش فيلمهاي غير اخلاقي و فاسد و ترويج برهنگي و ارتباطات نامشروع و تأثيرات نامطلوب آن بر جامعه به خصوص جوانان، غيرت ديني مردم را برانگيخت و آنان را در صفوفي به هم پيوسته و منسجم در مقابل رژيم تا دندان مسلح پهلوي قرار داد. سينماي پس از انقلاببا پيروزي انقلاب اسلاميو استقرار نظام جمهوري اسلامي، تحولي اساسي در بسياري از حوزههاي فرهنگي،اجتماعي، سياسي و هنري صورت گرفت و فرهنگ منحط شاهنشاهي که سالهاي سال دل وجان مردم را تسخير کرده بود جاي خود را به فرهنگ ارزشي و ارزشهاي اخلاقي داد. حماسه دفاع مقدس دوران طلايي اين تحول به حساب ميآيد.
در اين دوران فضاي جامعه به صورت معجزه آسايي به سمت آرمانگرايي و حاکميت اصول اخلاقي و فضائل انساني پيش رفت و موجي از معنويت فضاي جامعه را فرا گرفت. اما پس از جنگ شرايط خاص ناشي از پايان جنگ، وضعيت بحران اقتصادي، اولويت دادن به بازسازي و گرايش به تجمل گرايي منجر به فاصله گرفتن بخشي از جامعه با ارزشها و اخلاقيات ديني و انقلابي گرديد. فاصلهاي که در عرصههاي مختلف به خصوص در بخش فرهنگي آثار و تبعات خود را به وضوح نشان داد. يکي از آن عرصهها سينما بود؛ سينما نتوانست به موازات ساير نهادها تحولات بنيادين را در خود ايجاد کند، فلذا فضاي غالب بر اين شاخه از هنر، فضايي واپسگرايانه، منفعلانه و متأثر از تسامح و تساهل و مبتلا به خود کم بيني و تقليد کپي برداري از فيلمهاي بيمحتواي غربي است. بيشک چنين فضايي نه تنها در راستاي اهداف متعالي انقلاب اسلامينيست بلکه در خدمت امپرياليسم رسانهاي غرب و ناتوي فرهنگي است. امروز بسياري از فيلمهاي سينمايي توليدي داخل متأثر از سينمايهاليوودي بوده و خواسته و ناخواسته همان پياميرا به بيننده القاء ميکند کههاليووديهاي صهيونيسم دنبال آن هستند. نگاهي به فيلمهاي توليد شده در سالهاي اخير و فضاي حاکم بر آن و البته استقبال هدفمند جشنوارههاي خارجي از اين فيلمها مؤيد اين ادعا است. امروز تمسخر و ريشخند ارزشهاي اسلاميو انقلابي، زير سؤال بردن احکام و آداب شرعي، اباحه گري و ترويج ارتباطات نامشروع، زير سؤال بردن ريشههاي انقلاب اسلاميو به چالش کشاندن حماسه دفاع مقدس، استفاده ابزاري از زنان و جوانان، سست کردن پايههاي اعتقادي و اخلاقي مردم و سياه نمايي، روحيه جاري و ساري بسياري از اهالي سينما شده است.
در بسياري از فيلمهاي سينمايي، نسل سوم انقلاب بيرحمانه و ناجوانمردانه در مقابل نسل دوم و اول قرار گرفته و پدران و مادران خويش را به خاطر ايثار و فداکاري که از خود در راه انقلاب نشان دادهاند به محاکمه ميکشد!امروز در فيلمهاي سينمايي که تعدادشان کم هم نيست عزم بر اين است که مردم را از گذشته خود پشيمان نمايند و اين در حالي است که امام راحل(ره) فرمودند: ما از گذشته خود ولو براي يک لحظه نادم و پشيمان نيستيم.البته در اين ميان تعداد اندکي از کارگردانان و فيلمنامه نويسان متعهد هستند که به رغم بيمهريها و سختيها به رسالت خطير خود عمل نموده و بر هويت واقعي خويش پافشاري کرده و از ماهيت ارزشي اسلام و انقلاب دفاع ميکنند که بايد به آنان دست مريزاد گفت و براي آنان در اين جبهه فرهنگي آرزوي موفقيت کرد. چه بايد کرد؟ براي تحقق سينمايي متناسب با آرمانهاي اسلاميو اهداف متعالي انقلاب چارهاي نيست جز اصلاح ساختارهاي فکري، تربيت نيروي انساني متعهد، آموزش آموزهها و معارف ديني، نظارت و هدايت محتوايي و خلاصه اينکه ديني کردن فضاي سينمايي کشور براي تحقق سينماي ديني. در اين راستا طي سالهاي اخير بسياري از دلسوزان از جمله مراجع معظم تقليد، علما و صاحبنظران نگراني خود را از روند ناسالم سينماي کشور ابراز داشتهاند اما ديدگاهها و نقطه نظرات رهبر فرزانه انقلاب حضرت آيتا... خامنهاي (مدظله العالي) در خور تأمل و تعمق بسياري است. بدون ترديد اگر به شاخصههاي مطرح شده توسط رهبري در اين زمينه توجه ميشد، وضعيت سينماي ايران متحول شده و رو به اصلاح مينهاد. با توجه به نکات اساسي و مهميکه در بيانات معظم له در اين خصوص وجود دارد ضروري است کارگروههايي از اهالي سينما تشکيل و چگونگي عملياتي کردن منويات ايشان را مورد بررسي قرار دهند. امري که تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است.(منویات مقام معظم رهبری به تحقیق نویسنده در ادامه مطالب سینمایی حوزه و هنر خواهد آمد)» مسعود صفي ياري،طلبه حوزه علمیه قمتنظیم:امید واضحی آشتیانی_گروه حوزه علمیه تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]