واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: رديفآوازي موسيقي ايراني رونمايي شد
رديف آوازي موسيقي ايراني به روايت زندهياد رضوي سروستاني و با نوازندگي داريوش طلايي ـ 27 ارديبهشت ماه ـ با حضور اهالي موسيقي در خانه موسيقي رونمايي شد. در آغاز ديدار ماهانه اعضاي كانونهاي تخصصي خانه موسيقي، نرمافزار موسيقيايي مدرسه فارابي، رونمايي شد. افشين سپهوندي مدير شركت «صوتآذين» كه مديريت اين نرمافزار را برعهده داشت، در نشست رونمايي اين اثر گفت: نرمافزار مدرسه فارابي بخشي از پروژه نرمافزار ملي موسيقيايي فارابي است كه طي دو نسخه انگليسي و فارسي آماده و ارايه شده است. به گفته او؛ نمونه اوليه اين محصول در ژانويه 2009 در نمايشگاه موسيقي NAMM ارايه گرديد كه با استقبال روبهرو شد و نسخه نهايي انگليسي آن در نمايشگاه موسيقي ميوزيك مس كه هرساله در شهر فرانكفورت برگزار ميشود، ارايه شد. او اضافه كرد: نرمافزار مدرسه فارابي تمامي اطلاعاتي را كه يك مخاطب ايراني يا خارجي بخواهد از موسيقي ايراني داشته باشد در اختيارش قرار ميدهد و تاكنون برخي از نهادهاي موسيقيايي از كشورهاي آمريكا، كرهي جنوبي، فرانسه، اسپانيا و ژاپن اين نرمافزار را تهيه كردهاند. به گفته سپهوندي؛ متني كه در بخشهاي مختلف نرمافزار فارابي مورد استفاده صوتي يا مكتوب قرار گرفته است، همه زيرنظر استادان و چهرههاي نامي موسيقي ايران همچون مجيد كياني، داريوش طلايي، داود گنجهاي و غيره ارايه شده است.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين مراسم محمد سرير مديرعامل خانه موسيقي با اشاره به جلسات ماهانه كانونهاي تخصصي اين مجموعه گفت: هيئتمديره خانه موسيقي به اين نتيجه رسيد كه ديدارهاي اعضا كم است و به همين دليل از امسال قرار است اين ديدارها به صورت ماهانه انجام شود. او سپس به نرمافزار موسيقيايي مدرسه فارابي اشاره كرد و افزود: شركت «صوتآذين» دوسال قبل پيشنهاد توليد چنين اثري را به خانه موسيقي داد كه خوشبختانه بعد از اين دوسال چنين نرمافزاري وارد بازار شده است. او همچنين با يادآوري بيستونهمين سالگرد درگذشت اسماعيل مهرتاش او را يكي از پايههاي اصلي در موسيقي ايران معرفي كرد و يادش را گرامي داشت. سرير در ادامه صحبتهاي خود با اشاره به انتشار مجموعهي رديف آوازي موسيقي ايران توسط انتشارات «مشكات» گفت: رضوي سروستاني يكي از هنرمندان برجسته و خوشنام موسيقي ايران بود و كار اين آلبوم از سال 68 به صورت مداوم شروع شد و با همكاري چاووشي و داريوش طلايي به كاري ارزنده در دوره معاصر بدل شد. او تصريح كرد: داريوش طلايي نگاهي بينالمللي و علمي به موسيقي دارد و انتشار اين اثر در عصر حاضر نقطه عطفي در اين حوزه محسوب ميشود. هرچند كه رديفها و روايات تفاوتهايي با هم دارند و شأن آنها در اين است تا از زواياي مختلف بررسي شوند. نصرالله ناصحپور ديگر هنرمند موسيقي نيز با اشاره به اين اثرعنوان كرد: امروز از رديفي حرف ميزنيم، كه رضوي سروستاني سالها براي آن زحمت كشيد و داريوش طلايي همراه با تار خود آن را به نتيجه رساند. او اضافه كرد: اين مجموعه بعد از مشكلات بسيار به نتيجه رسيد و ميتوان گفت كه لحنهايي كه سروستاني در اين مجموعه به كار گرفته است، تماما از آن خودش است. اما چون او در ميان ما نيست ترجيح ميدهم درباره اين اثر سخن نگويم. محمدعلي چاووشي كه مديريت موسسه فرهنگي هنري «مشكات» را برعهده دارد، در بخش ديگري از اين نشست گفت: اگر اين اثر امروز به انجام رسيده است به بركت حضور داريوش طلايي بود. او اضافه كرد: ما ايرانيها همواره در گذشته و يا آينده زندگي ميكنيم، اما در 100 سالي كه نغمه و گفتارها در حلقه ثبت و ضبط درآمد اين مجموعه كاملترين روايت آموزشي رديفآوازي با جواب ساز است و نخستين اثري است كه در آن هفت دستگاه و پنج نغمه با جواب ساز منتشر شده است. چاووشي تأكيد كرد: رضوي سروستاني تنها كسي است كه 10 سال زانوي تعلم در محضر بزرگان موسيقي داشت و شاگردي بسياري را كرد و من سال 69 براي اين كار پيش او رفتم. او متذكر شد: پيش از آن مذاكراتي با جلال ذوالفنون داشتم، اما به دليل سفر او به خارج از كشور به داريوش طلايي معرفي شدم و كار مجموعه را آغاز كرديم و با وجود دشمنيهاي بسياري كه در اين مسير صورت گرفت اما خوشحالم كه به همت داوود گنجهاي و همكاري داريوش طلايي توانستيم اين اثر را به نتيجه برسانيم. محمد سرير نيز اضافه كرد: رضوي سروستاني در ساختن و راهاندازي خانه موسيقي تلاش بسياري به كار بست و صداقت و عشق او همواره در ياد ما هست.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين مراسم احمد ابراهيمي به ياد رضوي سروستاني قطعات كوتاهي را خواند. سپس داريوش طلايي با توضيحي درباره چگونگي انتشار اين مجموعه گفت: اين مجموعه رديف آوازي كار خاصي است و آنها كه تخصصي كار ميكنند و با رديف سروكار دارند متوجه ميشوند كه اين اثر با يك كار معمولي تفاوت دارد، زيرا كساني كه موسيقي ايراني كار ميكنند خيلي كم پيش ميآيد كه از خودشان رديف به جا بگذارند. او سپس به چگونگي آشنايي خود با زندهياد رضوي سروستاني اشاره كرد و گفت: ما در مركز حفظ و اشاعه آثار موسيقيايي با هم آشنا شديم و در حلقه چند نفري از اصحاب فرهنگ و هنر تلاش كرديم تا ميراثي را كه در حال از دست رفتن بود، حفظ كنيم اما بعد از مدتي كه اين مجموعه پراكنده شد ما هم از هم جدا شديم. اما هر كدام به تعهد خود به موسيقي و انتقال آن به نسلهاي بعد وفادار بوديم و خوشحالم كه سرنوشت به گونهاي رقم خورد كه من مجددا با زندهياد سروستاني ديدار كردم و ايدهي انتشار چنين مجموعهاي را مطرح كردم. طلايي تصريح كرد: رضوي سروستاني انسان پاك، دلسوخته و مظلومي بود كه با اعتقاد جدي به كارش فعاليت ميكرد و شايد به همين دليل در برخي زمينهها شناخته شده نبود، اما كارهاي درخشاني از او باقي مانده است كه شايد به دليل تدريس و طلبگياش اين آثار به عامهي مردم منتقل نشد و آنطور كه بايد در اين حوزه شناخته نشد. او با سخت خواندن انتشار و ضبط چنين مجموعهاي گفت: خواندن آواز در تمام دستگاهها و با تمام گوشهها كار هر كسي نيست و رديف هم اين مشكل را دارد چه بسا كه بسياري از اساتيد موسيقي ايران با وجود تمايلي كه به ضبط رديفهايشان دارند، هنوز اين كار را انجام ندادند، اما ما موفق شديم با تمام مشكلات پيشرو اين مجموعه را طي چندين سال ضبط كنيم و من هم در اين كار كاملا خودم را در اختيار زندهياد سروستاني گذاشتم تا ماحصل يك عمر طلبگي و اعتقاد او به موسيقي به بهترين شكل ثبت شود. البته در ضبط اين مجموعه توجه به بحث آموزشي به شدت مورد نظر ما بود.
به گفته طلايي اين مجموعه شامل 13 سيدي آموزشي ميشود كه همچون يك دايرهالمعارف موسيقي عمل ميكند. او در پايان صحبتهاي خود اشاره كرد قطعا هيچ كاري بدون عيب نيست و اين مجموعه نيز مجزا محسوب نميشود لذا اميدوارم به زودي در دسترس عموم قرار بگيرد و مورد نقد و بررسي ديگران باشد. سپس اين اثر توسط مصطفي كمال پورتراب و با همراهي داريوش طلايي رونمايي شد. چاووشي نيز در پايان اين مراسم از انتشار كتاب اين مجموعه موسيقيايي خبر داد و گفت: اين كتاب آماده انتشار است و اميدواريم تا پايان خردادماه به عنوان يك فرهنگ و مرجع آموزشي و پژوهشي به دست اهل فرهنگ و هنر برسد. به گفته او اين مجموعه در دو شكل متفاوت و با قيمتهايي مختلف در دسترس علاقهمندان قرار ميگيرد. تهيه و تنظيم براي تبيان : مسعود عجمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6176]