تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بزرگ ترين مصيبت ها، نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837806877




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

یادی از مینوی


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: درگذشت مجتبي مينوي7 بهمن ماه سالگرد فوت اين نويسنده و محقق بزرگ ايراني است. زندگينامه ي او را به قلم خواهرش مي خوانيد:
 مينوي
مجتبي مينوي در نوزدهم بهمن ماه 1282 شمسي، در خانواده‏اي پشت در پشت روحاني و از پدر و مادري جوان که‏دختر عمو و پسر عمو بودند، و در اين زمان عاشقانه به هم مهر مي‏ورزيدند متولد شد. هنگامي که مجتبي نزديک به‏سه سال داشت و برادر ديگرش احمد تازه به دنيا آمده بود، پدر طبق سنت خانوادگي، تصميم گرفت براي تحصيل‏علوم ديني در محضر شيخ محمد تقي شيرازي، مرجع تقليد بزرگ آن زمان عازم عراق عرب شود.مادر که تازه ازبيماري حصبه نجات يافته بود ناچار در تهران ماند تا دوران نقاهت را بگذراند و سه ماه بعد از پدر، همراه دو کودک‏خردسالش عازم عراق شد. سفر با کاروان و کجاوه در ماهي به طول انجاميد و اقامت خانواده در سامره و نجف نزديک به پنج سال ادامه يافت . مجتبي که از هوشي سرشار برخوردار بود، در چهار سالگي به اصرار خودش به مکتب رفت و به زودي از همه‏همدرسان بزرگتر از خود پيشي گرفت.هنوز سال به پايان نرسيده بود که قرآن را ختم کرد و سال بعد به مدرسه رفت.هنگامي که همراه پدر و مادر و دو برادر کوچکترش احمد و کاظم( که در سامره متولد شده بود) به ايران بازگشت، بااينکه هنوز هشت سال تمام نداشت، قرآن را از حفظ بود و خواندن و نوشتن فارسي و عربي را به خوبي مي‏دانست. تحصيلات ابتدايي را در تهران ادامه داد و دوره‏ي متوسطه را در دارالفنون و دوره‏ي عالي را در دارلمعلمين مرکزي به‏پايان رساند.در اينجا نکته‏اي را که بارها از مادرمان شنيده‏ام و مربوط به همين دوران زندگي از برادرم است نقل قول‏مي‏کنم : «دارالفنون از خانه دور بود و آن زمان وسيله نقليه عمومي وجود نداشت تا مجتبي بتواند براي ناهار به خانه بيايد ودوباره به مدرسه برگردد.پدر روزي يک قران (يک ريال فعلي )براي پول ناهار به او مي‏داد.مجتبي هر روز يک نان‏خانگي با خود به مدرسه مي‏برد، ظهر آن را با ترتيزک‏هايي که از باغچه مدرسه مي‏چيد، به عنوان ناهار مي‏خورد، پول‏غذايش را جمع مي‏کرد و با آن کتابهايي را که مورد علاقه‏اش بود و به پول آن زمان گران بود مي‏خريد.» شايد اغراق نباشد اگر بگويم که هسته اصلي کتابخانه با ارزش مينوي را که آخرين هديه او به ملت ايران بود،همين‏کتابها تشکيل داده است . [ کتابخانه اي با 25 هزار جلد کتاب نفيس]گفتم که پدر براي تحصيل علوم ديني به عتبات رفته بود، و پس از پنج سال تحصيل در محضر ميرزا محمد تقي‏شيرازي با اجازه‏ي اجتهاد از ميرزا به ايران بازگشته بود.اما مدت اقامت او در عتبات مصادف بود با وقايع مشروطه وخصوصاً دار زدن شيخ فضل الله نوري به دست مشروطه خواهان. پدر که ديگر امرار معاش از راه روحانيت را صلاح‏کار خود نمي‏دانست در صدد به دست آوردن شغلي ديگر برآمد و پس از چندي به سمت کارمند در عدليه(دادگستري )مشغول به کار شد. هنگامي که مجتبي شانزده سال داشت، پدر به سمت رئيس عدليه رشت منصوب و عازم آن شهر شد.در ضمن چون به‏علت تولد چند فرزند ديگر، حقوق پدر کفاف خرج خانواده را نمي‏کرد، براي مجتبي هم، با اينکه هنوز به سن‏استخدام نرسيده بود، شغل محرري (منشي گري) عدليه را دست و پا کرد تا کمکي به خرج خانه باشد.
 مينوي
هنوز چند ماهي از عزيمت خانواده به رشت نگذشته بود که وقايع حمله بلوشيک‏ها به گيلان و جريان ميرزا کوچک‏خان جنگلي پيش آمد.پسر جوان مجذوب تبليغات کمونيستي شد و در سلک جوانان کمونيست ثبت نام کرد.قواي‏دولتي وارد رشت شد و زد و خورد شديد ميان دو گروه در گرفت.مجتبي در بحبوحه اين درگيري‏ها همراه ديگر جوانان‏به باکو رفت و گويا اين سفر بالنين هم ديدار کرد.مجتبي پس از چند ماه اقامت در باکو، از اختلافي که ميان گفتار و کردارکمونيست‏ها ديد سر خورد و به رشت بازگشت، و تمام عمر از سياست کناره گرفت. همه شايعه کمونيست بودن مينوي، که بعدها کساني از آن استفاده کردند، و عده‏اي ديگر آن را به عنوان حربه‏اي عليه‏او به کار بردند، مربوط به همين دوران شانزده - هفده سالگي اوست .مينوي در سنين بزرگي در هيچ حزب و دسته‏سياسي وارد نشد، و تمام همّ خود را صرف علم و عرهنگ کرد.آزاد زيست و آزاد از دنيا رفت: غلام همت آنم که زير چرخ کبود ز هر چه رنگ تعلق پذيرد آزاد است‏ در مقدمه يکي از کتابها مي‏نويسد: «اگر به اندازه‏ي بال پشه‏اي به پيشرفت فرهنگ سرزمينم کمک کرده باشم، عمرم‏بيهوده نبوده است.» پس از چند سال که خانواده به تهران بازگشت، پدر که مجذوب حکومت مشروطه شده بود، از عدليه به مجلس‏شوراي ملي منتقل شد و رياست اداره‏ي تندنويسي را به عهده گرفت. مجتبي هم براي کمک به خرج خانواده به عنوان‏تندنويس به استخدام مجلس شورا در آمد، و اين در حالي بود که يک دم از خواندن و ياد گرفتن غافل نبود.به آموختن‏زبانهاي فرانسه و انگليسي پرداخت، زبان پهلوي را در محضر پروفسور هرتسفلد آلماني فرا گرفت، در تاريخ و فرهنگ‏ايران به تحقيق پرداخت.عاشقي بود که عشقش ايران بود، و فرهنگ وتمدن ايران. عاشقي بود که عشقش ايران بود، و فرهنگ وتمدن ايران. براي بيان يکي از خصوصيات اخلاقي مينوي، داستاني را که پدرم سالها بعد، هنگامي که مينوي اجباراً مقيم انگليس‏شده بود، و از ترس حکومت وقت جرأت بازگشت به ايران را نداشت، به عنوان انتقاد از روش پسرش نقل مي‏کرد بازمي‏گويم: «وقتي که مجتبي در مجلس به عنوان تند نويس کار مي‏کرد، عدل الملک دادگر رئيس مجلس بود.مجتبي‏صبح که از خانه بيرون مي‏رفت، به سيد علي عطار، به مشهدي حسينعلي بقال، به سپور محله و به رهگذري که‏مي‏شناخت سلام مي‏کرد.اما وقتي وارد مجلس مي‏شد،اگر دادگر را از دور ميديد، راهش را کج مي‏کرد و از طرف ديگرمي‏رفت تابا او مصادف نشود و به او سلام نکند». اين يکي از صفات بارز مينوي در همه‏ي دوران حيات بود: متواضع نسبت به زيردستان و مغرور در متقابل قدرت‏هاي‏حاکم.
 مينوي
مطلب ديگري که در اين زمينه به ياد آوردم و خود شاهد آن بوده‏ام، مربوط به آخرين سال‏هاي عمر مينوي بود:سال‏1345 بود.برادرم آپارتمان کوچکي در مجتمع دريا کنار خريده بود و تعطيلات آخر هفته را، به اتفاق همسر و دخترکوچکش به آنجا ميرفت. در آن زمان شاه براي جلب محبوبيت قرار گذاشته بود که هفته‏اي يک بار، روزچهارشنبه،چند تن از فضلا را براي شام به کاخ نياوران دعوت کند.يک روز از دربار به او تلفن مي‏کنند، مينوي درياکناررفته بود، تلفن مادر زنش را مي‏گيرند، به او تلفن مي‏کنند که اعليحضرت همايوني استاد مينوي را براي چهارشنبه شب‏دعوت کرده‏اند، فوراً به ايشان اطلاع دهيد.او تلفن مجتمع دريا کنار را ميدهد، تلفن مي‏کنند،مينوي و همسرش براي‏قدم زدن رفته بودند بيرون .براي او پيغام مي‏گذارند که هر چه زودتر به تهران برگردد و در ضيافت دربار شرکت‏کند.مينوي با اينکه قرار بود صبح شنبه به تهران برگردد، پس از شنيدن پيام از آمدن منصرف شد و تا آخر هفته بعد دردرياکنار ماند تا در ضيافت شاه شرکت نکند. براي او پيغام مي‏گذارند که هر چه زودتر به تهران برگردد و در ضيافت دربار شرکت‏کند.مينوي با اينکه قرار بود صبح شنبه به تهران برگردد، پس از شنيدن پيام از آمدن منصرف شد و تا آخر هفته بعد دردرياکنار ماند تا در ضيافت شاه شرکت نکند. درباره‏ي خدمات علمي و فرهنگي مينوي و ديگران گفته و نوشته‏اند.آنچه من کوشش دارم در اين مختصر بگنجانم،مربوط به زندگي خصوصي و اجتماعي مينوي است. در سال 1307 که وزارت فرهنگ تصميم به اعزام عده‏اي دانشجو به اروپا گرفت، قرار شد دفتر سرپرستي محصلين درسفارت ايران در پاريس تشکيل شود.مرحوم اسمعيل مرآت به سمت سرپرست دانشجويان انتخاب شد، و مينوي که‏در اين زمان بيش از بيست و پنج سال نداشت، به سمت معاونت او منصوب شد.در اين سفر بود که مينوي با علامه‏قزويني محشور و مأنوس شد و روش نقد تحقيقي را در مکتب او آموخت.در حالي که اقامت مينوي در پاريس بيش ازچند ماهي بپاييد، و گويا به علت اختلافي که او با مرحوم مرآت پيدا کرد، از وزارت معارف تقاضاي تغيير محل‏مأموريت کرد، و وزارت معارف او را به عنوان سرپرست دانشجويان به لندن فرستاد. اين اولين سفر مينوي با اروپا سه سال و اندي طول کشيد، و او توانست علاوه بر ديگر فعاليت‏ها زبان‏هاي فرانسه وانگليسي خود را تکميل کند و با مستشرقين بنام اروپايي آشنا شود.
مينوي
مينوي پس از بازگشت به ايران چهار سال مداوم در ايران ماند، و در اين مدت، نوشتن، ترجمه، تصحيح و چاپ‏چندين کتاب را به تنهايي يا با همکاري دانشمنداني چون مرحوم ذکاءالملک فروغي، تقي زاده، عبدالرحيم خلخالي...به انجام رساند.در سال 1313 کتاب «وضع ملت، دولت و دربار ايران در دوره ساساني »نوشته پروفسور آرتور کريستين‏سن دانمارکي را ترجمه کرد و به چاپ رساند، و چند روز پس از انتشار آن، براي سفري نه ماهه،به منظور پژوهش‏هاي‏فرهنگي عازم انگليس شد، عزيمت مينوي به حسودان و بدسگالان که نمي‏توانستند شاهد موفقيت‏هاي چشم گيرجواني سي و يکي دو ساله باشند، فرصت داد که از او نزد رضا شاه سعايت کنند.بهانه اين بود: "در جايي از کتاب‏کريستين سن ذکر شده بود که پارتها قومي چادر نشين بودند که از راهزني زندگي مي‏کردند، و بعدها با جنگ و ستيزحکومت را به ستيز گرفتند و به سلطنت رسيدند.در جاي ديگر همين کتاب ريشه کلمه پهلو، و صفت پهلوي را که براي‏بيان زبان فارسي پيش از اسلام به کار مي‏رفت، به اين ترتيب نشان داده بود:«پارت، پرثو،پرتو،پهلو، پهلوي.» "به رضا شاه گفتند که منظور مينوي از بيان اين مطلب اهانت به شخص اوست که نام خانوادگي پهلوي را انتخاب کرده‏است، يعني منظور مينوي اين است که رضا شاه از راه راهزني به حکومت و سلطنت رسيده است،و قبولاندن اين‏مطلب به ديکتاتور کم سواد، کار مشکلي نبود.از دربار به شهرباني دستور داده شد که کليه کتابهاي چاپ شده را جمع‏آوري و در شهرباني توقيف کند.دستور اجرا شد، حتي مأموران به کتابخانه شخصي مينوي واقع در خانه پدري اويورش بردند و چند جلدي را هم که آنجا بود با خود بردند.گويا فقط سيزده جلد از کتابها را که به افراد ناشناس فروخته‏شده بود به دست نياوردند.کتابها در شهرباني ماند تا بعد از شهريور 1320 که از توقيف خارج شد و در معرض فروش‏قرار گرفت، اما فتنه‏اي که دشمنان به پا کردند سبب شد که سفر نه ماهه‏ي مينوي تبديل به سفري پانزده ساله شود. مينوي در انگليس ماندگار شد، و چون به دستور حکومت وقت حقوق او هم از جانب وزارت معارف قطع شده بود،براي امرار معاش به مشاغل مختلف پرداخت، از جمله:فهرست نويسي براي کتابخانه چستربيتي، تدريس زبان فارسي‏در دانشگاه اکسفورد، و اجراي برنامه‏هاي ادبي و فرهنگي در راديو بي بي سي کتاب پانزده گفتار که از آثار ارزنده‏ي‏مينوي است، يادگار اين برنامه هاست. درسال 1328 مينوي از سوي دانشگاه تهران به کار دعوت شد و با سمت استادي تاريخ ايران بعد از اسلام دردانشکده‏هاي ادبيات و الهيات به ايران بازگشت.در زمان حکومت مصدق رئيس تعليمات عاليه بود، و بعد از آن مدت‏هفت سال رايزن فرهنگي ايران در ترکيه بود و در ضمن از کتب خطي فارسي در کتابخانه‏هاي ترکيه، کويا بيش از هزارميکرو فيلم براي دانشگاه تهران تهيه کرد که هم اکنون در کتابخانه مرکزي و مرکز اسناد دانشگاه تهران نگهداري ميشود. آخرين شغل فرهنگي مينوي سرپرستي بنياد شاهنامه بود.مينوي در اين سمت با دقتي شگفت‏انگيز کوشيد تاشاهنامه‏اي تهيه کند که هر قدر ممکن است به گفته‏ي فردوسي نزديک‏تر باشد.چند سال پيش از تأسيس بنياد شاهنامه،در کنگره ي فردوسي توس مينوي در سخنرني اش گفته بود: «شاهنامه که اکنون در دست ماست ...فرزند خلف فردوسي نيست...» اين گفته استاد سر و صداي بسيار از مخالف و موافق برانگيخت، و بعضي جوانان کم مايه کوشيدند تا با حمله‏هاي‏روزنامه‏اي به مينوي، نام خود را سر زبانها بيندازند.«مه فشاند نور و...» پس از چند سال اين امکان براي مينوي فراهم امده بود که فرزند خلف فردوسي را به مردم بشناساند، و او تمام کوشش‏خود را در اين راه به کار برد.دريغا که اجل مهلتش نداد تا کارش را به پايان رساند. در تابستان سال 1335 کمي پيش از انکه بخاطر شکستگي دنده، در اثر زمين خوردن، در بيمارستان بستري شود به من‏گفت: «وقتي کار شاهنامه به پايان برسد، قصد دارم دست به تصحيح و چاپ مثنوي مولانا بزنم» پرسيدم شاهنامه چند سال ديگر کار دارد؟جواب داد: حداقل پنج سال. و پرسيدم: مثنوي؟گفت دست کم هشت سال‏ و مينوي در ششم بهمن ماه همان سال چشم از جهان فرو بست . يادش پايدار و روانش شاد باد.  به قلم ماه منير مينوي‏





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 478]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن