واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مفاهيم پايه: معماري پايدار چيست؟
مهندسي- همشهري آنلاين- مهدي توپچي:
كاربرد مفاهيم پايداري و توسعه پايدار در معماري مبحثي به نام معماري پايدار را به وجود آورده است
كه مهمترين سرفصلهاي آن را عناوين "معماري اكو - تك"، "معماري و انرژي" و "معماري سبز" تشكيل ميدهد.
معماري پايدار - كه در واقع زيرمجموعه طراحي پايدار است - را شايد بتوان يكي از جريانهاي مهم معاصر به حساب آورد كه عكسالعملي منطقي در برابر مسايل و مشكلات عصر صنعت به شمار ميرود. براي مثال، 50 درصد از ذخاير سوختي در ساختمانها مصرف ميشود كه اين به نوبه خود منجر به بحرانهاي زيست محيطي شده و خواهد شد. بنابراين، ضرورت ايجاد و توسعه هرچه بيشتر مقوله پايداري در معماري بخوبي قابل مشاهده است.
معماري پايدار، مانند ساير مقولات معماري، داراي اصول و قواعد خاص خود است و اين سه مرحله را در برميگيرد:
صرفه جويي در منابع ، طراحي براي بازگشت به چرخه زندگي و طراحي براي انسان
كه هركدام آنها استراتژيهاي ويژه خود را دارند.
شناخت و مطالعه اين تدابير، معمار را به درك بيشتر از محيطي كه بايد طراحي آن را انجام دهد، ميرساند.
مرحله صرفه جويي در منابع (Economy of Resources):
اين اصل از يك سو به بهرهبرداري مناسب از منابع و انرژيهاي تجديدناپذير مانندسوختهاي فسيلي، در جهت كاهش مصرف ميپردازد و از سوي ديگر به كنترل و به كارگيري هرچه بهتر منابع طبيعي به عنوان ذخايري تجديد پذير و ماندگار توجه جدي دارد.
به عنوان مثال، يكي از منابع سرشارو ناميرا، انرژي حاصل از نور خورشيد است كه امروزه توسط تكنولوژي فتوولتاييك براي فراهم كردن آب و برق مصرفي در ساختمان، از آن استفاده ميشود.
براي كنترل منابع، سه نوع استراتژي ميتواند مورد توجه قرارگيردكه شامل حفظ انرژي، حفظ آب و حفظ مواد است. همان گونه كه مشاهده ميشود، تمركز براين سه منبع، به دليل اهميت آنها در ساخت و اداره ساختمان است.
مرحله طراحي براي بازگشت به چرخه زندگي
(Life Cycle Design)
دومين اصل از معماري پايدار بر اين فكر و يا نظريه استوار شده است كه ماده از يك شكل قابل استفاده تبديل به شكل ديگري ميشود، بدون اينكه به مفيد بودن آن آسيبي رسيده باشد.
از سوي ديگر بهواسطه اين اصل، يكي از وظايف طراح، جلوگيري از آلودگي محيط است.
اين نظريه براي رسيدن به اين منظور در سه مرحله، ساختمان را مورد بررسي قرار مي دهد. اين مراحل به ترتيب عبارتند از:
مرحله پيش از ساخت، مرحله در حال ساخت و مرحله پس از ساخت.
بايد توجه داشت كه اين مراحل به يكديگر مرتبط بوده و مرز مشخصي بين آنها وجود ندارد. براي مثال، مي توان از مواد بازيافتي در مرحله پس از ساخت يك ساختمان به عنوان مصالح اوليه در مرحله ساخت ساختماني ديگر استفاده كرد.
مرحله طراحي براي انسان (Humane Design):
اصل طراحي براي انسان، آخرين و شايد مهمترين اصل از معماري پايدار است. اين اصل ريشه در نيازهايي دارد كه براي حفظ و نگهداري عناصر زنجيره اي اكوسيستم لازم است كه آنها نيز به نوبه خود بقاي انسان را تضمين مي كنند.
اين اصل داراي سه استراتژي نگهداري از منابع طبيعي، طراحي شهري-طراحي سايت و راحتي انسان است كه تمركزشان بر افزايش همزيستي بين ساختمان و محيط بيرون از آن و بين ساختمان و افراد استفاده كننده از آنهاست.
در واقع ميتوان گفت كه براي رسيدن به معماري پايدار، طراح بايد اين مراحل و اصول را كه تعريف كننده يك چارچوب اصلي براي طرحي پايدار است را در طرح خود لحاظ و برحسب مورد تركيب و متعادل كند.
نمونه معماري پايدار؛ برج هرست (Hearst tower):
اين ساختمان درنيويورك قراردارد كه توسط نورمن فاستر، معمار بسيارمعروف، طراحي شده و نمونهاي بارز از يك بناي پايداراست.
معمار با انتخاب طرحي منحصر بفرد براي اين بنا، موجب كاهش 20 درصدي فولاد مصرفي در ساخت آن شده است. همچنين، ساختمان مجهز به سنسورهاي حساس به نور خورشيد براي تنظيم روشنايي لازم درفضاهاي داخلي است.
اين ساختمان به دليل اينكه دربيشتراوقات سال از هواي خارج از ساختمان به عنوان تهويه مطبوع استفاده ميكند، 22 درصد دياكسيدكربن كمتر وارد هوا ميكند
چهارشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2066]