واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: متكي: نيروگاه بوشهر تابستان سال آينده راه اندازي مي شود
وزير امور خارجه اعلام كرد كه راهاندازي نيروگاه اتمي بوشهر در سال آينده قطعي است و 500 مگاوات برق هستهاي سال آينده وارد مدار برق كشور ميشود.
به گزارش خبرنگار پارلماني ايرنا، "منوچهر متكي" كه براي پاسخگويي به سوال "مصطفي كواكبيان" نماينده سمنان در جلسه علني روز چهارشنبه مجلس حضور يافته بود، گزارشي از روند انعقاد، تكميل و پيش راهاندازي نيروگاه اتمي بوشهر را به نمايندگان ارايه كرد.
گرچه كواكبيان پس از توضيحات وزير امور خارجه در خصوص علت تاخير مكرر در راهاندازي نيروگاه بوشهر و روابط گسترده تهران با مسكو بهرغم بدقولي مسئولان روسي در راهاندازي اين نيروگاه قانع نشد اما نمايندگان با 136 راي موافق اعلام كردند كه از توضيحات وزير شدهاند.
كميسيون امنيت و سياست خارجي مجلس در گزارش خود از اين سوال كواكبيان اعلام كرد كه سازمان انرژي اتمي و وزارت امور خارجه با همه محدوديتهاي عرصه بينالمللي در پيگيري راهاندازي نيروگاه اتمي بوشهر كوتاهي نكردهاند و پاسخ وزير خارجه در اين خصوص قانعكننده بوده است.
متكي در پاسخ به اين سوال اظهار داشت: خط مشي و مسير ايران در سياست خارجي بر مبناي فرموده ماندگار امام راحل كه همان داشتن رابطه با دولتهاي غيرمحارب است كه اين روابط بر اساس منافع و مصالح و عزت كشور تعريف ميشود.
وزير امور خارجه تاكيد كرد كه موضوع ديپلماسي براي راهاندازي نيروگاه اتمي بوشهر به 4 دولت پيشين باز ميگردد.
متكي افزود: نتيجه آنچه كه اين دولت در رابطه با نيروگاه بوشهر انجام داد، اين بود كه روسيه تصميم قطعي خود را براي ارسال ساخت سوخت و راهاندازي نيروگاه را اجرايي كرد.
متكي با بيان اينكه در مجلس هفتم نيز موضوع ارسال سوخت نيروگاه بوشهر به ايران مورد سوال نمايندگان واقع شده بود، گفت: من آن زمان اعلام كردم كه سوخت به ايران تحويل خواهد شد و همانطور كه ملاحظه شد اين مساله تحقق يافت.
وزير امور خارجه تاكيد كرد كه روند راهاندازي نيروگاه بوشهر بر اساس توافقات صورت گرفته بين دو كشور در حال پيشروي است.
متكي تصريح كرد: با توجه به اينكه سوخت در داخل ايران است، اين پروژه در تابستان سال آينده راهاندازي خواهد شد و برق آن به مدار برق كشور ميپيوندد.
وزير خارجه تاكيد كرد كه دولت نهم مصمم به راهاندازي نيروگاه بوشهر در سال آينده است و در حال حاضر نيز در حوزه ديپلماسي و روابط با روسيه مشكلي براي تاخير در راهاندازي آن وجود ندارد.
متكي اضافه كرد: اگر در پيگيري اين كار با مشكل تراشي و يا موضعگيري غيرمنطقي روبهرو شويم، مواضع بسيار روشني خواهيم داشت.
وي افزود: دولت نهم راهاندازي نيروگاه بوشهر را وظيفه خود ميدانست و بههمين خاطر گامهاي نهايي براي تحقق آن برداشته شد.
متكي تصريح كرد كه راهاندازي نيروگاه بوشهر نه تنها يك موفقيت در زمينه رفع نيازهاي كشور است بلكه يك موفقيت سياسي به شمار ميرود زيرا بهرغم همه فشارهاي سياسي به نتيجه رسيده است.
وزير امور خارجه سپس به ارايه گزارشي از روند راهاندازي نيروگاه بوشهر از سال 1371 پرداخت و گفت: پس از تعليق پروژه نيروگاه اتمي بوشهر توسط شركت پيمانكار اوليه در دي ماه سال 1358 و به دنبال امضاي موافقتنامه همكاري صلحآميز اتمي بين ايران و فدراسيون روسيه در شهريور 1371، قرارداد تكميل واحد اول نيروگاه اتمي بوشهر بين سازمان انرژي اتمي ايران و پيمانكار روسي وابسته به انرژي اتمي روسيه در دي ماه 1374 منعقد شد.
متكي اضافه كرد: بهدليل پيچيدگي فصل مشتركهاي كاري كارفرما و پيمانكار ناشي از شرح خدمات پيشبيني شده، در قرارداد كه به مانعي بزرگ بر سر راه پيشرفت پروژه تبديل شده بود، در مردادماه سال 1377 الحاقيهاي به اين قرارداد اضافه شد.
وي افزود: با اين الحاقيه تقسيم مسئوليتهاي قراردادي بين كارفرما و پيمانكار مورد تجديدنظر كلي قرار گرفت و عملا فعاليتهاي جدي نيروگاه بوشهر در سال 1378 آغاز شد.
وزير امور خارجه اظهار داشت: طبق مفاد قرارداد، پيمانكار ملزم به استفاده حداكثري از تجهيزات و سازههاي بجا مانده از طرح تكميل نيروگاه اتمي بوشهر بود كه در اين فرآيند، عملا نهايي نمودن طراحي تفضيلي در نيروگاه توسط پيمانكار منوط به تعيين تكليف در خصوص نحوه استفاده از تجهيزات و سازهها و ساختمانهاي بجا مانده شد.
متكي افزود: بههمين خاطر بايد برنامه گستردهاي در زمينه بازرسي، مطابقت ضوابط و مقررات بكار گرفته شده در زمان طرح با مقايسه با آنچه در قرارداد توافق شده بود و نيز نيازمنديهاي طراحي پروژه صورت ميگرفت.
وي افزود: اين فرآيند عملا سه سال به طول كشيد كه نهايتا فهرست تمامي تجهيزات، ساختمانهاي قابل استفاده با درج تعميرات، اصلاحات و نيز فهرست تجهيزات ساختمانهاي كسري به توافق رسيد.
وزير امور خارجه چالش ديگر نيروگاه اتمي بوشهر را امتناع كشور اوكراين پس از اعلام موافقت اوليه از تامين توربين نيروگاه اتمي بوشهر برشمرد و گفت: تعيين سازنده جديد و به دنبال آن تبعات فني اين تغيير موجب طولاني شدن طراحي ساختمان توربين شد.
متكي اضافه كرد: در طي فعاليتهاي اجرايي پروژه به كرات امتناع سازندگان خارجي از تامين تجهيزات نيروگاه بهرغم عقد قرارداد و توافقات اوليه نظير شيرآلات خطوط بخار اصلي، تجهيزات تهويه ساختمانهاي رده ايمني را ميتوان نام برد.
وي افزود: اين مسايل در مقاطع مختلف، پروژه را با چالشهاي جدي مواجه كرد.
متكي تغييرات مكرر مديريتي و ساختاري در شركت پيمانكار روسي را از ديگر علل تاخير در راهاندازي نيروگاه بوشهر برشمرد و گفت: اين امر اثرات منفي بر پيشرفت پروژه داشته است.
وزير خارجه افزود: سازمان انرژي اتمي ايران پس از روي كار آمدن دولت نهم در پيگيريهاي فني و وزارت امور خارجه در پيگيريهاي پشتيباني ديپلماتيك، موضوع تكميل نيروگاه اتمي بوشهر را در اولويت جديتر كار خود قرار داد.
متكي تاكيد كرد: وزارت خارجه در مجموعه گفتوگوهاي ديپلماتيك با مقامات روسيه در سطوح مختلف بر ضرورت تكميل اين پروژه و اجراي تعهدات طرف روسي تاكيد كرده است.
متكي خاطرنشان كرد كه اين موضوع در دو سال گذشته از طريق اجلاس كميسيونهاي مشترك اقتصادي كشور، ديدارهاي سياسي دوجانبه و تماسهاي مقامات سازمان انرژي اتمي با همتايان روس پيگيري شده است.
متكي در عين حال تاكيد كرد كه فشارهاي سياسي برخي از كشورها بر روسيه در موضوع هستهاي ايران در تاخير در راهاندازي نيروگاه بيتاثير نبوده است.
وي افزود: خردادماه سال گذشته در كميسيون مشترك اقتصادي در كشور كه در مسكو برگزار شد، طرف روسي به قطعيت تصميم دولت روسيه به نهايي كردن و اتمام پروژه بوشهر بهرغم برشمردن مشكلات و موانعي كه بر سر راه آن چه در حوزه فني و چه سياسي و ساختاري وجود دارد، به طرف ايراني اعلام كرد.
متكي اضافه كرد: در حاشيه اجلاس سران كشورهاي حاشيه درياي خزر، رييسجمهور روسيه در ديدار با احمدينژاد به صراحت اعلام كرد كه كشورش تصميم به ارسال سوخت نيروگاه به ايران دارد و بر اين اساس سوخت نيروگاه در اواخر سال گذشته و اوايل امسال تحويل ايران شد.
وزير خارجه به پيش راهاندازي نيروگاه اتمي بوشهر در هفته گذشته اشاره كرد و گفت: ورود 500 مگاوات برق هستهاي در تابستان سال آينده به مدار برق كشور در دستور كار دولت نهم است و در نيمه دوم سال نيز اين نيروگاه به تكميل نهايي خواهد رسيد.
متكي خاطرنشان كرد: گرچه اين پروژه در گذشته تاخيراتي در راهاندازي داشته است اما دولت نهم در 5/3 سال گذشته اين پروژه را به عنوان يك اولويت جدي در روابط خود با روسيه قرار داد. وزير امور خارجه تاكيد كرد: اين نيروگاه سال آينده به طول قطع راهاندازي خواهد شد.
سيام/ 9139/1965
چهارشنبه|ا|14|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]