واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تحليل عباس عبدي درباره وضعيت اصلاحطلبان در انتخابات؛در شرايط كنوني، جريان موثري به نام اصلاحات نميبينم
عباس عبدي روزنامهنگار و تحليلگر سياسي در گفتوگويي كه با خبرگزاري فارس داشته به سوالات اين خبرگزاري درباره وضعيت اصلاحطلبان، عملكرد اصلاحطلبان و دولت خاتمي، عملكرد دولت نهم و انتخابات رياستجمهوري آينده پاسخ داده است.وي در پاسخ به سوالي پيرامون سخنان گذشته خود درباره كانديداتوري خاتمي گفت: من اگر گفتم آقاي خاتمي رأي نميآورد به معناي اين نيست كه ديگران واجد رأي هستند. معنايش اين است كه اگر خاتمي به نام اصلاحطلبي بخواهد بيايد آن كساني را كه ميخواهند پاي صندوق بيايند و رأي بدهند و ايشان هم انتظار دارد كه آنها به او رأي بدهند، پاي صندوق نميآيند.
منظور من اين نبود كه رقيب ايشان رأي بيشتري دارد. پس تعداد زيادي از كساني كه آقاي خاتمي از آنها انتظار رأي دارد پاي صندوق نميآيند و از طرفي، ايشان هم نميتواند پيامش را به نام اصلاحطلبي آنگونه كه بايد و شايد منتقل كند. حتي كساني كه به ايشان رأي ميدهند آن پيام را درك نميكنند.
بنابراين بحث من در اين مورد آقاي خاتمي و غير آقاي خاتمي نيست، بحث من اصلاحات و غيراصلاحات است. در شرايط كنوني هركسي بخواهد نماينده اصلاحات باشد اگر نتواند پيام خودش را برساند و اعتماد عمومي را جلب كند، موفق نميشود. البته اين به خاطر اين نيست كه مردم اصلاحات را قبول ندارند بلكه به اين معناست كه از خلال گفتههاي معمول و تكراري و خالي از مضمون دركي از آن پيدا نميكنند.
وي در پاسخ به اين سوال كه همين افرادي كه امروز، شديدا از آقاي خاتمي حمايت ميكنند، زمان رياستجمهوري ايشان بحث عبور از خاتمي را مطرح كردند؛ چه اتفاقي افتاده كه اعضاي حزب مشاركت و سازمان مجاهدين اعلام كردهاند اگر آقاي خاتمي نيايد آنها هم در انتخابات شركت نميكنند، افزود: عبور از خاتمي ربطي به اينها ندارد. شعار عبور از خاتمي را افراد ديگري دادند و البته عملش را خود آقاي خاتمي انجام داد، يعني خود آقاي خاتمي از خودش عبور كرد. پس عبور از خاتمي ربطي به اينها ندارد، اعضاي حزب مشاركت و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با توجه به گذشتهاي كه دارند، منطقيترين انتخابشان، آقاي خاتمي است. اينها هيچوقت از آقاي خاتمي جدا نشده بودند كه حالا آمدنشان به سمت ايشان جاي تعجب داشته باشد، انتقادي هم اگر به آقاي خاتمي داشتهاند در حد و اندازه جدا شدن از ايشان نبوده.
عبدي درباره تحريم انتخابات نيز گفت: كسي كه حرف از تحريم ميزند بايد پاي حرفش بايستد و بتواند آن كار را انجام دهد. در واقع تحريم به معناي شركت نكردن نيست، بلكه تحريم، امري بالاتر از شركت نكردن است، يعني رد كردن شركت هم هست. فكر نميكنم ساخت سياسي در ايران اجازه تحريم را بدهد، اما شركت نكردن در انتخابات يك پديده طبيعي و معمول است، همانگونه كه خيليها شركت نميكنند زيرا دليلي براي شركت كردن نميبينند.
وي درپاسخ به اين سوال كه فرض كنيم آقاي خاتمي در انتخابات شركت كند و بنا به همان دلايلي كه خودتان گفتيد شكست بخورد؛ آن وقت چه اتفاقي براي اصلاحات و اصلاحطلبها ميافتد گفت: من فكر نميكنم آقاي خاتمي در مسابقهاي شركت كند كه شكست بخورد.
عبدي همچنين در پاسخ به اين سوال كه يعني فكر ميكنيد آقاي خاتمي زماني وارد عرصه انتخابات ميشود كه مطمئن باشد پيروز ميشود، افزود: بله، اينطور فكر ميكنم.
عبدي در پاسخ به سوالي درباره رهبري جريان اصلاحات و كانديداتوري كروبي گفت: پرچمدار معرفي كردن اين شخصيت يا شخصيت ديگر خيلي مشكلي را حل نميكند. مساله ما اين نيست. اصلاحات ميتواند يك كلمه باشد مثل عناوين ديگر، كه در نهايت از آنها دروغگرايي هم بيرون بيايد. اصلاحات كلمهاي نيست كه در تيول يك فرد يا گروه خاص باشد. اصلاحات يك مضمون است كه هر كسي بتواند خودش را با اين مضمون بيشتر انطباق بدهد، بيشتر اصلاحطلب است. هر كسي كه توان بيشتري داشته باشد و افراد زيادي را گرد اين مضمون جمع كند رهبر اين جريان است اما در شرايط كنوني، اصلا جريان موثري به نام اصلاحات نميبينم. هرچند كساني به نام اصلاحطلب وجود دارند، اما جريان موثر و مشخصي به نام اصلاحات كه مردم هم درك مشخصي از برنامههاي آن داشته باشند و بخواهند براي حمايت از آن بسيج شوند وجود ندارد و در واقعيت اجتماعي ما، اين جريان مشهود نيست. بحث اصلي در حال حاضر اين است كه آيا در حال حاضر كساني هستند كه بتوانند اين جريان را راهبيندازند يا نه؟
عبدي درپاسخ به اين سوال كه در اظهارنظر اخيرتان گفتيد كه تورم در دولت آقاي هاشمي بالاترين تورم از زمان مادها بوده است، واقعا همينطور كه ميگوييد، هست، گفت: بله؛ از سال 1320 تا به امروز فقط يك سال هست كه تورم از دوره آقاي هاشمي بيشتر است اما اين را هم فراموش نكنيم كه تورم امروز بدتر از تورم زمان آقاي هاشمي است. با اينكه تورم در آن زمان 5/49 درصد بود، اما تورم امروز بسيار كشندهتر است، زيرا در سال 73 و 74 كه تورم به وجود آمد، آقاي هاشمي ارز را تكنرخي كرد؛ وقتي كه ارز تكنرخي شود، تورم ايجاد ميشود، البته در زمان آقاي هاشمي به تناسب افزايش تورم، دستمزدها هم افزايش پيدا كرد.
نبايد فراموش كنيم زماني كه در دولت آقاي هاشمي تورم به وجود آمد اوضاع نفت و قيمت آن مساعد نبود، بنابراين مردم مثل امروز انتظار بهبود زندگيشان را نداشتند، در حالي كه امروز با وجود آنكه ميگويند تورم 20 درصد است و من اين رقم را قبول ندارم و معتقدم بسيار بيشتر از اين رقم، تورم داريم، اما افزايش دستمزدها اصلا متناسب با تورم نيست و حداكثر 10 درصد افزايش پيدا ميكند. از طرفي امروز درآمدهاي نفتي به شدت زياد است و چون وعده آمدن پول نفت بر سر سفره مردم هم داده شده مردم انتظار بهبود زندگيشان را دارند. به همين دليل، تورم امروز عصبانيكنندهتر است.
وي درباره نقش موثر هاشمي در 3 سال گذشته گفت: مجمع تشخيص عملا خيلي كار آنچناني انجام نميدهد كه بگوييم اينگونه بوده يا نه. مجمع تشخيص خيلي نقش تعيينكنندهاي ندارد. آقاي هاشمي اگر دنبال اين است كه كاري انجام دهد به عنوان رئيس مجلس خبرگان ميتواند مؤثرتر انجام دهد.
وي درباره تحقق شعارهاي خاتمي گفت: اين سوال را خود آقاي خاتمي جواب داده وقتي ايشان ميگويد كه در تحقق شعار توسعه سياسيشان موفق نبوده من ديگر چيزي نميتوانم، بگويم.
وي در پايان مصاحبه در پاسخ به اين سوال كه فكر ميكنيد چه شده كه جبهه اصلاحات تا به اين اندازه از همگسيخته شده، گفت: اصلاحطلبها نگاه خودشان را با نگاه كلي مجموعه سياسي حاكم در ايران هماهنگ نكردهاند. ساخت سياسي متصلبتر از آن نشان داد كه تغييرات را به صورت عادي بپذيرد اما هنگامي كه لازم است اين تصلب را نشان ميدهد و كسي كه معتقد به اين تصلب است بايد تبعاتش را هم بپذيرد. اصلاحطلبها هنوز نتوانستهاند خودشان را با اين وضعيت تطابق بدهند به همين خاطر در يك حالت دوگانه قرار دارند كه نه توانستهاند تكليف خودشان را با بيرون از حكومت روشن كنند نه با درون حكومت بنابراين از هر دو طرف با مشكل مواجه شده و ميشوند و اين باعث ميشود كه با هم هماهنگ نباشند و تاكتيكهايشان در ذيل يك راهبرد معنادار شكل نگيرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]