تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 11 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819942330




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به نمايندگي از هنرمندان و استادان، 35 استاد و پيش‌كسوت صنايع دستي و ميراث فرهنگي تجليل شدند


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: به نمايندگي از هنرمندان و استادان، 35 استاد و پيش‌كسوت صنايع دستي و ميراث فرهنگي تجليل شدند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ميراث و گردشگري

نخستين جشنواره‌ي ملي تجليل از خادمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي با حضور رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و با تجليل از 35 استاد و پژوهشگر ميراث فرهنگي و هنرمندان صنايع دستي و هنرهاي سنتي در سالن آمفي‌تئاتر اين سازمان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اسفنديار رحيم‌مشايي امروز (10 شهريورماه) در اين مراسم، با بيان اين‌كه با برگزاري اين جشنواره به مسؤوليت مهمي مي‌پردازيم، به تأخير خود در ورود به برنامه به‌دليل حضور در جلسه‌ي هيأت دولت اشاره كرد و گفت: البته اين تأخير پيش‌بيني و هماهنگ شده بود، اما در اين نشست به‌نوعي قرار است، از افرادي كه در زندگي خود به آفرينش مي‌پردازند و منشأ اثر مي‌شوند و جلوه‌هاي ويژه‌اي را مي‌آفرينند، تشكر كنيم. اين‌ها افرادي هستند كه دايره‌ي وجودي آن‌ها فراتر از زندگي شخصي‌شان است.

وي با بيان اين‌كه يكي از جلوه‌هاي زيبا، ماندگاري آثار است تا باقيات صالحاتي باشد و جريان امروز را تا آينده‌ي دوردست با خود همراه مي‌كند، اظهار داشت: گاهي آثاري هستند كه در زمان ماندگارند و به ميزاني كه باقي مي‌مانند، امتيازي براي آن اثر محسوب مي‌شود؛ ولي ويژگي ديگري در زمينه‌ي ماندگاري وجود دارد و آن اين است كه برخي انسان‌ها حلقه‌ي وصل حال و آينده‌اند و زندگي را مستمر و پيوند زيبايي را برقرار مي‌كنند. اين افراد كار بزرگ‌تري را انجام مي‌دهند و موضوع ميراث فرهنگي همين است.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بيان كرد: در اين سازمان افتخار داريم كه مسؤوليت ما احيا، صيانت، حفاظت و توسعه‌ي ميراث فرهنگي است. اين افتخار است كه ما پاسدار و حافظ گنجينه‌ي عظيمي از ملت عظيمي باشيم.

وي ادامه داد: ميراث فرهنگي و صنايع دستي در نشست امروز مطرح‌اند كه به نمايندگي از قشر ممتاز جامعه، تعدادي را ارج‌گذاري مي‌كنيم و از آن‌ها به‌عنوان نمايندگان بخش ممتازي از جامعه تشكر مي‌كنيم كه اين مأموريت بزرگ تاريخي را انجام داده‌اند.

رحيم‌مشايي با اعتقاد به اين‌كه هيچ فرقي ميان ميراث فرهنگي و صنايع دستي نيست، گفت: يكي از جلوه‌هاي ميراث فرهنگي، صنايع دستي است و صنايع دستي محل تلاقي بسياري از مؤلفه‌ها مانند ذهن خلاق است. البته مي‌پذيريم كه همه‌چيز در ذهن نيست و در عمل فرصت‌هايي پديد مي‌آيند كه جلوه‌ها و زيبايي‌هاي خود را تحميل مي‌كنند؛ اما بدون ذهن خلاق، محصولي را نمي‌توان آفريد كه شاخصه‌هايي را ارزيابي و تحميل كند و هدفي را در آفرينش كه آشكارا مشاهده مي‌كنيم، ارايه دهد.

وي بيان كرد: ما چه بخواهيم و نخواهيم، دنياي خود را در بيرون تصوير مي‌كنيم. مخلوق بخش‌هاي مهمي را از خالقيت مي‌تواند خلق كند كه البته در اين‌باره بسيار سخن گفته‌ام.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در ادامه با بيان اين‌كه صنايع دستي به‌عنوان يك محصول، محل بروز و ظهور ذوق است، اظهار كرد: قواعد علمي در اين محصول تأثيرگذارند؛ اما آن‌كه در نهايت اثر را پديد مي‌آورد، ظرفيت‌هاي ذوقي و هنري است كه در محصول وجود دارد.

وي بيان كرد: توانايي مادي انسان محدود است و هر اثري را كه مي‌خواهد، نمي‌تواند بخرد. من خودم همين طور بودم؛ اما هميشه از چانه‌ زدن براي خريد آثار صنايع دستي آزرده شده‌ام. البته هر قيمتي كه روي صنايع دستي گذاشته مي‌شود، حقيقت امر نيست، آيا طول مدت ساخت و قيمت مواد اوليه حقيقت اين جلوه‌ي آفرينش و تعيين‌كننده‌ي قيمت آن است؟ براي همين است كه انسان دلش مي‌سوزد. چگونه براي دنيايي از زندگي قيمت مي‌توان تعيين كرد و براي آن چانه زد؟

رحيم‌مشايي در ادامه با پرداختن به موضوع خالقيت به‌عنوان يكي از صفات و ويژگي‌هاي انسان و با اين اعتقاد كه كم‌تر به اين موضوع مهم اهميت داده شده است، افزود: برخي انسان را حيوان ناطق مي‌دانند، اما چرا از حيوانيت دفاع مي‌كنيم، خاستگاه انسان حيوانيت نيست. ما انسان را با خدا مقايسه كنيم، مثلا بايد بگوييم انسان خدايي است، اين خيلي زيباتر است و مفاهيم زيباتري از آن بيرون مي‌آيند و ما اجازه‌ي اين كار را داريم. در اين سلسله، مشاهده مي‌كنيم كه آدم‌ها به خدا نزديك‌تر مي‌شوند.

معاون رييس‌جمهور ادامه داد: آن نگاه، نگاهي پايين‌گراست، چون بالا را درك نكرده است. بنابراين خود را با حيوان مقايسه مي‌كنيم. خالقيت، نخستين صفت خداست و صفت ممتاز انسان به‌شمار مي‌آيد و پس از آن، رازقيت است، رزق براي بقاي وجود انسان است؛ ولي خالقيت براي اصل است، انسان هم خالق است و دايره‌ي خلق آن نيز بسيار وسيع و گسترده است. اگر اين مفاهيم فهميده نشوند، انسان را نمي‌توانيم بشناسيم.

رحيم‌مشايي در ادامه‌ي سخنان خود با بيان اين‌كه صنايع دستي، ميراث بسيار مهمي است، گفت: اين هنر نمايشگر شخصيت وجودي جامعه‌ي ايراني است كه در يك دوره‌ي تاريخي به ارث رسيده است و آن‌ها را بايد به رسم امانت حفظ و به آيندگان بسپاريم. ميراث فرهنگي نيز چنين است، ميراث كالبدي يا فيزيكي، مكتوب و معنوي ظرفيت‌هايي هستند كه بايد با نگاه موحدانه، عالمانه و عاشقانه به آن‌ها توجه كنيم. اگر خدا را مي‌خواهيد ببينيد، بايد اين آثار را هم مشاهده كنيد، اين آثار يادآوري مي‌كنند.

وي در ادامه از حافظان ميراث فرهنگي و معنوي كشور تشكر كرد و افزود: نمي‌توان گفت، صنايع دستي ميراث فيزيكي يا معنوي است يا كداميك بيشتر اثر مي‌گذارد. اين آثار همه‌اش معنوي است، مگر اين‌كه جام شراب ناب يا وسيله‌ي زندگي شوند تا تأثير فيزيكي آن نيز غالب شود.

او با اشاره به فرارسيدن ماه مبارك رمضان، فكر كردن را در اين ماه توصيه كرد و ادامه داد: زمان افطار كه مي‌شود، چون همه گرسنه‌اند، نان تازه و گرم، پنير و چاي شيرين جلوه‌ي خود را براي همه دارد. بعيد است كه در ميان اين 75 ميليون نفر، كسي با نان و بوقلمون افطار كند، گمان نمي‌كنم، اگر هم داشته باشد، خوشش نمي‌آيد، لذت جرعه چاي داغ در افطار چيزي ديگري است. چگونه فكر مي‌كنيد؟ كي هستيم و بر سر سفره‌ي چه كسي نشسته‌ايم، خدا و امام.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در پايان اضافه كرد: كساني هستند كه حرف‌هاي عجيب و غريبي مي‌زنند، مي‌گويند افرادي هستند كه سر سفره يك بشقاب اضافي براي امام زمان (عج) مي‌گذارند تا او نيز غذا بخورد؛ خيلي مسخره است، اين آدم‌ها نمي‌فهمند كه يك بشقاب براي امام زمان (عج) گذاشتن چه معنايي دارد. سفره مال اوست، تو بر سر سفره‌ي او نشسته‌اي، اصلا مهمان خدا هستي.

در ادامه‌ي اين مراسم، حسين هاتفي فارمد ـ معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با بيان اين‌كه اطلاعات سه‌هزار نفر از هنرمندان شاخص كشور جمع‌آوري و در بانك اطلاعاتي پيشكسوتان شاخص هنرهاي سنتي و صنايع دستي لحاظ شده‌اند، گفت: تعدادي از آن‌ها، امروز تجليل مي‌شوند. اگرچه تمام هنرمندان كشور قابل تقديرند و اميدواريم به‌گونه‌اي از آن‌ها تجليل كنيم كه در فرهنگ‌سازي براي نسل جوان تأثيرگذار باشد.

وي يادآور شد: حدود 46 سال است كه در كشور تشكيلات صنايع دستي وجود دارد و به امر هنرهاي سنتي در اين بخش پرداخته مي‌شود. در مقاطع مختلفي، صنايع دستي با اداره‌ها و وزارتخانه‌ها كار كرده و در سال‌هاي اخير نيز با عنوان سازمان صنايع دستي زير نظر وزارت صنايع و معادن مشغول بوده است و 11 شركت بازرگاني براي رونق صنايع دستي تشكيل شده بودند.

او ادامه داد: در اين سازمان، مواد اوليه تهيه و به هنرمندان تحويل داده مي‌شد، محصول خريده و سپس در پنج فروشگاه اين سازمان عرضه مي‌شد. اين اتفاق تا دو سال پيش ادامه داشت كه بدهي پنج ميليارد توماني و ديد صنعتي به صنايع دستي، حاصل آن بود.

هاتفي با اشاره به فعاليت‌هاي دولت درباره‌ي صنايع دستي، اظهار داشت: دولت با بررسي موضوع هنرهاي سنتي و صنعت‌گران و تجربه‌ي كشورهاي موفق در اين زمينه، بخصوص صادرات صنايع دستي، احياي رشته‌هاي منسوخ‌شده و حفظ توليدات به اين نتيجه رسيد كه صنايع دستي بايد از وزارت صنايع و معادن منفك شود و در اختيار سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قرار گيرد تا ديد فرهنگي بر آن غالب شود.

وي بيان كرد: در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پس از بررسي تجربه‌ها، استفاده از كارشناسان مختلف و مجموعه‌اي كه مي‌توانستند به سياست‌گذاري كمك كنند، در شش محور مهم براي حفظ، احيا، حمايت از توليد، بازرگاني داخلي و خارجي، توسعه و ترويج برنامه‌ريزي شد و تاكنون كارهاي كلاني صورت گرفته‌اند.

او ادامه داد: به‌دستور رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فضاهايي كه در كشور مرمت مي‌شوند، آن‌هايي كه به‌عنوان بازارچه يا سايت‌هاي تاريخي براي بازديد گردشگران هستند، در اختيار هنرمندان صنايع دستي قرار مي‌گيرند كه پيش از اين، چنين اتفاقي رخ نداده بود. در برخي استان‌ها اكنون اين اقدامات درحال انجام‌اند.

معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي با اشاره به برنامه‌ي ايجاد شهرك‌ها و بازارچه‌هاي صنايع دستي در نقاط مختلف كشور، اظهار كرد: مطالعات اين بخش در هفت استان آغاز شده است و تا پايان شهريورماه به مجري مورد نظر تحويل داده مي‌شود. اميدواريم تا پايان سال 1387 برخي از اين بازارچه‌ها فعاليت خود را آغاز كنند.

او درباره‌ي بيمه‌ي هنرمندان صنايع دستي، گفت: تا پايان سال 1386 آمار دقيقي از تعداد و وضعيت هنرمندان نداشتيم و آمار موجود، حكايت از 900 هزار ركورد هنرمندان شاغل در استان‌ها داشت و حتا گاهي برخي استان‌ها در اعلام جديد خود بيشتر از 100 هنرمند را معرفي نكردند؛ اما با تلاش‌هاي صورت‌گرفته، تا پايان مردادماه امسال نام و اطلاعات 50 هزار و 200 نفر آماده و به رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اعلام شد تا اين‌كه در هيأت دولت براي بيمه‌ي اين افراد اقدام كنند. اميدواريم در مرحله‌ي نخست، آ‌ن‌ها را بتوانيم بيمه كنيم.

هاتفي افزود: در بخش اعطاي سهام عدالت نيز حمايت‌هاي جدي از هنرمندان صنايع دستي صورت مي‌گيرد. در نمايشگاه‌ها نيز كارهاي جدي انجام شده‌اند و حضور هنرمندان در محافل جهاني، تشكل‌هاي غيردولتي و حتا بازي‌هاي المپيك قابل توجه بوده است. هنرمنداني كه در زمان المپيك به چين سفر كردند، 90 تا 100 درصد آثار خود را توانستند، عرضه كنند و آثار آن‌ها بسيار مورد توجه قرار گرفت.

به گزارش ايسنا، سيدرضا موسوي ـ مدير روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ به‌عنوان دبير نخستين جشنواره‌ي ملي تجليل از خادمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي با بيان اين‌كه وظيفه‌ي ما تكريم از هنرمندان است، گفت: برنامه‌ريزي اين جشنواره به‌دستور رحيم‌مشايي و با حمايت قائم‌مقام سازمان از اواخر تيرماه صورت گرفت و دبيرخانه‌ي دايمي آن اكنون ايجاد شده است و در دوره‌هاي بعدي برگزاري اين جشنواره ادامه مي‌يابد.

او درباره‌ي نحوه‌ي انتخاب اين هنرمندان، اظهار كرد: حدود 300 نفر از خادمان حوزه‌هاي ميراث فرهنگي، پژوهش و صنايع دستي شناسايي شدند كه در مرحله‌ي داوري توسط كارشناسان ميراث فرهنگي و صنايع دستي، 35 نفر از هنرمندان بر مبناي معيارهايي مانند پيشكسوت بودن، سن هنري، كيفيت آموزش و انتقال مهارت، ماندگاري اثر، كارآفريني و خوداشتغالي، احياي هنر و كيفيت انتخاب شدند.

در پايان اين مراسم، از 35 نفر از استادان و پيشكسوتان حوزه‌هاي ميراث فرهنگي، پژوهشگاه و صنايع دستي با اعطاي لوح، كمك‌هزينه‌ي سفر عمره و تنديس جشنواره با حضور رحيم‌مشايي ـ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ، حسين هاتفي ـ معاون صنايع دستي ـ و فريبرز دولت‌آبادي ـ معاون ميراث فرهنگي ـ تقدير شد.

در بخش ميراث فرهنگي از 10 استاد برجسته مانند بهرام اليكي از اصفهان در رشته‌ي مرمت بنا، پرويز پروهان از كردستان در معماري سنتي، عبدالرحيم نجفي خرگردي از خراسان رضوي در مرمت بنا، منصور عاليقدري از اردبيل در مرمت و احياي بناها و بافت‌هاي تاريخي، محمد شاه‌مرادي از كرمان در رشته‌ي كاشي‌كاري و كاشي‌تراشي، قاسم ماخاني از قزوين در معماري سنتي، مهرزاد نصيري از اصفهان در تزيينات معماري، داود عبدالشاه از سمنان در معماري سنتي، رضا امامي ميبدي از يزد در معماري سنتي و حبيب‌الله حاج‌كريمي از تهران در رشته‌ي معماري سنتي تقدير شدند.

در حوزه‌ي پژوهشگاه نيز از پيشكسوتاني مانند سعدي افشار در بخش نمايش‌هاي سنتي، حسين ياوري محقق و استاد هنرهاي سنتي، علي ادهمي ميرحسيني در بخش ميراث طبيعي، محمود روح‌الاميني پيشكسوت رشته‌ي مردم‌شناسي، محسن ابوالقاسمي مترجم، محقق و استاد زبان‌شناسي، كيكاووس جهانداري مترجم، محقق و استاد تاريخ و تمدن، حسن امين‌الرعايا محقق و استاد مرمت آثار تاريخي، محمديوسف كياني استاد دانشگاه و محقق باستان‌شناسي و قربان ريوندي استاد زري‌بافي تجليل شدند.

به گزارش ايسنا، در حوزه‌ي صنايع دستي و هنرهاي سنتي از پيشكسوتاني مانند منوچهر قهرماني از آذربايجان غربي در رشته‌ي نازك‌كاري و ظريف‌كاري چوب، سحر چلنگر از ايلام در گليم نقش‌برجسته، محمدرضا كاوشيان از همدان در رشته‌ي سراجي، حبيب‌الله مصدق‌نژاد از اصفهان در رشته‌ي كاشي‌كاري، غلام‌علي رضايي از زنجان در رشته‌ي چاروق‌دوزي، حاج‌علي جوادي از كرمانشاه در رشته‌ي نساجي سنتي، فاطمه فضلي از خراسان جنوبي در رشته‌ي جاجيم‌بافي، احمد بامشاد از قزوين در رشته‌ي موج‌بافي، غلامحسين بهادري‌زاده از خوزستان در رشته‌ي احرامي و سجاده‌بافي، رمضان‌علي چيني‌ساز از مازندران در رشته‌ي سفال‌گري، جعفر چناراني‌مقدم از خراسان رضوي در رشته‌ي مس برجسته، محمدابراهيم عرب‌زاده از اردبيل در نگارگري، عبدالله حلاج رضايي از گيلان در رشته‌ي نمدمالي، رمضان‌علي رزازي از چهارمحال و بختياري در گيوه‌دوزي، تاج‌محمد كمي از گلستان در زيورآلات محلي، نصرت عبدالرحماني از كرمان در رشته‌ي پته‌دوزي تقدير شدند.

در حاشيه

ــ نخستين جشنواره‌ي ملي تجليل از خادمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي درحالي كه قرار بود ساعت 10 صبح آغاز شود، با تأخير بيش از 30 دقيقه در شرايطي كه بيشتر هنرمندان و استادان پيش از آغاز رسمي برنامه در سالن حضور داشتند، شروع شد.

ــ اسفنديار رحيم‌مشايي نيز به‌دليل حضور در جلسه‌ي هيأت دولت با تأخير به اين جلسه وارد شد. اگرچه با درنظر گرفتن اين موضوع، از پيش در فهرست برنامه‌ي جشنواره جزو آخرين سخنران‌ها درنظر گرفته شده بود.

ــ محمود روح‌الاميني، پيش‌كسوت رشته‌ي مردم‌شناسي در اين مراسم حضور نداشت. هم‌چنين همسر استاد كيكاووس جهانداري، لوح تقدير و تنديس جشنواره را به‌دليل حضور اين استاد در بستر بيماري گرفت. فرزند محمديوسف كياني استاد دانشگاه، محقق و باستان‌شناس نيز دريافت‌كننده‌ي لوح و تنديس تقدير پدرش بود.

ــ بسياري از هنرمندان و استادان حاضر در اين جشنواره كه قرار بود، از آن‌ها تقدير شود، به‌دليل كهولت سن براي بالا رفتن از پله‌ها و دريافت لوح و نشان تقدير خود، مشكل داشتند.

استاد كاشي‌كاري ـ مصدق‌نژاد ـ، استاد نساجي سنتي ـ جوادي ـ و استاد پته‌دوزي ـ نصرت عبدالرحماني ـ اين پله‌ها را به‌سختي طي كردند تا در مقابل مسؤولان و مهمانان براي دريافت لوح و نشان خود حاضر شوند.

ــ در هنگام سخنراني معاون صنايع دستي، برق سالن آمفي‌تئاتر مدتي كوتاه قطع شد.

ــ گروه موسيقي گلك به سرپرستي تارخ نيز قطعاتي سنتي را اجرا كرد.

انتهاي پيام
 يکشنبه 10 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن