تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت مهدی (عج):خدا با ما است و نيازمند ديگرى نيستيم، و حق با ما است و باكى نداريم كه كسى از...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826521226




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آشنايي با انديشمندان جهان اسلام /ملاعلي نوريبه مناسبت درگذشت ملاعلي نوريترويج حكمت متعاليه، مديون «ملاعلي نوري» است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام /ملاعلي نوريبه مناسبت درگذشت ملاعلي نوريترويج حكمت متعاليه، مديون «ملاعلي نوري» است
گروه انديشه: بسياري از بزرگان از جمله استاد «آشتياني» معتقدند كه ترويج حكمت متعاليه ملاصدرا، مديون حكيم «ملاعلي نوري» است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، ملاعلي نوري مازندراني معروف به «حكيم الهي» يكي از حكما و فلاسفه مشهور قرن سيزدهم هجري است كه در نور متولد شد. برخي از كتاب‌ها، محل تولد وي را روستاي «ايركا» در ناحيه «ناتل» رستاق ذكر كرده‌اند.

او كه فرزند «ملاجمشيد مازندراني» است، در دوران نوجواني به كسب دانش در محضر علماي بزرگ مازندران پرداخت و سپس به منظور پرداخت تكميل تحصيلات خود، ابتدا به قزوين و سپس به اصفهان رفت.

وي از مكتب اساتيد بزرگ آن شهر خصوصا آقا محمد گيلاني مشهور به آقا محمد بيدآبادي و ميرزا ابواقاسم مدرس اصفهاني استفاده كرد و به تزكيه نفس همت‌گمارد و بعدها به تدريس علوم حكمت و فلسفه در مدارس اصفهان اشتغال ورزيد.

طبق نظر بسياري از دانشمندان و مورخين، هيچ فيلسوفي در دوره‌اي اخير مانند آخوند نوري منشأ آثار و مبدأ فيض و بركات نبوده است. وي علاوه بر عظمت علمي بي‌نظير و زهد و تقواي قابل توجه، داراي بيان و قوه تحرير حيرت‌آوري بود؛ لذا بزرگ‌ترين حكما و عرفا و محققين متخصص در مشرب ملاصدرا در حوزه او تربيت شدند.

مسلما اگر او ظهور نكرده بود و حدود بيست و پنج تا نزديك صد سالگي به تدريس كتاب ملاصدرا اشتغال نداشت، صدرالمتألهين شناخته نمي‌شد. به نظر بسياري از بزرگان از جمله استاد آشتياني، درك حكمت متعاليه ملاصدرا مستند به فهم شخص آخوند نوري است.

احمدبن سليمان تنكابني در كتاب «تذكرةالعلما» ، آخوند ملاعلي نوري را در اعداد فقها ندانسته و از او به عنوان حكيم و فيلسوف ياد مي‌كند: «آخوند ملاعلي نوري در اعداد فقها نيست، بلكه از اساطين حكماي متألهين است و والد مرحوم اين حقير در خدمت او تلمذ كرده است.»

او توانست با قريب هفتاد سال تدريس، شاگردان بسيار و نگارش شرح بر كتاب‌هاي ملاصدرا، حكمت متعاليه را به جريان غالب فلسفي در ايران تبديل كند. ملاعلي نوري پيرو مكتب ملاصدرا بود. اين حكيم بزرگ با تركيب فلسفه اسلامي مشايي و نظريات اشراقي با عرفان ابن‌عربي، موفق به ايجاد چشم‌انداز عقلي جديد و مكتبي شد كه تا امروز در ايران زنده و باقي است.

برخي از شاگردان او عبارت‌اند از: ميرزا ابوالقاسم رازي شيرازي، ميرزا حسن نوري (فرزند او)، آخوند ملا آقا حكمي قزويني، آخوند ملا عبدالله زنوزي، آقا سيد رضي لاريجاني و حاجي ملا هادي سبزواري. اكثر قريب به اتفاق استادان متأخر از آخوند نوري با واسطه شاگردان وي بوده‌اند؛ زيرا سلسه اساتيد آنان به حاجي سبزواري، آقا محمدرضا قمشه‌اي، آقا علي مدرس و ميرزاي جلوه كه به حكماي اربعه مشهور هستند منتهي مي‌شود.

مهم‌ترين اثر وي، اسفار مشحون از نقل عبارات كتاب «فصوص» ابن‌عربي است. به خصوص در نظريات مربوط به قواي روح معادشناسي، نظريات ابن‌عربي را منعكس مي‌كند. او در كنار تدريس، حوزه فلسفي عظيمي داير كرد كه از نظر كمي بي‌نظير بود. آخوند نوري در حكمت متعاليه از سرآمدان روزگار خود به شمار مي‌رفت، از اين رو برخي از محققان تاريخ و فلسفه جايگاه علمي او را از اين رو به مقام و موقعيت صدرالمتألهين نزديك دانسته‌اند. حواشي اسفار و رساله‌اي در وحدت وجود از آثار متعدد آخوند نوري است.

برخي از آثار وي عبارت‌اند از: «حجت‌الاسلام» (در رد «پادري» (كشيش مسيحي) كه مطالب نادرستي درباره اسلام نوشته بود.)، «حواشي اسفار»، «حواشي مشاعر»، «حواشي شوارق»، «حواشي اسرارالآيات»، «حواشي شرح اصول كافي»، «حواشي تفسير كبير»، «تفسير سوره توحيد» (متجاوز بر سه هزار سطر)، «رساله در وحدت وجود» و « مجموعه سؤال و جواب» (به زبان فارسي).

وي سرانجام 183 سال پيش در 22 رجب سال 1246 هجري قمري درگذشت و بر اساس وصيت‌نامه‌اش او را در نجف در كفش‌كن روضه اميرالمؤمنين(ع) دفن كردند.*

*منابع: پايگاه اطلاع‌رساني صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، پايگاه اطلاع‌رساني نور سيتي، پايگاه اطلاع‌رساني آفتاب.
 سه شنبه 1 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 229]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن