واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: عنوان مشاغل امنيتي و حفاظتي بيشتر جعل ميشود - بهروز مهاجري
يكي از جرائم رايج و مرسوم كه آمار آن روز به روز در حال افزايش است جرم جعل عنوان يا به عبارت قانوني آن غصب عنوان است كه متاسفانه ارتكاب آن پيامدهاي بسيار سوئي در جامعه همراه دارد چرا كه موجب تخريب وجه عنوان غصبشده و همچنين موجبات بدبيني نسبت به آن را ايجاد ميكند. به همين لحاظ قانونگذاران نظامهاي مختلف حقوقي مجازاتهاي نسبتا شديدي براي مرتكبان اين جرم پيشبيني كرده و قوانيني در اين زمينه تصويب كردهاند.
قانونگذار به تبعيت از اين رويه ماده 555 قانون مجازات اسلامي را تصويب كرده كه در اين ماده آمده است هر كس بدون سمت رسمي يا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتي اعم از كشوري يا لشكري و انتظامي كه از نظر قانون مربوط به او نبوده است دخالت دهد يا معرفي كند به حبس از 6 ماه تا دو سال محكوم ميشود و چنانچه براي دخالت يا معرفي خود در مشاغل مزبور سندي جعل كرده باشد مجازات جعل را نيز خواهد داشت.
غصبكنندگان عنوان، معمولا براي رسيدن به اهداف خود از عناويني استفاده ميكنند كه قرباني جرم راحتتر و بيدردسرتر فريب آنان را بخورد و معمولا قرباني خود را در وضعيتي قرار ميدهد كه منفعل شده و خلعسلاح ميشود البته به نظر من مهمترين عامل تحقق اين جرم طمع قرباني است و در واقع اين طمع قرباني براي رسيدن به خواستههاي نابجا يا زودتر رسيدن به هدف است كه منجر ميشود از راههاي غيرمعمول اقدام كرده و در دام مرتكب جرم گرفتار شود. به عنوان نمونه در يكي از پروندههاي مطرح شده در شعبه اول دادسراي فرودگاه شخص قرباني حدود 2 ميليارد تومان را از اين طريق از دست داده بود. به اين صورت كه مالباخته كه خود يك از برجسازان بزرگ شهر تهران است به خاطر كارهاي مختلف اداري در مراجع و نهادهاي مختلف به طريقي با مجرم كه خود را يكي از مقامات عاليرتبه كشوري معرفي كرده و مدعي رفاقت نزديك با شهردار تهران و بسياري ديگر از مسوولان عاليرتبه بوده است، آشنا ميشود. قرباني به طمع و اين اميد كه مجرم ميتواند كارهاي او را خارج از نوبت و روال عادي و در مدتزمان كوتاه انجام دهد در دام او گرفتار شد. در مورد ديگري نيز تعدادي از كارمندان تحصيلكرده صداوسيما به همين شيوه فريب شخصي كه خود را از ماموران امنيتي معرفي كرده بود خورده بودند. اين متهم با ادعاي دولتي بودن، ارتباط با مدير فروش شركتهاي خودروسازي سايپا و ايرانخودرو از افراد به طمع دريافت خودرو با تمهيدات فوقالعاده عالي و خارج از نوبت كلاهبرداري ميكرد.
به هر حال جرم غصب عنوان، گاهي با جرم جعل نيز همراه ميشود. به اين صورت كه متهم غاصب عنوان براي اثبات موجوديت غيرواقعي خود ناچار از اسناد مجعول نيز استفاده ميكند. مانند جعلكارت شناسايي، تقديرنامه، مدرك تحصيلي و... البته از نظر قانونگذار به جز چند مورد اگر شخصي يا اشخاصي عناوين مشاغل غيردولتي را غصب كنند عمل آنان جرم محسوب نميشود كه البته اين خلاء قانون است و بايد مرتفع شود چرا كه در بسياري از مشاغل اگرچه آن شغل دولتي محسوب نميشود اما چهبسا غصب عنوان آن موجب لطمات جبرانناپذيري در جامعه ميشود اما در مواردي مشاغل غيردولتي نيز بهطور استثنا از نظر قانونگذار جرم شناخته شده است كه ميتوان به وكالت و پزشكي اشاره كرد و در قانون براي افرادي كه در اين امور دخالت كنند مجازات در نظر گرفته شده است. اينكه هماكنون كداميك از مشاغل بيشتر از سوي مجرمان غصب ميشود بايد اذعان داشت به لحاظ ناآشنايي و عدم آگاهي مردم نسبت به مشاغل امنيتي و حفاظتي، غصب عنوان در اين مشاغل راحتتر صورت ميگيرد. به نحوي كه هر روزه شاهد هستيم بسياري از مجرمان خود را مامور وزارت اطلاعات يا حفاظت اطلاعات نيروي انتظامي ارتش يا سپاه معرفي ميكنند و مرتكب كلاهبرداري ميشوند. اگرچه واحدهاي حفاظت اطلاعات مراجع يادشده اقدامات پيشگيرانه مناسبي را اتخاذ كردهاند، ليكن به لحاظ گستردگي تحقق اين جرم، اقدامات صورتگرفته كافي و واقعي نبوده و نيست. البته براي مبارزه با اين پديده نياز به يك اقدام جدي و همگاني است. به خصوص مسووليت رسانهها از جمله مطبوعات و صداوسيما سنگينتر و مهمتر بوده و ميتواند نقش بسيار مهمتري را حتي از خود واحدهاي حفاظت اطلاعات مراجع مذكور ايفا كند، از جمله اطلاعرساني در مورد وظيفه شخص و ماموريت داده شده به هريك از اين مراجع، لزوم ارائه كارت شناسايي و حكم ماموريت در موارد برخورد با ماموران و...
ذ بازپرس دادسراي عمومي و انقلاب تهران و كارشناس ارشد جرمشناسي
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1736]