واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - دولت مقروض، مشكل كمآبي
اقتصاد - دولت مقروض، مشكل كمآبي
گروه اقتصاد: خشكسالي در سال جاري واقعيتي كتمانناپذير است. شرايط جغرافيايي ايران و قرار گرفتن در منطقه خشك، كمبود منابع آب را در بر دارد و موجب شده تا به لحاظ آب و هوايي ايران خشكسالي را بسيار تجربه كند. اگرچه اين واقعيت در دورههاي مختلف براي دولتهايي كه زمام امور را در دست داشتهاند چندان قابل باور نبوده و يا به دليل ضعف مديريت بر آن شدهاند تا به جاي مديريت صحيح و برنامهريزي درازمدت براي تامين منابع انرژي اعم از آب و برق در دورههاي خشكسالي با اتخاذ راهكارهاي كوتاهمدت و سختگيري به مردم از طريق جيرهبندي آب و برق دوره زمامداري خود را سپري كرده و برنامهريزي بنيادي را به ديگران واگذار كنند.
دولت نهم اگرچه در عرصه اقتصاد نتوانسته كارنامه درخشاني داشته باشد و عملكرد آن هر روز بيشتر انتقادها را به دنبال دارد، امروز در معرض مشكلي به نام خشكسالي قرار گرفته است كه ممكن است در عدمتوانمندي در كاهش تبعات آن موفق نباشد اما در ريشه موضوع بيتقصير است. برنامهريزي دولت براي تشويق مردم به صرفهجويي در مصرف آب و برق چندان به مذاق مردم خوش نميآيد، اما بايد باور داشت شرايط جغرافيايي ايران اين مشكل را بر مردم تحميل كرده و قطعا اگر صرفهجويي كشور را تا مرحله حل قطعي معضل خشكسالي پيش نبرد ميتواند از شدت تبعات منفي بكاهد. بنابراين بايد به دولت حق داد كه مردم را براي حضور در عرصه بسيج عمومي صرفهجويي تشويق كند. اما واقعيت آن است كه صرفهجويي تنها كاري نيست كه بايد براي آن برنامهريزي كرد؛ هرچند عموما راهكارهاي پيش روي دولت نهم حول اين محور چرخ ميخورد. وزير نيرو در گفتوگو با ايسنا ميزان كمبود برق در كشور را 2 هزار مگاوات عنوان كرد و افزود: براي جبران اين ميزان كمبود دو راه پيش رو داريم، صرفهجويي و جيرهبندي كه جيرهبندي منتفي است. وي گفت: در شبكه برق توليدي قابل ذخيره شدن نيست و اگر زياد برق توليد و وارد شبكه كنيم فركانس از 50 هرتز بالاتر خواهد رفت كه موجب ايجاد اختلال در شبكه ميشود. از آنجا كه دولت قصد دارد خاطره شيرين خشكسالي بدون جيرهبندي را در اذهان مردم به يادگارگذارد به نظر ميرسد كه فراخوان براي صرفهجويي را بيش از هر راهكار ديگري در دستور كار قرار داده است، تا آنجا كه شركت توانير طي اطلاعيهاي از مشتركان برق اعم از تجاري، صنايع، خانگي، كشاورزي و عمومي خواسته است كه با كاهش حداقل 10 درصدي در مصرف نسبت به سال گذشته كمك كنند تا تابستان بدون خاموشي سپري شود، اما نكته مهم اينكه حتي اگر دولت امسال با ياري مردم بتواند معضل خشكسالي را به سلامت پشت سر گذارد آيا در سالهاي بعد خواهد توانست تبعات اين خشكسالي را بهسادگي جبران كند؟ از آنجا كه نمايندگان مجلس هفتم با برداشت 2هزار ميليارد تومان از حساب ذخيره ارزي براي مقابله با تبعات خشكسالي توسط دولت مخالفت كردند، دولت بر آن شده است تا بر اساس پيشنهاد وزارت نيرو 5درصد از اعتبارات عمراني وزارتخانهها را براي مقابله با خشكسالي تخصيص دهد. با اين ترتيب هر وزارتخانهاي در سال آينده بهانه كافي خواهد داشت كه بگويد به دليل تخصيص اعتبارات عمراني براي مقابله با پديده خشكسالي از پيشبرد پروژههاي عمراني بازمانده است. در عين حال وزارت نيرو خود با توجه به شرايط موجود و اختصاص بخشي از بودجه عمرانياش به مقابله با خشكسالي در عرصه طرحهاي توسعهاي با مشكل منابع مالي مواجه خواهد شد، بهخصوص كه در سال جاري با توقف انتشار اوراق مشاركت توسط دولت، وزارت نيرو مشكلات مالي را دوچندان تجربه ميكند، چرا كه هر سال عمده اوراق مشاركتي كه منتشر شد به وزارت نيرو اختصاص داشت و غالبا منابع را براي پيشبرد طرحهاي سدسازي و آبرساني اين وزارتخانه تامين ميكرد. با اين رويكرد طرحهاي توسعه آب و برق به يك نسبت تحت تاثير قرار گرفته و دچار مخاطره خواهند شد. به گفته وزير نيرو، قرار است اعتبار تخصيصيافته از محل بودجه عمراني دستگاهها به خسارات محصولات كشاورزي، توسعه مسائل مربوط به آب شرب و بحثهاي بهداشتي اختصاص يابد.
اگرچه وزير نيرو معتقد است كه با اين اقدام وزارتخانه متبوعش دولت را بدهكار خواهد كرد و مدعي است كه وزارت نيرو مقابله با تبعات خشكسالي را منوط به تصويب لايحه 2 هزار ميليارد توماني نميداند اما چشم بر آن دارد تا با تخصيص اين اعتبار گشايشي در مقابله با خشكسالي حاصل شود. فتاح گفت: هماكنون اين توفيق نصيب نمايندگان مجلس هشتم شده است تا با يك كار خير و تصويب اين لايحه به مردم خدمت كنند. هرچند با پافشاري مجلس هفتم اين بار نيز حساب ذخيره ارزي كارگشا نشده و دولت با دلارهاي نفتي آب نميخرد اما انگار براي از ميان برداشتن غول خشكسالي چارهاي جز مقروض شدن پيش رو نيست. با تصويب اين لايحه انگار مردم بايد خود را براي تبعات منفي خشكسالي سال جاري در سالهاي بعد نيز آماده كنند، چراكه دولت نهتنها به دستگاههاي مختلف بدهكار خواهد شد كه منابع كافي نيز براي اتخاذ تصميمهاي و طرح راهكارهاي زيربنايي در اختيار نخواهد داشت. به نظر ميرسد كه اگر دولت امسال موفق به برداشت از حساب ذخيره ارزي نشد سال بعد بايد براي تسويه بدهي خود اين اقدام را انجام دهد و باز هم انگار اين دلارهاي نفتي است كه گره از مشكلات دولت نهم ميگشايد.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 366]