واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: كتابتروريسم همواره با ما است
كتاب ترور و تسليم نوشته فيليپ بابيت كمي بعد از انتشار با استقبال خوبي مواجه شد و به سرعت توجه خوانندگان و منتقدان مسائل سياسي و جنگ را به خود جلب كرد.
وي در كتاب اخير خود نظريه برخورد تمدنهاي ساموئلهانتينگتون و نظريه پايان تاريخ فرانسيس فوكوياما را به چالش ميكشد. وي معتقد است كه جهان در حال گذر از كشورهاي ملي به سمت كشورهاي بازاري است و استراتژي كشورها براياين تغيير حمايت از شهروندانشان است. نويسنده دراين كتاب مينويسد كهاين تغييرات موجب ميشود تا همه در جنگ با تروريسم شركت كنند؛ چرا كه در آينده اگر تروريستها به سلاحهاي هستهاي و بيولوژيكي دست پيدا كنند تهديدي براي مشروعيت كشورهاي بازاري به شمار ميآيند.
فيليپ بابيت مينويسد كه تقريبا هرگونه ايدهاي كه در حال حاضر ما در خصوص تروريسم و رابطه آن با جنگ عليه ترور در سر ميپرورانيم اشتباه است.
فيليپ بابيت كه استاد دانشگاه كلمبيا است پيش از اين نيز با كتابي به نام سپر آشيل كه تاريخ جنگاوريها است، توانست جايگاه بزرگي در ميان دموكراتهاي آمريكايي به دست آورد.
وي در كتاب خود در يك ليست دو صفحهاي از تصورات غلط در خصوص تروريسم مينويسد. اولين نكتهاي كه به آن اشاره ميكند وجود اين ايده است كه تروريسم همواره همراه ما است و هرچند سلاحهاي آنها ممكن است تغييركند اما ماهيت آنها از نظر بنيادي هيچ تغييري نميكند. وي مينويسد: در واقعيت، القاعده نمايانگر شكل جديدي از تروريسم است كه موجب خسارات و تلفات زيادي شده است و به شدت غير متمركز است كه حتي گاهي از منابع خود نيز استفاده نميكند. اگر فردا اسامه بن لادن شكست بخورد، تروريسمي را كه وي بنيانگذاري كرده است همچنان باقي خواهد ماند.
وي مينويسد كه دولت بوش در توضيح كلمه جنگ براي مبارزه با تروريسم الزامات قانوني را در خصوص شكنجه و نظارت ناديده ميگيرند. اما بابيت به بازگشت به سالهاي 1990 اعتقادي ندارد و معتقد است كه اكنون زمان آن رسيده است تا تجهيزات خود را براي مبارزه با تروريسم تغيير دهيم و در عين حال از پايبندي آنها به قانون مطمئن شويم. درحالي كه خوانندگاناين كتاب در ابتدا ممكن است تصور كنند كه عقايد وي ارزيابي دموكراتها از بوش است اما در بسياري جهات متوجه مي شوند كه عكس اين مساله صدق ميكند و عقايد وي در واقع حمايتي هشيارانه از استراتژي جهاني دولت بوش است. وي تنها روشهاي دولت وي را نميپسندد.
نويسنده كتاب در تلاش براي نشان دادن تغييرات جهان، مينويسد كه همه چيز زير نور خورشيد تازه است. وي به جنگ سال 2006 اسراييل در لبنان اشاره ميكند و معتقد است كهاين جنگ با وجود شباهتهاي تاريخي زيادي كه دارد جنگي است منحصر به فرد. وي معتقد است كه تروريسم در شرايطي كه دنيا به سمت كشورهاي بازاري در حركت است بيش از گذشته به يك نمايش شباهت دارد. برين جنكينز نيز در سال 1975 بهاين نكته اشاره كرده بود كه تروريسم يك نمايش است. چه كسي مي تواند خاطره سپتامبر سياه را فراموشكند كه طي آن ورزشكاران اسراييلي ربوده شدند؟ تاريخ هرگز خودش را تكرار نميكند اما به قول مارك تواين تاريخ قافيه پردازي ميكند.
فيليپ بابيت در كتاب خود به چند پيشنهاد سياسي اشاره ميكند. يكي از اين پيشنهادها خطاب به آمريكا است. وي مينويسد كه آمريكا بايد براي خود همپيمانان دموكراتي داشته باشد آماده ميانجيگريهاي انسان دوستانه و راهبردي باشند. وي اشاره ميكند نيازي نيست كهاين مداخلهها همواره نظامي باشد. وي با وجود آنكه به راهكارهاي زيادي در كتاب خود اشاره ميكند اما نمينويسد كه چرا ايدههاي وي در خصوص دخالت در امور رواندا و دارفور را نبايد در افغانستان، الجزيره، آنگولا، كنگو، نپال، سومالي، تاجيكستان و يمن و ساير نقاط دنيا استفاده كرد. دكترين وي به ما نميگويد كه چه زماني بايد مداخله نظامي كرد و چه زماني فشارهاي اقتصادي و سياسي لازم است. كهاين يكي از كاستيهاي كتاب است چراكه جهان امروز بااين سوالات سخت رو به رو است.
بابيت درخصوص جنگ عراق معتقد است كه هنوز بسيار زود است كه بخواهيم بگوييم كه سقوط صدام حسين يك اشتباه بوده است.
ادامه دارد
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 553]