واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مادران باردار مراقب باشند خطر كمآبي بدن بر اثر ويار حاملگي
جام جم آنلاين: پديده بارداري براي بسياري از مادران يادآور لحظات سخت و طاقتفرسايي به نام «ويار» يا بيماري صبحگاهي است. تقريبا سهچهارم زنان حامله در 3 ماهه اول حاملگي خود از تهوع رنج ميبرند. اين وضعيت كه بيماري صبحگاهي يا ويار خوانده ميشود در بعضي از زنان صبحها شديد بوده و با گذشت روز بهتر ميشود ولي اين بيماري در هر زماني از روز ميتواند بروز كند.
دكتر سيدمحمدحسين بشيري، جراح و متخصص زنان و زايمان و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با «جامجم» اين گونه بيماران را به سه دسته تقسيم كرده و اظهار ميكند: عدهاي كه اكثريت زنان حامله را تشكيل ميدهند از مختصري تهوع شكايت دارند (تهوع صبحگاهي)، تعداد كمي از استفراغ شديد حاملگي و عدهاي از ويار شكايت ميكنند.
اين متخصص ميافزايد: گرچه تهوع يا بيماري صبحگاهي ممكن است باعث آزار زنان باردار شود، ولي به ندرت به مشكلاتي از قبيل كم شدن آب بدن منجر ميشود. در شرايط معمولي اثري روي جنين ندارد و دال بر بيماري جنين نيست، بلكه تهوع نشانگر آن است كه روند حاملگي خوب پيش ميرود.
مراقبتهاي تغذيهاي
براي جلوگيري از تهوع يا بيماري صبحگاهي چه بايد كرد؟! «طبق بررسيهاي انجام شده، اگر كمي غذا در معده مادران باردار باشد، بهتر از معده خالي يا معده پر است.» دكتر بشيري ضمن ابراز اين موضوع چند توصيه را در پيشگيري و درمان ويار موثر ميداند. او ميگويد: مادراني كه از بيماري ويار رنج ميبرند بايد مقادير كمي غذا به دفعات متعدد در طول روز ميل كنند و صبحها قبل از اين كه از تختخواب بيرون بيايند، چند قطعه بيسكويت خشك يا نان تست شده مصرف كنند.
دكتر بشيري ميافزايد: همچنين مادران بايد از بوها يا غذاهايي كه باعث بدتر شدن اين حالت ميشود پرهيز كنند و همراه با غذا مايعات كمتري ميل كنند.
به گفته اين پزشك متخصص، استفاده از كربوهيدراتها مثل (برنج، نان تست يا سيبزميني تنوري) و نيز غذاهاي كمچرب و پر پروتئين مثل شير، ماست، بيسكويت خشك با پنير، چهارمغز و مقاديري كره بادام زميني روي برشهاي سيب به كاهش ويار حاملگي كمك ميكند.
روشهايي براي بهبود تهوع
- تهويه اتاق به خوبي انجام شود، بوي سيگار يا پخت و پز اين حالت را تشديد خواهد كرد. از هواي تازه و آزاد بيشتر استفاده شود. (قبل از خواب كمي راه برويد و در هنگام خواب پنجره را باز بگذاريد.)
- خستگي كه در اوايل حاملگي شايع است منجر به بدتر شدن تهوع ميشود پس استراحت ميتواند مفيد باشد.
- فرآوردههاي ويتاميني حاوي آهن در ايجاد تهوع صبحگاهي موثر است، با نظر پزشك خودتان از انواع جويدني موجود در بازار استفاده كنيد.
- فرآوردههاي ويتامين ب 6 در كاهش تهوع و استفراغ موثرند.
تهوع شديد حاملگي
گاهي حالت تهوع در حاملگي به حدي شديد است كه زنان باردار قادر به استفاده كافي از غذاها نيستند و تهوع شديد و شديدتر رخ ميدهد و به دنبال آن احساس منگي، گيجي و حتي گاهي زمين خوردن اتفاق ميافتد و زن باردار آب زيادي از بدنش دفع ميشود كه عوارض وخيمي را به همراه خواهد داشت كه در اين حين جان جنين نيز در معرض خطر ميافتد و اين كه علت اصلي اين نوع تهوع و استفراغ چيست، هنوز مشخص نشده است، با اين حال دكتر بشيري بالا بودن هورمون جفت انساني را يكي از علل اصلي در اين زمينه ميداند و معتقد است اين تهوع بيشتر در حاملگيهاي مول (انگورك يا بچهخوره)، حاملگي چند قلو، حاملگي شكم اول و حاملگي زنان جوان محسوس است.
نشانههاي كمآبي بدن
بشيري، برافروختگي چهره، تشنگي خيلي زياد، ادرار كم و غليظ (به رنگ چاي)، سرگيجه بخصوص در هنگام ايستادن، گرفتگي عضلات بازو و ساق پا، سردرد و خشكي دهان و غليظ شدن آب دهان را از نشانههاي كمآبي بدن ذكر و ابراز ميكند: قبل از هرگونه درمان خودسرانهاي بايد موضوع را با پزشك متخصص در ميان گذاشت.
چه زماني با پزشك مشورت كنيم؟
دكتر بشيري يادآور ميشود كه هرگاه تهوع و استفراغ به حدي شديد بود كه هيچ غذا يا مايعي در معده نمانده يا تعداد دفعات استفراغ به 2 يا 3 بار در روز رسيد و اين روند تا 3 ماهه دوم حاملگي ادامه پيدا كرد و نشانههاي كمآبي بدن نيز از سويي ديگر عارض شد، عاقلانهترين كاري كه بايد انجام داد مراجعه به پزشك متخصص است تا با انجام دستورات پزشكي شاهد به دنيا آمدن نوزادي سالم باشيم.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 435]