واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اقتصاد - خصوصيسازي
اقتصاد - خصوصيسازي
مونا مشهديرجبي : در شرايطي كه قيمت هر بشكه نفت به مرز 130 دلار آمريكا رسيد و بحران اعتباري ناشي از كاهش ارزش دلار و تنزل نرخ رشد اقتصادي و صنعتي آمريكا نهتنها به اين كشور كه به همه كشورهاي جهان آسيب وارد كرد رهبران اقتصادي و سياسي جهان در شرمالشيخ گرد هم آمدند تا در مورد مهمترين مسائل اقتصادي و سياسي جهان با يكديگر ديدار و گفتوگو كنند.
در اين اجلاس كه در مصر برگزار شده بود مسائل خاورميانه، تحولات سياسي اين سرزمينها و بازار نفت كه كليديترين محصول اين سرزمين است مورد بحث و بررسي قرار گرفت. بوش رئيسجمهوري آمريكا كه به همراه بانوي اول اين كشور در اجلاس حضور داشت در روز اول اين اجلاس (شانزدهم مي سال 2008 ميلادي ) سخنراني كرد. وي در اين روز با شماري از سران سياسي جهان از جمله شاه عربستان و رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين ديدار كرد. در اين جلسه كه با حضور بيشتر از 1500 نفر از سردمداران سياسي و اقتصادي كشورهاي مختلف و نمايندگان رسانههاي 60 كشور جهان تشكيل شد مسائل مختلف سياسي و اقتصادي خاورميانه مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
اما با وجود محوريت خاورميانه در اين مجمع ايران در اين اجلاس حضور نداشت. اين در حالي است كه ايران به تعبير بسياري از تحليلگران غربي تاثيرگذارترين كشور خاورميانه است و ميتواند روش اقتصاد و بازار نفت تاثر بسزايي به جاي بگذارد.
شعار اجلاس سال 2008 ميلادي در شرمالشيخ «از آينده بياموزيم» بود و در اين اجلاس مجموعههايي از حوادث سالهاي گذشته مورد بررسي قرار گرفت تا چالشهاي آينده اقتصاد جهان برآورد شود. در اين اجلاس بحثهايي پيرامون تغييرات احتمالي در عرصههاي سياسي و اقتصادي جهان تا سال 2025 ميلادي بحث شد و نتيجه آنها حركت در خط تعادل و كاهش احتمال آسيبهاي اقتصادي در سالهاي آينده بود.
در اين اجلاس اعلام شد مهمترين تغييري كه دنياي امروزي تا سال 2025 ميلادي تجربه خواهد كرد رشد خصوصيسازي در كشورهاي خاورميانه خواهد بود. رشد خصوصيسازي تغييرات بزرگي را در تعاملات سياسي و اقتصادي در خاورميانه و بين كشورهاي اين منطقه با ديگر نقاط جهان ايجاد ميكند. خصوصيسازي زمينه اصلاح قوانين بازار كار را در اين كشورها فراهم ميكند و جوامعي پويا و انعطافپذير ايجاد ميكند، به همين دليل مطالعه اين مسئله اهميت زيادي دارد.
خلاصهاي از گزارش اجلاس
دومين نشست مجمع جهاني اقتصاد در سال 2008 ميلادي در فاصله روزهاي 16 تا 18 ماه مي در شرمالشيخ برگزار شد. از جمله افراد شركتكننده در اين مجمع را ميتوان به صورت زير برشمرد: پاسكال لامي رئيس سازمان تجارت جهاني، محمد البرادعي دبير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي، عمرو موسي دبيركل انجمن كشورهاي عرب، خليفه بنزيد آلنهيان رئيسجمهور امارات متحده عربي، عليبابا جان وزير امور خارجه تركيه، حامد كرزاي رئيس جمهوري افغانستان، توني بلر نماينده سازمان ملل در امور خاورميانه، نظر بايف رئيسجمهوري قزاقستان و شمار ديگري از سران سياسي دنيا يا نمايندگان آنها. از طرف ديگر شمار زيادي از سران اقتصادي كشورهاي منطقه و روساي شركتهاي بزرگ و مطرح صنعتي و اقتصادي كشورهاي مختلف جهان نيز در اين جلسه حضور داشتند. در حاشيه اين اجلاس نهتنها سران سياسي بلكه سران اقتصادي نيز جلسات دوجانبهاي را با يكديگر انجام دادند كه ارزيابيهاي انجام شده از آن مثبت بود. در اين اجلاس كه با محوريت بررسي مسائل خاورميانه و برقراري صلح در اين منطقه برگزار شده است و بيشتر مباحث مطرحشده در آن در مورد مشكلات سياسي خاورميانه و برقراري صلح در اين منطقه بود نهتنها نمايندگاني از كشورهاي همسايه ايران از قبيل افغانستان، پاكستان، تركيه و عراق حضور داشتند بلكه سران سياسي و اقتصادي تمامي كشورهاي حاشيه داراي خزر و ديگر كشورهاي عربي نيز در مجمع جهاني اقتصاد در شرمالشيخ حضور فعال داشتند. يوسفرضا گيلاني نخستوزير منتخب پاكستان نيز در اين اجلاس شركت كرد. وي اعلام كرد در حاشيه اين اجلاس اولين ملاقات خود را با سران آمريكايي انجام ميدهد. وي در ملاقات با بوش در مورد وضعيت داخلي پاكستان گزارشهايي ارائه داد و به جهانيان اطمينان داد از نفوذ پيدا كردن افراطيون در اين كشور خودداري ميكند. وي اعلام كرد در سالهاي اخير وضعيت اقتصادي و امنيتي پاكستان بهبود يافت.
از ديگر موضوعات مورد بررسي در اجلاس را ميتوان نقش زنان در اقتصاد و وضعيت نيروي كار در كشورهاي خاورميانه دانست. در اين اجلاس بوش زن كارآفرين بحريني را معرفي كرد و اذعان داشت وي بايد به عنوان يك فرد نمونه در خاورميانه مورد تقدير و احترام قرار گيرد. وي كه با ايجاد كار براي شمار زيادي از مردم در يكي از كشورهاي عربي با سابقه محدوديتهاي زياد براي زنان فعاليت بزرگي را آغاز كرد هماكنون يكي از مطرحترين افراد اين سرزمين است و در دنياي عرب شناخته شده است.
از ديگر موضوعات بسيار بااهميتي كه در اين سه روز مورد توجه سردمداران اقتصادي و سياسي جهان قرار گرفت ميتوان به توريسم در بخشهاي مختلف جهان، منابع آبي، توسعه پايدار، افزايش قيمت مواد غذايي و افزايش نرخ تورم در خاورميانه اشاره كرد كه نه تنها بخش خاصي از دنيا را هدف قرار نداد بلكه هماكنون تمام دنيا را مبتلا كرده است. مسئله غذا و كمآبي در شرايطي كه قيمت انواع مواد غذايي به خصوص برنج و گندم به عنوان اصليترين غذا در كشورهاي آفريقايي و آسيايي افزايش يافته است اهميت زيادي دارد. از طرفي توريسم كه يكي از منابع درآمدزا در اقتصاد جهان بوده است در سالهاي اخير به دليل تنشهاي زياد در اين منطقه كمتر شد. براي مثال توريسم لبنان كه نقش زيادي در اقتصاد اين سرزمين داشت در سالهاي قبل بسيار كم شد. در عراق، ايران و ديگر كشورهاي پرتنش خاورميانه نيز وضعيت بر همين منوال است، در مقابل كشورهاي عربي از قبيل امارات و مصر توانستهاند از اين صنعت حداكثر استفاده را بكنند. در اين اجلاس بر ضرورت تلاش براي توسعه صنعت توريسم و افزايش درآمد اين بخش در اقتصاد كشورهاي مختلف تاكيد شد زيرا اين صنعت نه تنها تمامشدني نيست بلكه ميتواند بسيار سودآور باشد.
اعلام آمادگي عربستان براي افزايش توليد
مهمترين موضوع اقتصادي مطرحشده در اجلاس شرمالشيخ قيمت نفت و درخواست آمريكا براي چندمين بار از كشور عربستان مبني بر افزايش توليد اين كشور بود. آمريكا كه كمتر بودن توليد و عرضه نفت نسبت به تقاضاي آن را دليل بر قيمت بالاي نفت ميداند در شرمالشيخ براي چندمين بار از شاه عربستان درخواست كرد كه توليد نفت خود را افزايش دهد. اين در حالي است كه مطالعات همگي حاكي از تاثير عوامل غيربازاري روي قيمت نفت است و هيچيك دليل قيمت بالاي اين منبع انرژي را كمبود عرضه نميداند.
اما با وجود تمامي اين مطالعات هنوز آمريكا از موضع خود عقبنشيني نكرده است و همواره درصدد متقاعد كردن دوست ديرين خود عربستان براي افزايش توليد است. وي به همين منظور در روز اول اجلاس با شاه عربستان ديدار و گفتوگو كرد و توانست آقاي نفت دنيا را به نشان دادن عكسالعملي همسو با خواست اين كشور وا دارد. در اين اجلاس عربستان كه توليد نفت خود را در ماه آوريل 300 هزار بشكه در روز افزايش داده است و در ملاقات قبلي خود با بوش اين را اعلام كرده بود به وي اطمينان داد در صورتي كه مشكلي از جانب عرضه بازار نفت را تهديد كند اين كشور به سرعت وارد عمل ميشود و با افزايش توليد مانع از بروز بحران در اقتصاد جهاني بهخصوص كشورهاي مصرفكننده خواهد شد. البته بوش به راههاي ديگري براي كمتر كردن اثر افزايش قيمت نفت روي اقتصاد آمريكا هم عنوان كرد. وي گفت: «آمريكا براي حلكردن مشكل قيمت بالاي نفت در كشورش بايد راهكارهايي را در پيش گيرد. از جمله اين راهكارها ميتوان به پيدا كردن سوختهايي جايگزين نفت اشاره كرد. آمريكا براي حل مشكل خود بايد فعاليتهاي اكتشاف نفت خود را گسترش دهد. آمريكا بايد ظرفيت پالايشگاهي خود را بيشتر كند و انرژي هستهاي را جايگزين نفت و فرآوردههاي نفتي نمايد.»
خالد عبدالله جناحي رئيس بانك ايثمار بحرين با اشاره به حجم بالاي ذخاير انرژي در اين منطقه گفت: «خاورميانه منطقهاي بسيار ثروتمند است اما در سطوح زيربنايي ضعف زيادي دارد. اين منطقه از نظر سطح تكنولوژي، نوآوري، ايجاد رفاه اجتماعي و كارآفريني بسيار مشكل دارد.»
وي كه يكي از تاثيرگذارترين افراد در اقتصاد كشور بحرين است و تامين سهم زيادي از سرمايه مورد نياز براي كارآفريني اولين زن كارآفرين بحرين را برعهده داشت، پيشنهاد ميكند كشورهاي منطقه به جاي تلاش براي كشف حوزههاي تازه و توسعه صنايع مرتبط اقدام به توسعه زيرساختهاي اقتصادي و صنعتي اين سرزمين كنند تا بتوانند از پتانسيلهاي موجود در خود حداكثر استفاده را ببرند.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]