تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى‏دانستند، به جهت حريص بودن به خير و بركتى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803807090




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

درباره شهر اسلامي


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: درباره شهر اسلامي


هويت- دكتر اكبر كياني:
در زمينه شهرهاي كشورهاي اسلامي تاكنون تحقيقات و بررسي‌هاي متعددي صورت گرفته است.

منتهي بسياري از آنها به «توصيف ويژگي‌هاي حاكم بر شهرها طي دوره‌هاي تاريخي خاص» تاكيد كردند؛ به عبارت ديگر به رويكردهاي تحليلي كمتري روي آورده‌اند. همچنين محققان مختلف چه در سطح كشورهاي اسلامي( بيشتر شهرهاي كشورهاي عرب) و چه در ايران در اين زمينه تحقيقات مختلفي ارائه كرده ‌اند.

بررسي و تحقيق در مورد شهرهاي اسلامي در عصر حاضر همزمان با آغاز فعاليت خاورشناسي و تنوع ديدگاه‌هاي آن آغاز شد، به ويژه پس از تحقيقات خاورشناسان در زمينه تمدن اسلامي.

صحت اين رابطه را فضايي كه بر اين بررسي‌ها حاكم است، اثبات مي‌كند و هيچ دليلي روشن‌تر از اين نيست كه اين بررسي‌ها تا حد زيادي متاثر از چارچوب مفاهيم و قوانين اجتماعي، سياسي و اقتصادي حاكم بر شهرهاي غربي است.

بنابراين نتايج اين بررسي‌ها و تحقيقات تا حد زيادي با واقعيت‌ها مخالفت دارد. از اين‌رو لازم است كه نتايج به دست آمده از اين تحقيقات با استفاده از روش درستي ارزشيابي و اصلاح شود، آن هم براساس معيارها و مقياس‌هايي كه از تجربيات مسلمانان در اين خصوص به دست آمده باشد.

تحقيق و بررسي درباره شهرهاي اسلامي ضرورتا ايجاب مي‌كند كه به هنگام پرداخت به هر يك از جوانب آن، اصول روشني را بر فعاليت‌هاي خود حاكم سازيم.

وجه تمايز فرهنگ و تمدن اسلامي در اين است كه منبعث از شريعت اسلام است؛ شريعتي كه براي تمام ابعاد زندگي احكامي دارد و حركت زندگي جامعه بر اساس آن بنا شده است.

اسلام يك دين مدني است و همين مسئله به شكوفايي فرهنگ و تمدن اسلام سرعتي بي‌نظير بخشيده است، به ويژه كه احكام آن، نقصي را كه متعرض تفكر انساني در مراحل پيشين بود، سد كرد و دستورالعمل‌هايي با خود آورد كه در هر زمان و مكاني كاربرد دارد.

دستورالعمل‌ها و قوانيني كه انسان در طول تاريخ حيات خود براي رسيدن به «مدينه فاضله» در پي دستيابي به آن بود و به هيچ شكلي نتوانسته بود به آن برسد.

احكام اسلامي به مرور زمان و به سادگي و به تدريج با ديدگاه‌هاي انسان تناسب و همگوني پيدا كرد، به طوري كه توانست نفوس بشري را تهذيب كند و آن را به تكامل و ترقي برساند و اين تكامل در برپايي شهرهاي اسلامي به اعتبار اينكه «شهر همان تمدن» است، نمود پيدا كرد.

برخي از پژوهشگران از قبيل «لومبارد» براي نشان دادن نقش برجسته اسلام در تاريخ تمدن بشر فعاليت كرده و بدين امر اهتمام ورزيده‌اند. «لومبارد» در بررسي‌هاي خود به توجه خاص اسلام به تمدن و شكوفا شدن فرهنگ و تمدن اسلامي پرداخته و آن را با تمدن‌هاي پيش از اسلام مقايسه كرده است.

يكي ديگر از محققان به نام «بينت» مي‌گويد:«اسلام دين تمدن است و نقش فعالي در بازسازي تمدني دارد كه در «شهرهاي اسلامي» جلوه پيدا مي‌كند. وي ضمن اشاره به ضرورت مرتبط دانستن اسلام با «اصول شهرسازي اسلامي» تعريفي را كه در فقه از شهر دارد، مورد استشهاد قرار مي‌دهد.

«اسپنسر» نيز تاكيد كرده كه صبغه اسلامي را بايد تا پيش از دوره حكومت عثماني از شهرهاي اسلامي برداشت و نيز تاكيد دارد كه شهرسازي يكي از مظاهر تمسك مسلمانان به دينشان بود؛ ديني كه ويژگي‌هاي آن منحصر به فرد است.

باتوجه به نظرياتي كه ابراز شد، به نظر مي‌رسد كه اين محققان غربي در بررسي‌هاي خود از شهرسازي اسلامي، اسلام را به عنوان يك محور اساسي مورد توجه قرار داده باشند.

البته ميزان توجه و دقت محققان در پي بردن به عوامل اسلامي موثر در بناي شهرها با هم متفاوت و از شدت و ضعف برخوردار است، به طوري كه ضرورت دارد اقدامي صورت گيرد تا اين محققان بتوانند ديدگاه روشن‌تري از شهرهاي اسلامي و تاثير اسلام در بناي اين شهرها به دست آورند.

تاريخ درج: 4 خرداد 1387 ساعت 09:12 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 01:43 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 01:42
 يکشنبه 5 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن