واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: باز هم گشت ارشاد!ديگر از گشت ارشاد خبري نيست بلکه به گفته سردار روزبهاني، رئيس پليس امنيت اخلاقي کشور:" نام گشت ارشاد را از روي ماشينهاي پليس حذف كرديم و اين گشتها تحت عنوان پليس امنيت اخلاقي فعاليتهاي خود را ادامه ميدهند." سردار برمداوم بودن و عدم فعاليت هاي مقطعي نيروي انتظامي در اينباره اشاره دارد. وي مي گويد اين طرح هيچگاه تعطيل نشده و هميشه جاري بوده و"پليس به وظايف خود در اين زمينه عمل ميكند.
تابستان هميشه نيروي خوبي براي ارشاد و فرهنگ سازي در کشور ما بوده؛ اي کاش براي اينکه هميشه در کشور امنيت اخلاقي بالا برود به خصوص از جنبه حجاب و عفاف آن، مداوم فصل تابستان بود! اکنون دوباره فصل تابستان رسيده است و باز هم نيروي انتظامي براي ارتقاي امنيت اخلاقي در جامعه، با گشت ارشادي در نوع جديد خود به ميدان آمده، با عنوان طرح امنيت اخلاقي. طرحي که دايره اعمالش از حوزه حجاب و عفاف فراتر رفته و دامان اراذل و اوباش، مزاحمين نواميس مردم، توليد کنندگان آلودگي هاي صوتي و سگ بازان را هم مي گيرد.البته ديگر از گشت ارشاد خبري نيست بلکه به گفته سردار روزبهاني، رئيس پليس امنيت اخلاقي کشور:" نام گشت ارشاد را از روي ماشينهاي پليس حذف كرديم و اين گشتها تحت عنوان پليس امنيت اخلاقي فعاليتهاي خود را ادامه ميدهند." سردار برمداوم بودن و عدم فعاليت هاي مقطعي نيروي انتظامي در اينباره اشاره دارد. وي مي گويد اين طرح هيچگاه تعطيل نشده و هميشه جاري بوده و"پليس به وظايف خود در اين زمينه عمل ميكند اما با توجه به آغاز فصل گرما حضور پليس و گشتهاي امنيت اخلاقي از اين پس پررنگتر خواهد شد." بايد ديد دليل اين پر رنگ تر شدن چيست؟ آيا برخوردها در اجراي اين طرح مقطعي و مطابق فصل هاي سال مي باشد؟ به عنوان مثال طرح برخورد با مزاحمان نواميس و سگ بازان و اراذل و اوباش در فصل هاي سرد و برخورد با بدپوششان در فصل هاي گرم است! منطقا بدپوششي در فصل هاي گرم شکل و شمايل خاصي به خود مي گيرد و نيازمند برخورد جدي تري هست اما آنچه از فعاليت هاي بعد از طرح گشت ارشاد نيروي انتظامي ديده شد، روند مقطعي آن بوده که هر تابستان برخورد جدي داشته و بعد......جاي اميدواري است که اين بار با توجه به جديتي که پليس از خود در برخورد با مصاديق بي اخلاقي در راستاي طرح مذکوراعلام کرده است. اين طرح رويکردي جدي،مداوم و معقول به خود گيرد و "پليس پاک" بتواند در راستاي جامعه اي پاک قدم هاي موثري بردارد و منتظر فصل تابستان و اتفاقات تاسف آوري چنين نباشيم تا رويکردهايمان جدي شود.اين بار در کنار عامل تابستان، عامل محرکه ديگري نيز براي جدي تر شدن اجراي اين طرح وجود دارد و آن هم خبري بود که اندکي پيش باز توجه ها را به خود جلب کرد." امام جماعت دانشگاه علوم پزشكي تهران به دليل اقدام براي نجات يك دختر جوان از چنگال اراذل و اوباش در خيابان شريعتي تهران، در آستانه نابينايي از يك چشم قرار گرفت" که اين خبر و حواشي اش خود موج جديدي از تقاضا را از نيروي انتظامي در انجام وظايف خود به دنبال داشت.جاي اميدواري است که اينبار با توجه به جديتي که پليس از خود در برخورد با مصاديق بي اخلاقي در راستاي طرح مذکوراعلام کرده است، اين طرح رويکردي جدي،مداوم و معقول به خود گيرد و "پليس پاک" بتواند در راستاي جامعه اي پاک قدم هاي موثري بردارد و منتظر فصل تابستان و اتفاقات تاسف آوري چنين نباشيم تا رويکردهايمان جدي شود.
اما در راستاي افزايش امنيت اخلاق جامعه مسئولان به اين طرح اکتفا نکرده و درکنار بازوي 70هزارنفري پليس براي اجراي اين طرح از مدت ها پيش در کشور صداي گلايه نسبت به فقدان سازماني براي امر به معروف و نهي از منکر به گوش رسيد موج جديد و جدي اين موضوع در سال89 و با اين بيانات آيت الله مکارم شيرازي آغاز شد" علت مشکلات اخلاقي در جامعه امروزي متولي خاص نداشتن نسبت به مسائل اخلاقي در جامعه است. بايد وزارت امر به معروف و نهي از منکر ايجاد شود تا به مسائل اخلاقي در مدارس و دانشگاه ها ورسانه ها رسيدگي شود. وظيفه بنده اين بود که بگويم و پيگيري هم مي کنم تا ان شاءالله مسئولين هم اين مسائل را به صورت جدي پيگيري کنند." بعد از اين فرمايش، افراد زيادي به اهميت اين مسئله و احساس خلا وجود چنين سازماني اشاره نمودند از جمله حجت الاسلام احمد خاتمي، شخصيتي که هميشه بر لزوم برخورد با روند بدحجابي در جامعه تاکيد داشتند و اين آغاز زمزمه هايي مبني بر ايجاد سازماني در جهت اين امر بود.اين موضوع هم اکنون درگير تبادل نظرها و بحث هاي کارشناسي پيرامون مسائل سخت افزاري و نرم افزاري خود است و مطابق گفته جواد ابطحي فروشاني،عضو کميسيون فرهنگي مجلس طرح تشکيل وزارت امر به معروف به اشاره دفتر رهبري، فعلا متوقف شده تا تکليف اين تشکيلات با عنوان "سازمان امر به معروف" در آخر خردادماه امسال روشن شود.آنچه که از اين رويکردها در سطح اجرايي چون طرح امنيت اخلاقي و تلاش براي تشکيل سازمان امربه معروف ونهي از منکر و در سطح هاي نظري و ارشادي چون سخنان علما و انديشمندان به نظر مي رسد، احساس نابهنجاري هايي در موضوعات مربوطه در سطح جامعه و لزوم وجود فعاليت هايي براي حذف اين موارد و بالابردن سطح جامعه در زمينه هاي اخلاقي است.جامعه در جهت ارتقاي فرهنگي به دو بازوي کار فرهنگي و قوه قهريه نيازمند است و هيچ يک از اين دو به تنهايي ما را در رسيدن به نقطه مطلوب کفايت نخواهد کرد و بايد با رعايت تعادل ميان اين دو نيرو و استفاده منطقي از انها به سوي جامعه اي پاک گام برداشتحال اينچنين رويکردهاي مثبتي در جامعه شکل گرفته و حرکت رو به جلويي دارند، توجه به نکاتي در اين باره دور از لطف نمي باشد:حرکت پازلي براي امر ونهيامر به معروف ونهي از منکر از با فضليت ترين اعمال بندگان حق مي باشد که هم در دين و هم به تبع آن در قانون مورد توجه قرار گرفته است.در دين توصيه هاي اکيدي در راستاي اين امر شده است و جايگاه ويژه اي براي آن در نظر گرفته شده است. و در قانون نيز اين نکته از قلم نيفتاده؛ در اصل هشتم قانون اساسي اينطور آمده است که "دعوت به خير و امر به معروف و نهي از منکر" وظيفه اي همگاني و متقابل مردم و دولت است.به همين جهت بايد دانست که محدود کردن امر به معروف ونهي از منکر به ارگان ها امري بازدارنده قدرت اين حکم و اشتباه مي باشد و بايد سعي کرد موجي عظيم را در دو بخش حکومتي و مردمي براي اين جهت به وجود آورد و اين نيازمند فرهنگ سازي در اين امر است. در واقع حرکت هاي امر ونهي بايد بر روي پازلي بزرگ و بر منطق دين باشد که هر فرد يا سازمان بسته به نقش اجتماعي خود در اين راه و در جاي خود گام بردارد.قوه قهريه کافي نيستبايد در نظر گرفت جامعه در جهت ارتقاي فرهنگي به دو بازوي کار فرهنگي و قوه قهريه نيازمند است. و هيچ يک از اين دو به تنهايي ما را در رسيدن به نقطه مطلوب کفايت نخواهد کرد و بايد با رعايت تعادل ميان اين دو نيرو و استفاده منطقي از آنها به سوي جامعه اي پاک گام برداشت.
متاسفانه آنچه که در اين جريان در کشور قابل مشاهده است فعاليت هاي صرفا قهريه است که شرطي لازم است نه کافي. البته مسئولان به کارفرهنگي در بيانات خود اذعان دارند اما سرعت کار فرهنگي و کيفيت آن در اين زمينه مطلوب نمي باشد و مصلحت گرايي ها و کميت گزيني ها ، برخورد سليقه اي و....باعث شده است تا کار فرهنگي پتانسيل خود را از دست داده و ما فقط بازوي قهريه قوي در برخورد با نابهنجاري ها داشته باشيم.تناقض هاي ارگاني را رفع کنيمهمانطور که اشاره شد ما در سطح اجرايي دچار نوعي عدم تعادل ميان قوه فرهنگي و قهريه لازم در راستاي ارتقاي اخلاقي جامعه هستيم و اين بعضا از تناقض در فعاليت هاي دولت و ساير ارگان ها نشات مي گيرد. برخورد با مصاديق بدپوششي و نقض عفاف در حالي در جامعه صورت مي گيرد که ما شاهد برخي از اين مصاديق در فيلم هاي سينمايي و جديدا و به صورت آرام در رسانه ملي هستيم .در واقع بازوي فرهنگي ما در نقاطي اين مصاديق را خواسته يا ناخواسته ترويج مي دهد و اين خود رويکرد متناقضي را در جهت ارتقاي جامعه و فرهنگ ديني نشان مي دهد.برخوردها حساب شده باشددر تجربه گشت ارشاد و قبل از آن پست هاي بازرسي بسيج ما گاها شاهد برخورد هاي ناشايست و غيرقابل قبول شرع و قانون بوده ايم، که اين مسئله ناشي از دو مسئله مي باشد يکي نقض اولين سطوح امر به معروف و نهي از منکر است، حضور افرادي که خود در زندگي شخصي گاها مبتلا به بي اخلاقي هستند و حال در مقام تذکر دهنده در آمده اند! و دوم عدم نظارت دقيق و منطقي بر افراد مامور و عدم آموزش مهارت هاي لازمه اخلاقي و رفتاري به آنها. که وجود اين دو آسيب خود باعث بهره بري پايين طرح در جامعه و ديد منفي نسبت به آن و سازمان هاي مربوطه خواهد شد.آخر کلام:در برآيند کلي حرکتي پويا و مثبت در زمينه هاي نظري و عملياتي در جهت اعتلاي فرهنگ ديني در جامعه در حال شکل گيري مي باشد و اين مهم مستلزم حرکت با برنامه ريزي استوار و گام به گام و توام با مشارکت مردمي مي باشد تا موثر و با قدرت موانع رستگاري دنيوي و اخروي جامع را از سر راه بردارد.عطاء الله باباپوربخش اجتماعي تبيانلينک هاي مرتبط :• زنگها براي ما به صدا در ميآيد رابطه سينما با گشت ارشاد!؟• حجاب هايي که حجاب نيستند • بصيرت، سد راه تلقين پذيري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 530]