واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آغاز به كار كنفرانس جهاني سازمان ملل براي حفظ تنوع طبيعي
تشكلها- همشهري آنلاين:
نهمين دوره كنفرانس جهاني سازمان ملل براي حفظ تنوع طبيعي، روز دوشنبه ۳۰ ارديبهشت، در شهر بن آغاز به كار كرد.
در اين كنفرانس كه تا سيام ماه مه ادامه دارد و در آن به مساله حاد "انقراض انواع" پرداخته ميشود، نمايندگان بيش از ۱۹۰ كشور جهان شركت دارند. هدف اين بزرگترين و مهمترين نشست جهاني، حفظ محيط زيست و مقابله با نابودي روزافزون طبيعت، از جمله از بين رفتن جنگلهاي استوايي و مجموعه بزرگي از گونههاي گياهي و جانوري در جهان است.
به گزارش دويچهوله، زيگريد گابريل، وزير محيط زيست آلمان در سخنراني خود در آغاز كنفرانس، جامعه جهاني را به اقدام قاطع و فوري براي مقابله با نابودي گونههاي زيستي فراخواند.
نكات چالشانگيز
هدف كنفرانس بن، دستيابي به راهكارهايي است كه با تعيين و اعلام مناطق تحت حفاظت و اقدامات ديگر، از سرعت روند روزافزون نابودي جنگلها و آلودگي درياها كاسته شود. از اين گذشته، در مورد تأمين بودجه پياده كردن اين راهكارها نيز در اين نشست رايزني ميشود. همچنين قرار است، مقرراتي در زمينه چگونگي دستيابي و تقسيم عادلانه استفاده از انواع ژن گياهان، تعيين گردد.
تجربه كنفرانسهاي پيش نشان داده است كه بحث بر سر اين نكات، به ويژه از جنبههاي اقتصادي آنها، بدون چالش و مناقشه نيست.
توليد سوخت زيستي
يكي ديگر از مسائل مورد بحث در اين كنفرانس، موضوع توليد سوخت زيستي است. اين موضوع به دليل افزايش سرسامآور بهاي مواد غذايي در جهان كه از جمله ناشي از اختصاص دادن بخشي مزارع به توليد مواد براي سوخت است، از اهميت ويژهاي برخوردار است. افزون بر اينها، در اين نشست جهاني براي اولين بار گزارشي بينالمللي درباره خسارات اقتصادي از بينبردن طبيعت ارائه ميشود. اين گزارش به سفارش دولت آلمان تهيه شده است.
كاهش زيانرساني
پيشينه تشكيل كنفرانسهاي جهاني حفظ محيط زيست سازمان ملل، به سال ۲۰۰۲ برميگردد. در اين سال در شهر ژوهانسبورگ در آفريقاي جنوبي، كشورهاي شركتكننده در اجلاس جهاني حفظ محيط زيست، بر سر اين امر به توافق رسيدند كه "ميزان زيانرساني به انواع بيولوژيك را تا سال ۲۰۱۰ بهگونهاي "ملموس" كاهش دهند. همين فرمولبندي نشان ميدهد كه دولتها تنها بر سر اين امر به توافق رسيدند كه از سرعت "انقراض انواع" بكاهند. كارشناسان معتقدند كه ديگر نميتوان روند انقراض را متوقف ساخت.
توافقنامه بينالمللي الزامآور
شركتكنندگان در كنفرانس جهاني سازمان ملل در بن، قرار است در پايان اين نشست، توافقنامه بينالمللي الزامآوري را تهيه ببينند كه بتواند دو سال بعد، در كنفرانس ژاپن، به تصويب برسد. از آنجا كه كشورهاي مختلف، منافع متفاوتي را نمايندگي ميكنند، توافق بر سر مفاد اينگونه قطعنامهها بسيار دشوار است. تا كنون در اين كنفرانسها تنها به صدور بيانيههاي غرا اكتفا شده و نتايج حاصله از هشت كنفرانس پيشين چندان چشمگير نبوده است.
اهميت حفظ تنوع بيولوژيكي
اين موضوع ولي از اهميت مسئله پيشگيري از "انقراض انواع" نميكاهد. كارشناسان معتقدند كه حيات و هستي آينده زمين، بهگونهاي قطعي و بلاواسطه در گرو حفظ تنوع بيولوژيكي و استفاده با رويه از آن است. تنوع بيولوژيكي كه شامل تنوع زراعت نيز ميشود، انواع موجودات و گياهان و ژنهاي آنان را دربرميگيرد. سازوارههاي گياهي امكانات تهيه مواد خام، مواد غذايي و دارو را فراهم ميآورند و باعث ميشوند كه اكو سيستم (زيست بوم) فرآيند بساماني داشته باشد.
انتقاد نهادهاي حفظ محيط زيست
نهادها و تشكلهاي حفظ محيط زيست جهاني، در بيانيههاي خود از دولتها ميخواهند هرچه زودتر دست به اقدام بزنند و به وظايف خود جامه عمل بپوشانند. آنها معتقدند كه كشورهاي ثروتمند، اگر خواهان جلوگيري از پيشرفت كشورهاي فقير نيستند، بايد تعهدات مالي خود را در جهت پياده كردن تصميماتي كه تاكنون گرفته شده، به اجرا درآورند.
در آستانه تشكيل كنفرانس، سازمانهاي طرفدار محيط زيست و طبيعت در اطراف هتل ماريتيم كه كنفرانس در آن برگزار ميشود، دست به تظاهرات زدند. تظاهركنندگان بر پلاكاردهاي خود نام جانوران و گياهاني را نوشته بودند كه نسلشان در حال انقراض است، جون محيط زيست آنها به خاطر سودجويي شركتهاي بزرگي كه در زمينههايي چون انرژي، شيمي و هواپيمايي فعاليت ميكنند، به خطر افتادهاند.
تاريخ درج: 1 خرداد 1387 ساعت 09:25 تاريخ تاييد: 1 خرداد 1387 ساعت 11:21 تاريخ به روز رساني: 1 خرداد 1387 ساعت 11:18
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]