واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: خشونت، تهديدي جدي براي دموكراسي آفريقاي جنوبي است
خارجي. اجتماعي. گزارش. جرايم. آفريقاي جنوبي.
پرتوريا- ساكنان شهركهاي فقيرنشين در حومه شهر ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي در روزهاي اخير در محاصره موجي از خشونتهاي كم سابقه بر عليه مهاجران خارجي قرار گرفتهاند.
اين خشونتها واكنش هاي متفاوت هر دو، مهاجمان و قربانيان، و در نهايت محافل اجتماعي و سياسي را در آفريقاي جنوبي و خارج از اين كشور بدنبال داشته است.
موج شديد اين خشونتها در حدود ده روز پيش در شهرك "الكساندرا" آغاز شد و تا كنون به قرباني شدن حداقل ۲۴نفر و آوارگي هزاران نفر منجر شده است.
با سرايت خشونتها به چندين شهرك ديگر در ايالت خاتنگ، خيابانها و پس كوچههاي مناطق بحران زده به صحنههاي تعقيب و گريز مهاجران خارجي تبديل شده است.
صدها نيروي پليس به طور شبانهروزي تلاش ميكنند تا آرامش را به اين مناطق بازگردانند.
بسياري از ساكنان بومي كه توسط خبرنگاران رسانههاي آفريقاي جنوبي مصاحبه شدهاند ميگويند، خواستار آرامش هستند، ولي انتظار دارند سياستمداران كشور به ميان آنها بروند و با عمق مصيبتهاي مردم آشنا شوند.
تقريبا همه كساني كه مصاحبه ميشوند فقر و بيكاري را عامل اصلي اين خشونتها ميدانند و از اينكه اوضاع معيشتي آنها با آمدن مهاجران خارجي دشوارتر شده است، بسختي ناراحت و عصباني هستند.
از نظر آنها دولت آفريقاي جنوبي متهم اصلي است، زيرا با دادن آزادي عمل به مهاجران خارجي، حداقل فرصتهاي موجود را از آنها ربوده است.
قربانيان اين حوادث از ميان مهاجراني هستند كه براي فرار از فقر و بيكاري و به اميد يافتن زندگي بهتر از كشورهايي مثل زيمبابوه، موزامبيك مالاوي و نيجريه به آفريقاي جنوبي پناه بردهاند.
هزاران نفر از آنها اكنون وحشت زده از شدت خشونتهاي روزهاي اخير به نيروهاي پليس و امدادگران دولت پناه بردهاند و اكنون در سرپناههاي موقتي كه در حاشيههاي امن ايجاد شده است، اسكان يافتهاند.
شدت خشونتها و بيمحابايي مهاجمان در ضرب و شتم و كشتار مهاجران به گونهاي است كه به گفته شاهدان عيني، يادآور قتل عامهاي داخلي در كشور "روآندا" است.
سيمفيه كوالي Simphiwe Nkwaliعكاس هفتهنامه ساندي تايمز يكي از تكاندهنده ترين صحنههاي اين خشونتها را به ثبت رسانده است.
مرد بيچارهاي كه در ميان شعلههاي آتش زانو زده و جان و روحش را تسليم سرنوشت محتوم خود كرده است.
پليس آفريقاي جنوبي روز سهشنبه جسد قطعه قطعه شده يك مهاجر موزامبيكي را در يكي از شهركهاي اطراف ژوهانسبورگ كشف كرد.
بيمارستانهاي شهر مملو از مجروحاني است كه بيرحمانه مورد ضربه دشنههاي مهاجمان قرار گرفتهاند.
مسوولان ايالت خاتنگ با اعلام حالت فوقالعاده در اين ايالت مخالفت كردهاند و پليس براي كنترل اوضاع، نيروهاي زبده را به مناطق بحراني گسيل كرده است.
به نظر ميرسد، اوضاع رفته رفته تحت كنترل قرار ميگيرد ولي اين بيم وجود دارد كه عقدهها در مناطق ديگري از كشور سرباز كنند.
برخي از كارشناسان مسايل اجتماعي در آفريقاي جنوبي معتقد هستند، وقايع اخير بازتاب واقعيتهاي تلخي است كه جامعه آفريقاي جنوبي در حوزه جرم و جنايت با آن روبروست.
"پاتريك برتون" از پژوهشگران "مركز عدالت و جلوگيري از جرايم" آمار تكاندهنده اي را از شدت جرايم در اين كشور تازه راه يافته به دموكراسي ارايه كرده است.
وي ميگويد، متاسفانه رفتارهاي مجرمانه در جامعه آفريقاي جنوبي آنچنان متداول شده است كه بچهها و نوجوانان اينكشور خشونت و جرم را امري "عادي" تلقي ميكنند.
نسبت زندانيان به كل جمعيت در كشور آفريقاي جنوبي ۳۴۸نفر در هر ده هزار نفر ميباشد كه بالاترين نرخ در قاره آفريقا محسوب ميشود.
۳۸درصد از زندانيان در سنين كمتر از ۲۵سال هستند و اين درحاليست كه ۷۲درصد آنها مرتكب جنايات خشونت آميز شدهاند.
در حال حاضر ۱۶۳هزار زنداني در آفريقاي جنوبي وجود دارد كه ۵۳ هزار نفر آنها هنوز در هيچ دادگاهي محاكمه نشدهاند.
مركز عدالت و جلوگيري از جرايم بتازگي گزارشي را در خصوص وضعيت جرايم در مدارس آفريقاي جنوبي منتشر كرده است كه نشان ميدهد ۱۵/۳درصد از دانشآموزان دورههاي سوم دبستان تا ۱۲دبيرستان، حداقل يكي از اشكال خشونت را تجربه كردهاند.
نتايج اين تحقيق تكاندهنده حاكيست ۱/۸ميليون نفر از ۱۲ميليون دانشآموز آفريقايجنوبي قرباني خشونتهاي مختلف، از جمله آزار جنسي، قرار گرفتهاند.
۴۳/۳رصد از آنها گفتهاند كه شاهد رفتارهاي خشونتآميز در محيطهاي خانگي بودهاند و والدين ۱۰درصد آنها نيز زنداني هستند.
نتايج اين پژوهش نشان ميدهد احتمال قرباني شدن نوجوانان و جوانان بدليل شرايط حاكم بر محيط هاي خانوادگي و اجتماعي دو برابر بيشتر از بزرگسالان است.
با توجه به اينكه نيمي از جمعيت ۴۶ميليوني آفريقايجنوبي را افراد زير ۲۵سال تشكيل ميدهند، ضريب رفتارهاي خشونت آميز در اينكشور به طور غيرطبيعي بالاست.
بسياري از صاحبنظران مسايل اجتماعي ريشه رخدادهاي اخير را در نابرابريهاي اقتصادي، بيعدالتيهاي نژادي و چند پارچگي در هويت ملي مردم آفريقاي جنوبي ميدانند.
پروفسور "ادم حبيب" معاون دانشگاه "ويتز" ژهانسبورگ ميگويد، تا زمانيكه تغييري در روشهاي جاري براي فائق آمدن بر قرنها بيعدالتي نژادي ايجاد نشده است، پديده خارجي ستيزي در اينكشور متوقف نخواهد شد.
حبيب كشتار و سركوب مهاجران خارجي را توسط ساكنان بومي به "نبرد تمدنها" توصيف كرده و ميافزايد، تا زمانيكه دولت راههاي بهتري را براي شريك كردن شهروندان خود در ثروت و فرصتهاي اقتصادي فراهم نكرده است، اين گونه رخدادها تكرار خواهد شد.
به عقيده وي، سياستهاي دولت به گونهاي تنظيم شده است كه به سياهپوستان به مثابه يك گروه متجانس نگريسته ميشود، در حاليكه اقشار فقير در حاشيه قرار گرفتهاند و منافع اقتصادي فقط عايد طبقه جديد متوسط مي شود.
وي هشدار ميدهد، روندي كه با رويارويي شهروندان آفريقاي جنوبي در برابر مهاجران خارجي آغاز شده است، ممكن است در آينده به درگيريهاي قومي در اين كشور توسعه يابد.
به گفته وي، مهمترين چالش آفريقاي جنوبي را بايد در يافتن هويت واحد ملي و شريك كردن شهرونداني كه ۳۵۰سال از مواهب زندگي اجتماعي و اقتصادي محروم بودهاند (در ساختار جديد) جستجو كرد.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 403]