واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در خواست اروپا از ترکیه: نسلکشی را بپذیرید
پارلمان اروپا در آستانه صدسالگی کشتار ۱/۵ میلیون تن از ارامنه به دست حکومت عثمانی، قطعنامهای تصویب کرده که این رویداد را "نسلکشی" خوانده است.
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، پارلمان اروپا چهارشنبه (۲۶ فروردین، ۱۵ آوریل) به مناسبت صدسالگی کشتار گسترده ارامنه توسط حکومت عثمانی در بحبوحه جنگ جهانی اول، قطعنامهای غیرالزامآور را به تصویب رسانده که در آن این رویداد تاریخی را "نسلکشی ارامنه" خوانده و از ترکیه خواسته که آن را به رسمیت بشناسد. این قطعنامه همچنین از ارمنستان و ترکیه میخواهد که روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند. به گزارش نیویورکتایمز، مقامات ترکیه پیشتر اعلام کرده بودند که واکنششان به این اقدام اتحادیه اروپا چیزی جز بیاعتنایی نخواهد بود. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز چهارشنبه پیش از تصویب این قطعنامه گفت برای رهبران ترکیه "این گوش در و گوش دیگر دروازه خواهد بود." بیاعتنایی ترکیه میتواند به روابط این کشور با اتحادیه اروپا آسیب وارد کند و گفتوگوها بر سر عضویت ترکیه در این اتحادیه را باز هم به تعویق بیاندازد. ترکیه همواره از پذیرش عنوان «نسلکشی» (Genocide) برای کشتار گسترده ارامنه سر باز زده است و در توصیف آن رویداد تاریخی میگوید صدها هزار تن از شهروندان ترک و مسیحیان ارمنستان جانشان را در نبرد میان امپراتوری عثمانی و امپراتوری روس بر سر تصرف آناتولی در جریان جنگ جهانی اول از دست دادند. به گفته اردوغان برای حکومت ترکیه که میراثدار امپراتوری عثمانی است، پذیرش چنین جنایتی ممکن نیست. به گزارش دویچه وله، پارلمان اروپا پیش از این نیز در دو مورد دیگر اقدامی مشابه انجام داده بود، اما به نظر میرسد اقدام جدید بار دیگر بحثهای گستردهای بر سر ماهیت نسلکشی ارامنه برخواهد انگیخت. هفته گذشته پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان این رویداد تاریخی را نخستین نسلکشی قرن بیستم خواند و این اقدام او با واکنش بسیار تند اردوغان و دیگر مقامات ترکیه مواجه شد.
ترکیه برای اعتراض به این موضوع سفیر واتیکان را احضار و پاپ را به نفرتپراکنی متهم کرد. به گزارش رادیو فرانسه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز در واکنش به سخنان پاپ گفت: «گر سیاست مردان و روحانیون وظایف تاریخ نگاران را به عهده گیرند، دیگر کسی به واقعیتها پی نخواهد برد و حرفها به هذیان شبیه میشوند.» بخش بزرگی از مستندات بینالمللی حاکی از سرکوب و خشونت خونین ترکیه عثمانی علیه ارامنه است. ارامنه و بسیاری از حقوقدانان و تاریخنگاران این کشتار را که تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار قربانی بر جای گذاشته نسلکشی تلقی میکنند. اما ترکیه با رد اتهام نسلکشی، این آمار را مبالغهآمیز میداند و موضوع را به آوارگی و پریشانی و خشونت عمومی ناشی از جنگ جهانی نسبت میدهد. ارمنستان و ترکیه به دلیل اختلاف نظر در این زمینه، از دیرباز با یکدیگر مناسبات دپیلماتیک ندارند. دستکم ۲۰ کشور از جمله ایتالیا و فرانسه کشتار گسترده ارامنه را بهعنوان «نسلکشی» به رسمیت میشناسند و کشورهایی نظیر سوئیس و یونان قوانینی تصویب کردهاند که امکان تعقیب قضایی منکران آن را فراهم میکند. آمریکا و آلمان اما محتاطانه با این مساله برخورد میکنند. آمریکا بهعنوان یکی از مهمترین همپیمانان ترکیه و از حامیان عضویت این کشور در ناتو، از این رویداد تاریخی با عنوان "یکی از بدترین جنایات قرن بیستم" یاد میکند، اما هرگز هیچیک از روسای جمهور آمریکا، از جمله باراک اوباما، از آن به عنوان نسلکشی یاد نکردهاند. آلمان نیز تاکنون رسماَ از واژه نسلکشی برای این جنایت تاریخی استفاده نکرده است. سیاستمداران آلمانی قرار است جمعه ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) در مراسم یادبودی برای قربانیان این کشتار تاریخی شرکت کنند. پارلمان آلمان نیز تصمیم دارد بیانیه به این مناسبت صادر کند. پرتال خبری اشپیگل آنلاین به نقل نمایندگان احزاب حاکم در آلمان نوشته است که در پیشنویس این بیانیه کشتار ارامنه توسط حکومت عثمانی "نسلکشی" خوانده شده بود، این لغت اما در متن نهایی بیانیه "با توجه به حساسیت این موضوع در ترکیه" حذف شده است. 106
۲۷/۰۱/۱۳۹۴ - ۱۱:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]