تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):رسول اكرم صلى الله عليه و آله گروهى را كه كشت و كار نمى كردند، ديدند و فرمودند: شم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830334014




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تأثير عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا بر منطقه و اقتصاد ايران


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۸ فروردين ۱۳۹۴ (۲۳:۴۶ب.ظ)
تأثير عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا بر منطقه و اقتصاد ايران موج - گروه بين الملل خبرگزاري موج
ترديدي نيست كه روابط اقتصادي ايران و ترکيه از پايدارترين نوع روابط ميان دو كشور بوده است و حتي در اوج اختلافات آن دو دچار آسيب جدي نشده است. به گونه اي كه در دوران جنگ ايران و عراق روابط اقتصادي و تجاري طرفين بدون آسيب جدي برقرار بود. هر چند متغيرهاي سياسي بر روابط اقتصادي طرفين تاثير گذار بوده، اما همواره يك منطق عملگرا مانع از آن بوده تا روابط تجاري و اقتصادي دو كشور در گروه روابط سياسي قرار گيرد.
الحاق ترکيه به اتحاديه اروپا و آثار آن بر ايران:
با توجه به موانع اساسي كه پيش روي تركيه قرار دارد، چنين به نظر مي رسد که حداقل تا چند سال آينده پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا تحقق پيدا نخواهد کرد. رجب طيب اردوغان در يک نگاه خوش بينانه سال 2012 را سال الحاق ترکيه به اتحاديه اروپا اعلام کرده بود. حتي اگر پيش بيني رئيس جمهور ترکيه در آينده درست باشد، اين درستي شامل الحاق کامل ترکيه به اتحاديه اروپا نخواهد بود بلکه به معني افزايش تعاملات حقوقي، تجاري و تا حدي سياسي خواهد بود تا زمينه را براي الحاق کامل ترکيه فراهم کند.
به رغم همه اين ها اگر فرض کنيم، الحاق ترکيه به اتحاديه اروپا سرانجام تحقق پيدا خواهد کرد، پرسشي که در رابطه با ايران پيش مي آيد اين است که آثار احتمالي اين امر بر روابط دو کشور چه خواهد بود؟ مي توان آثار فوق را در ابعاد مختلف مورد توجه قرار داد. اما در ادامه مي توان اين ادعا را مطرح کرد که مهم ترين تاثير الحاق ترکيه به اتحاديه اروپا بر روابط اين کشور با ايران، تغيير منطق سياست در ترکيه و به تبع آن نزديک شدن دو کشور به يکديگر و افزايش همکاري و تا حدي همگرايي ميان آن ها خواهد بود.
واقعيت اين است که بسياري از مشکلات کنوني در روابط ايران و ترکيه نظير ناسيوناليسم کردي، نگراني از گسترش پان ترکيسم و پان اسلاميسم و کماليسم ريشه در همان منطقي دارد که مانع پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا مي شود. به عنوان مثال مسئله کردها و اسلام گرايان مهم ترين عوامل تنش زا در روابط دو کشور در دهه 1990بودند و اين در حالي است که ايران و ترکيه به عنوان دو کشور باسابقه و قدرتمند در خاورميانه، دشمني تاريخي و حتي اختلاف مرزي با يکديگر ندارند. اين در حالي است که هم ترکيه و هم ايران با اغلب همسايگان خود مشکل مرزي دارند. ايران با امارات، عراق، افغانستان و کشورهاي حوزه درياي خزر و ترکيه با سوريه، عراق و يونان داراي مشکلات مرزي هستند. اما تغيير منطق سياست در ترکيه تبعات ديگري نيز به همراه خواهد داشت.
هر چه ترکيه بيشتر به سمت اتحاديه اروپا حرکت کند، به همان اندازه خواهد کوشيد بيشتر به ايران نزديک شود. زيرا در چنين وضعيتي منطق حاکم بر روابط دو کشور بيش از آن که سياسي باشد، اقتصادي خواهد بود. احياي دوباره توسعه اقتصادي با شتاب در ترکيه در صورت پيوستن به اتحاديه اروپا ، باعث خواهد شد تا موقعيت بخش خصوصي تقويت شده و به تبع آن روابط با ايران از انحصار نخبگان کماليست خارج شود.
تبديل شدن ترکيه به يک قطب اقتصادي در خاورميانه مي تواند ايران را نيز تشويق کند تا به مسائل اقتصادي بيش از پيش اولويت دهد. اين شايد به معناي تحقق وعده برخي صاحب نظران باشد که قرن بيست و يکم خاورميانه را قرن ترک ها و ايراني ها مي دانند، نه قرن اعراب. اگر ترکيه عضو اتحاديه اروپا شود، در آن صورت نقل و انتقال کالا و نيروي کار از مرزهاي اين کشور به اروپا بدون تعرفه گمرکي و مشکلات کنوني خواهد بود و اين يعني نزديک شدن بيش از پيش ايران به اتحاديه اروپا و متاثر شدن از تحولات اين قاره که به نوبه خود فرصت ها و تهديدات جديدي را متوجه ايران خواهد کرد .
قدرتمندتر شدن ترکيه از لحاظ اقتصادي و سياسي در صورت پيوستن به اتحاديه اروپا موجب خواهد شد تا روابط کنوني ترکيه و اسرائيل که در حد ائتلاف استراتژيک است تا حد قابل توجهي تضعيف شود. زيرا پيوستن به اتحاديه اروپا بسياري از مشکلاتي را که باعث روي آوردن ترکيه به اسرائيل شده است، حل خواهد کرد و در نتيجه، وجود چنين رابطه اي حداقل در سطح نظامي، مناسبت خود را از دست خواهد داد. زيرا اختلاف ترکيه و سوريه و نيز ضعف اقتصادي ترکيه و مسئله کردها از جمله اصلي ترين دلايل گرايش ترکيه به طرف اسرائيل است . بدين ترتيب يکي از اصلي ترين نگراني کشورهاي عربي و ايران در مورد گسترش همکاري ترکيه- اسرائيل تا حدي رفع خواهد شد و اين نيز به نوبه خود زمينه را براي نزديک تر شدن آن ها به يکديگر فراهم خواهد کرد.
سرانجام اين که همسايه شدن ايران با اروپا در صورت پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا موجب خواهد شد که از يک طرف، درک اروپايي ها از شرايط خاورميانه واقعي تر شود و از طرف ديگر مسائل ايران براي اروپا از اهميت بسيار زيادي سبت به گذشته برخوردار باشد که اين نيز مي تواند روابط فراآتلانتيکي در مورد ايران را تحت تاثير قرار دهد. اتحاديه اروپا به مثابه نيروي موثر در عرصه تعاملات بين المللي، نقش ويژه اي در باز تعريف امنيت راهبردي از روندهاي امنيت منطقه اي و بين المللي دارد. اين نقش نه تنها سياست هاي جهاني، بلکه اصولاً ژئوپلتييک جهاني را متحول کرده و بسياري از ائتلاف هاي امنيتي ناگزير شده اند تا سياست ها و دکترين هاي دفاعي- امنيتي خود را دوباره تعريف نمايند. مثلاً اتحاديه اروپا تلاش نموده تا در مقابل مقوله «ژئوپليتيک نوين جهاني»- که بر ساخته نظري و عملي ايالات متحده آمريکا در مناطق استراتژيک جهان است- سياست «توازن استراتژيک بين المللي» را بويژه در منطقه خاورميانه مورد نظر قرار دهد و از اين طريق به افزايش سطح تاثيرگذاري خود بپردازد.
اتحاديه اروپا که در حال حاضر پس از آمريکا، بيشترين توان اقتصادي و سياسي را در نظام بين المللي دارد، در دوره پس از 11 سپتامبر 2001 طرح هاي متعددي را در راستاي افزايش حضور خود در خاورميانه آغاز کرده که البته اکثر آنها به نتيجه مطلوب نرسيده اند. از همين رو بسياري از تحليل گران اين اتحاديه را نه شريک استراتژيک براي آمريکا بلکه غالباً تابع و پيرو آن در سطح خاورميانه تلقي مي کنند. ولي واقعيت اين است که اتحاديه اروپا بنا به ماهيت منطق هزينه- فايده و با توجه به خلاء انرژي خود (برخلاف آمريکا) مي کوشد نفوذ راهبردي- امنيتي خود را در محيط امنيتي خاورميانه بويژه پيرامون جمهوري اسلامي ايران بيشتر نمايد. از اين رو در سياستگذاري مبتني بر توازن استراتژيکي اتحاديه اروپا، موقعيت جغرافيايي جمهوري اسامي ايران به مثابه يک موقعيت ژئوپليتيکي و ژئواکونوميکي از اهميت ويژه اي برخوردار است .
در حال حاضر اتحاديه اروپا سعي دارد تا از طريق سياست هايي همچون سياست همسايگي به تحکيم موضع خود در منطقه بپردازد. از جمله مسائل مهمي که اتحاديه اروپا با آن مواجه است و به شکل همزمان به گسترش اتحاديه و سياست خارجي و امنيتي مشترک مربوط است، سياست اتحاديه اروپا در خصوص کشورها و مناطق مجاور اتحاديه است. اين سياست که به «سياست همسايگي اتحاديه اروپا» موسوم است، با قطعي شدن مسئله گسترش اتحاديه اروپا و افزايش اعضا از 15 به 25 و افزوده شدن تعدادي از کشورهاي شرق و مرکز اروپا به اتحاديه از سال 2004 در پيش گرفته شده است. هدف کلي اين سياست رفع نگراني بالقوه از تبديل شدن مرزهاي اتحاديه اروپا به ديوارهاي حائل بين اتحاديه و همسايگان آن و ايجاد حلقه اي از کشورهاي دوست از مراکش تا روسيه و قفقاز است . اين سياست بر ترويج ثبات در داخل کشورهاي همسايه و در روابط آنها با اتحاديه اروپا و توسعه اقتصادي و سياسي اين کشورها تاکيد مي کند. در واقع کشورهاي مشمول اين سياست بدون آنکه به عضويت اتحاديه اروپا درآيند از روابط نزديک با آن برخوردار مي شوند و مي توانند در چارچوب اين سياست از موافقت نامه ها و امتيازات مختلف همچون اولويت در مناسبات اقتصادي و تجاري بهره مند شوند.

سارا دهاز













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن