واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ فروردين ۱۳۹۴ (۰:۱ق.ظ)
همکاري هاي اقتصادي ايران با سه کشور ترکيه، روسيه و عراق در سال 93 موج - گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرگزاري موج، عراق، ترکيه و روسيه کشورهايي هستند که در فهرست همکاريهاي مشترک با ايران به طور ويژه گنجانده شدهاند. کشورهايي که ايران با آنها همکاريهاي مختلفي از جمله خدمات فني و مهندسي، صادرات و واردات کالا و ساير موارد را دارد. در دولت يازدهم فضاي همکاريها با اين کشورها بيش از گذشته وسعت پيدا کرده است به گونهاي که عاليترين مقام کشورهاي منطقه نيز خواهان گسترش مبادلات تجاري با ايران شدهاند و ميخواهند خلأ سالهاي گذشته را پر کنند.
دولت يازدهم از همان ابتدا توسعه روابط با کشورهاي همسايه و منطقه را در الويت کار خود قرار داد. روابط با سه کشور ترکيه، روسيه و عراق را بايد در صدر کشورهايي دانست که تغييرات محسوسي براي توسعه همکاري هاي اقتصادي با آنها پديد آمد. اين تغييرات نه از نظر داشتن بالاترين سطح روابط مبادلاتي، بلکه از نظر کيفي و کمي و قرار گرفتن در فصل جديد همکاري ها قابل تامل است.
مهمترين تحول روابط اقتصادي ايران و ترکيه را بايد در اجراي توافقنامه تجارت ترجيحي بين دو کشور دنبال کرد. اين توافق پس از 11 سال در دي 1393 امضا شد. هر چند هدفگذاري مبادلات تجاري ايران و ترکيه رسيدن به رقم 30 ميليارد دلار ميان دو کشور است، اما در حال حاضر اين رقم 14 تا 16 ميليارد دلار است. در اين موافقتنامه ۱۲۵ فقره کالا از سوي ايران و ۱۴۰ فقره کالا از سوي ترکيه براي کاهش تعرفه و با اعمال تعرفه ترجيحي مشخص شده است که از سمت ايران محصولات کشاورزي و شيلات و از سوي ترکيه کالاهاي صنعتي مشمول اين توافقنامه قرار ميگيرند.
اجراي اين موافقتنامه و تاثيرآن در ارتقاي روابط اقتصادي دو کشور زماني اهميت مي يابد که بدانيم بر اساس اداره آمار ترکيه مبادلات تجاري اين کشور با ايران در سال 2014 ميلادي (1393) با کاهش 6 درصدي نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است. مبادلات دو کشور که در سال 2013 بالغ بر 14.575 ميليارد دلار اعلام شده بود در سال 2014 با کاهش 6 درصدي به 13.721 ميليارد دلار رسيده است.
براين اساس، صادرات ترکيه به ايران در سال 2014 نسبت به سال قبل از آن 7 درصد افت داشته است و به 3.888 ميليارد دلار رسيده است. ترکيه در سال پيش از آن 4.192 ميليارد دلار کالا به ايران صادر کرده بود. واردات ترکيه از ايران در سال 2014 نسبت به سال قبل از آن 5.3 درصد کاهش داشته است. ترکيه در سال 2013 بالغ بر 10.383 ميليارد دلار کالا از ايران وارد کرده بود که اين رقم در سال 2014 به 9.833 ميليارد دلار کاهش يافته است.
روابط اقتصادي ايران با عراق در سال 93 به دليل قرارگرفتن دولت اين کشور در شرايط خاص و باتوجه به اين که در حال سازندگي است، از جمله مواردي بود که مورد توجه قرار گرفت. در ارديبهشت 93 هيات بلندپايه اي از تجار عراقي به همراه معاون نخست وزير جمهوري عراق در امور اقتصاد و وزير اقتصاد و دارايي اين کشور براي افزايش مبادلات تجاري به ايران سفر کردند.
به طور کلي بر اساس آمار گمرک جمهوري اسلامي ايران حجم روابط بازرگاني و مبادلات غير نفتي دو کشور تا 11 ماه سال 93 نزديک به 6 ميليارد دلار برآورد شده است که البته حجم تمام همکاري اقتصادي دو کشور به نقل از وزير اقتصاد، شامل؛ ترانزيت، صادرات برق ايران به عراق، فروش گاز و صدور خدمات فني و مهندسي حدود 12 ميليارد دلار مي باشد.
در بهمن 93 با سفر معاون اول رييس جمهور کشور به اين کشور 10 سند و يادداشت تفاهم همکاري ميان ايران و عراق امضا شد. در اسفند نيز هيات ايراني به رياست رستم قاسمي مسوول ستاد توسعه اقتصادي ايران و عراق، در سفر به اربيل، يادداشت تفاهم همکاري در خصوص ارسال گاز را با منطقه اقليم امضاء کرده است.
امضاي توافقنامه جامع تجاري ايران و عراق هم در روزهاي پاياني سال خبرساز شده است. از آنجا که روابط با کشور همسايه عراق قرار است احيا شود شايد نخستين نکته مهم در آن امضاي سريع توافقنامه ياد شده است. با امضاي اين توافقنامه حجم تجارت دو کشور افزايش خواهد يافت و ميتواند حجم مبادلات را از 6 ميليارد دلار کنوني به 30ميليارد دلار در آينده برساند.
کشور ديگر منطقه روسيه است. بر اين اساس ايجاد تعرفه ترجيهي در برخي کالاها، صدور ضمانتنامه صادراتي، نحوه انتقال پول و صدور ويزا براي بازرگانان از سرفصلهاي جديد توافقهاي ايران با روسيه است. حجم صادرات روسيه بالاي 500ميليارد دلار و واردات آن چيزي حدود 300 ميليارد دلار در سال است که براي کشورهاي اروپايي و امريکايي بازار بزرگي محسوب ميشود؛ اکنون اين ظرفيت با توجه به شرايط سياسي خاص روسيه براي ايران هم ايجاد شده است.
در سال 93 تحول بزرگي در رابطه جمهوري اسلامي ايران با کشور روسيه شکل گرفته و تنوع و گستردگي روابط ايران با روسيه مورد توجه مقامات هر دو طرف است. شهريور 93 در يازدهمين جلسه کميسيون مشترک اقتصادي ايران و روسيه، ۷۰ ميليارد يورو پروژه اقتصادي بين دو کشور امضا شد. همچنين طبق توافقاتي انجام شده در سال 93 براي اولين بار ماهي و مواد لبني ايران به روسيه صادر خواهد شود و در حال حاضر نيز يک هيئت روسي در حال ارزيابي براي صادرات تخم مرغ به روسيه هستند.
همچنين در آبان 93 ايران و روسيه توافقنامهاي در زمينه ساخت دو نيروگاه اتمي جديد به امضا رساندهاند. بنابراين توافقنامه که در جريان سفر "علي اکبر صالحي" رئيس سازمان انرژي اتمي ايران به مسکو، به امضا رسيد دو نيروگاه اتمي جديد در کنار نيروگاه بوشهر ساخته خواهد شد.
با اين حال حجم روابط تجاري دو کشور بسيار پايين و حدود 1.5 ميليارد دلار است و آنچه اين روزها بين دو کشور به توافق رسيده هموارکردن بستر ورود بخش خصوصي به بازار روسيه است چرا که طرفين اعتقاد دارند بايد توازني در تجارت کالاهاي غيرنفتي داشته باشند. ايجاد شبکه بانکي مشترک هم از ديگر مواردي بود که دو کشور بر سر آن در سال 93 به توافق رسيدند.
حجم مبادلات اقتصادي ايران در سال 94 با توجه به موافقت هاي انجام گرفته يقينا از سال 93 بيشتر خواهد بود. در اين سال بايد شاهد عملياتي شدن تفاهم نامه هاي اقتصادي باشيم. درصورتي که مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 به نتايجي مثبتي دست يابد رکوردهاي متفاوتي را در عرصه اقتصادي شاهد خواهيم بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]