واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
عينك آفتابي و همه چيز راجع به آن (3) تهيه كننده : محمود كريمي شرودانيمنبع : راسخون آیا رنگ شیشه عینک هم مهم است ؟رنگ و لایههای مختلف موجود در شیشه هریک با توجه به کاربرد آن طراحی میشود مثلا رنگ خاکستری به دلیل این که شدت نور را در تمامی رنگها به طور یکسان کم میکنند و کمترین اختلالی را در دید رنگی ایجاد میکنند، برای رانندگی و سایر کاربردهای روزمره مناسبند. دکتر اساسی درخصوص عینکهای شیشه زرد می گويد: این عینکها نور آبی را تا حد زیادی جذب میکنند، بنابراین بیشتر سطحها میتوانند آن را منعکس و منتشر کنند و به همین دلیل عینکهای اسکی بیشتر زرد هستند.همچنین عینکهای قهوهای علاوه بر جذب بهتر نور آبی و فرکانسهای بالا، اشعه ماوراءبنفش را هم بیشتر جذب میکنند و عینکهای سبز بخشی از نور آبی را فیلتر کرده و درخشندگی سطوح را کاهش میدهد.شيشه قرمز و صورتي براي تمامي افراد نامناسب است. عینکهای قرمز و ارغوانی که بیشتر برای شکار و اسکی روی آب مناسبند در محیطهای سبز و آبی استفاده میشود.اگر شخصي داراي کور رنگي باشد نبايد از همه رنگ هاي عينک آفتابي استفاده کند. 8 درصد مردان و تقريبا صفر درصد زنان دچار اختلالات رنگ يا همان کوررنگي هستند. آنها بايد بسته به نوع اختلال رنگ خود رنگ خاصي را جهت شيشه عينک آفتابي خود انتخاب کنند.شيشه قهوه اي کمرنگ در افراد دچار اختلال رنگ سبز مناسب نمي باشد. شيشه سبز رنگ براي افراد دچار اختلال رنگ سبز و قرمز مناسب نمي باشد.شيشه خاکستري مناسب ترين رنگ براي مردان مي باشد. زنان مي توانند از شيشه هاي سبز و قهوه اي استفاده کنند.آیا در زمستان هم احتیاج به عینک آفتابی داریم ؟استفاده از عینک آفتابی در زمستان، بخصوص در برف را توصیه می شود . از آنجا که برف بازتاب ۸۰ درصد ازUV را دارد و زمین و آب فقط ۱۰ درصد ازUV را منعکس میکنند، اهمیت استفاده از عینک آفتابی در زمستان کمتر از استفاده از آن در فصل تابستان نیست.عیـنـک آفتابی خوب باید شرایط زیر را داشته باشد :۱- چشمان شما را در برابر اشعه ماوراء بنـفش محافظت کند.۲- چشمان شما را در برابر نور شدید خورشید محافـظت کند.۳- چـشمـان شما در برابر نورهای زننده و خـیـره کـنـنـده محافظت کند.۴- وضوح و کنتراست را بهبود ببخشد.یـک عیـنـک ارزان قیـمت مـعمـولا مـزایای فـوق را در اختیار شما قرار نمی دهـند بـلکه تنها از شدت نور میکاهد ولی اشعه ماوراء بنفش را حذف نمی کنـد. از ایـن رو عـنـبـیــه چـشمـان بـواسطـه کـاهش شـدت نـور منبسط تـر و بازتر شده و اجازه می دهد اشـعـه مـاوراء بنـفـش بیـشتری به آنها برسد که سبب آسیب به شبکیه چشم و در پی آن ابتلا به آب مروارید و حتی سرطان چشم می گردد. بنـابـرایـن حتما از عیـنـک هـای آفـتـابی بـا مـارک هـای مـعـتبر استفاده کنیدمحافظت در برابر آفتاب با عینک طبی دکتر مدرسزاده در اینباره میگوید: میتوان از عینکهای فتوکرومیک استفاده کرد که البته بیش از ۶۰ درصد نور مرئی را نمیگیرد در حالی که عینکهای آفتابی با کیفیت مناسب در شرایط عادی ۸۰ درصد و در شرایط پر نور ۹۰ درصد نور مرئی را جذب میکنند. وی توصیه میکند افرادی که عینک طبی دارند از فیلترهای رنگی مخصوص که روی عینک طبی نصب میشوند، استفاده کنند.
داروهاي حساس كننده به نور داروهاي حساس كننده به نور (داروهايي كه پوست شما را به نور حساس-تر ميكنند) ميتوانند چشم شما را نيز به نور حساستر نمايند.لازم است بههنگام مصرف هر يك از داروهاي زير، با چشم پزشك خود بدقت مشاوره كنيد: پسورالن (Psoralens) (كه در درمان پسوريازيس استفاده ميشود) تتراسيكلين داكسي سيكلين آلوپورينول فنوتيازين زمانيكه از اين داروها استفاده ميكنيد هر بار كه از خانه بيرون ميرويد از عينك آفتابي جاذب UV وكلاه لبهدار استفاده نماييد.موارد خاص حتي بهترين انواع عينكهاي معمولي، قادر به حفاظت از چشم شما در مقابل منابع نوري شديد نيستند. جوشكاري، نورهاي شديد برنزه كننده، شرايط شديد برفي و يا نگاه مستقيم به نور آفتاب (مثلاً در جريان خورشيد گرفتگي) همگي ميتوانند به چشم شما آسيب برسانند.نگاه مستقيم به هريك ازاين منابع نوري بدون حفاظ كافي ميتواند سبب ابتلاي دردناك قرنيه بنام فتوكراتيت (Photokeratitihis) و يا حتي افت دائمي ديد مركزي شود.انواع جنس فریم عینک های آفتابی۱- پلاستیکی* CELLULOSE ACETATE – ZYL: مقرون به صرفه و خیلی سبک میباشد.* PROPIONATE: پـلاسـتـیـک نـایـلونی که حساسـیـت زا نمیباشد و سبک وزن است.* NYLON – GLIDAMIDE: گلیدامید مقـاوم در بـرابر گـرما و سـرمـا بــوده و انـعــطاف پذیر اما سخت و حساسـیـــت زا نمیباشد. فریم های پلاستیکی شکننده تر از فریم های فلزی بوده و در برابر تابش خورشید بمرور استحکامشان کاهش می یابد.۲- فلزی* MONEL: آلیاژی از چند فلز میباشد. ضد خـوردگی بوده و معمولا دارای روکش پالادیوم است.* TITANUM: سبک و بادوام، با استحکام و مقاوم دربرابر خوردگی (نقره ای رنگ میباشد)* BERYLLIUM: ارزان قیمـت، مـقـاوم در برابر خوردگی و کدر شدن، بسیار قابل انعطاف (خاکستری مات)* STAINLESS STEEL: اسـتـیـل ضـد زنـگ سـبـک وزن و حساسیت زا نمی بـاشد، مـقـاوم در بـرابـر خــوردگــی و ساییدگی بواسطه داشتن فلز کرمیوم در ترکیبش* FLEXON: نـوعـی آلـیـاژ تـیـتـانیـوم مـــی بـاشـد که بـه “فلز حافظه” موسوم است چون در صـورت آسـیـب دیـدن مـجـددا بـه شـکـل اولیه خود باز می گردد. حـتـی پـس از پیچاندن خم کردن و له کردن. سبک وزن، ضـد خـوردگی و حساسیت زا نمیباشد.* ALUMINUM: سبک، بسـیـار مـقاوم در برابر خوردگی، برای استحام بیشتر با آهن و سیلیکون ترکیب میگردد. فریـم باید هم اندازه و مکمل شکل و رنگ پوست شما باشد. مـثـلا افـراد بـا صـورت گـرد بهتر است فریمهای مستطیل شکل را انتخاب کنند و افـرادی که فرم صورتشان مربعی و مستطیلی شکل است بهتر است فریمهای بیضی شکل را انتخاب کنند. نکته دیگر آنکه سطح بالای فریم نباید ابروهای شما را بپوشاند.انواع فریم۱- WRAP-AROUND: به فریمهایی اطلاق میگردد که از قوس صورت تبعیت کرده و چشمها را کاملا میپوشاند. در مقابل برف و باد و باران نیز محافظند.۲- CLIP-ON: به فریمهایی اطلاق میگردند که مستقیما روی عینکهای طبی قرار میگیرند.شکل عینکهای آفتابی متخصصان، عینکهای آفتابی را به سه شکل موازی با صورت فرد، ordinary، خمیده rounel و کاملاً خمیده rupriunal تقسیمبندی میکنند.
دکتر جعفرزاده در انتخاب شکل عینکها میگوید: انتخاب شکل عینک به چند پارامتر بستگی دارد. توجه به شاخص اشعه فرابنفش در محیط در میزان خمیدگی عینک تأثیر دارد. مثلاً در دشت یا فضاهایی مانند کوهستان که آفتاب شدید و مستقیم است باید از نوع سوم یا کاملاً خمیده استفاده شود تا پرتوهای پراکنده وارد چشم نشوند و در محیطهای شهری میتوان از عینکهای موازی با صورت تا نوع تخت استفاده کرد. جنس لنز (عدسی)دکتر جعفرزادهپور میگوید: بهترین جنس برای لنز عینک آفتابی پلیکربنات است، چرا که پایداری فیزیکی خوبی دارد بطوری که میتوان در عینکهای ایمنی نیز از آن استفاده کرد. معمولاً عینکهای ساخته شده از پلی کربنات دارای روکشهایی هستند که شرایط طیفی مناسبی را ایجاد میکنند. وی میافزاید: لنزهایی که روکش فلزی دارند فقط جنبه تزئینی داشته و در جذب اشعه فرابنفش نقش خاصی ندارد.و اما انواع جنس لنز (عدسي)۱- CR-39: نـوع پلاستیکی کـه از یـک نـوع رزیـن سـاخته میشود۲- POLYCARBONATE: پلاستیک مصنوعی بسیار سبک وزن و دارای استحکام زیاد میباشد. عدسي هايي که از جنس پلي کربنات هستند از معروف ترين انواع اين گروه است که در مقابل ضربه مقاوم است. اينگونه شيشه ها در شرايط ويژه مثل ورزش هاي خطرناک و دسته جمعي يا کودکاني که فعاليت آنها زياد است کاربرد دارد. ۳- ACRYLIC: لـنـزهـای آکــریلی ارزان قـیـمـت و سـخـت میباشد اما وضوحشان کمتر از پلی کربنات میباشد. ولی زود خراشیده میشوند.۴- شیشه: سنگین وزنتر از لنزهای پلاستیکی بوده اما در برابر خراشیدگی مقاومت بیشتری دارند. خطر شکستن هم دارند.لنزهای پلاستیکی سبکتر بوده و در برابر ضربه مقاومت بیشتری دارند.لنزهای قابل تعویض لنزهایی می بـاشنـد کـه دارای تـه رنـگهای متـفــاوت بوده و روی فریمهای ویژه قابل جایگزینی با یکدیگر میباشند.عينک هاي آفتابي فتوکروميک که وقتي فرد وارد روشنايي مي شود، شيشه عينک تيره تر مي شود بهترين انتخاب مي باشند. عليرغم اينکه اين شيشه ها خراش و خط برنداشته و سال ها قابل استفاده هستند اما تا حدي سنگين مي باشند. چرا بعضی از لنزها از لنزهای دیگر تیره تر است ؟ میزان تیرگی لنز بستگی به محیطی دارد که می خواهـیـد از عیـنـک استـفـاده کنید. در محیطهایی که شدت نور شدید است مانند ورزش کـوهنـوردی و اسکی روی برف، شما نیاز به لنزی دارید که بیشتر نور را سد کند %۹۵ برای رانندگی و کنار دریا 70 تا 90% نـــور را جذب کند و لنزهایی که %۲۰-۱۰ نور را کاهش میدهد صرفا برای نـمایـش مد و خوش نمایی مناسب میباشد. نکته مهم این است که میزان تیرگی لنز هیچ ارتباطی با میزان حفاظت کنندگی آن عینک در برابر اشعه ماوراء بنفش ندارد.منابع تحقیق :Pezeshk.usebtekarnews.comnoorportal.netwww.iran-newspaper.combehboud.comnoorvision.comسايت بیمارستان چشم پزشکی نورwww.eynak.comعصر ایران به نقل از مد مگزینايرنا
#پزشکی#
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: راسخون]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1992]