واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
ضعف فرهنگ پژوهش مانعی برای توسعه بروجرد
ضعف فرهنگ پژوهش مانعی برای توسعه بروجرد است.
به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد، با پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی در دنیا و توسعه جوامع اهمیت حوزه تحقیق و پژوهش به اثبات میرسد به گونهای که با نگاهی هر چند اندک به برنامههای در نظر گرفته شده، برای تمام کشورهای پیشرفته در دهههای گذشته به راحتی میتوان به اهمیت تحقیق و پژوهش در رشد و توسعه این گونه کشورها پیبرد.
بررسیها نشان میدهد که در این کشورها با انجام برنامهریزیهای بلندمدت و محور قرار دادن پژوهش در تمام زمینههای اقتصادی، اجتماعی، علوم پایه و کاربردی به پیشرفت در کلیه زمینه دست یافتهاند.
اما در این میان آنچه قطار علم و تکنولوژی در ایران را گاه از حرکت متوقف میکند، موانع موجود بر سر راه تحقیق و پژوهش است که در این میان موانع فرهنگی برجستگی بیشتری از خود نشان میدهد. در رابطه با موانع مربوط به فرهنگ پژوهش میتوان به فقدان فرهنگ کار گروهی و ضعف سرمایهگذاری برای تولید دانشهای بنیادین و بیتوجهی به تولید تفکر و اندیشه اشاره کرد.
به جرأت میتوان گفت، تحقیق در سطوح گوناگون کشور و به تبع آن در شهرستان بروجرد، نه تنها جزئی از فرهنگ محسوب نمیشود، بلکه در حوزه سیاست، اقتصاد کلان شهری، فرهنگ جامعه، سطح عامه مردم، مدیران و سیاستگذاران امور آموزشی در این شهرستان و تصمیمگیران و مجریان فرهنگ، امر تحقیق و پژوهش نادیده گرفته شدهاست.
*فقدان احساس نیاز به تحقیق و تولید علم و فناوری
نادیده گرفتن فرهنگ تحقیق و پژوهش خود ناشی از علل متعددی است که مهمترین آنها فقدان احساس نیاز به تحقیق و تولید علم و فناوری به دلیل وجود وابستگی و انحصار موجود و همچنین تقدیرگرایی و نبود رقابت بین متولیان امر پژوهش از بعد کیفیت و هزینه بر بودن تحقیقات اصولی و عدم حمایت مالی اساسی در این زمینه است.
معاون پژوهش و فناوری اداره آموزش و پرورش شهرستان بروجرد با تاکید بر اینکه نباید مشکلات پژوهشی کشور را در کمبود اعتبار خلاصه کرد، گفت: امروزه نبود فرهنگ پژوهش در صدر مشکلات مربوط به ضعف تحقیق و پژوهش در این شهرستان قرار گرفته است و در صورت اصلاح این مورد میتوان از اعتبارات تخصیص یافته به نفع رشد علمی در مدارس بهره برد.
*ضعف مدیریت در حوزه پژوهش
فیروز آزادی در ادامه ضعف مدیریتی را از دیگر چالشهای پژوهشی جامعه امروز عنوان کرده و افزود: مشکل دیگر حوزه پژوهش کشور، همان ضعف مدیریت پژوهش از نظر اولویتگذاری است که برای رفع چالشهای پژوهشی ابتدا باید اولویت طرحهای تحقیقی در نظر گرفته شود، چرا که توجه به اولویتبندی در اینگونه طرحها به بهبود تولید پژوهش دانشبنیان کمک شایانی میکند.
وی با اشاره به دغدغههای مقام معظم رهبری در این زمینه، عنوان کرد: متاسفانه به دلیل بیتوجهی یا کمتوجهی مسئولان امر به مقوله مهم و تعین کننده تحقیق و پژوهش در کشور، دانشآموزان با کمترین توان در حوزه تحقیق آموزش میبینند و این در حالی است، مدرسه به عنوان بسترساز مقوله آموزش نمیتواند افرادی کارآمد و توانمند را به جامعه معرفی کند و دانشآموزان با این ضعف شدید وارد دانشگاه میشوند و در دانشگاهها نیز به دلیل کمتوجهی یا بیتوجهی بیشتر به حوزه پژوهش، شاهد تربیت افرادی ناکارآمد در این حوزه هستیم.
*عدم حمایت از پژوهشگران در استان لرستان
معاون پژوهش و فناوری اداره آموزش و پرورش بروجرد عدم حمایت صحیح و اصولی از پژوهش و پژوهشگران در استان لرستان و به تبع آن شهرستان بروجرد را تأسفبار و مانع پیشرفت علمی دانسته و تصریح کرد: متاسفانه نظام سراسر سنتی و بومی حاکم بر آموزشهای نظام آموزش و پرورش مانع بزرگی در حمایت از پژوهشگران بر سر راه پیشرفت و تولید علم ایجاد کردهاست.
آزادی با ابراز تاسف از اقدامات ناکارآمد و مقطعی آموزش و پرورش در رفع نواقص حوزه پژوهش، عنوان کرد: باید دانست برگزاری همایشها و سمینارها و ارائه چندین مقاله، تحقیق و پژوهش در حوزه تولید علم کمک زیادی به این ساز و کار بیمار نمیکند، بلکه باید در صدد اقدامات فوری و عاجل به منظور رفع این نواقص بود.
*تحقیقات دزدی
وی دزدی تحقیق و اثر را از بارزترین تخلفات صورت گرفته در حوزه تحقیق و پژوهش برشمرده و ادامه داد: عموما در برخی مدارس اینگونه تحقیقات باب شده و برخی معلمان به دلیل همان ساز و کار اشتباه آموزشی که خود توسط آن آموزش دیدهاند، دانشآموزان را به این کار وادار میکنند و در نتیجه هیچ بازخورد اثربخشی در این رابطه ندارد.
*ضعفهای بنیادین در ساختار آموزش ابتدایی
حسین پیریایی که از دانش آموختگان حوزه تحقیق و پژوهش در شهرستان بروجرد است، ضمن ابراز نگرانی از روند پیش روی تحقیقات در این شهرستان و به تبع آن استان لرستان، گفت: ضعفهای بنیادین در حوزه تحقیق و پژوهش امری است که با وجود پیگیریهای مداوم دانش آموختگان این شهرستان همچنان در ابعاد وسیع قابل طرح و بررسی است.
وی ضعفهای آموزش ابتدایی را از مهمترین نقیصههای بنیادین و پایهای در این شهرستان عنوان کرد و افزود: آنچه امروز در مدارس ما به عنوان تحقیقات دانشآموزی ارائه میشود، زیربنای بسیار نامناسب و ضعیفی برای ادامه آموزش در این راه است.
وی تاکید کرد: به نظر میرسد با تغافل و عدم توجه مسئولان آموزشی در حوزه تحقیق و پژوهش این روند همچنان به بستری بیمارگونه مبدل شده است که ورود و درمان اساسی آن نیازمند پیگیریهای مسئولان آموزش و پرورش است.
----------------------------
گزارش از: مژگان شمس
----------------------------
انتهای پیام/2304/
94/01/22 - 06:21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]