واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ فروردين ۱۳۹۴ (۱۱:۲۹ق.ظ)
هشدار در خصوص خطر تخريب پوشش گياهي آذربايجان غربي موج -آذربايجان غربي يکي از مهمترين رويشگاههاي انواع مختلف گياهان وحشي و دارويي در کشور به شمار ميرود و از لحاظ تنوع گياهان دارويي رتبه نخست کشوري را به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاري موج،گياهاني چون يلميک، شنگ،بولاغ اوتي، مندي،کهليک اوتي،گندله، نعناع و جعفري کوهي، ريواس، کنگر، اسفناج وحشي،گل گاوزبان، قارياغي، پونه و قارچ کوهي تنها تعداد محدودي از صدها گياه خوراکي موجود در استان است که با آمدن فصل بهار به سفره هاي مردم آذربايجان غربي رنگ و بوي ديگري مي بخشند و بسياري از مردم آذربايجان غربي گياهان کوهي را در بهار جايگزين مواد پروتئيني کرده و علاوه بر تامين بخشي از مواد غذايي مورد نياز اعتقاد خاصي به خاصيت دارويي اين گياهان دارند.
همچنين برداشت گياهان دارويي و کوهي منبع درآمدي مناسبي براي روستائيان اين منطقه است و در اين فصل سال گروه هايي از خانوادههاي روستايي و بعضا" شهري در کوهپايه ها و دشتهاي مناطق مختلف آذربايجان غربي با جمع آوري و عرضه اين گياهان به بازار منبع درآمد خوبي براي خود ايجاد مي کنند.
هر چند آمار دقيقي از ميزان برداشت گياهان خوراکي در اين استان وجود ندارد، اما هرساله به هنگام فصل بهار هزاران کيلوگرم از انواع گياهان خوراکي استان به بازار محلي و استانهاي همجوار عرضه و ارسال مي شود.
با آغاز فصل بهار و افزايش جمع آوري گياهان وحشي، کارشناسان مرکز تحقيقات کشاورزي آذربايجان غربي، نگراني خود را از خطر تخريب طبيعت اعلام ميدارند و خواستار حفاظت از منابع طبيعي و دقت در جمعآوري گياهان هستند.
به گفته آنان، همه ساله با گسيل مردم به دامن طبيعت و جمعآوري انواع گياهان خودرو و حتي کمياب با هدف کسب سود، منابع طبيعي و محيط زيست دچار لطمهها و خسارت جبران ناپذيري ميشود.
بر اساس اعلام کارشناسان هم اکنون به دليل چيدن گياهان قبل از گل دهي براي تامين معاش روستائيان و خوراک، گياهان زرابي، ريزک، تره کوهي و موسير روي خط انقراض قرار گرفته اند.
حفظ و نگهداري اين نوع گياهان بر عهده عموم مردم است و نبايد آنان تنها به فکر به دستآوردن درآمد از راه بوته کني يا ريشه کني باشند، چرا که رشد و تکثير اينگونه گياهي به کندي صورت ميگيرد و عوامل طبيعي و برداشتهاي بيرويه از عوامل حيات گياهان است .
آموزش صحيح درباره تحوه برداشت اين گياهان بهترين راه جلوگيري از انقراض اين گونه از گياهان است.
فرسايش خاک، آلودگي محيط زيست و به هم خوردن تعادل زنجيره غذايي برخي از پيامدهاي جبران ناپذير از بين رفتن پوشش گياهي است، هر گياه اطلاعات ژنتيک بسياري را به همراه دارد که ميتواند پشتوانه ارزشمندي براي توسعه پايدار محيط زيست باشد.
مهناز حيدري عضو هيات علمي و کارشناس هرباريوم بخش منابع طبيعي مرکز تحقيقات کشاورزي آذربايجان غربي با هشدار درباره برداشت بي رويه گياهان کوهي در استان گفت : مردم ساليانه بيش از ۶۰ گونه از گياهان اين منطقه را بي رويه برداشت مي نمايند که بايد مسئولان در خصوص جلوگيري از اين اقدام چاره انديشي نمايند.
وي با بيان اين که اين تعداد از گياهان در خطر نابودي قرار دارند، ادامه داد: انواع پياز کوهي، کنگر، مندي و گلاغه يا گل آقا که نام علمي آن ornithogalum است از گونه هاي در خطر انقراض جدي است .
اين کارشناس تاکيد کرد : آموزش صحيح در باره چگونگي رويش و نيز زمان چيدن اين گياهان، مؤثرترين راه جلوگيري از انقراض اين گياهان خوراکي کوهي است.
تاکنون حداکثر 700 و حداقل 460 گونه گياهي دارويي از جمله کاسني، شب بو و انعناع، بولاغ اوتي،ختمي، چوبان کبريتي، بادرنجبويه، شيرين بيان، ثعلب، مرزه، اله گز، نسترن، موسير، گندله، داغ جعفري سي، داغ قارپيزي، دوه داباني، مندي، قوش اوزومي، داغ سقزي، يميشان، چريش، هويچ وحشي، غازياغي، يارپيز، کنگر، شويد، کهليک اوتي و اوشقون در آذربايجان غربي شناسايي شده و استان از لحاظ تنوع گياهان دارويي رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است .
بيش از نيمي از گونه هاي گياهي موجود در آذربايحان غربي خاصيت دارويي دارند و در حال حاضر به صورت سنتي از حدود 150 نوع استفاده مي شود، از ميان انواع گياهان دارويي موجود 42 نوع گياه دارويي در آذربايجان غربي کشت مي شود .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]