واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ايران: از گاز ارزان خبري نيست
با وجود تنشهاي به وجود آمده در روابط ايران و تركيه طي يك سال گذشته، رجب طيب اردوغان به ايران سفر و در حاشيه اين سفر درخواست گازي خود را تسليم رئيسجمهور كرد: «گاز بيشتري ميخواهيم اما با تخفيف.»
نویسنده : وحيد حاجيپور
با وجود تنشهاي به وجود آمده در روابط ايران و تركيه طي يك سال گذشته، رجب طيب اردوغان به ايران سفر و در حاشيه اين سفر درخواست گازي خود را تسليم رئيسجمهور كرد: «گاز بيشتري ميخواهيم اما با تخفيف.»
به گزارش «جوان»، چند روز پيش از سفر اردوغان به ايران رسانههاي ترك به اين موضوع پرداختند و با اشاره به شكايت گازي تركيه از ايران، پيروزي طرف ترك را در لاهه محتملترين نتيجه دانستند و ايران را محكوم به پرداخت حداقل 3 ميليارد دلار جريمه كردند. آنكارا ادعا ميكند ايران گاز خود را گرانتر از قيمت رايج نسبت به ساير كشورهايي كه به تركيه گاز صادر ميكنند، به اين كشور ميفروشد؛ گرچه اين گفته تركيه به واقعيت نزديك است اما اين رقم بر اساس فرمولي است كه در قرارداد صادرات 25 ساله گاز ايران به تركيه به امضاي طرفين رسيده است. با اين حال تركيه به لاهه شكايت برده است و طرفهاي اين اختلاف خود را محق ميدانند؛ رسانههاي تركيه به نقل از منابع آگاه اعلام ميكنند كه 3 ميليارد دلار غرامت، نتيجه دادخواهي تركيه در لاهه است كه ايرانيها آن را رد ميكنند. تركيه با نظر به وضعيت اقتصادي ايران روي اين موضوع مانور ميدهد تا ايران را راضي كند در ازاي صرفنظر كردن اين كشور از دريافت جريمه، گاز بيشتري با قيمتي كمتر- 30 درصد تخفيف- از ايران دريافت كند.
آنكارا ميگويد آماده است واردات گاز از ايران را دو برابر كند و سالانه حداقل به 16 ميليارد متر مكعب برساند كه با مخالفت طرف ايراني روبهرو شده است. تانر ييلديز وزير انرژِي تركيه گفته است: «اميدواريم كه ايران قيمت معقولتري براي گاز خود به تركيه پيشنهاد دهد. اين موضوع در دستور كار سفر رئيسجمهور تركيه به تهران قرار دارد.» رجب طيب اردوغان نيز روز سه شنبه در نشست خبري مشترك با روحاني با لحني خاص گفت: «ما بخش اعظمي از گاز ايران را ميخريم اما گرانترين گاز را ميخريم.» مديرعامل شركت ملي گاز ايران در تشريح درخواست تركيه از ايران گفت: شركت ملي گاز در پاسخ به ادعاي طرف ترك اعلام كرد آمادگي كاهش قيمت گاز صادراتي به تركيه را نداريم مگر اينكه قرارداد جديد نوشته شود و طبق آن قرارداد تركيه حجم بيشتري گاز از ايران خريداري كند. حميدرضا عراقي افزود: سال گذشته با دفاع خوبي كه شركت ملي گاز انجام داد، قسمت اول اين ادعا يعني اينكه شركت ملي گاز توان صادرات را ندارد، رد شد و در قسمت دوم شكايت كه قيمتهاي بازار جهاني مثل خريد از روسيه و قيمتهاي گاز انرژي در تركيه مورد ادعاي طرف ترك بود، ما هم پاسخ اين ادعا را داديم. عراقي با اشاره به اينكه «رأي دادگاه ماه آينده صادر ميشود و در حال حاضر پيشبيني از رأي دادگاه نداريم»، تصريح كرد: هر رأيي كه صادر شود طرفين بايد از آن تبعيت كنند، البته اين يك شكايت تجاري است و ربطي به مسائل سياسي ندارد.
مديرعامل شركت ملي گاز با اشاره به اينكه تركيه يكي از شركاي تجاري قديمي ايران است، اظهار داشت: ايران سال گذشته تمام گاز تركيه را بدون يك روز وقفه تأمين كرد و آنها هم پول گاز ايران را بدون تأخير پرداخت كردند، بنابراين ما شركاي تجاري خوبي براي يكديگر هستيم و تعامل مناسبي داريم. وي ادامه داد: ايران حاضر نيست از حق خود بگذرد اما چون تعامل با دنيا و شركاي تجاري مثل تركيه در دستور كار ماست كتباً به تركيه اعلام كرديم حاضريم بر سر اين موضوع مذاكره و توافق كنيم تا پيش از دادگاه موضوع حل شود اما اين موضوع نياز به كار كارشناسي دارد كه در سفر روز گذشته وزير انرژي تركيه به ايران امكان آن فراهم نبود. وي ادامه داد: با توجه به اينكه قيمت نفت و فرآوردههاي نفتي در جهان كاهش يافته و از طرف ديگر قيمت گاز تابع قيمت نفت است، آمادگي اين را داريم در صورت درخواست حجم گاز بالاتر از سوي تركيه قرارداد جديد را با قيمت پايينتر امضا كنيم. وي از تمايل اروپا به خريد گاز ايران خبر داد و گفت: اگر توافقي بين ايران و گروه 1+5 صورت گيرد و تحريمها و موانع صادرات گاز ايران برداشته شود، بسترهاي همكاري براي صادرات به اروپا مهياست.
عراقي ادامه داد: قرارداد صادرات گاز به بصره هم در حال نهايي شدن است كه اگر نهايي شود يك سال و نيم بعد ايران موظف به صادرات گاز به بصره ميشود كه مشكلي براي اين كار وجود ندارد. هنوز تكليف افزايش صادرات گاز به تركيه مشخص نيست اما اشتياق تركها براي اين مهم كاملاً مشخص است؛ اين كشور قصد دارد با تبديل شدن به هاب انرژي منطقه، گاز ايران را هم در توسعه صنايع خود و هم در انتقال آن به اروپا استفاده كند كه فعلاً با چراغ قرمز وزارت نفت روبه رو شده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]