واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: سنتز پودر مس با ساختار نانو بلوري به روش مكانيكي
تهران-خبرگزاري ايسكانيوز: سنتز پودر مس با ساختار نانو بلوري به روش مكانيكي در دانشگاه تهران ساخته شد.
به گزارش روز دوشنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" به نقل از نانو، از جمله روشهاي توليد مواد نانوساختار، روش آلياژ سازي مكانيكي است. اين روش نسبت به ساير روشها داراي مزاياي بسياري است كه از آن جمله ميتوان به ارتقاء سطح خواص مكانيكي محصول (همچون سختي)، توليد محصول در دماي محيط، عدم نياز به فرآيند ذوب و ريخته گري، استفاده از تجهيزات ساده و ارزان و حجم بالاي ماده توليدي در حالت جامد اشاره كرد.
مهندس سعيد شيباني دانشآموخته دانشكده مهندسي متالورژي و مواد دانشگاه تهران، طي يك پروژه كارشناسي ارشد موفق به سنتز پودر مس با ساختار نانو بلوري به روش مكانيكي (آسيا كاري) شده است.
وي در در خصوص اين طرح گفت: در اين تحقيق، نانوذرات مس در دو فاز مختلف توليد شدهاند. در فاز اول اكسيد مس با كربن گرافيت در يك آسياي پر انرژي سيارهاي تحت عمليات احياي مكانيكي- شيميايي قرار گرفتند.
فراوردههاي توليدي از اين فرآيند عبارتند از مس، مونوكسيد كربن و دي اكسيد كربن كه بعد از باز كردن در محفظه آسيا، گازها خارج شده و مس توليدي به حالت نانو پودر در محفظه باقي ماند.
در اين فاز به منظور بهينهسازي فرآيند، تاثير پارامترهاي موثر همچون نوع آسيا، نسبت وزني گلوله به پودر، زمان آسيا كاري و استفاده از اسيد استئاريك به عنوان عامل كنترل كننده فرآيند در تغييرات فازي و ساختاري محصول مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
براي توليد قطعه از نانوپودر توليدي، نانوذرات مس در قالبهاي مشخص پرس شده و در كوره تحت خلاء در دماي مناسب قرار داده شدند. در اين فرآيند تك مرحلهاي، اندازه متوسط كريستالهاي مس تهيه شده پس از 30 ساعت آسيا كاري به حدود 27 نانومتر ميرسد.
در فاز بعدي، مقداري اسيد استئاريك نيز به مخلوط اكسيد مس و كربن گرافيت اضافه شد كه نتايج حاصله در اين مرحله گوياي اين مطلب بود كه اسيد استئاريك با چرب كردن سطح نانو پودرها، عليرغم طولاني شدن فرآيند، باعث كاهش اندازه كريستالها و ايجاد محصولي يكنواخت و ريزتر ميشود.
علاوه بر اينكه استحكام و سختي نانوپودر توليدي با استفاده از اسيد استئاريك نسبت به نمونههاي آزمايشي ديگر بالاتر است.
نانوپودر مس پتانسيل كاربري بسياري دارد كه از آن جمله ميتوان به چسبهاي هادي الكتريكي، جوهرهاي مدار چاپي و بهبود هدايت حرارتي سيالهاي هادي گرما (مانند آب و اتيل گليكول) و صنايع ميكرو الكترونيك (توليد انواع خازن، الكترود و ترمينالها) اشاره نمود.
شيباني معتقد است علاوه بر كاربردهاي خاص ياد شده، آنچه كه نانو پودر مس را از ساير نانو پودرها متمايز ساخته، فرآوري آسان و خواص منحصر به فرد آن ميباشد. شايان ذكر است كه روش حاضر در داخل كشور ثبت اختراع شده است.
وي چاپ مقاله در مجلههاي بينالمللي را گام مهمي در رشد علمي كشور دانستند، اما گام مهمتر را كاربردي نمودن و استفاده علمي از اين پژوهشها در كشور و رفع موانع موجود در زمينههاي مختلف عنوان كرد و افزود: ابتدا بايستي چالشهاي قابل رفع بوسيله نانوفناوري مشخص گردد و سپس انتخاب موضوع پژوهش، بويژه در مراكز دانشگاهي، در آن حيطه صورت پذيرد.
انجام پژوهشهاي كاربردي به سبب هزينههاي بالاتر آنها، مستلزم حمايت اقتصادي صنايع و سازمانهاي از مراكز دانشگاهي است.
وي عدم دسترسي به دستگاه آناليز حرارتي DTA يا DSC تحت خلاء و ابزار پرس كاري گرم (hot pressing) را از جمله مشكلهاي اين طرح بيان كرد.
شيباني ضمن تشكر از حمايتها و تشويقهاي ستاد خواستار برقراري ارتباط ميان صنايع و مراكز دانشگاهي بوسيله ستاد شدند.
وي از پيامدهاي اين طرح به هدفمند شدن موضوعهاي پژوهشي و هدايت پژوهشها به سوي مباحث اولويتدار و كاربردي اشاره كردند.
شيباني در پايان از همكاري دكتر ابوالقاسم عطايي، دكتر سعيد حشمتمنش و مهندس غلامرضا خياطي تشكر و قدرداني نمودند. نتايج اين پژوهش كه از حمايتهاي تشويقي ستاد بهرهمند شده در مجله material letters (شماره 61 ، صفحه 3204,3207 ، سال 2007) منتشر شده است./د/184/120
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]