واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/ روزنامه اعتماد
روزنهای به سوی امید
آنچه دکتر ظریف تاکنون مذاکره و تفاهم کرده، ضامن حفظ صنعت هستهای و حفظ شان و قدر و منزلت جمهوری اسلامی ایران در سطح بینالمللی است.
علی خرم، استاد دانشگاه طی یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: تفاهم لوزان چه پیام و دستاوردی برای مردم و کشور ایران دارد؟ آیا قدر و قیمت واقعی آن تشخیص داده شده و دلهای مردم و مسوولان به اندازه کافی روشن شده است؟ هنگامی که در نیمه دوم سال ١٣٨٤ مسوولان وقت بدون تامل و تحقیق کافی، کشور را به سوی افتادن در دامان شورای امنیت سازمان ملل متحد سوق دادند، نمیدانستند وارد چه حیطه خطرناکی شدهاند و چگونه سرنوشت کشور و صنعت هستهای را به دست قدرتهای بزرگ سپردهاند که با قطعنامههای شورای امنیت میتوانند سیاست خارجی و اقتصاد و صنعت کشور را به بازی بگیرند و حلقههای محاصره و فشار را آنقدر تنگ کنند که مردم دچار فشار و سختی شده، ارزش پول و ثروت ملی کاهش یافته و از روند عادی خود باز ماند. اکنون بعد از ٩ سال به همت دولت آقای دکتر روحانی که عقل و منطق کارشناسی و سیاست خارجی مبتنی بر همکاری و تعامل سازنده را در سطح بینالمللی شیوه خود قرار داده، به شیوهای شگفتآور آنچه را دولت قبلی به سادگی از دست داده، به آرامی و کیاست باز پس میگیرد. آنچه دکتر ظریف تاکنون مذاکره و تفاهم کرده، ضامن حفظ صنعت هستهای و حفظ شان و قدر و منزلت جمهوری اسلامی ایران در سطح بینالمللی است. وی توانسته تحریمها را ملغی کرده و ایران را شریک بینالمللی کشورهای هستهای قرار دهد. ایران در دوره «برنامه جامع اقدام مشترک» پذیرفته که به گسترش صنعت هستهای فقط در سطح تحقیق و توسعه پرداخته و تولید تجاری آنها را به بعد از دوران اعتماد سازی موکول کند.
مذاکرات دکتر ظریف توانست ساز و کار نطنز را حفظ کرده و سایت فردو را به مرکز تحقیقات هستهای تبدیل کند و آب سنگین اراک را با بازطراحی به سوی هدف قبلی خود پیش ببرد. علاوه بر مردم، متخصصان فنی و هستهای و صاحبنظران بینالمللی کشورمان از این تفاهم بسیار خشنود هستند. آنها مشاهده میکنند به خاطر اهمیت استراتژیک ایران و حل دیپلماتیک پرونده هستهای چگونه وزیر امور خارجه امریکا شش روز در لوزان مستقر میشود و فقط در یک جلسه یکسره ٥/٨ ساعت با دکتر ظریف به مذاکره و گفتوگو میپردازد تا یک معامله برد-برد صورت دهد و این در تاریخ دیپلماسی کاملا استثنایی است. عزیمت سایر وزرای امور خارجه کشورهای غربی و روسیه و چین هم به دفعات متوالی و استقرار طولانی در لوزان برای حل پرونده هستهای ایران بیسابقه است. برد ایران در تحت شرایط فوق توضیح داده شد و برد امریکا در این است که توانسته به جای اتخاذ روشهای زورمدارانه به صورت گسترش تحریمها و سپس درگیری نظامی که برای اقتصاد و امنیت امریکا و جهان بسیار مضر است، این معضل بینالمللی را با احترام گذاشتن به جمهوری اسلامی ایران و با حفظ حقوق و دست آوردهای هستهای ایران حل کند، به ترتیبی که بدون تحریک کشورمان، اطمینان امنیتی جهان را بالا ببرد. این دستاورد دولت امریکا برای منزوی کردن تندروهای امریکایی بسیار ضرورت دارد و به سابقه آقای اوباما در حل بحرانهای بینالمللی همچون مساله کوبا میافزاید و به طور کلی روشهای مسالمتآمیز و دیپلماتیک جای روشهای سختافزارانه را در جهان میگیرد. اما این هنوز توافقی شکننده است و ظرف سه ماه آینده میتواند پایههای آن مستحکم شود، لذا همت فراوانی میطلبد تا در دوران نگارش متن «برنامه جامع اقدام مشترک» همهچیز به خوبی پیش رود. این همت از سوی ایران و امریکا و از سوی همه طرفداران صلح جهانی و همه طرفداران همکاری اقتصادی صنعتی با ایران باید صورت گیرد. در ایران که مقام معظم رهبری ناظر بر مذاکرات و تفاهمات بودهاند، باید اطمینان بیشتری داشت که ساز مخالف زده نشود و همه نیروها و مهارتها در جهت بهبود کیفیت نگارش متن به کار گرفته شود.
مردم و مسوولان کشور خوب میدانند که ایران در آستانه پشت سر گذاشتن یک بحران بینالمللی است که به لطف پروردگار در حال زدوده شدن است. بنابراین بدون اینکه وسوسه خناسان روی آنها اثر گذارد باید چشم به آینده بدوزند و با امید فراوان این دوره سه ماهه را هم در حمایت سیاست خارجی و تلاشهای دکتر ظریف سپری کنند. آنچه بدخواهان ایران همچون نتانیاهو و تندروهای جمهوریخواه در بوق میدمند نباید در دل مردم و مسوولان کشور کوچکترین تردیدی به وجود آورد. آنچه را اوباما و کری، وزیر امور خارجه ایشان، برای مصرف داخلی امریکا و ساکت کردن مخالفین سخنرانی میکنند و بیان میدارند نباید دل مردم و مسوولان ایرانی را بلرزاند و تصور کنند در توافق انجام شده کمبودی وجود دارد یا توافق انجام شده به اندازه کافی برد- برد نبوده؛ بلکه برعکس متضمن همه حقوق ایران بوده و کشورمان هیچ چیزی را از دست نداده است. بگذارید بدخواهان در تب حسادت و بغض و عداوت بسوزند و با تلاطم سیاسی در ایران، دل آنها آرامش نگیرد.
مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
94/01/15 - 09:51
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]