واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۱
قصد داریم سری به دیار عاشقانه خسرو و شیرین بزنیم، به قصر زیبای شیرین که سالها پیش خسرو با عشق و علاقه برای بانوی افسانههای عاشقانهاش ساخت. به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، وقتی به دروازه ورودی قصرشیرین یعنی دروازه قرآن که برسیم، نخلهای کنار جاده گذر از سرزمینی گرمسیری را به ما ندا میدهند و بعد از آن پارک زیبای بسیج را میبینیم که اهالی محل آن را پارک فلاحت مینامند، چرا که این پارک زیبا بر بالای بلندای شهر و بر روی تپهای سرسبز و زیبا قرار گرفته که محلی برای تفریح و سرگرمی و شادی است. چطور برسیم؟ قصرشیرین از شهرستانهای استان کرمانشاه ایران است. مرکز این شهرستان شهر قصرشیرین است و از شهرهای قدیمی و تاریخی این استان به شمار میآید که بنای آن را در آثار تاریخی و ادبی به خسرو پرویز نسبت میدهند، وی در زمان پادشاهیاش باغی وسیع با قصرهایی دلپذیر که متناسب با آب و هوای زمستان این ناحیه بود در این شهر بنا نهاد. علت نامگذاری این ناحیه به قصر شیرین، احداث کاخی برای شیرین، همسر مسیحی خسرو پرویز در این محل بوده است. فاصله بین گیلانغرب تا قصرشیرین 54 کیلومتر و فاصله بین سرپل ذهاب تا این شهر حدود 25 کیلومتر است. کجا بگردیم؟ شهرستان قصرشیرین با داشتن ۱۸۶ کیلومتر مرز مشترک با عراق دارای دو مرز رسمی پرویزخان و خسروی است که مرز رسمی پرویزخان با اقلیم کردستان عراق و مرز خسروی با حوزه عربی عراق هم مرز است. از مهم ترین آثار تاریخی قصرشیرین میتوان به چم امام حسن(ع)، آبگرم منطقه، بان قلعه، چهارقاپی، کاخ خسرو، کاروانسرای عباسی، نهر شاهگدار، گنبد صوفی و ... اشاره کرد.
کاخ خسرو، قصری برای شیرین کاخ خسرو یک بنای زیبا در نخلستانهای قصرشیرین است که خسرو پرویز آن را برای همسرش شیرین ساخته بود. قسمت شرقی این کاخ یک تالار مستطیل شکل وجود داشته که سقفش به وسیله طاقهای آجری پوشیده شده بود. در قسمت انتهایی آن هم یک اتاق گنبدی شکل وجود داشته است. نکته جالب آن که این کاخ در باغ وسیعی ساخته شده که حیوانات وحشی به راحتی در آن زندگی میکردند و آب فراوانی از رودخانه الوند بدان وارد میشده است. در قسمت غربی حیاط نیز ایوانی ساخته شده است که از طریق درگاهی به حیاط دیگر کاخ منتهی میشود و در اطراف این حیاطها نیز مجموعه اتاقها و اصطبلها قرار دارند. در قسمت شمالی تراس، چند خانه به صورت یک مجموعه دیده میشود. ظاهرا خانههایی که در قسمت مرکزی قرار دارند، حرم پادشاه و خانههای اطراف مکانی برای پذیرایی از میهمانان بوده است. بان قلعه محوطه بان قلعه مربوط به دوره اشکانیان است که در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۵۴۹۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بنای معروف بان قلعه یا قلعه خسرو در داخل شهر قصرشیرین و در کنار خیابان مدرس این شهر قرار دارد که اثری به جای مانده از دوران خسرو دوم ( 628 - 590 میلادی) پادشاه ساسانی است. این بنا به صورت تپه نسبتا بزرگی دیده میشود که تنها بخشی از ساخت و سازهای ضلع غربی آن قابل رویت است. براساس نقشه ترسیمی دمورگان، (باستان شناس برجسته) این بنا به صورت سکوی مربع شکلی به ابعاد 145 در 145 متر است که در بالای آن مجموعهای از واحدهای ساختمانی احداث شده که راه دسترسی به این واحدها از طریق پلکانی است که در ضلع شمالی بنا قرار دارد. در هر ضلع این سکو شش برج مربع شکل مستحکم قرار گرفته و در اطراف این برجها نیز راهروهایی قرار دارد. براساس شواهد موجود، راهروی شمالی به عرض 1.85متر و طول 145 متر و راهروی غربی به عرض 2.10 متر و طول 145 متر است و یکی دیگر از راههای دسترسی به واحدهای داخلی مجموعه از طریق این راهروهاست، متاسفانه واحدهاای ساختمانی بالای سکو و همچنین راهرو و پلکانهای دسترسی به زیر خاک فرو رفته و تنها بخشی از دیوار و برجهای جبهه غربی قابل رویت است. آتشکده چهارقاپی چهارقاپی یکی از زیباترین آتشکدههای به جای مانده از دوران های قدیم می باشد که درون شهر قصرشیرین قرار دارد و در کنار بناهای دیگر ساسانی معروف به کاخ خسرو میباشد. ساختمان آن از نظر معماری شبیه آتشکده ورامین است. بنای آن مستطیل شکل با جهت شرقی غربی است. ورودی اصلی در جهت شرق است که در کنار آن ساختمانهای دیگر و حیاط قرار دارد. چهارتاقی آتشکده بنای مربع شکل با ابعاد 16 متری است که در هر طرف دری به ابعاد تقریبا سه متر دارد. روی دیوارها گنبدی با قطر 16 متر واقع بوده که هم اکنون خراب شده و روی گنبد پنجرههایی قرار داشته است. در مورد کارکرد و زمان ساخت آن نمیتوان نظر قطعی داد، ولی احتمالا در اواخر دوره ساسانیان ساخته شده است.
کاروانسرای شاهعباسی این کاروانسرا در داخل شهر قصرشیرین قرار دارد که در سالهای اخیر میراث فرهنگی استان آن را کاملا بازسازی کرده و اکنون به بازارچه ای تبدیل شده است. این کاروانسرا نیز از نظر پلان تا حدودی شبیه کاروانسراهای صفوی بیستون و ماهیدشت است، بطوریکه دارای ورودی طاق داری در ضلع جنوبی بناست که در هر طرف ورودی سکویی دراز ایجاد شده است. پس از ورودی، هشتی گنبد داری قرار دارد که از طریق آن می توان وارد حیاط مرکزی شد. در چهار طرف این حیاط، ایوانهای بزرگی با طاق جناغی قرار دارد. همچنین در اطراف ضلع حیاط مرکزی تعدادی اتاق ساخته شده است، در جلو هریک از این اتاقها ایوان کوچکی و در پشت اتاقها، اصطبلهای درازی احداث شده است. این کاروانسرا به وسیله لاشه سنگ و آجر ساخته شده و حتی در برخی از قسمتهای آن از جمله ورودی از آجرهای بناهای ساسانی نیز استفاده کردهاند. راستی به دیار شیرین که سری زدید یادتان نرود که از سوغاتیهای این دیار یعنی خرما، لیموشیرین، نارنج و ... با خود به سوغات ببرید. گزارش از: هادی نوروزی، خبرنگار ایسنا، منطقه کرمانشاه
انتهای پیام
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]