تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن مجتبی (ع):كسى كه در دلش هوايى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مى‏كنم كه خداوند دعايش را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827185829




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دیوار گرگان یادگار دوران ساسانیان/«مارسرخ»سومین دیوار طولانی جهان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش می دهد/
دیوار گرگان یادگار دوران ساسانیان/«مارسرخ»سومین دیوار طولانی جهان

دیوار گرگان


شناسهٔ خبر: 2523811 شنبه ۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۴
استانها > گلستان

گرگان- دیوار گرگان یا مار سرخ، سومین دیوار طولانی جهان و مربوط به دوران ساسانیان است این دیوار دارای تاسیسات پیشرفته و سازه های تاریخی است که بخش زیادی از آن ها زیر خاک مدفون شده است. به گزارش خبرنگار مهر، دیوار تاریخی گرگان که به نام های سد اسکندر، سد انوشیروان، دیوار دفاعی در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها نگارش شده، دارای طول ۲۰۰ کیلومتر و عرض ۲ تا ۱۰ متر، از غرب به شرق گلستان کشیده شده است. این دیوار تاریخی که سد فیروز، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان به زبان ترکمنی نیز نام گرفته در طول مسیر خود دارای تاسیسات وابسته نظیر خندق، زنجیره ای از قلعه ها، کوره های آجرپزی، سد، کانال های هدایت آب بوده است.دیوار تاریخی گرگان از نظر شرایط زیست محیطی در دو بخش کوهستانی و نیمه بیابانی جای دارد و به لحاظ موقعیت جغرافیایی به فاصله اندکی از گرگانرود و در امتداد آن (بخش اعظم آن در ضلع شمالی رودخانه) قرار دارد.  
دیوار گرگان
به گفته برخی کارشناسان، امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای مازندران در دشت ترکمن صحرا تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده است. قدمت این دیوار که از آجرهای گلی سرخ رنگ ساخته شده به دوره ساسانی باز می‌گردد. یک تیم باستان‌شناسی مرکب از محققان ایرانی و بریتانیایی موفق شده‌اند تاریخ احداث آنرا سده ۵ و یا ۶ میلادی تعیین کنند. پادشاهان ساسانی که با امپراتوری روم شرقی جنگ‌های مداومی داشتند از سوی شمال نیز با تهدید قوم هون (Hun) و دیگر اقوام شمالی رو به رو بودند. بنابراین دیوار می‌توانست محل رخنه این اقوام را به داخل ایران در فواصل کوهستان‌های قفقاز و خط ساحلی دریای مازندران ببندد.دیوار تاریخی گرگان متعلق به دوره ساسانی استبا این حال، یک کارشناس ارشد باستان شناسی دیوار تاریخی گرگان را متعلق به دوره ساسانی دانست و گفت: پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت می دادند اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجام شده در سال های اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و به منظور جلوگیری از هجوم اقوام شمالی احداث شده است.منصور رزاق نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این نکته که دیوار بزرگ گرگان یکی از با شکوه ترین موانع دفاعی است که تاکنون بنا شده، اظهار کرد: این دیوار یکی از پیشرفته ترین آثار در دوره ساسانی (۴۸۶- ۴۲۹ پس از میلاد) بوده که به منظور رفاه و آسایش دشت گرگان در قرن پنجم میلادی احداث شده است. 
دیوار گرگان
وی ادامه داد: دیوار دفاعی گرگان پس از دیوار بزرگ چین به طول ۶ هزار و ۳۵۲ کیلومتر و دیوار لیمس آلمان به طول ۵۴۸ کیلومتر سومین دیوار تاریخی جهان به لحاظ طول محسوب می شود.این مدرس دانشگاه تصریح کرد: تحقیقات جدید حاکی از وجود سه پادگان عظیم در یکی از قلعه های دیوار گرگان و شواهدی مبنی بر وجود بناهای مشابه در سایر قلعه ها است.پیروز، پادشاه ساسانی در سال های۴۵۹ تا۴۸۴میلادی زمانی که با هون‌های سفید نبرد می‌کرد مدتی را به طور متناوب در منطقه گرگان گذرانده‌است بنابراین احتمالا او یا پادشاه ساسانی دیگری (قبل یا بعد از او) برای محفاظت از دشت حاصل خیز گرگان در برابر هون‌ها، این دیوار را ساخته‌است.تحقیقات روی یکی از دژها یا سربازخانه‌های این دیوار دفاعی نشان می‌دهد که حداقل تا یک قرن پس از ساخته شدن فعال بوده‌است و نشانه‌هایی از حضور سربازان در آن دیده می‌شود اما بعد از آن به عللی متروک شده‌است.از جمله دلایل متروک شدن این تاسیسات دفاعی می‌تواند نیاز به حضور سربازان بیشتر در نبرد با امپراتوری بیزانس یا مقاومت در برابر حمله اعراب بوده باشد.وی با بیان این که دیوار تاریخی گرگان ۳۶ قلعه دارد، تصریح کرد: این قلعه ها توسط ۱۰ ها هزار سرباز در گذشته محافظت می شدند؛ امپراطوری ساسانی بی شک دارای یکی از عظیم ترین، منسجم ترین و قدرتمند ترین ارتش های جهان باستان بوده است. 
دیوار گرگان
 این کارشناس باستان شناسی ادامه داد: از منظر جغرافیای سیاسی نیز این اثر در حوزه شهرستان های کلاله، گنبدکاووس، آق قلا و بندرترکمن قرار می گیرد؛ به استناد برخی منابع جغرافیای تاریخی این دیوار در شرق تا مرو ادامه داشته است که بررسی صحت این مطلب مستلزم انجام بررسی های میدانی باستان شناسی در منطقه است.برخی پژوهشگران دیوار گرگان را به نام سد اسکندر معرفی کردندرزاق نژاد با اشاره به این نکته که سابقه پژوهش باستان شناسی دیوار گرگان به ژاک دمورگان می رسد، افزود: دمورگان در سال ۱۲۷۵ ش. قسمتی از مسیر دیوار را روی نقشه ترسیم کرد.وی اضافه کرد: پس از ژاک دمورگان، آرنه کاوشگر «شاه تپه» در سال ۱۳۱۱ ش. پژوهشی را روی دیوار تاریخی انجام داد و پس از آن، اریک اشمیت در سال ۱۳۱۶ ش. بر اساس نقشه ترسیمی «آرنه» با پرواز بر فراز دشت گرگان از بقایای دیوار تاریخی از دریای مازندران تا كوه هاي پيشكمر عكس های هوايي تهیه کرد.این کارشناس باستان شناسی یادآور شد: پژوهشگران مذکور در گزارش های خود دیوار گرگان را به نام «سد سکندر» معرفی کردند. 
دیوار گرگان
به گفته منصور رزاق نژاد، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، این اثر ارزشمند را سال ۷۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند و آن را به عنوان یکی از پروژه های بلند مدت خود تعریف کرد.کارشناس ارشد باستان شناسی ادامه داد: دیوار بزرگ گرگان یکی از آثار شگفت انگیز معماری پیش از اسلام به شمار می آید که هم اکنون از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران به عنوان یکی از گزینه های اصلی برای ثبت در فهرست آثار میراث جهانی(یونسکو) مطرح است. 









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن