محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846243207
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: توافق هسته ای و مسئله "ثبات استراتژیک" در سیاست منطقه ای ایران
کیهان برزگر*
کد خبر: ۴۸۵۷۰۸
تاریخ انتشار: ۰۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۱ - 25 March 2015
یک توافق هسته ای نگاه ایران به موضوع بی ثباتی استراتژیک ناشی از سیاست های آمریکا و غرب را در منطقه تغییر می دهد و این خود منجر به افزایش تعاملات منطقه ای می شود.
با اافزایش احتمال دستیابی به یک توافق هسته ای بین جمهوری اسلامی ایران و قدرت های جهانی در اوایل فروردین 1394، یک تاثیر مثبت دیگر حاصل از چنین توافقی را نباید نادیده گرفت و آن احتمال تغییر در نگاه ایران به مسئله "ثبات استراتژیک" ناشی از سیاست های غرب و آمریکا در منطقه خاورمیانه است. این تحول موجب افزایش همکاری ها بین ایران و کشورهای منطقه می شود.
مفهوم غالب و سنتی در موضوع ثبات استراتژیک به موضوع بازدارندگی اتمی بین قدرت های بزرگ در دوران جنگ سرد مربوط می شد، اما به دلیل پویایی و مهمتر از آن منطقه ای شدن امنیت بین الملل در یکی دو دهه اخیر موضوعات دیگری همچون تهدیدات و بازدارندگی نامتقارن، توسعه تکنولوژی های نظامی غیرغربی، تهدیدات و نقش بازیگران غیردولتی، افراط گرایی و مسئله دولت های ناکام و ضعیف و غیره به مفهوم ثبات استراتژیک اضافه شده که البته نگاه به آن از دولتی به دولت دیگر با توجه به ویژگی های ملی، تاریخی و منطقه ای فرق می کند.
فهم ایران از ثبات استراتژیک در منطقه به برداشت این کشور از مواضع استراتژیک کشورهای رقیب در منطقه و به خصوص به نزدیکی یا دوری با غرب و آمریکا در گذر زمان مربوط می شده است. بر این مبنا بوده که موضوعات استراتژیک سیاست خارجی ایران همچون ساماندهی ائتلاف های سیاسی، اتخاذ سیاست های بازدارندگی، کنترل و رقابت تسلیحاتی، سیاست های ادغام فرهنگی، اقتصادی و انرژی، و حتی گسترش فعالیت های هسته ای کشور شکل گرفته است. در زمان رژیم شاه، ثبات استراتژیک برای ایران در نزدیکی همه جانبه اقتصادی، سیاسی و نظامی با بلوک غرب تعریف می شد. این استراتژی در زمان جمهوری اسلامی به دوری از غرب و تکیه بر روابط مستقل ملی با کشورها تبدیل شد.
در هر دو مورد فوق، حضور موثر در مسائل منطقه ای و ایفای یک نقش فعال یک اصل ثابت از نگاه ایران برای حفظ ثبات استراتژیک در منطقه تعریف می گردید. این اصل هم به دلیل برداشت ایران از تاثیرات منفی بی ثباتی در منطقه بر امنیت و منافع ملی کشور و هم به دلیل تعریف جایگاه خود به عنوان یک بازیگر مهم منطقه ای و به تبع حق مشارکت در مسائل سیاسی-امنیتی منطقه بوده است. ورود به جنگ ظفار در گذشته و مبارزه با داعش در حال حاضر، هر چند با ماهیت متفاوت، هر دو در این چارچوب قرار می گیرند.
اکنون از نگاه ایران حضور آمریکا در مسائل منطقه ای، مثلا رهبری ائتلاف بین لمللی علیه داعش، خود بر بی ثباتی، پیچیدگی و شدت بحران ها می افزاید و مهمتر اینکه راه حل های غربی برای حل مسائل منطقه ای، مثلا بحران های عراق، سوریه یا اخیرا بحران یمن، عمدتا نقش و جایگاه سیاسی ایران را به عنوان یکی از مهمترین بازیگران منطقه ای نادیده می گیرند. این در حالی است که ایران قدرت ائتلاف سازی سیاسی بالایی بین گروههای سیاسی داخلی این کشورها به خصوص در شرایط بعد از منازعه دارد.
اما کشورهای غربی و متحدان منطقه ای آنها، به خصوص عربستان سعودی و رژیم اسرائیل، ایران را منبع اصلی تهدید در منطقه در نظر می گیرند که خواهان گسترش نفوذ خود با نگاهی توسعه طلبانه است. متاسفانه سیاست منطقه ای آمریکا نیز تا حد زیادی تحت تاثیراهداف این بازیگران و با هدف مهار نقش و قدرت ایران در منطقه صورت می گیرد. این خود منجر به برداشت منفی ایران از مواضع استراتژیک رقبا و تضاد منافع بین آن و سایر بازیگران منطقه ای می شود.
در همین ارتباط، یک دیدگاه غالب در غرب معتقد است که با امضای یک توافق هسته ای بین ایران و آمریکا نقش و نفوذ ایران در منطقه افزایش می یابد و این به ضرر منافع غرب و متحدان منطقه ای اش است. پس به هر طریق ممکن باید جلوی چنین توافقی را گرفت. البته یک دیدگاه مقابل هم معتقد است که یک توافق هسته ای راه را برای همکاری نزدیک ایران و آمریکا در مسائل منطقه ای هموار می کند.
اما برقراری ثبات استراتژیک در منطقه از نگاه ایران صرفا در نزدیکی یا دوری به آمریکا نیست. واقعیت این است که ایران سالهاست که حفظ ثبات در منطقه را در گسترش "همکاری های منطقه ای" می بیند. منطق این استراتژی این است که سیاست های منفعت محور بازیگر خارجی خود منجر به شکاف بین کشورها شده و بر بی ثباتی منطقه ای می افزاید، ضمن اینکه واقعیت های سیاسی-امنیتی و اقتصادی منطقه، به خصوص پس از تحولات بهار عربی، دیر یا زود دولت های منطقه را ناچار از همکاری نزدیک منطقه ای برای حل معضلات فزاینده منطقه ای و در راس همه گسترش افراط گرایی و تروریسم می کند.
بر این مبنا، ایران اکنون حضور آمریکا در منطقه را به معنای تقویت رقابت های منطقه ای و شکاف بین ملت ها و به تبع بی ثباتی استراتژیک برای منافع خود در نظر می گیرد و خواهان کم رنگ کردن آن است. ایران علاقمند به همکاری با آمریکا در سرکوب داعش در عراق نیست چون آن را به بهای تضعیف روابط خود با عربستان، ترکیه و مصر یا تعمیق شکاف بین گروههای شیعی و کردی و سنی در عراق می بیند که نهایتا به بهای تضعیف دولت ائتلافی این کشور و در نتیجه تمامیت ارضی عراق تمام می شود.
اینگونه است که ایران خواهان روابط نزدیک با عربستان سعودی علی رغم تمامی کارشکنی های رژیم سعودی در شکل گیری یک توافق هسته ای یا مخالفت هم جانبه با ایران در حل مسائل منطقه ای است. ایران خواهان روابط نزدیک و همه جانبه با مصر جدید پس از رژیم حسنی مبارک صرفنظر از هر نوع حکومتی اعم از مرسی یا سیسی در این کشور است، چون می خواهد نقش مصر را به عنوان یک بازیگر سنتی ضد ایرانی در مسائل منطقه ای خنثی کند. و اینکه روابط نزدیک با دولت اردوغان را، علی رغم تمامی مواضع ایدئولوژیک و مخالف ترکیه با ایران در مسائل منطقه ای از جمله بحران سوریه، همچنان به نفع خود می داند.
به عبارت دیگر تقویت یا تضعیف همکاری های منطقه ای ارتباط مستقیم با چگونگی فهم ثبات استراتژیک در استراتژی سیاست منطقه ای ایران دارد. موضوع وقتی بیشتر حائز اهمیت می شود که دریابیم نگاه سنتی و غالب در ایران این است که ارزش استراتژیک ایران برای آمریکا به همین ایفای نقش فعال ایران و توسعه روابط نزدیک با دوستان در منطقه مربوط بوده و بر این مبنا است که استراتژی های سیاسی-امنیتی مهار و پیشگیری از تهدیدات آمریکا با هدف ادغام اقتصادی و فرهنگی و حتی روابط اقتصاد انرژی در منطقه شکل می گیرند.
در این شرایط، یک توافق هسته ای بین ایران و آمریکا تا حد زیادی حس بی ثباتی و ناامنی استراتژیک ناشی از سیاست های این کشور را در نگاه منطقه ای ایران کاهش می دهد. نتیجه این امر نه برخلاف تحلیل های موجود یعنی همکاری یا عدم همکاری با آمریکا در مسائل منطقه ای، بلکه تمایل ایران برای تعامل بیشتر با کشورهای منطقه خواهد بود. این تحول به نوبه خود می تواند کشورهایی چون عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، اردن و حتی مصر و ترکیه را که البته بطور سنتی به استراتژی های سیاسی-امنیتی آمریکا در منطقه وابسته هستند اما با توجه به پویایی های جدید در مسائل منطقه ای خواهان ایفای نقش مستقل خود هستند، علاقمند به بازتعریف و حتی افزایش روابط با ایران می کند.
اکنون از نگاه ایران حفظ ثبات سیاسی در منطقه نه از طریق گسترش روابط دو جانبه بین ایران و آمریکا، بلکه از طریق گسترش تعاملات ایران با کشورهای منطقه صورت می گیرد. البته در این چارچوب یک نکته همچنان حائز اهمیت است و آن چگونگی برقراری نوعی تعادل در تعریف ایران از ثبات استراتژیک در منطقه، یعنی حفظ "ارزش استراتژیک" نقش منطقه ای ایران در نزد آمریکا، غرب و متحدان عربی اش در منطقه که عمدتا برآمده ازائتلاف های سیاسی با گروهها و دولت های دوست ایران است از یکسو و تعامل با آنها برای دستیابی به "منفعت استراتژیک" ناشی از نفع مشترک مبارزه با ریشه های بی ثباتی در منطقه از جمله دفع افراط گرایی از سوی دیگر است.
سیاست منطقه ای دولت روحانی می تواند سنتز یعنی ترکیب مثبتی از دو اصل فوق باشد: یعنی تلاش برای تبدیل ارزش استراتژیک نقش منطقه ای ایران به منفعت استراتژیک در جهت تقویت قدرت ملی. چنین سیاستی خود می تواند زمینه ای برای تقویت همکاری های منطقه ای بر مبنای تامین منافع مشترک گردد. تصمیم سریع ایران در مبارزه همه جانبه با داعش در عراق یک نمونه است که بر مشروعیت سیاست ایران در نزد دوستان منطقه ای افزوده و همزمان ضرورت و ارزش راهبردی مشارکت با ایران برای حل مسائل و بحران های منطقه ای را در نزد غرب و متحدان منطقه ای اش افزایش داده است. بر همین مبنا، ایران باید بر ایفای نقش ائتلاف ساز خود در شرایط بعد از منازعه در سوریه و یمن برای یافن راه حل هل های سیاسی و تشکیل دولت های فراگیر تاکید کند.
*دکتر کیهان برزگر رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. وی عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل در این دانشگاه می باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]
صفحات پیشنهادی
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران تهران - ایرنا - کیهان برزگر در مطلبی در وبلاگ خود که در تارنمای خبری خبر آنلاین منتشر شد نوشت یک توافق هسته ای نگاه ایران به موضوع بی ثباتی استراتژیک ناشی از سیاست های آمریکا و غرب را در منطقه تغییر می دهد و این خوتوافق هسته ای و مسئله "ثبات استراتژیک" در سیاست منطقه ای ایران
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران وبلاگ > برزگر کیهان - یک توافق هسته ای نگاه ایران به موضوع بی ثباتی استراتژیک ناشی از سیاست های آمریکا و غرب را در منطقه تغییر می دهد و این خود منجر به افزایش تعاملات منطقه ای می شود با اافزایش احتمال ددیپلمات ارشد پاکستانی: توافق هسته ای ایران و 1+5 عامل ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود
دیپلمات ارشد پاکستانی توافق هسته ای ایران و 1 5 عامل ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود اسلام آباد - ایرنا - رییس جدید موسسه مطالعات راهبردی پاکستان معتقد است توافق هسته ای میان گروه 1 5 با ایران عاملی برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود و نگرانی های برای کشورهای منطقه ازواکنش ظریف به نگرانیکشورهایمنطقه از توافق |اخبار ایران و جهان
واکنش ظریف به نگرانیکشورهایمنطقه از توافق وزیر امور خارجه ایران در مصاحبهای گفت که نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد کد خبر ۴۸۵۱۵۷ تاریخ انتشار ۲۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۸ ۲۲ - 20 March 2015 وزیر امور خارجه ایران در مصاحبهای گفت که نگرانی کشورهای منطقهشریعتمداری: توافق هستهای محال است! |اخبار ایران و جهان
شریعتمداری توافق هستهای محال است چنانچه ما نیز به مذاکرات هستهای به عنوان آوردگاه و میدان جنگ با حریف نگاه کنیم به جای امتیازدهی برای جلب اعتماد طرف مقابل که میدانیم بینتیجه است پاشنه آشیل حریف را نشانه میرویم و از اهرمهای فراوانی که در اختیار داریم برای ضربه زدن به آمآقایی: ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه /عربستان پایگاه خود را در عراق از د
آقایی ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه عربستان پایگاه خود را در عراق از دست داده است یک کارشناس حقوق بین الملل معتقد است که با وجود همه کارشکنیها و ناملایمات در روابط ایران و عربستان می توانیم چشم انداز روابط خوبی را میان دو کشور متصور شویمشرط مجلس برای توافق جامع هستهای |اخبار ایران و جهان
شرط مجلس برای توافق جامع هستهای دویست و شصت تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی بیانیهای که توسط ضرغام صادقی عضو هیأت رئیسه مجلس در جلسه علنی امروز قرائت شد شرایط انجام توافق هستهای را مطرح کردند کد خبر ۴۸۴۱۹۴ تاریخ انتشار ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۲۱ - 16 March 2015 دویست و شصتتلگراف: توافق هسته ای یعنی آمریکا سلطه ایران بر منطقه را پذیرفته است/ ژنرال سلیمانی مشهورترین فرمانده نظامی ای
تلگراف توافق هسته ای یعنی آمریکا سلطه ایران بر منطقه را پذیرفته است ژنرال سلیمانی مشهورترین فرمانده نظامی ایران مردی با موهای جوگندمی در حال تفکر در مقابل یک نقشه ایستاده و افسران حاضر در اطراف وی درباره حملات خود به وی توضیح می دهند به گزارش نامه نیوز به نقل از تلگراف پس ازروایت شمخانی از راه دستیابی به توافق هستهای |اخبار ایران و جهان
روایت شمخانی از راه دستیابی به توافق هستهای دبیر شورای عالی امنیت ملی نفع متقابل و لغو همه تحریمها را تنها راه دستیابی به توافق هستهای خواند و گفت تصور نیاز ایران به توافق به هر قیمتی ناشی از خطای محاسباتی طرف مقابل و اشتباه است کد خبر ۴۸۲۲۷۲ تاریخ انتشار ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱تلگراف: سردار سلیمانی؛ فرماندهی فاقد هرگونه مدال و رتبه نظامی /توافق هستهای یعنی پذیرش سلطه ایران بر منطقه از
تلگراف سردار سلیمانی فرماندهی فاقد هرگونه مدال و رتبه نظامی توافق هستهای یعنی پذیرش سلطه ایران بر منطقه از سوی آمریکا مردی با موهای جوگندمی در حال تفکر در مقابل یک نقشه ایستاده و افسران حاضر در اطراف وی درباره حملات خود به وی توضیح می دهند به گزارش نامه نیوز تلگراف در گزارشگزارش سی.ان.ان از دستاوردهای توافق هستهای: ایران شریک سازنده کشورهای منطقه میشود /کمک به دیپلماسی پشتپرده س
گزارش سی ان ان از دستاوردهای توافق هستهای ایران شریک سازنده کشورهای منطقه میشود کمک به دیپلماسی پشتپرده سوریه صداهای متفاوتی اطراف توافق هسته ای با ایران وجود دارد با این وجود آخرین دور از مذاکرات هسته ای ایران نشان از پیشرفت دارد به گزارش نامه نیوز سی ان ان در گزارشی پیراظریف: نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد
ظریف نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد وزیر امور خارجه ایران در مصاحبهای گفت که نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد به گزارش نامه نیوز وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه خبری العالم در لوزان سوئیس تاکید کرد که نگپیامدهای پیدا و پنهان توافق هستهای |اخبار ایران و جهان
پیامدهای پیدا و پنهان توافق هستهای به دو دلیل همچنان توافق نزدیک است اول اینکه توافق برای اوباما و حسن روحانی حیثیتی شده است و مخالفان داخلی هر دو طرف مترصد روزنه شکست هستند دوم اینکه دنیا خسته از پروسه کشدار پرونده هسته ای ایران خواهان ختم آن است با این فرض اگر توافق ظرف چنچرا توافق نهایی هستهای باید در سازمان ملل به تصویب برسد؟ |اخبار ایران و جهان
چرا توافق نهایی هستهای باید در سازمان ملل به تصویب برسد یکی از موضوعاتی که طی هفته های اخیر به طور جدی در چارچوب مذاکرات هسته ای ایران مطرح شده بحث ارجاع توافق هسته ای ایران به سازمان ملل و صدور قطعنامه ای برای الزام آور کردن آن در چارچوب فصل هفتم منشور ملل متحد است یک حقوقداعلت مخالفت فرانسوی ها و اعراب حاشیه خلیج فارس با توافق هسته ای |اخبار ایران و جهان
علت مخالفت فرانسوی ها و اعراب حاشیه خلیج فارس با توافق هسته ای مذاکرات هسته ای به روزهای حساس خودش نزدیک می شود این موضوع را می توان در اظهار نظر تمام طرف های مذاکراتی به وضوح مشاهده کرد اما در این میان تندروهای امریکایی و رژیم صهیونیستی تمام تلاش خودشان را انجام می دهند که ازامیدواری آلمان به توافق هستهای با ایران |اخبار ایران و جهان
امیدواری آلمان به توافق هستهای با ایران سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز چهارشنبه درباره دستیابی طرف های مذاکره کننده به یک توافق سیاسی در مورد پیمان نهایی هسته ای تا پایان هفته جاری ابراز امیدواری کرد کد خبر ۴۸۴۷۸۴ تاریخ انتشار ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۰ ۴۴ - 18 March 2015 سخنگوی وسیاستمدار آمریکایی: اولین اقدام رئیس جمهور بعدی باید پاره کردن توافق هسته ای با ایران باشد
سیاستمدار آمریکایی اولین اقدام رئیس جمهور بعدی باید پاره کردن توافق هسته ای با ایران باشد ریک پری کاندیدای اجتمالی جمهوری خواه ریاست جمهوری آمریکا و فرماندار سابق ایالت تگزاس ضمن به چالش کشیدن توافق هسته ای مورد نظر کاخ سفید با ایران گفت رئیس جمهور بعدی آمریکا باید این توافق را-
سیاسی
پربازدیدترینها