واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خانه تکانی های نوروزی و آمادگی برای استقبال از مهمانان در مهاباد مهاباد - ایرنا - هر سال در آستانه نوروز و سال نو در بیشتر مناطق مختلف کشور خانه تکانی و شستن اسباب و لوازم منزل انجام می شود اما این رسم در مهاباد قبل از شروع سفرهای نوروزی آغاز شده و شهروندان برای استقبال از مهمنان نوروزی خود را آماده می کنند.
غبارروبی، گردگیری دیوارهای خانه، اسباب ها و زدودن سیاهی از روی آنها و دور ریختن وسایل کهنه و نو کردن آنها در سال جدید همه از رسم های کهن مردم شهرستان مهاباد و مناطق کردنشین جنوب آذربایجان غربی است.
آماده کردن خانه ها برای پذیرایی از مهمانان نوروزی، خرید وسایل نو، انجام تغییراتی در دکوراسیون منازل، جابه جایی برخی وسایل در آشپزخانه و اتاق پذیرایی، بیرون ریختن اسباب و وسایل اضافی، حتی عوض کردن خاک گلدان ها، شخم زنی باغچه ها و هرس درختان حیاط ها امسال در مهاباد زودتر از سالهای گذشته شروع شده است.
گرمای هوا و شکفتن شکوفه های بهاری در این روزهای پایانی سال، نوروزی زودهنگام را برای شهروندان مهابادی به ارمغان آورده و همین امر باعث شده فصل خانه تکانی های نوروزی نیز زودتر آغاز شود.
در این روزها هنگام عبور کردن از کوچه ها و خیابان های بسیاری از مناطق مهاباد، شاهد آویزان شدن فرش ها، قالی و قالیچه ها در پشت بام ها، روی دیوارها و تراس خانه ها هستید.
این روزها فروشندگان، مغازه داران، خشکشویی ها و قالیشویی ها به سبب خریدها و خدماتی که به شهروندان ارائه می دهند، مملو از شهروندانی است که برای انجام امورات خود در آستانه سال نو سخت در حال جنب و جوش هستند .
در این میان خانم های خانه دار زودتر از خانم های شاغل کار خانه تکانی را آغاز و هنوز عید از راه نرسیده، خانه ها را برای شروع سال نو آماده و مهیا کرده اند.
زنان شاغل نیز خانه تکانی خاص خودشان را دارند و با این تفاوت که تمام هزینه و نیروی خود را یک جا جمع کرده و در اولین فرصت به دست آمده خانه را با کمک کارگر و یا با همکاری سایر اعضای خانواده تمیز می کنند.
البته از آن جایی که در طول سال هم فرصت کمتری برای تمیزی خانه داشته اند، این کار معمولاً بیشتر از چند شبانه روز به طول می انجامد.
در بیشتر خانواده ها، کار خانه تکانی با همکاری سایر اعضای خانواده انجام می شود، اما برخی از شهروندان کار خود را با تعاون و همکاری همدیگر و با مشارکت چند خانواده انجام داده و هر روز خانه تکانی یکی از منازل را انجام می دهند.
پس از خانه تکانی و چینش دوباره وسایل معمولا" در بسیاری از خانواده ها وسایل کهنه و غیرقابل استفاده دور ریخته می شود و دور ریختن این وسایل در بعضی خیابان ها و کوچه ها مناظر ناخوشایندی را ایجاد می کند که شهرداری مهاباد برای این امر فکر خوبی اندیشیده است.
سرپرست امور خدمات شهری شهرداری مهاباد در این زمینه می گوید: امسال گشت هایی بدین منظور تشکیل شده و شهروندان می توانند برای دور ریختن وسایل کهنه خود با شماره تلفن 137 تماس گرفته، تا ماموران به صورت رایگان این وسایل را به خارج از شهر منتقل کنند.
احمد فاتحی افزود: این گشت ها صرفا برای دور ریختن وسایل کهنه و غیرقابل استفاده بوده و برای جابه جایی وسایل به منازل و مغازه ها هیچ خدماتی به شهروندان ارائه نمی شود.
وی از شهروندان خواست در هنگام خانه تکانی از ریختن مواد پلاستیکی و بازیافتی در داخل زباله های خانگی خودداری کنند.
شستن فرش و قالی ها و دیگر اسباب منزل با تمامی زیبایی خود روی دیگری هم دارد و باعث زیاد شدن میزان مصرف آب مشترکین نیز می شود.
در مهاباد که آب مورد نیاز شهروندان از دریاچه سد این شهر تامین می شود شهروندان باید در مصرف آب با توجه به محدود بودن ظرفیت تصفیه خانه آب صرفه جویی کنند.
مدیر امور آب مهاباد در این زمینه گفت: میزان مصرف سرانه آب هر فرد مهابادی در طول شبانه روز 230 لیتر است که این میزان از میانگین مصرف در آذربایجان غربی بیشتر است.
مهران علیخواه از شهروندان خواست در فصل خانه تکانی منازل، در مصرف این مایه حیاتی صرفه جویی کرده و در صورت امکان شستن فرش و دیگر اسباب منازل را به مراکز قالی شویی واگذار کرده و یا از آب چاه استفاده کنند.
وی اضافه کرد: افزایش بیش از حد مصرف آب مشترکان باعث ایجاد فشار روی شبکه آبرسانی و به تبع آن قطعی آب در حاشیه شهر، افت فشار در برخی مناطق و بالا رفتن کدورت آب می شود.
اما برخی از شهروندان برای رهایی از این مشکل دست به اقدام عجیبی می زنند و فرش و قالی های خود را برای شستن به مناطق بالا دست دریاچه سد مهاباد می برند غافل از اینکه آب شرب شهر از این سد تامین می شود و شستن وسایل و رها شدن مواد شوینده می تواند باعث آلوده شدن محیط زیست و آب سد شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد نیز گفت: جاری شدن مواد سوختی و مواد شیمیایی ناشی از شست و شو در آب های جاری و دریاچه سدها، می تواند زیان های غیرقابل جبرانی به محیط زیست وارد کند.
کامران حسینی افزود: با توجه به اینکه این مواد برای مدت های زیادی در داخل آب باقی می مانند، وارد شدن آنها در دریاچه سد علاوه بر آلوده کردن آب و ایجاد تغییراتی در زنگ و بوی آب برای ماهی ها نیز زیان آور باشد.
خانه تکانی و شستن یا تعویض کردن اسباب و وسایل منزل هر سال حال و هوای دیگری به خانه ها می بخشد، اما چیزی که از همه اینها بیشتر در این روزهای پایانی سال به زندگی مردم صفایی دوباره می بخشد، خانه تکانی دلها و زدودن غم و اندوه سالی است که پشت سر گذاشته ایم از این رو بیایید در کنار خانه تکانی دلها برای آنکه سالی پر از امید، شادی و مهربانی داشته باشیم دلهایمان را نیز از کدورت ها پاک کنیم.
3020/6185/6008
27/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]