محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853009341
در گزارشی تحلیلی بررسی شد قیمتگذاری پلکانی نرخ خوراک گاز؛ کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در گزارشی تحلیلی بررسی شد
قیمتگذاری پلکانی نرخ خوراک گاز؛ کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی
بر اساس یک تحلیل کارشناسی میتوان مطابق با هزینه-فرصتهای کشور در زمینه گاز، قیمت خوراک پتروشیمیها را بر اساس کف قیمتی 13 سنت سال 93 اعمال کرد و روند اصلاح پلکانی تا سقف قیمتی گاز، بر مبنای نسبت معقولی از قیمت گاز صادراتی ایران ادامه داشته باشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، شبکه کانون های تفکر ایران (ایتان) با انتشار یادداشتی تحلیلی به بررسی وضعیت بازار جهانی محصولات پتروشیمی های گازی با تاکید بر متانول پرداخته است و با توجه به همین موضوع، راهکاری برای قیمت گذاری بلندمدت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی ارائه داده است. در بخشی از این گزارش آمده است: بازار جهانی محصولات پتروشیمیهای گازی مانند متانول هم اکنون و در سالهای آتی نیز با مازاد ظرفیت تولید قابل توجهی مواجه خواهند بود که امکان فروش این محصولات در بازار جهانی را برای کشورمان مبهم مینماید. در نتیجه، توقف و تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید برخی از محصولات پتروشیمی در کشور برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی اندک ضرورتی انکارناپذیر است. از آنجا که عامل ناهمگونی به وجود آمده در توسعه صنعت پتروشیمی کشور، ارزانفروشی گاز است، بنابراین پیشنهاد میشود مطابق با هزینه-فرصتهای کشور در زمینه گاز، قیمت خوراک گاز بر اساس کف قیمتی 13 سنت مربوط به سال 93 اعمال شود و روند اصلاح بصورت پلکانی تا سقف قیمتی گاز مطابق با سناریوهای مختلف اجرا شود. متن کامل این یادداشت تحلیلی از
قابل دریافت است و متن چکیده تفصیلی این گزارش در ادامه آمده است. قیمتگذاری پلکانی نرخ خوراک گاز، کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمیهای گازی 1-مقدمه بررسی روند صادرات محصولات پتروشیمی در سالهای اخیر نشان میدهد که در حال حاضر بیش از 60 درصد محصولات پتروشیمی نظیر اوره و متانول به صورت خام صادر میشود. لذا وضعیت کنونی پتروشیمیهای داخلی و طرحهای توسعهای پتروشیمی نشاندهنده آن است که صنعت پتروشیمی ایران به یک فروشنده مواد خام پتروشیمی در جهان تبدیل شده است. همچنین با استناد به گزارش شماره 13661 مرکز پژوهشهای مجلس، ارزش هر تن کالای پتروشیمیایی صادراتی کشور در سال 91 حدود 754 دلار و معادل 30 درصد ارزش واردات همین گروه بوده است[1]، که عامل اصلی این تفاوت فاحش را باید در سهم بسیار بالای تولیدات بالادستی بر پایه گاز در سبد محصولات این صنعت برشمرد. برای اصلاح این روند، باید به بررسی روند افزایش ظرفیت توسعه صنعت پتروشیمی در سالهای آتی پرداخت. ظرفیت فعلی تولید محصولات پتروشیمی کشور 60 میلیون تن در سال است و قرار است با تکمیل طرحهای در دست ساخت به زودی به 100 میلیون تن در سال برسد. بخش عمده این طرحها، به تولید متانول به عنوان یکی از محصولات بالادستی یا خام پتروشیمی اختصاص دارد که بر پایه خوراک گاز طبیعی تولید میشود. مطابق با گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفیت فعلی تولید این محصول در کشور 5 میلیون تن در سال است که بیش از 95 درصد آن صادر میشود. قرار است با تکمیل پروژههای در دست ساخت متانولهای هفتم تا شانزدهم، ظرفیت تولید متانول کشور تا پنج سال آینده به 24 میلیون تن برسد. همچنین با راهاندازی طرحهای متانولی شرکت توسعه نگین مکران که در سواحل دریای عمان در دست پیگیری است، به میزان 10.5 میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید این محصول در کشور اضافه میشود و مجموعاً ظرفیت تولید متانول کشور به حدود 34.5 میلیون تن در سال خواهد رسید. حال با توجه به صادراتی بودن متانول، لازم است تا وضعیت عرضه و تقاضای جهانی این محصول را مورد بررسی قرار گیرد. 2- نگاهی به وضعیت بازار عرضه و تقاضای جهانی متانول تا سال 2023 بررسی های مؤسسه IHS نشان میدهد که وضعیت عرضه و تقاضای متانول در سطح جهان از سالهای 2008 با روند افزایشی همراه بوده است، بگونه ای که همواره مازاد ظرفیت تولید مازاد متانول در جهان وجود داشته است. بر اساس این گزارش در سال 2013 میلادی ظرفیت تولید سالیانه متانول 98 میلیون تن و میزان مصرف آن برابر با 59.5 میلیون تن بوده است، بنابراین ظرفیت خالی تولید این محصول در جهان برابر با 38.5 میلیون تن در سال است. بررسی های انجام شده توسط این مؤسسه نشان میدهد که میزان تولید و مصرف متانول در جهان تا سال 2023 بگونه ای خواهد شد که ظرفیت خالی تولید این محصول در جهان مطابق نمودار 1 برابر با 36.2 میلیون تن در سال خواهد شد. طبق این گزارش میزان تولید متانول ایران در سال 2023 برابر با 8.8 میلیون تن در سال پیش بینی شده است و این در حالی است که این برآورد با میزان تولید طرحهای متانولی در حال پیگیری کنونی اختلاف دارد و تقریباً معادل با 25 درصد ظرفیت تولید متانول کشور است. بنابراین در صورت افزایش ظرفیت تولید سالیانه متانول ایران به رقم 34.7 میلیون تن تا سال 2023، میزان ظرفیت خالی تولید این محصول به بیش از 60 میلیون تن در سال خواهد رسید.
نمودار 1. وضعیت تولید و مصرف متانول در جهان از سال 2008 تا 2023 (میلیون تن در سال) همچنین وضعیت ظرفیت خالی در پتروشیمیهای متانولی دنیا مطابق نمودار 2 نشان میدهد که کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا و کشورهای شرق آسیا علیرغم ظرفیت تولید و همچنین مصرف بالای متانول، با اطمینان از تلاش کشورهای خاورمیانه برای افزایش ظرفیت تولید این محصول، بخش زیادی از نیاز خود را به کمک واردات از این کشورها تأمین نمودهاند.
نمودار 2- وضعیت متانول جهان و ایران در سال 2013 بر اساس گزارش مؤسسه HIS (میلیون تن در سال) بنابراین با توجه به مازاد قابل توجه متانول در بازارهای دنیا (با صرف نظر نسبی از برنامههای افزایش ظرفیت تولید متانول ایران ) و همچنین رشد اندک تقاضای مصرف برای وارد کنندگان اصلی جهان مانند چین، افزایش ظرفیت تولید سالیانه متانول ایران به 34.7 میلیون تن باعث کاهش شدید قیمتی این محصول در جهان میشود و یا حتی احتمال دارد ایران برای فروش متانول خود در بازارهای جهانی با مشکلات جدی مواجه شود. در نتیجه، امید بستن به بازارهایی مانند چین، توجیه فنی و اقتصادی ندارد و لازم است در شرایط فعلی به صورت جدی به فکر تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید متانول کشور برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی اندک و همچنین تکمیل زنجیره ارزش متانول برای سایر طرحها و استفاده از محصولات آن بود. 3-مقایسه زنجیره ارزش متانول در ایران و جهان بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که کمتر از 5 درصد متانول تولیدی کشور در داخل مصرف شده و تبدیل به اسیداستیک و MTBE میشود. همچنین اظهارات مدیران ارشد شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز نشان میدهد که برنامه کشور برای توسعه زنجیره ارزش متانول، تبدیل این محصول به پروپیلن (MTP) است. این در حالی است که مطابق با نمودار 3، تمرکز زنجیره ارزش متانول دنیا در سال 2013 بر روی محصولات فرمالدهید، دیمتیلاتر، اسیداستیک و MTBE بوده است، در صورتیکه پروپیلن (MTP) سهمی کمتر از 2 درصد دارد. بررسیهای موسسه IHS نشان میدهد که این زنجیره تا سال 2023 به گونهای دنبال میشود که سهم MTP همچنان پایین خواهد بود. نکته قابل تأمل برای تکمیل زنجیره ارزش متانول از طریق MTP این است که صرفاً کشور چین در جهان این زنجیره را دنبال میکند و هیچ کشور دیگری به دنبال تولید پروپیلن از متانول نیست و حتی تا سال 2023 هم برنامهای برای انجام این کار ندارد. کشور چین نیز با متانول تولیدی از خوراک ذغال سنگ به سراغ این زنجیره ارزش رفته است.
نمودار 3. وضعیت زنجیره ارزش متانول در جهان برای سالهای 2013 و 2023 بنابراین حرکت کشورمان به سمت MTP با توجه به سیاستهای تکمیل زنجیره ارزش در دنیا و همچنین نوظهور بودن تجربه چین از سال 2011 در این زمینه و آنهم از طریق ذغالسنگ، به لحاظ اقتصادی و فنی ریسک بالایی دارد؛ بخصوص آنکه نگاه مثبتی نسبت به فناوری چینی نیز در صنعت پتروشیمی ایران وجود ندارد. بنابراین لازم است به جای حرکت به سمت MTP، زنجیره ارزش متانول را به سمت محصولات ارزشمندتر و کم ریسکتری مانند فرمالدهید، دیمتیلاتر و اسیداستیک راهبری نمود. 4-جمع بندی و پیشنهاد عامل اصلی و تشدید کننده توسعه نامتوازن در صنعت پتروشیمی و تبدیل صنعت پتروشیمی ایران به فروشنده بزرگ مواد خام در جهان، ارزانفروشی گاز است. این در حالی است که براساس پیش بینیهای مراکز معتبر بین المللی مانند IHS، بازار جهانی محصولات پتروشیمیهای گازی مانند متانول هم اکنون و در سالهای آتی نیز با مازاد ظرفیت تولید قابل توجهی مواجه خواهند بود که امکان فروش این محصولات در بازار جهانی را برای کشورمان مبهم مینماید. در نتیجه، تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید برخی از این محصولات در کشور برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی اندک و همچنین تکمیل زنجیره ارزش این محصولات برای سایر طرحها، ضرورتی انکارناپذیر است. بنابراین از آنجا که وجود چشمانداز روشن برای سرمایه گذاری و کاهش ریسک با تعیین یک سازوکار بلندمدت برای نرخ خوراک گاز پتروشیمیها امری معقول است، بنابراین پیشنهاد میشود مطابق با هزینه-فرصتهای کشور در زمینه گاز، قیمت بر اساس کف قیمتی 13 سنت مربوط به سال 93 اعمال شود و روند اصلاح پلکانی تا سقف قیمتی گاز، بر مبنای نسبت معقولی از قیمت گاز صادراتی ایران (حداقل 70 درصد) ادامه داشته باشد. روند اصلاح پلکانی با دو سناریو که در ادامه به آنها اشاره میشود، قابل اجرا است. الف) سناریو اول: اصلاح پلکانی بدون توسعه زنجیره ارزش در این سناریو برای پتروشیمیهای متانولی که اقدام به توسعه زنجیره و توسعه صنایع پائیندستی خود نمیکنند، قیمت گاز بر اساس یک روند پلکانی اصلاح شود. بهگونهای که میتوان مبنای 10 ساله برای افزایش تدریجی قیمت گاز را بدین صورت در نظر گرفت که در سالهای ابتدایی این دوره، شدت افزایش قیمت گاز نسبت به سالهای انتهایی این دوره کمتر باشد و بیشترین افزایشهای قیمتی در سالهای انتهایی اتفاق بیفتد تا فرصت تنفس اولیهای هم برای پتروشیمیها، به حساب آید. ب) سناریو دوم: اصلاح پلکانی با تکمیل و توسعه زنجیره ارزش همانند سناریو اول روند اصلاح اعمال میشود، با این تفاوت که اینگونه پتروشیمیها هر زمانی که اقدام به تکمیل زنجیره ارزش خود کنند، در مدت زمان معقول برای اجرائی شدن طرح توسعه زنجیره ارزش (مثلاً سه سال)، خوراک را با قیمت ثابتی دریافت میکنند؛ یعنی روند اصلاح پلکانی در طول مدت زمان معقول برای اجرائی شدن طرح توسعه زنجیره ارزش، متوقف میماند و پس از تکمیل و تولید محصولات موجود در زنجیره خود، مجدداً اصلاح پلکانی ادامه مییابد. [1] گزارش آسیب شناسی بخش صنعت، معدن و پتروشیمی و ارائه راهکار در راستای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، اردیبهشت 93. [2] Global Methanol Market Review 2013 by IHS انتهای پیام/
لینک را کپی کنید
93/12/13 - 11:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
- بانک مرکزی: نرخ 7 گروه مواد خوراکی ثابت ماند
بانک مرکزی نرخ 7 گروه مواد خوراکی ثابت ماند تهران - ایرنا - بانک مرکزی تغییرات قیمت خُرده فروشی 11 گروه مواد خوراکی در تهران را در هفته منتهی به هشتم اسفند ماه 93 اعلام کرد که براین اساس نرخ 7 گروه مواد خوراکی نسبت به هفته گذشته آن تغییری نکرد اما نرخ 3گروه افزایش و یک گروه دیگر- بانک مرکزی: نرخ 5 گروه مواد خوراکی ثابت ماند
بانک مرکزی نرخ 5 گروه مواد خوراکی ثابت ماند تهران - ایرنا - بانک مرکزی متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به ابتدای اسفندماه 93 را اعلام کرد که بر این اساس قیمت 4 قلم کالا در هفته مورد بررسی نسبت به هفته قبل از آن افزایش 5 قلم ثابت و دو مورد دیگرمدیر تحقیق و توسعه بورس تهران بررسی شد چگونگی محاسبه شاخصهای جدید بازار سرمایه ایران
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران بررسی شدچگونگی محاسبه شاخصهای جدید بازار سرمایه ایرانمدیر تحقیق و توسعه بورس تهران چگونگی محاسبه شاخصهای جدید بازار سرمایه ایران را که به تازگی رونمایی و استفاده میشود را تشریح کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از سنا هفته قبل از شاخصبانک مرکزی: نرخ 7 گروه مواد خوراکی ثابت ماند
بانک مرکزی نرخ 7 گروه مواد خوراکی ثابت ماند بانک مرکزی تغییرات قیمت خُرده فروشی 11 گروه مواد خوراکی در تهران را در هفته منتهی به هشتم اسفند ماه 93 اعلام کرد که براین اساس نرخ 7 گروه مواد خوراکی نسبت به هفته گذشته آن تغییری نکرد اما نرخ 3گروه افزایش و یک گروه دیگر کاهش یافته استاز اهداف اقتصادی مقاومتی عقبتر هستیم/ تکمیل حلقههای ناتمام نهضت زنجیره ارزش یعنی اقتصاد مقاومتی
تراز مدیرعامل سابق شرکت ملی پتروشیمیگوید اگر زنجیره ارزش هماهنگ و موزون حرکت دهیم اهداف اقتصاد مقاومتی محقق خواهد شد اما تا حدودی نسبت به اهداف اقتصادی مقاومتی عقبتر هستیم زیرا صنایع تکمیلی توسعه پیدا نکردند پایگاه خبری تحلیلی تراز عبدالحسین بیات مدیرعامل سابق شرکت ملی پت- توسعه شرکت های زنجیره ای راهکاری برای کاهش قیمت گوشت مرغ
دبیر انجمن ملی طیور ایران توسعه شرکت های زنجیره ای راهکاری برای کاهش قیمت گوشت مرغ تهران - ایرنا - دبیر انجمن ملی طیور ایران گفت برای کاهش هزینه های تمام شده تولید و قیمت ها توسعه شرکت های زنجیره ای کامل تولید تا مصرف مرغ ضروری است سعید اصغری فرد در گفت و گو با خبرنگار اقتصادبازار کار به کدام سمت می رود؟/ راه کاهش نرخ بیکاری، توسعه فعالیت بخش خصوصی است
بازار کار به کدام سمت می رود راه کاهش نرخ بیکاری توسعه فعالیت بخش خصوصی است اقتصاد > اقتصاد کلان - نرخ بیکاری 10 5 درصدی موجب شده تا نگرانی ها در مورد آینده بازار کشور افزایش یابد به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين درحالي که دولت طي يک سال و نيم گذشته تلاش کردهبا تأخیر در افزایش نرخ بهره در آمریکا ارزش سهام بورس آسیا به بیشترین میزان ۵ ماه گذشته رسید
با تأخیر در افزایش نرخ بهره در آمریکاارزش سهام بورس آسیا به بیشترین میزان ۵ ماه گذشته رسیدبا اعلام رئیس بانک مرکزی آمریکا مبنی بر تأخیر در افزایش نرخ بهره در این کشور ارزش سهام بورس آسیا به بیشترین میزان ۵ ماه گذشته رسید به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس امروز بزیرساختهای واقعی کلید حرکت کشور در مسیر توسعه
سهشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۰ ۴۵ یک اقتصاددان برنامههای پنج و هفت ساله را در جهان کنونی غیر کاربردی عنوان و خاطرنشان کرد شوروی سابق که به تنظیم چنین برنامههایی معروف است هیچگاه نتوانست از مدار توسعهنیافتگی خارج شود بهمن آرمان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد در جهان امر- زیتون فارس در مسیر اصلاح ، توسعه و ایجاد زنجیره تولید
زیتون فارس در مسیر اصلاح توسعه و ایجاد زنجیره تولید شیراز - ایرنا- استان فارس در زمینه تولید محصولات باغی و زراعی از ویژگیهای خاص برخوردار است اما با توجه به خشکسالی های مداوم باید به مدیریت منابع بهره وری و توسعه کشت های مقاوم به کم آبی بیشتر توجه شود تولید زیتون در فارس قدتوسعه تجارت خارجی و زنجیره ارزش
توسعه تجارت خارجی و زنجیره ارزش در شرایط امروز که بسیاری از کشورها به سازمان تجارت جهانی پیوستهاند یا درحال پیوستناند متاسفانه ایران تحت فشار لابیهای سیاسی به سازمان مذکور ملحق نشده و نیازمند عزم جدی روز نو در شرایط امروز که بسیاری از کشورها به سازمان تجارت جهانی پیوستهانددر ادامه بررسی بودجه 94 اعطای تسهیلات ۳۰ میلیونی به کشاورزان برای توسعه زراعت و باغداری تصویب شد
در ادامه بررسی بودجه 94اعطای تسهیلات ۳۰ میلیونی به کشاورزان برای توسعه زراعت و باغداری تصویب شدنمایندگان مجلس مصوب کردند ۲۰ درصد از سهم ریالی بخش کشاورزی از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی جهت توسعه زراعت و باغداری از طریق بانک کشاورزی در اختیار متقاضیان قرار میگیرد به گزارش خبرنگامعاون امور عمرانی استانداری قزوین: مشارکت روستائیان در توسعه روستاها نقش کلیدی دارد
معاون امور عمرانی استانداری قزوین مشارکت روستائیان در توسعه روستاها نقش کلیدی داردمعاون امور عمرانی استانداری قزوین گفت مشارکت روستائیان در توسعه روستاها نقش کلیدی دارد زیرا افراد بومی هرروستا به دلیل تعلق خاطری که به آن روستا دارند میتوانند ما را در دستیابی به اهدافمان که توس- عدم رشد ارزش های اخلاقی به موازات توسعه مادی مهمترین معضل جامعه امروز بشری است
مدیرکل پیشگیری های مردمی و مشارکت های مدنی قوه قضاییه عدم رشد ارزش های اخلاقی به موازات توسعه مادی مهمترین معضل جامعه امروز بشری است ارومیه - ایرنا - مدیرکل پیشگیری های مردمی و مشارکت های مدنی قوه قضاییه گفت عدم رشد ارزش های اخلاقی به موازات توسعه مادی مهمترین معضل جامعه امروز ببرنامه «توسعه شبکه بهداشتی» از قم کلید خورد
چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۲ وزیر بهداشت گفت برنامه توسعه شبکه بهداشتی بصورت آزمایشی در شهر مقدس قم آغاز شد به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دکتر سید حسن هاشمی که همزمان با چهاردهمین سفر استانی کاروان تدبیر و امید به استان قم رفته است در بازدید از آموزشگبررسی کارشناسی برای تعیین نرخ دیه ۹۴
بررسی کارشناسی برای تعیین نرخ دیه ۹۴تاریخ انتشار دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۳ ۴۸ معاون حقوقی و پارلمانی وزیر دادگستری گفت که تصمیم نهایی درباره نرخ دیه سال آینده با رئیس قوه قضائیه است به گزارش ایسنا عبدالعلی میرکوهی اظهار کرد بررسیهای کارشناسی در زمینه نرخ دیه سال ۹۴ ببررسی راهکارهای فراهم کردن زیرساختهای توسعه دولت الکترونیک در گیلان
بررسی راهکارهای فراهم کردن زیرساختهای توسعه دولت الکترونیک در گیلان خبرگزاری پانا استاندارباتاکید رییس جمهوربرضرورت توسعه دولت الکترونیک گفت دولت مصمم است با توسعه دولت الکترونیک مراجعات مردمی رابه ادارات ونهاد ها کاهش دهد ۱۳۹۳ پنج شنبه ۷ اسفند ساعت 11 00 محمد علی نجفی در گفت-
اقتصادی
پربازدیدترینها