تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات دانش، آموزش به كسانى كه شايسته آن‏اند و كوشش در عمل به آن است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853009341




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

در گزارشی تحلیلی بررسی شد قیمت‌گذاری پلکانی نرخ خوراک گاز؛ کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی‌


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در گزارشی تحلیلی بررسی شد
قیمت‌گذاری پلکانی نرخ خوراک گاز؛ کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی‌
بر اساس یک تحلیل کارشناسی می‌توان مطابق با هزینه-فرصت‌های کشور در زمینه گاز، قیمت خوراک پتروشیمی‌ها را بر اساس کف قیمتی 13 سنت سال 93 اعمال کرد و روند اصلاح پلکانی تا سقف قیمتی گاز، بر مبنای نسبت معقولی از قیمت گاز صادراتی ایران ادامه داشته باشد.

خبرگزاری فارس: قیمت‌گذاری پلکانی نرخ خوراک گاز؛ کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی‌



به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، شبکه کانون های تفکر ایران (ایتان) با انتشار یادداشتی تحلیلی به بررسی وضعیت بازار جهانی محصولات پتروشیمی های گازی با تاکید بر متانول پرداخته است و با توجه به همین موضوع، راهکاری برای قیمت گذاری بلندمدت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی ارائه داده است. در بخشی از این گزارش آمده است: بازار جهانی محصولات پتروشیمی­‌های گازی مانند متانول هم اکنون و در سال­های آتی نیز با مازاد ظرفیت تولید قابل توجهی مواجه خواهند بود که امکان فروش این محصولات در بازار جهانی را برای کشورمان مبهم می­‌نماید. در نتیجه، توقف و تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید برخی از محصولات پتروشیمی در کشور برای طرح­‌های با پیشرفت فیزیکی اندک ضرورتی انکارناپذیر است. از آنجا که عامل ناهمگونی به وجود آمده در توسعه صنعت پتروشیمی کشور، ارزانفروشی گاز است، بنابراین پیشنهاد می­‌شود مطابق با هزینه-فرصت­های کشور در زمینه گاز، قیمت خوراک گاز بر اساس کف قیمتی 13 سنت مربوط به سال 93 اعمال شود و روند اصلاح بصورت پلکانی تا سقف قیمتی گاز مطابق با سناریوهای مختلف اجرا شود. متن کامل این یادداشت تحلیلی از  

  قابل دریافت است و متن چکیده تفصیلی این گزارش در ادامه آمده است. قیمت­‌گذاری­ پلکانی نرخ خوراک گاز، کلید توسعه زنجیره ارزش در پتروشیمی­‌های گازی 1-مقدمه بررسی روند صادرات محصولات پتروشیمی در سال­‌های اخیر نشان می‌­دهد که در حال حاضر بیش از 60 درصد محصولات پتروشیمی نظیر اوره و متانول به صورت خام صادر می‌شود. لذا وضعیت کنونی پتروشیمی‌های داخلی و طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی نشان‌دهنده آن است که صنعت پتروشیمی ایران به یک فروشنده مواد خام پتروشیمی در جهان تبدیل شده است. همچنین با استناد به گزارش شماره 13661 مرکز پژوهش­های مجلس، ارزش هر تن کالای پتروشیمیایی صادراتی کشور در سال 91 حدود 754 دلار و معادل 30 درصد ارزش واردات همین گروه بوده است[1]، که عامل اصلی این تفاوت فاحش را باید در سهم بسیار بالای تولیدات بالادستی بر پایه گاز در سبد محصولات این صنعت برشمرد. برای اصلاح این روند، باید به بررسی روند افزایش ظرفیت توسعه صنعت پتروشیمی در سال‌های آتی پرداخت. ظرفیت فعلی تولید محصولات پتروشیمی کشور 60 میلیون تن در سال است و قرار است با تکمیل طرح‌­های در دست ساخت به زودی به 100 میلیون تن در سال برسد. بخش عمده این طرح­‌ها، به تولید متانول به عنوان یکی از محصولات بالادستی یا خام پتروشیمی اختصاص دارد که بر پایه خوراک گاز طبیعی تولید می­‌شود. مطابق با گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفیت فعلی تولید این محصول در کشور 5 میلیون تن در سال است که بیش از 95 درصد آن صادر می­‌شود. قرار است با تکمیل پروژه­‌های در دست ساخت متانول­‌های هفتم تا شانزدهم، ظرفیت تولید متانول کشور تا پنج سال آینده به 24 میلیون تن برسد. همچنین با راه‌­اندازی طرح­های متانولی شرکت توسعه‌ ­نگین مکران که در سواحل دریای عمان در دست پیگیری است، به میزان 10.5 میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید این محصول در کشور اضافه می­‌شود و مجموعاً ظرفیت تولید متانول کشور به حدود 34.5 میلیون تن در سال خواهد رسید. حال با توجه به صادراتی بودن متانول، لازم است تا وضعیت عرضه و تقاضای جهانی این محصول را مورد بررسی قرار گیرد. 2- نگاهی به وضعیت بازار عرضه و تقاضای جهانی متانول تا سال 2023 بررسی­ های مؤسسه IHS نشان می­دهد که وضعیت عرضه و تقاضای متانول در سطح جهان از سال­های 2008 با روند افزایشی همراه بوده است، بگونه ­ای که همواره مازاد ظرفیت تولید مازاد متانول در جهان وجود داشته است. بر اساس این گزارش در سال 2013 میلادی ظرفیت تولید سالیانه متانول 98 میلیون تن و میزان مصرف آن برابر با 59.5 میلیون تن بوده است، بنابراین ظرفیت خالی تولید این محصول در جهان برابر با 38.5 میلیون تن در سال است. بررسی­ های انجام شده توسط این مؤسسه نشان می­‌دهد که میزان تولید و مصرف متانول در جهان تا سال 2023 بگونه­ ای خواهد شد که ظرفیت خالی تولید این محصول در جهان مطابق نمودار 1 برابر با 36.2 میلیون تن در سال خواهد شد. طبق این گزارش میزان تولید متانول ایران در سال 2023 برابر با 8.8 میلیون تن در سال پیش­ بینی شده است و این در حالی است که این برآورد با میزان تولید طرح‌های متانولی در حال پیگیری کنونی اختلاف دارد و تقریباً معادل با 25 درصد ظرفیت تولید متانول کشور است. بنابراین در صورت افزایش ظرفیت تولید سالیانه متانول ایران به رقم 34.7 میلیون تن تا سال 2023، میزان ظرفیت خالی تولید این محصول به بیش از 60 میلیون تن در سال خواهد رسید.

نمودار 1. وضعیت تولید و مصرف متانول در جهان از سال 2008 تا 2023 (میلیون تن در سال) همچنین وضعیت ظرفیت خالی در پتروشیمی­‌های متانولی دنیا مطابق نمودار 2 نشان می‌­دهد که کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا و کشورهای شرق آسیا علی‌رغم ظرفیت تولید و همچنین مصرف بالای متانول، با اطمینان از تلاش کشورهای خاورمیانه برای افزایش ظرفیت تولید این محصول، بخش زیادی از نیاز خود را به کمک واردات از این کشورها تأمین نموده­‌اند.

نمودار 2- وضعیت متانول جهان و ایران در سال 2013 بر اساس گزارش مؤسسه HIS (میلیون تن در سال) بنابراین با توجه به مازاد قابل توجه متانول در بازارهای دنیا (با صرف نظر نسبی از برنامه‌­های افزایش ظرفیت تولید متانول ایران ) و همچنین رشد اندک تقاضای مصرف برای وارد کنندگان اصلی جهان مانند چین، افزایش ظرفیت تولید سالیانه متانول ایران به 34.7 میلیون تن باعث کاهش شدید قیمتی این محصول در جهان می‌شود و یا حتی احتمال دارد ایران برای فروش متانول خود در بازارهای جهانی با مشکلات جدی مواجه شود. در نتیجه، امید بستن به بازارهایی مانند چین، توجیه فنی و اقتصادی ندارد و لازم است در شرایط فعلی به صورت جدی به فکر تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید متانول کشور برای طرح­‌های با پیشرفت فیزیکی اندک و همچنین تکمیل زنجیره ارزش متانول برای سایر طرح­‌ها و استفاده از محصولات آن بود. 3-مقایسه زنجیره ارزش متانول در ایران و جهان بررسی­‌های صورت گرفته نشان می­‌دهد که کمتر از 5 درصد متانول تولیدی کشور در داخل مصرف شده و تبدیل به اسیداستیک و MTBE می­‌شود. همچنین اظهارات مدیران ارشد شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز نشان می­‌دهد که برنامه کشور برای توسعه زنجیره ارزش متانول، تبدیل این محصول به پروپیلن (MTP) است. این در حالی است که مطابق با نمودار 3، تمرکز زنجیره ارزش متانول دنیا در سال 2013 بر روی محصولات فرمالدهید، دی­متیل­اتر، اسیداستیک و MTBE بوده است، در صورتی­که پروپیلن (MTP) سهمی کمتر از 2 درصد دارد. بررسی­‌های موسسه IHS نشان می­‌دهد که این زنجیره تا سال 2023 به گونه‌­ای دنبال می‌­شود که سهم MTP همچنان پایین خواهد بود. نکته قابل تأمل برای تکمیل زنجیره ارزش متانول از طریق MTP این است که صرفاً کشور چین در جهان این زنجیره را دنبال می­‌کند و هیچ کشور دیگری به دنبال تولید پروپیلن از متانول نیست و حتی تا سال 2023 هم برنامه‌­ای برای انجام این کار ندارد. کشور چین نیز با متانول تولیدی از خوراک ذغال سنگ به سراغ این زنجیره ارزش رفته است.

نمودار 3. وضعیت زنجیره ارزش متانول در جهان برای سال­های 2013 و 2023 بنابراین حرکت کشورمان به سمت MTP با توجه به سیاست­‌های تکمیل زنجیره ارزش در دنیا و همچنین نوظهور بودن تجربه چین از سال 2011 در این زمینه و آن­هم از طریق ذغال­سنگ، به لحاظ اقتصادی و فنی ریسک بالایی دارد؛ بخصوص آنکه نگاه مثبتی نسبت به فناوری چینی نیز در صنعت پتروشیمی ایران وجود ندارد. بنابراین لازم است به جای حرکت به سمت MTP، زنجیره ارزش متانول را به سمت محصولات ارزشمندتر و کم­ ریسک‌­تری مانند فرمالدهید، دی­متیل­اتر و اسیداستیک راهبری نمود. 4-جمع ­بندی و پیشنهاد عامل اصلی و تشدید کننده توسعه نامتوازن در صنعت پتروشیمی و تبدیل صنعت پتروشیمی ایران به فروشنده بزرگ مواد خام در جهان، ارزان­فروشی گاز است. این در حالی است که براساس پیش بینی­‌های مراکز معتبر بین المللی مانند IHS، بازار جهانی محصولات پتروشیمی­‌های گازی مانند متانول هم اکنون و در سال­های آتی نیز با مازاد ظرفیت تولید قابل توجهی مواجه خواهند بود که امکان فروش این محصولات در بازار جهانی را برای کشورمان مبهم می­‌نماید. در نتیجه، تعدیل در میزان افزایش ظرفیت تولید برخی از این محصولات در کشور برای طرح­های با پیشرفت فیزیکی اندک و همچنین تکمیل زنجیره ارزش این محصولات برای سایر طرح­ها، ضرورتی انکارناپذیر است. بنابراین از آنجا که وجود چشم‌­انداز روشن برای سرمایه­ گذاری و کاهش ریسک با تعیین یک سازوکار بلندمدت برای نرخ خوراک گاز پتروشیمی­‌ها امری معقول است، بنابراین پیشنهاد می­‌شود مطابق با هزینه-فرصت­‌های کشور در زمینه گاز، قیمت بر اساس کف قیمتی 13 سنت مربوط به سال 93 اعمال شود و روند اصلاح پلکانی تا سقف قیمتی گاز، بر مبنای نسبت معقولی از قیمت گاز صادراتی ایران (حداقل 70 درصد) ادامه داشته باشد. روند اصلاح پلکانی با دو سناریو که در ادامه به آن­ها اشاره می‌شود، قابل اجرا است. الف) سناریو اول: اصلاح پلکانی بدون توسعه زنجیره ارزش در این سناریو برای پتروشیمی­‌های متانولی که اقدام به توسعه زنجیره و توسعه صنایع پائین­‌دستی خود نمی‌کنند، قیمت گاز بر اساس یک روند پلکانی اصلاح شود. به‌گونه­‌ای که می‌توان مبنای 10 ساله برای افزایش تدریجی قیمت گاز را بدین صورت در نظر گرفت که در سال­‌های ابتدایی این دوره، شدت افزایش قیمت گاز نسبت به سال­‌های انتهایی این دوره کمتر باشد و بیشترین افزایش­‌های قیمتی در سال­‌های انتهایی اتفاق بیفتد تا فرصت تنفس اولیه‌­ای هم برای پتروشیمی­‌ها، به حساب آید. ب) سناریو دوم: اصلاح پلکانی با تکمیل و توسعه زنجیره ارزش همانند سناریو اول روند اصلاح اعمال می­‌شود، با این تفاوت که اینگونه پتروشیمی­‌ها هر زمانی که اقدام به تکمیل زنجیره ارزش خود کنند، در مدت زمان معقول برای اجرائی شدن طرح توسعه زنجیره ارزش (مثلاً سه سال)، خوراک را با قیمت ثابتی دریافت می­‌کنند؛ یعنی روند اصلاح پلکانی در طول مدت زمان معقول برای اجرائی شدن طرح توسعه زنجیره ارزش، متوقف می­‌ماند و پس از تکمیل و تولید محصولات موجود در زنجیره خود، مجدداً اصلاح پلکانی ادامه می­‌یابد. [1] گزارش آسیب شناسی بخش صنعت، معدن و پتروشیمی و ارائه راهکار در راستای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، اردیبهشت 93. [2] Global Methanol Market Review 2013 by IHS انتهای پیام/
لینک را کپی کنید


93/12/13 - 11:32





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن