واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کشف خمره های دانه گندم و انگور در محوطه باستانی چلو جاجرم تهران- ایرنا- کاوش های محوطه باستانی چلو در حوزه رود کالشور (شهر جاجرم استان خراسان شمالی) به کشف چند اثر تاریخی از جمله خمره های دارای بقایای دانه های گندم و انگور و گورهای مفرق قدیم ، بلخی و مروی منجر شد.
به گزارش روز سه شنبه فرهنگی ایرنا در دومین روز از سیزدهمین گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران با نشست های علمی و ارائه گزارش کاوش های انجام شده در محوطه های تاریخی مختلف همراه بود.
سرپرست ایرانی گروه در محوطه باستانی چلو در حوزه رود کالشور که با گروه ایتالیایی در حال کاوش در این منطقه هستند، گفت: در این فصل از کاوش به تعداد زیادی خمره سفالی بزرگ دست یافتیم که در برخی از نقاط تعدادشان به 10عدد در کنار هم می رسید.
علی اکبر وحدتی افزود: در اغلب این خمره ها بقایای دانه های گندم و انگور یافت شد.
این باستان شناس با بیان اینکه درادامه کاوش به گورهایی در 2 نمونه دوران مفرق قدیم و بلخی و مروی دست یافتیم ، اظهار داشت : شاخصه گورهای مفرق قدیم این است که در آنها شی وجود ندارد اگرهم باشد به تعداد اندک بالای سر اسکلت دیده می شود.
وی خاطر نشان کرد: در نمونه گورهای دوران بلخی و مروی بر خلاف مفرق قدیم ظروف و اشیا زیادی در اطراف اسکلت وجود دارد .
وحدتی تصریح کرد: نکته جالب توجه در گورها این بود که علاوه بر ظروف و هدایا اسکلت حیوانات نیز در آنها یافت شد که از دفن مقداری غذا با مردگان حکایت دارد.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه دیگر، وجود گورهایی بود که در آنها اسکلتی وجود نداشت، استنباط ما این است که این گورها برای افرادی که در زمان های طولانی محلی را ترک می کردند ساخته می شد.
به گفته او تعداد و جنس ظروف داخل گورها با توجه به طبقات اجتماعی متغیر بوده است به طور مثال در گور یک زن که کمتر از 18سال سن داشت علاوه بر ظروف سنگ های قیمتی، سفال، مهر، اشیای مفرقی و ... پیدا شد در صورتی که در گوری شبیه به آن تنها چند ظرف سفالی پیدا شد.
وی در پایان از مهرهای بلخی و مروی ، ظرف های سنگی با نقش های مار و عقرب، استخوان های تزیین شده، مهرهای بازی و ...به عنوان مواد فرهنگی یافت شده در این کاوش اشاره کرد.
در ادامه رافائل بیشونه سرپرست ایتالیایی گروه کاوش در محوطه باستانی چلو نیز به ارائه گزارشی از کارهای انجام شده در این حوزه پرداخت .
**تل آجری کپی از دروازه ایشتار
در پلان بعدی سیزدهمین گردهمایی باستان شناسی ایران که با حضور آرمان شیشه گر، محمد رحیم صراف، بهمن فیروزمندی و شاهرخ رزمجو همراه بود پیر فرانچسکو کالییری سرپرست ایتالیایی کاوش باستان شناسی شهر پارسه تخت جمشید تل آجری، با اشاره به مطالعات انجام شده در حوزه معماری تل آجری گفت: در این فصل از کاوش سه گمانه شامل هشت، 9 و 10 باز شد .
وی افزود: در ترانشه شماره هشت هدف، یافتن گوشه غربی ساختمان، در ترانشه شماره 9 هدف، بررسی ساختمان از نظر وجود ورودی دیگر و در ترانشه 10هدف شناخت منطقه مرکزی و کف بنا بود.
به گفته این باستان شناس، با شروع کاوش ها در ترانشه هشت یک حائل کوتاه از خشت پیدا شد که به عنوان یک پشتیبان برای دروازه ساخته شده بود .
کالییری در ترانشه شماره 9، 2 راهرو ساختمان آشکار شد که مشخص کرد این ساختمان 2 ورودی داشته است و این امر را برای ما روشن ساخت که با یک دروازه مواجه هستیم .در گمانه 10با بررسی محیط درون محوطه پی بنا کشف شد .
وی افزود: همچنین یک گور آسیب دیده به همراه تکه های سفال نیز کشف شد که هنور در دست مطالعه است .
وی تصریح کرد: در بررسی کف بنا این امر برما آشکار شد که سادگی کف نسبت به دیوارها که دارای نقش و نگار زیبا هستند نشان دهنده این است که کار ساخت این ساختمان به احتمال زیاد به پایان نرسیده بوده ، البته احتمال دیگری نیز وجود دارد و آن به سرقت رفتن آجرهای کف بنا است .
وی در ادامه با بیان اینکه شواهد نظیر اجاق خوراک پزی نشان از یک دوره اقامت کوتاه مدت در اینجا دارد، به مقایسه پلان دروازه تل آجری با پلان دروازه ایشتار پرداخت .
***کشف مهر استوانه ای
سر پرست هیأت کاوش در محوطه کول تپه هادیشهر دیگر سخنران نشست بود که با بیان موقعیت جغرافیایی محوطه به بیان گوشه ای از فعالیت های انجام شده دراین محوطه تاریخی پرداخت .
اکبر عابدی افزود: در ادامه کاوش ها در این محوطه مهری استوانه ای از درون یک کومه کشف شد که مهمترین یافته این کاوش محسوب می شود.
مهدی کاظمی یکی از اعضای تیم کاوش باستان شناختی در تپه زردخانه اهر نیز که به نیابت از کمال الدین نیکنامی سرپرست گروه در این گردهمایی شرکت کرده بود گورستان های کلان سنگی را یکی از شاخصه های اصلی منطقه زردخانه اهراعلام کرد.
او اظهار داشت : مواد فرهنگی کشف شده دراین منطقه متعلق به عصر آهن یک است .
کاظمی با اشاره به کشف نمونه ای از پاشنه در، دراین منطقه تصریح کرد: این پاشنه بر یکجا نشینی در منطقه دلالت دارد.
وی همچنین سفال های نخودی و خاکستری یافته شده در این محوطه تاریخی را متعلق به هزاره دوم ق.م دانست .
احمد آزادی سرپرست کاوش نجات بخشی درمحدوده آبگیر سد کوهرنگ نیز دیگر سخنران این نشست بود که گفت : معیار برای کاوش های از این نوع میزان در خطر بودن محوطه ها در آبگیری سد است .
وی افزود : کاوش در سه ترانشه به دلیل کوچک بودن و نبود منابع مالی به نتایجی قابل توجهی نرسید امادر گمانه های دیگر به مواد فرهنگی نظیر سفال دست یافتیم که بر اساس مقایسه تطبیقی و یافته های محوطه متعلق به اواخر عصر مفرق و اوایل عصر آهن است .
یعقوب محمدی فر سرپرست کاوش در تپه ده بزان نیز دیگر سخنران این نشست بود که با تشریح فعالیت های گروه درشش ترانشه گفت: بقایای معماری، تنورهای دوره صفویه، ته ستون ها ی ایجاد شده بر بستر های سنگی، بقایای معماری خشتی، سازه خشتی، پایه ستون، سفالهای منقوش و ... از مواد فرهنگی کشف شده در این تپه بود.
پیتر فرلتسنر و الیزابت کارتر دیگر سخنرانان این نشست بودند که به ترتیب در موضوعات بین النحرین و تاریخ عیلام به ایراد سخن پرداختند.
فراهنگ**1293**1601**
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]