واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ اسفند ۱۳۹۳ (۱۳:۴۶ب.ظ)
کشف سفال کتيبهدار در محوطه گاراژ سعدالسلطنه کاوش اضطراري و نجات بخشي در محدوده گاراژ سعد السلطنه قزوين به دليل گودبرداري به کشف بقاياي خانه اي مسکوني و اعياني ،فضاهايي از معماري يک حمام سرخانه و سفال کتيبه دار متعلق به قرن ششم انجاميد.
به گزارش خبرگزاري موج، کاظم عرب سرپرست هيأت کاوش سراي سعد السلطنه امروز شنبه با اعلام اين خبر گفت: در پي گودبرداريهاي شهرداري قزوين بهمنظور ساخت پارکينگ طبقاتي در فضاي کنار سراي سعدالسلطنه کاوش اضطراري در محدوده گاراژ سعدالسلطنه با توجه بهضرورت آغاز شد.
وي افزود: با حفر 12 گمانه به وسعت 350 مترمربع و خاکبرداري به عمق سه و نيم متر کار کاوش در اين محوطه آغاز شد.
عرب هدف از اين کاوش را با توجه به فرهنگي بودن محوطه کشف لايههاي تاريخي در بستر خاک عنوان کرد و افزود: کاوش در اغلب گمانهها به کشف آثار تاريخي انجاميد اما در گمانههاي 104 و 105 گروه به آثار شاخص و ارزشمندي دستيافت.
اين باستانشناس بابيان اينکه در گمانه 104، 2 فضاي معماري کشف شد اظهار داشت: اولي بخشي از يک زيرزمين متعلق به يکخانه اعياني بود که به سبک چهارفصل يا حياط مرکزي ساختهشده بود.
عرب تصريح کرد: با بررسيهاي بيشتر در اين محوطه کف فرش، محل ذخيره مواد غذايي، پستو، طاقچه، درگاه و... نيز از اين خانه کشف شد که نشان از پررفتوآمد بودن خانه در زمان گذشته دارد.
همچنين کاوش داخل حياط اين خانه که گمانه 112 در آن قرار داشت به کشف يک سکه 25 ديناري ضرب تهران منجر شد.
وي افزود: بقاياي يک حمام سرخانه که با زيرزمين مورداشاره ديوار مشترک داشت نيز از گمانه 104 کشف شد که تمامي المانهاي يک حمام سنتي در اندازه کوچکتر در آن وجود داشت.
سرپرست هيأت کاوش سراي سعد السلطنه خاطرنشان ساخت که اين حمام از بخشهاي مختلفي نظير خزينه آب گرم، خزينه آب سرد، گرمخانه، سربينه، مياندر، گربه روها، راهروي ارتباطي و... تشکيلشده که تمامي تأسيسات آن در اين کاوش کشف شد. حمام سرخانه نمونه کاملي از حمامهاي سرخانه عصر قاجار و پهلوي اول است.
عرب گفت: در ترانشه 105 با گودبرداري 9 متر از سطح آسفالت لايههاي زمين ازنظر فاصله تا خاک بکر بررسي شد.
وي اظهار داشت: با بررسي خاک منطقه به ترتيب لايههاي معاصر، پهلوي اول، پهلوي دوم، اواخر قاجار و اواسط قاجار نمايان شد.
اين باستانشناسي تصريح کرد: در اين گمانه تعداد زيادي سفال از انواع سفال آبي، سفال دوره صفويه، سفال قاجار، سفال زرينفام و سفال لاجوردي منسوب به قرون 6،7،8 کشف شد.
او خاطرنشان ساخت که کشف يک سفال کتيبه دار متعلق به قرن ششم با کتيبه کوفي که به خط کوفي مشجر نوشته و به شيوه سفال قالبي ساختهشده است مهمترين نتيجهاي بود که در ترانشه 105 به آن رسيديم.
به گفته وي اين خط مشابه خط کوفي بود که در کتيبه گلوبندي مسجد جامع قزوين به کار رفته است.
او تصريح کرد: اگر بخواهيم قدمت اين محوطه تاريخي را با توجه به شيوه معماري در آن تخمين بزنيم اين محوطه متعلق به قرون ميانه و متأخر قاجار است در غير اين صورت با توجه به سفالهاي کشفشده ميتوان قدمت اين منطقه را به قرون 6 و 7 نسبت داد.
عرب افزود: با توجه به کاوش انجامشده و اطلاعات و مواد فرهنگي يافت شده در اين محوطه فرهنگي پيشنهاد ميشود بهمنظور حفظ هويت تاريخي شهر قزوين هر نوع ساختوساز در محدوده مذکور بهدوراز توسعه جزئينگر که درصدد حل مشکلات روزمره است با نگاهي به کليت تاريخي شهر داراي پيوند طبيعي و يکپارچه بافت پيرامون باشد.
وي اظهار داشت: اگر هدف از کاوش فوق استنتاج دادههاي تاريخي براي احراز هويت منطقه و دستيابي به نحوه تلفيق فضاهاي تاريخي با فضاهاي شهري موجود باشد ميتوان گفت هيأت در دستيابي به اهداف خود موفق بوده است.
اين باستانشناس اظهار داشت: هماکنون ساخت پارکينگ طبقاتي در فضاي کنار سراي سعدالسلطنه متوقفشده و قرار است با بازنگري طرح و تعيين حرايم ميراث فرهنگي، پارکينگ طبقاتي به نحوي ساخته شود که علاوه بر آسيب نرسيدن به آثار تاريخي به گردشگران و نمازگزاران خدمات ارائه شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]