واضح آرشیو وب فارسی:فارس: کارگردان مزارشریف مطرح کرد
فیلمی که ممکن بود باعث جنگ ایران و افغانستان شود
عبدالحسن برزیده گفت: در فیلم مزارشریف سعی کردم به سمت داستانگویی بروم و از هرگونه بیانیه سیاسی پرهیز کنم.
سایت فرهنگ نیوز نوشت: روز 17 مرداد 1377، روزی تلخ برای ایرانیان بوده است. وقتی خیر شهادت عزیرانی از این مملکت در داخل سفارت ایران در افغانستان به گوش های هموطنان مخابره شد و خبر از رسوایی دیگری از تیرگی های تروریسم داد. سال هایی از سکوت بر این حادثه گذشت و پس از رونمایی فیلمی مستندگونه با نام " چه کسی ما را کشت؟ "در جشنواره سینما حقیقت، در خلال جشنواره فیلم فجر امسال، اثری بلند و داستانی از این موضوع روایت گردید که در نوع خود جالب توجه بود و هیاهوی بسیاری را در این جشنواره سبب شد. در جریان نهمین دوره از جشنواره فیلم " رویش" در روز پنج شنبه، فیلم مزارشریف دوباره اکران شد. از این رو با عبدالحسن برزیده، کارگردان مطرح سینمای دفاع مقدس گفت و گویی صورت دادم که در ادامه می آید.
* چه شد که به فکر ساخت موضوعی حساس چون کشتار مزار شریف رفتید؟
مساله در همین خاص بودن موضوعی بود که تا به حال در چارچوب فیلم بلند سینمایی قرار نگرفته بود. به هر حال موضوع غم انگیز کشتار عزیزان ما واقعا جای کار داشت و می توانست در قالب یک درام به اثری جالبی تبدیل شده و از طرفی ادای دینی باشد به همه شهیدان بزرگواری که در این حادثه کشته شدند.
*اولین بار این ایده ملتهب را خود پیشنهاد داده و یا این که از سویی برای شما مطرح شد؟
من وقتی اولین بار در سال 1377 بر روی صفحه تلویزیون، اخبار حادثه فوق را دیدم، بسیار ناراحت شده و از آن تاریخ دوست داشتم تا آن واقعه را به فیلمی سینمایی تبدیل کنم. این مسائل ذهن مرا درگیر می کرد و به دنبال شرایط ساخت فیلمی از این ماجرا بودم تا این که روزی، مرحوم سیف الله داد، معاونت وقت سینمایی با من تماس گرفت و خواستار جلسه ای مشترک با آقای شاهسون شد. جلسه در بنیاد فارابی و در زمان آقای پزشک صورت گرفت و ما در مورد ساخت فیلمی در خصوص ماجرای فوق به توافق رسیدیم و در پی ملاقات های مشترکی که با آقای شاهسون داشتم، فیلمنامه فیلم مزار شریف شکل گرفت اما با توجه به مسائلی که برای ایشان پیش آمد، نتوانستیم در آن سال فیلم را بسازیم و دوباره در سال 1392 به سمت اجرایی کردن فیلم رفتیم.
* به نظرتان ایده اولیه تا چه حد نیازمند رسیدن به مرزی دراماتیزه بوده تا تبدیل به اثری جاندار شود؟
با توجه به تحقیقاتی که با آقای شاهسون صورت گرفته بود، با شخصی برخورد کرده بودم که توانسته بود پس از 19 روز خود را به ایران برساند که این خود می توانست تبدیل به مسأله ای درام شود. در آن زمان شرایط سختی به لحاظ سیاسی حاکم بود و حتی می توانست بدون درایت تبدیل به جنگ با کشور افغانستان شود.
*در فیلم مزار شریف، تمرکز روایت را بر شخصیتی چون شاهسون نهادید و از پرداخت مباحث رخ داده در این واقعه اجتناب نمودید. این مساله دلیل خاصی داشت؟
مساله رخ داده می توانست تبدیل به بحرانی شود و از طرفی ما با طالبانی مواجه بودیم که با همه تفکر سیاه به دنبال نفوذ در منطقه بودند. شاید اگر ما بیشتر متمرکز به جنبه های سیاسی پیرامون این مساله می شدیم، نمی توانستیم به خوبی حق مطلب را در مورد این عزیزان به عمل آوریم. ما به دنبال تبرئه طالبان نبودیم و بیشتر خواستیم توجهی به مساله رخ داده برای مردم داشته باشیم. از طرفی در لایه هایی کم رنگ از فیلم نیز موضوعاتی همچون طالبان مطرح می شود که ما عنوان می کنیم طالبان قابل پیش بینی نیستند.
* پیش از این هم فیلمی مستند با نام " چه کسی ما را کشت؟" در خصوص این موضوع ساخته شده بود. این فیلم را مشاهده کرده اید؟
خیر. دعوت شده بودم اما فیلم را ندیدم و بعدها هم برای این که تحت تاثیر آن ساخته قرار نگیرم، دیگر تماشا نکردم. به هرحال من در مزار شریف سعی کردم تا به سمت داستان گویی بروم و از هرگونه بیانیه سیاسی پرهیز کنم.
* به نظرتان فیلم "مزارشریف" تا چه میزان می تواند مخاطب را با خود همراه سازد؟
به نظرم فیلم، توان آن را دارد که مخاطب را همراه خود سازد، چرا که فیلمی داستان گوی است و از طرفی با حادثه ای ملتهب طرف هستیم.
* در خصوص شرایط اکران فیلم صحبت شده است؟
این مساله به تهیه کننده و پخش کننده اثر برمی گردد و به نظرم صحبت هایی در این خصوص شده است که امیدوارم شرایط مناسبی با توجه به تبلیغات مناسب برای اکران فیلم پیش بیاید.
* در بخش خارج از جشنواره فیلم رویش قرار است فیلم مزار شریف به اکران درآید. نظرتان در خصوص جشنواره رویش چیست؟
جشنواره رویش، جشنواره خوبی است و به نظرم این گونه جشنواره ها باید برگزار شود. متاسفم که بگویم در کشوری اسلامی، با ساخته های محدودی در زمینه سینمای دینی مواجه ایم و چنین جشنواره ای با داشتن دبیرخانه ای دائمی می تواند به گسترش سینمای دینی کمک کند. مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
93/12/10 - 13:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]