واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: كم یا زیاد بودن تعطیلات رسمی چندی است كه به عنوان یك موضوع اساسی از سوی برخی مدیران دولتی در ایام پایانی سال مطرح میشود.
به گزارش تراز ،این در حالی است كه ایران به عنوان دومین كشور دنیا از نظر میزان تعطیلات رسمی دارای كمترین تعداد روزهای تعطیل است و ساماندهی تعطیلات همچنان در حد حرف باقی مانده است و اینكه آیا با ساماندهی تعطیلات در تقویم كشور میتوان تحولی در تغییر سبك زندگی و افزایش بازده كاری ایجاد كرد، همچنان بیپاسخ مانده است.
در ایام پایانی سال بازار فروش تقویم سال 1394 داغ است و هدیه دادن تقویم هم طبق سالهای گذشته مرسوم است؛ تقویمی كه میتوان بر اساس آن برنامه كلی كاری را برنامهریزی و سازماندهی كرد. بر این اساس باید توجه كرد كه میزان تعطیلات و زمان آن میتواند رابطه مستقمی با سبك زندگی و افزایش بهرهوری و كارایی داشته باشد كه باید مورد توجه مراكز متولی قرار گیرد و با ساماندهی تعطیلات بیشترین كارایی در شرایط حساس كنونی نصیب كشور شود. این در حالی است كه در كشور ما اختلاف نظر روی تعطیلات تقویم رسمی در حالی مطرح میشود كه عدهای معتقدند تعطیلات رسمی كشور كم است و عدهای دیگر آن را زیاد میدانند و افزایش تعطیلات را باعث كاهش كارایی عنوان میكنند. بر این اساس، سالهاست طرح ساماندهی تعطیلات در دولت و مجلس شورای اسلامی مطرح میشود ولی با اختلافنظرهای موجود باز هم بدون هیچگونه تغییری در تعداد روزهای تعطیل صورت نمیگیرد و حتی در شرایط ویژه بر تعداد تعطیلات نیز افزوده میشود.
ساماندهی یا نگاه سلیقهای به تعطیلات
در این زمینه مشاور وزیر كشور و معاون امور اجتماعی مركز امور اجتماعی و فرهنگی در خصوص ساماندهی تعطیلات سال آینده گفت: اگر بخواهیم تعطیلات رسمی خود را با سایر كشورها هماهنگ كنیم نباید سلیقهای برخورد كنیم. رضا محبوبی افزود: از نظر دولت در حال حاضر وضعیت تعطیلات در سطح كشور به جای كاركرد مثبت كاركردی منفی داشته و اغلب شهروندان نمیتوانند برنامهریزی مشخصی برای بهرهوری از ایام فراغت خود داشته باشند. به علاوه چون عمده تعطیلات كشور بر اساس تاریخ قمری و متغیر است موجب میشود افراد نتوانند با برنامهریزی به موقع از تمام فرصتها و ظرفیتهای گردشگری استفاده كنند.
وی با تأكید بر اینكه وزارت كشور برای ساماندهی تعطیلات در پی جمعآوری نظرات مراجع مختلف است، ادامه داد: به عنوان مثال، ما ظرفیتهای عظیمی در جنوب كشور داریم، اما به دلیل نبود تعطیلات زمستانی نمیتوانیم از آن بهرهمند شویم. همچنین میتوان اذعان كرد كه متأسفانه حتی تعطیلات مذهبی هم با بیبرنامگی و به بطالت میگذرد. از سوی دیگر در اكثر موارد شروع سال تحصیلی هم بر اساس زمانبندی تعیین شده در تقویم پیش نمیرود، چراكه به عنوان مثال اگر اول مهر وسط هفته باشد ناخودآگاه روز اول مدارس تا شنبه هفته بعد به تعویق میافتد.
ملاك سنجش كم یا زیاد بودن تعطیلات چیست؟!
كاهش یا افزایش تعطیلات در كشور ما باید با میزان كارایی و بازدهی ساعات كاری هماهنگ شود نه اینكه صرف اینكه تعطیلات در سایر كشورهای جهان كم یا زیاد است، مسئولان ذی بخواهند روی آن تصمیمگیری كنند!
در این زمینه مشاور وزیر كشور و معاون امور اجتماعی مركز امور اجتماعی و فرهنگی معتقد است كه ساماندهی صرفاً به معنای كاهش یا افزایش تعطیلات نیست، بلكه ما باید تمام این بینظمیها را در نظر گرفته و تعداد تعطیلات را با برنامهریزی دقیقی در اختیار شهروندان قرار دهیم. در حال حاضر تعطیلات رسمی كشور 26 روز است و ایران از این بابت دومین كشور دنیا است، این در حالی است كه ما فقط روزهای جمعه را به طور رسمی میشناسیم، اما در سایر كشورها شنبه و یكشنبه پشت سر هم تعطیلند، از این رو میتوان گفت ما در مجموع كمترین تعطیلات را داریم.
تعیین تكلیف تعطیلی پنجشنبهها
از سوی دیگر چندی پیش نیز از سوی مدیركل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی مطرح شد كه قرار است تعطیلات تقویم كشور اصلاح و ساماندهی و در نهایت پیشنهادات به صورت لایحه برای تصویب به مجلس ارسال شود. در این زمینه پیشنهاد شده است با رعایت 44 ساعت كاری در هفته، پنجشنبههای نیمه اول سال در تمام كشور و پنجشنبههای تمام سال در كلانشهرها تعطیل شود. از سوی دیگر این مسئول اعلام كرده است كه در این پیشنهاد 15 روز تعطیلات مذهبی، چهار روز به عنوان تعطیلات ملی و پنج روز تعطیلات نوروزی، سه روز تعطیلات تابستانی، چهار روز تعطیلات زمستانی، 54 روز تعطیلات جمعه و 27 روز تعطیلات پنجشنبه مدنظر قرار گیرد كه در مجموع تعداد روزهای تعطیل به 112 روز خواهد رسید براین اساس تعداد تعطیلات كشور در تقویم 94 به 75 روز میرسد كه تعداد تعطیلات نسبت به امسال یك روز بیشتر شده است.
البته باید در نظر داشت كه بینالتعطیلی و ایامی كه به دلایل آلودگی هوا و شرایط جوی تعطیل اعلام میشود بر تعداد تعطیلات خواهد افزود. ساماندهی تعطیلات و توزیع مناسب آن میان ایام روزهای كاری با در نظر گرفتن افزایش كارآمدی و كارایی میتواند بر تغییر سبك زندگی تأثیر بسزایی داشته باشد و موجب شود از بار مشكلات تعطیلات پشت سرهم كه گاه معضلی را در كشور در پی دارد، بكاهد. براین اساس باید پذیرفت كه ساماندهی تعطیلات همیشه در كشور ما بحثانگیز بوده و اگر قرار است تغییر و تحولی صورت گیرد باید همه جوانب آن به طور منطقی در نظر گرفته شود.
منبع: روزنامه جوان
شنبه 9 اسفند 1393 ساعت 09:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]