پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849154373
- دورنمای روابط ایران و چین در سایه تحولات منطقه
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارش یک نشست دورنمای روابط ایران و چین در سایه تحولات منطقه تهران- ایرنا- اهمیت راهبردی روابط تهران - پکن موضوع برگزاری نشست «روابط ایران و چین در دولت یازدهم» در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه بود که طی آن ویژگی ها و بایسته های گسترش پیوند میان 2 کشور بررسی شد.
تهران و پکن به عنوان 2 بازیگر موثر در شرق و غرب آسیا روابطی دیرینه به بلندای تاریخ جاده ابریشم دارند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نخستین هیات سیاسی چین به سرپرستی وزیر امور خارجه وقت این کشور در سال 1360 به تهران آمد و دومین هیات بلندپایه چین در سال 1364 به سرپرستی نخست وزیر وقت این کشور به ایران سفر کرد.
در سال 1364 «اکبر هاشمی رفسنجانی» رییس وقت مجلس جمهوری اسلامی ایران، به عنوان نخستین مقام بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به چین سفر کرد و پایه های گسترش روابط راهبردی 2 کشور را گذاشت. سال 1368 سفر آیت الله «علی خامنه ای» رییس جمهوری وقت به چین، تحول مهمی بود که سبب شد از آن پس، چین به عنوان یکی از مهمترین همپیمانان سیاسی و بازرگانی تهران مطرح باشد.
در سفر تیرماه سال 1379 «سیدمحمد خاتمی» رییس جمهور وقت به چین، اسناد گوناگونی در زمینه های اقتصادی، صنعتی و فرهنگی میان 2 کشور به امضا رسید. چندین دیدار «محمود احمدی نژاد» رییس جمهوری پیشین، با مقام های بلندپایه چین به مناسبت های گوناگون مانند بازی های المپیک پکن و نمایشگاه 2010 شانگهای نیز در راستای توسعه روابط صورت گرفت.
از زمان آغاز به کار دولت یازدهم که در سال 1392 با شعار تدبیر و امید روی کار آمد، همچنان روابط سیاسی 2 کشور به طور بی پیشینه ای رو به گسترش بوده و میزان دیدارهای مقام های بلندپایه و سفرهای متقابل سیاسی- اقتصادی 2 کشور به طور چشمگیری افزایش یافته است. فقط طی 19 ماه گذشته روسای جمهوری سه بار و وزاری امورخارجه پنج بار با یکدیگر دیدار داشته اند.
قرار است به زودی رییس جمهوری چین سفری به تهران داشته باشد.
امنیت افغانستان به عنوان همسایه مشترک 2 کشور، تحولات خاورمیانه، مبارزه با تندروی و گروه های تروریستی، همکاری اقتصادی و سیاسی و... از موضوع های مشترکی است که ایران و چین در آن منافع مشترک و همچنین نیاز متقابل به یکدیگر دارند.
چین امروز بزرگ ترین واردکننده نفت خام و نخستین شریک بازرگانی جمهوری اسلامی ایران است و این 2 کشور گام به گام به سوی یک الگوی همکاری فراگیر راهبردی پیش می روند.
به گزارش بیست و ششم بهمن ایرنا، پیشینه مناسبات اقتصادی چین و ایران نشان می دهد مبادلات تهران- پکن از 400 میلیون دلار در سال 1994 میلادی (1373 خورشیدی) به نزدیک 40 میلیارد دلار در سال 2013میلادی (1392 خورشیدی) رسید.
البته دامنه این همکاری ها هر روز در حال گسترش است. «علی اصغر خاجی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در پکن بیست و سوم بهمن اعلام کرد حجم مبادلات تجاری ایران و چین در سال گذشته میلادی از رشد 30 درصدی نسبت به یک سال پیش از آن برخوردار بود و به 52 میلیارد دلار رسید.
با توجه به اهمیت راهبردی روابط تهران و پکن، پژوهشکده مطالعات استراتژیک ششم اسفندماه میزبان نشستی با موضوع «روابط ایران و چین در دولت یازدهم» بود. در این نشست «مهدی صفری» سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن و «کیهان برزگر» رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه، حضور داشتند.
در آغاز این نشست، رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه چین را دارای جایگاهی ویژه برای ایران دانست و گفت مناسبات 2 کشور از مولفه های گوناگونی مانند منافع ملی، سیاست های منطقه ای و گفت وگوهای هسته ای تاثیر پذیرفته است.
در ادامه، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن با ارایه تاریخچه ای از وضعیت چین، به بررسی شرایط کنونی و اهداف پیش روی حزب حاکم این کشور پرداخت.
** نگاهی به اوضاع چین
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن تاریخ پس از انقلاب این کشور را به سه دوره تقسیم کرد. به گفته ی صفری، طی دوره «مائو» اصلاحات فرهنگی رخ داد و به دنبال آن مشکلاتی به وجود آمد که نزدیک به 50 هزار نفر بر اثر گرسنگی جان خود را از دست دادند. دوره «دنگ» از سال 1978 میلادی (1357 خورشیدی) آغاز شد که طی آن اصلاحات اقتصادی صورت گرفت. وی کار خود را از یک روستای 50 هزار نفره آغاز کرد. امروز این روستا به شهری با 12 میلیون نفر جمیعت تبدیل شده است و دره الکترونیک دنیا به شمار می رود. اصلاحات سیاسی در دوره «شی جین پینگ» آغاز شد و با توجه به اینکه وی نسبت به پیشنیان خود قدرتمندتر عمل کرده، توانسته است چین را به یک ابرقدرت تبدیل کند.
صفری افزود: زمانی که اصلاحات اقتصادی در چین آغاز شد یک میلیارد نفر از جمعیت این کشور در روستاها سکونت داشتند و 375 میلیون نفر در شهرها بودند اما اکنون نزدیک به 850 میلیون چینی شهرنشین شده اند.
به گفته او، عدالت اجتماعی، توسعه و سلامت همیشه شعار حزب بوده و رییس جمهوری کنونی این کشور هم بر این مساله تاکید کرده است. در چین رییس جمهوری مجری است و برنامه ریزی اصلی به دست حزب حاکم انجام می گیرد و تغییر افراد این شعار را تغییر نمی دهد.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، ذخیره ارزی چین در سال 1990 میلادی (1369 خورشیدی) 20 میلیارد دلار بود که این رقم 6 سال بعد به 60 میلیارد دلار رسید. این رقم در سال گذشته میلادی به چهار هزار و 500 میلیارد دلار شد. ذخیره طلای این کشور 450 میلیارد دلار است.
صفری قدرت خرید مردم در این کشور را بالا دانست و گفت: آنان در کنار اصلاحات اقتصادی به طور موازی برنامه نظامی خود را هم پیش بردند و از فروپاشی شوروی بهترین استفاده را کردند و در زمینه نظامی و فناوری پیشرفت داشتند. در واقع هیچ کشور به اندازه چین از فروپاشی شوری سود نبرد. اکنون چینی ها به تنهایی ایستگاه فضایی خود به نام «تنها» را دارند. این در حالی است که آمریکایی ها، روس ها و اروپایی ها به طور مشترک ایستگاه «آلفا» را دارند. با توجه به فعالیت چین در آفریقا، اروپا، آمریکای لاتین (حیاط خلوت آمریکا)، مکزیک، کوبا و...، صفری بر این باور است که تا پنج سال آینده، چین به یک ابرقدرت جهانی تبدیل خواهد شد.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، ارزش مبادلات تجاری چین در سال گذشته میلادی چهار هزار و 250 میلیارد دلار بود. تراز این مبادله ها با اروپا و آمریکا 320 میلیارد مثبت بوده و با بقیه دنیا 60 میلیارد دلار منفی است. این نشان می دهد کالاهای چینی از کیفیت مطلوب برای حضور در بازارهای جهانی برخوردار است و مشکل کیفیت پایین جنس چینی در ایران بیشتر به بازرگانان ایرانی بازمی گردد نه تولیدکنندگان چینی.
صفری افزود: در چین شرکت بزرگ خصوصی وجود ندارد. حتی شرکت نفت چین به سه شرکت بزرگ تقسیم شده است؛ نفت، پالایش و سینوک که همه مدیران این شرکت ها از حلقه اصلی کمیته حزب انتخاب می شوند. ترکیب این شرکت ها دولتی است اما به روش خصوصی اداره می شوند.
** نگاه امنیتی چین به ایران
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن درباره نگاه چین به ایران گفت: چینی ها ایران را تمدنی بزرگ می دانند. حتی آنان ایرانیان را متمدن تر از خود می دانند. آنان به این مساله اعتراف می کنند که بازرگانی را از ایران فراگرفتند. در کتاب های دبستان و دبیرستان چین درباره ایران مطالبی گنجانده شده است. بنابراین حتی کودکان چینی از ایران شناخت بالایی دارند و به خوبی با تاریخ ایران و تخت جمشید آشنا هستند.
وی افزود: با اینکه نسل جوان چین به فرهنگ غرب گرایش دارند اما نسل قدیم این کشور به مسائل فرهنگی ایران علاقه مندند. مسائل مشترکی که در تمدن ایران و چین هست در ذهن نسل قدیم چین ریشه دوانده است.
به گفته صفری، نگاه پکن به خاورمیانه دارای سه بعد امنیتی، انرژی و اقتصادی است.
وی گفت: از نظر اقتصادی دیدگاه چین، سرمایه گذاری در ایران است و این کشور را پلی میان غرب و شرق می داند. سردمداران پکن معتقدند ایران با هم مرزی با 15 کشور در منطقه می تواند به عنوان حلقه اتصال اقتصادی عمل کند.
به گفته صفری، چینی ها فکر می کردند می توانند مسائل امنیتی خود با افغانستان و پاکستان را به تنهایی حل کنند اما اکنون متوجه شده اند باید در این زمینه با ایران همکاری کنند. آنها می دانند ایران تنها کشوری است که می تواند در زمینه های امنیتی با چین همراه شود.
وی افزود: آمریکا خود را از منابع انرژی در منطقه خودکفا می بیند به همین دلیل می کوشد با ناامن کردن منطقه، از فعالیت اقتصادی چین جلوگیری کند به طوری که تحولات عراق و حضور داعش، کاهش چشمگیر دسترسی پکن به منابع انرژی منطقه را سبب شده است. آمریکا همین سیاست را در دیگر مناطق زیر نفوذ چین مانند شمال و غرب آفریقا در پیش گرفته است اما چین نیز با شتاب، قدرت نظامی خود را تقویت می کند.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، اگرچه آمریکا به سوی منطقه آسیای جنوب شرقی می رود تا چین را مهار کند اما به طور کلی منطقه خاورمیانه را ترک نخواهد کرد بلکه از شمار نیروهای خود می کاهد و این نقش را در منطقه به کشورهای فرانسه و انگلیس می دهد.
صفری افزود: ناامن کردن منابع انرژی سبب می شود آمریکا به هدف خود برسد و از پیشروی چین، هند و ژاپن در منطقه جلوگیری کند.
** چین و گفت و گوهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران
صفری با اشاره به گفت و گوهای هسته ای تهران با گروه 1+5 تاکید کرد: در گفت و گوهای هسته ای تلاش کردیم روسیه و چین را با خود همراه کنیم. چین در این گفت و گوها همیشه همراه ایران بود. آنها در نشست ها هیچ گاه مخالفتی با ایران نکردند. شاید روسیه در برخی نشست ها بازی در آورده باشد اما چین اینگونه عمل نکرده است.
البته وی خاطرنشان کرد: شاید چین و روسیه دوست نداشته باشند مساله هسته ای ایران حل شود. برای نمونه چین احساس می کند اگر مساله هسته ای ایران حل شود آمریکا برای متوقف کردن رشد پکن وارد عمل خواهد شد. با این وجود، باز هم دست به اقدامی نمی زنند که مساله هسته ای ایران در وضعیتی پیچیده قرار گیرد.
از دیدگاه صفری، نمایندگان چین در نشست های هسته ای ایران و گروه 1+5 همیشه مثبت بوده و هیچگاه با موضع ایران مخالفت نکرده اند. همیشه هم ابراز می کنند علاقه دارند این مساله حل شود. با این همه، تلاشی هم نکرده اند نگاه تهران را به طرف دیگر بقبولانند.
به گفته او، اگر موضوع هسته ای ایران حل شود چین درباره نفت و سرمایه گذاری، راحت تر با ایران کار خواهد کرد. همچنین ایران برای داشتن روابط، بخت بیشتری خواهد داشت و می تواند در کنار پیوند با چین با غرب نیز روابطی داشته باشد. با این همه، چین چنین ذهنیتی را نمی پسندد و می گوید اگر ایران با غرب پیوند بخورد دیگر تهران به پکن توجه نخواهد کرد.
** روابط چین و ایران
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن درباره روابط دوجانبه ایران و چین گفت: نزدیک به پنج سال پیش ارزش مبادلات تجاری ایران با چین 18 میلیارد دلار بود. در سال گذشته میلادی این آمار به 50 میلیارد و 500 میلیون دلار رسید.
به گفته او، با توجه به اینکه ایران صادرکننده نفت به این چین است دست برتر را در این زمینه دارد و این به سود تهران است.
وی افزود: پکن می تواند بهترین هدف تجارت غیرنفتی تهران باشد. چین یک بازار یک میلیارد و 400 میلیون نفری است که قدرت خرید بالا دارند.
به باور صفری، هجوم چین به خاورمیانه و همچنین ورود این کشور به موضوع فلسطین طی 2 سال گذشته در این راستا صورت می گیرد که این کشور می خواهد نقش ابرقدرت را بازی کند.
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن تصریح کرد: ایران باید نگاه خود را نسبت به چین تغییر دهد. این کشور در همسنجی با گذشته بسیار تغییر کرده است و فناوری های گوناگون دارد و هر لحظه در حال تغییر است».
* گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9278**1961**2054
09/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
تحولات منطقه و جهان و همکاریهای تهران - پکن محور رایزنیهای وزیر خارجه چین با مقامات ایران
تحولات منطقه و جهان و همکاریهای تهران - پکن محور رایزنیهای وزیر خارجه چین با مقامات ایرانوزیر خارجه چین در سفر سه روزهاش به تهران ضمن دیدار با مقامات ارشد جمهوری اسلامی درباره تحولات جهانی و منطقهای و همکاریهای تهران و پکن به گفتوگو خواهد پرداخت به گزارش گروه سیاست خارجیالميادين: روابط ايران و چين فراتر از همکاري هاي اقتصادي است
الميادين روابط ايران و چين فراتر از همکاري هاي اقتصادي است شبکه المیادین در گزارشی اعلام کرد که روابط ایران و چین فراتر از همکاری های اقتصادی است و تهران می خواهد از همکاریها با پکن در همه این زمینه ها برای تقویت منافع خود به ویژه حل پرونده هسته ای استفاده کند به گزارش سروزرای خارجه چین و ایران تحولات جهانی را بررسی میکنند
شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷ ۳۷ وانگ یی وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین به دعوت رسمی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار سه روزهای از 25 لغایت 27 بهمن ماه جاری از کشورمان خواهد داشت به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان دایران ایسنا در این سفر علاوه بر ملاقات با مقامات ارشد جمهوزیر خارجه چین در نشست خبری مشترک با ظریف روابط با ایران در اولویتهای سیاست خارجی پکن است
وزیر خارجه چین در نشست خبری مشترک با ظریفروابط با ایران در اولویتهای سیاست خارجی پکن استوزیر خارجه چین روابط با ایران را در اولویتهای پکن دانست و گفت دو کشور باید همکاریهای خود را در همه زمینهها گسترش دهند به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس «وانگ یی&raquاخبار ایران و جهان | - اختتامیه همایش اجلاس اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه ای
اختتامیه همایش اجلاس اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه ای مراسم اختتامیه همایش اجلاس اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه ای با تاکید بر نقش استانداران و سفرا صبح امروز در سالن پیامبر اعظم وزارت کشور برگزار شد خسرو پرخیده ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۳ ۲۵سیاست خارجی منطقهای ایران در سال ۲۰۱۴/ عربستان (بخش دوم و پایانی) شبیبی: فرار رو به جلوی ریاض در تحولات یمن/ز
سیاست خارجی منطقهای ایران در سال ۲۰۱۴ عربستان بخش دوم و پایانی شبیبی فرار رو به جلوی ریاض در تحولات یمن زنگنه عربستان به دنبال ضربه زدن به منافع اعضای اوپککارشناس مسائل خاورمیانه گفت دولتهای پیرامونی و در رأس آن عربستان سعی کردهاند با فرافکنی بیداری اسلامی و ناخرسندی جمع- توافق هسته ای چه آثاری بر روابط ایران و چین خواهد گذاشت؟
توافق هسته ای چه آثاری بر روابط ایران و چین خواهد گذاشت تهران - ایرنا - به نوشته سایت دیپلماسی ایرانی دکتر مسعود رضائی پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی به بررسی روابط ایران و چین و تاثیر توافق جامع هسته ای بر آینده این روابط می پردازدوزیر خارجه چین: فکر نکنم مذاکرات هستهای تمدید شود/ آماده تقویت روابط با ایران هستیم
یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۷ وزیر خارجه چین در پاسخ به ایسنا گفت فکر نمیکنم مذاکرات برای سومین بار تمدید شود و امیدوارم طرفهای مذاکرهکننده با همکاری بیشتر تلاش کنند تا توافق جامع به دست آید به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا وانگ یی وزیر خارجه چیرییسجمهور در دیدار وزیرخارجه چین: روابط ایران و چین بایدبسوی همکاریهای راهبردی هدایت شود
یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰ ۳۷ رییس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اهمیت راهبردی همکاریهای تهران – پکن در توسعه و امنیت منطقهای گفت چین از آغاز همکاریهای بسیار خوبی با جمهوری اسلامی ایران داشته و امروز به مقطعی رسیدهایم که باید این روند را به سمت همکاری راهبردی در تمام زمیندعوت روحانی از رئیس جمهور چین برای سفر به ایران/ تاکید بر نقش موثر ایران در حل مسائل منطقه
وانگ یی در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خبر داد دعوت روحانی از رئیس جمهور چین برای سفر به ایران تاکید بر نقش موثر ایران در حل مسائل منطقه وزیر خارجه چین در در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود از دعوت روحانی از رئیس جمهور این کشور برای سفر به تهران خبر داد به گزارش خبرنمعاون بین الملل حوزه: روابط علمی و فرهنگی چین و ایران ارتقاء یابد
معاون بین الملل حوزه روابط علمی و فرهنگی چین و ایران ارتقاء یابدمعاون بین الملل حوزه گفت روابط دو کشور ایران و چین یک رابطهای تاریخی است که از زمانهای گذشته برقرار بوده و باید این دو کشور تبادلات علمی و فرهنگی قوی داشته باشند به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از مرکز خبر حوایران و چین؛ در مسیر روابط راهبردی |اخبار ایران و جهان
ایران و چین در مسیر روابط راهبردی سعید محمدیان کد خبر ۴۷۵۳۴۴ تاریخ انتشار ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۸ ۰۵ - 14 February 2015 بیش از چهار دهه از برقراری روابط سیاسی ایران و چین میگذرد هرچند این دو بازیگر موثر در شرق و غرب آسیا روابطی دیرینه و به درازای تاریخ جاده ابریشم دارند اما روابطاخبار ایران و جهان | - اجلاس اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه ای باتاکید بر نقش استاندارن
اجلاس اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه ای باتاکید بر نقش استاندارن اجلاس اقتصاد مقاومتی درروابط منطقه ای باتاکید بر نقش استاندارن وسفرا صبح امروز یکشنبه در وزارت کشور برگزار شد لیلا قدرت الهی فرد ۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۱۳ ۰۴- سفیر ایران درچین: تهران و پکن اجازه نمی دهند دیگران بر روابط دو کشور تاثیر گذارند
سفیر ایران درچین تهران و پکن اجازه نمی دهند دیگران بر روابط دو کشور تاثیر گذارند پکن - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در پکن گفت به رغم علاقه برخی کشورها جهت تاثیرگذاشتن بر روابط خوب ایران و چین دو کشور چنین اجازه ای را به هیچ کشوری نمی دهد علی اصغر خاجی در گفت و گو با سرسفیر ایران در چین: چالشی در روابط تهران و پکن وجود ندارد
شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۷ سفیر ایران در چین در کفتوگو با گلوبال تایمز روابط میان دو کشور را مبتنی بر دوستی خواند و گفت در حال حاضر چالشی در روابط تهران و پکن وجود ندارد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا علی اصغر خاجی سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در مصاحبهای با چنگروحانی: روابط ایران و چین باید به سمت همکاری راهبردی در تمام زمینه ها هدایت شود / حضور موثر چین مسیر توافق جام
روحانی روابط ایران و چین باید به سمت همکاری راهبردی در تمام زمینه ها هدایت شود حضور موثر چین مسیر توافق جامع را کوتاه می کند رییس جمهوری با اشاره به اهمیت راهبردی همكاری های تهران – پکن در توسعه و امنیت منطقه ای گفت چین از آغاز همكاری های بسیار خوبی با جمهوری اسلامی ایران دافزایش نفوذ ایران در منطقه و گرمی مجدد روابط ریاض و آنکارا
المیادین افزایش نفوذ ایران در منطقه و گرمی مجدد روابط ریاض و آنکارا گزارشگر شبکه المیادین نزدیکی روابط میان ترکیه و عربستان سعودی را به اجبار تحولات منطقه و از ترس گسترش نفوذ ایران عنوان کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران قاسم عزالدین در این خصوص گزارش داد-