تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه دیدید که مردی باکی ندارد که چه می گوید و چه درباره اش گفته می شود،چنین ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834454160




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- دورنمای روابط ایران و چین در سایه تحولات منطقه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارش یک نشست دورنمای روابط ایران و چین در سایه تحولات منطقه تهران- ایرنا- اهمیت راهبردی روابط تهران - پکن موضوع برگزاری نشست «روابط ایران و چین در دولت یازدهم» در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه بود که طی آن ویژگی ها و بایسته های گسترش پیوند میان 2 کشور بررسی شد.


تهران و پکن به عنوان 2 بازیگر موثر در شرق و غرب آسیا روابطی دیرینه به بلندای تاریخ جاده ابریشم دارند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نخستین هیات سیاسی چین به سرپرستی وزیر امور خارجه وقت این کشور در سال 1360 به تهران آمد و دومین هیات بلندپایه چین در سال 1364 به سرپرستی نخست وزیر وقت این کشور به ایران سفر کرد.
در سال 1364 «اکبر هاشمی رفسنجانی» رییس وقت مجلس جمهوری اسلامی ایران، به عنوان نخستین مقام بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به چین سفر کرد و پایه های گسترش روابط راهبردی 2 کشور را گذاشت. سال 1368 سفر آیت الله «علی خامنه ای» رییس جمهوری وقت به چین، تحول مهمی بود که سبب شد از آن پس، چین به عنوان یکی از مهمترین همپیمانان سیاسی و بازرگانی تهران مطرح باشد.
در سفر تیرماه سال 1379 «سیدمحمد خاتمی» رییس جمهور وقت به چین، اسناد گوناگونی در زمینه های اقتصادی، صنعتی و فرهنگی میان 2 کشور به امضا رسید. چندین دیدار «محمود احمدی نژاد» رییس جمهوری پیشین، با مقام های بلندپایه چین به مناسبت های گوناگون مانند بازی های المپیک پکن و نمایشگاه 2010 شانگهای نیز در راستای توسعه روابط صورت گرفت.
از زمان آغاز به کار دولت یازدهم که در سال 1392 با شعار تدبیر و امید روی کار آمد، همچنان روابط سیاسی 2 کشور به طور بی پیشینه ای رو به گسترش بوده و میزان دیدارهای مقام های بلندپایه و سفرهای متقابل سیاسی- اقتصادی 2 کشور به طور چشمگیری افزایش یافته است. فقط طی 19 ماه گذشته روسای جمهوری سه بار و وزاری امورخارجه پنج بار با یکدیگر دیدار داشته اند.
قرار است به زودی رییس جمهوری چین سفری به تهران داشته باشد.
امنیت افغانستان به عنوان همسایه مشترک 2 کشور، تحولات خاورمیانه، مبارزه با تندروی و گروه های تروریستی، همکاری اقتصادی و سیاسی و... از موضوع های مشترکی است که ایران و چین در آن منافع مشترک و همچنین نیاز متقابل به یکدیگر دارند.
چین امروز بزرگ ترین واردکننده نفت خام و نخستین شریک بازرگانی جمهوری اسلامی ایران است و این 2 کشور گام به گام به سوی یک الگوی همکاری فراگیر راهبردی پیش می روند.
به گزارش بیست و ششم بهمن ایرنا، پیشینه مناسبات اقتصادی چین و ایران نشان می دهد مبادلات تهران- پکن از 400 میلیون دلار در سال 1994 میلادی (1373 خورشیدی) به نزدیک 40 میلیارد دلار در سال 2013میلادی (1392 خورشیدی) رسید.
البته دامنه این همکاری ها هر روز در حال گسترش است. «علی اصغر خاجی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در پکن بیست و سوم بهمن اعلام کرد حجم مبادلات تجاری ایران و چین در سال گذشته میلادی از رشد 30 درصدی نسبت به یک سال پیش از آن برخوردار بود و به 52 میلیارد دلار رسید.
با توجه به اهمیت راهبردی روابط تهران و پکن، پژوهشکده مطالعات استراتژیک ششم اسفندماه میزبان نشستی با موضوع «روابط ایران و چین در دولت یازدهم» بود. در این نشست «مهدی صفری» سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن و «کیهان برزگر» رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه، حضور داشتند.
در آغاز این نشست، رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه چین را دارای جایگاهی ویژه برای ایران دانست و گفت مناسبات 2 کشور از مولفه های گوناگونی مانند منافع ملی، سیاست های منطقه ای و گفت وگوهای هسته ای تاثیر پذیرفته است.
در ادامه، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن با ارایه تاریخچه ای از وضعیت چین، به بررسی شرایط کنونی و اهداف پیش روی حزب حاکم این کشور پرداخت.

** نگاهی به اوضاع چین
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن تاریخ پس از انقلاب این کشور را به سه دوره تقسیم کرد. به گفته ی صفری، طی دوره «مائو» اصلاحات فرهنگی رخ داد و به دنبال آن مشکلاتی به وجود آمد که نزدیک به 50 هزار نفر بر اثر گرسنگی جان خود را از دست دادند. دوره «دنگ» از سال 1978 میلادی (1357 خورشیدی) آغاز شد که طی آن اصلاحات اقتصادی صورت گرفت. وی کار خود را از یک روستای 50 هزار نفره آغاز کرد. امروز این روستا به شهری با 12 میلیون نفر جمیعت تبدیل شده است و دره الکترونیک دنیا به شمار می رود. اصلاحات سیاسی در دوره «شی جین پینگ» آغاز شد و با توجه به اینکه وی نسبت به پیشنیان خود قدرتمندتر عمل کرده، توانسته است چین را به یک ابرقدرت تبدیل کند.
صفری افزود: زمانی که اصلاحات اقتصادی در چین آغاز شد یک میلیارد نفر از جمعیت این کشور در روستاها سکونت داشتند و 375 میلیون نفر در شهرها بودند اما اکنون نزدیک به 850 میلیون چینی شهرنشین شده اند.
به گفته او، عدالت اجتماعی، توسعه و سلامت همیشه شعار حزب بوده و رییس جمهوری کنونی این کشور هم بر این مساله تاکید کرده است. در چین رییس جمهوری مجری است و برنامه ریزی اصلی به دست حزب حاکم انجام می گیرد و تغییر افراد این شعار را تغییر نمی دهد.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، ذخیره ارزی چین در سال 1990 میلادی (1369 خورشیدی) 20 میلیارد دلار بود که این رقم 6 سال بعد به 60 میلیارد دلار رسید. این رقم در سال گذشته میلادی به چهار هزار و 500 میلیارد دلار شد. ذخیره طلای این کشور 450 میلیارد دلار است.
صفری قدرت خرید مردم در این کشور را بالا دانست و گفت: آنان در کنار اصلاحات اقتصادی به طور موازی برنامه نظامی خود را هم پیش بردند و از فروپاشی شوروی بهترین استفاده را کردند و در زمینه نظامی و فناوری پیشرفت داشتند. در واقع هیچ کشور به اندازه چین از فروپاشی شوری سود نبرد. اکنون چینی ها به تنهایی ایستگاه فضایی خود به نام «تنها» را دارند. این در حالی است که آمریکایی ها، روس ها و اروپایی ها به طور مشترک ایستگاه «آلفا» را دارند. با توجه به فعالیت چین در آفریقا، اروپا، آمریکای لاتین (حیاط خلوت آمریکا)، مکزیک، کوبا و...، صفری بر این باور است که تا پنج سال آینده، چین به یک ابرقدرت جهانی تبدیل خواهد شد.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، ارزش مبادلات تجاری چین در سال گذشته میلادی چهار هزار و 250 میلیارد دلار بود. تراز این مبادله ها با اروپا و آمریکا 320 میلیارد مثبت بوده و با بقیه دنیا 60 میلیارد دلار منفی است. این نشان می دهد کالاهای چینی از کیفیت مطلوب برای حضور در بازارهای جهانی برخوردار است و مشکل کیفیت پایین جنس چینی در ایران بیشتر به بازرگانان ایرانی بازمی گردد نه تولیدکنندگان چینی.
صفری افزود: در چین شرکت بزرگ خصوصی وجود ندارد. حتی شرکت نفت چین به سه شرکت بزرگ تقسیم شده است؛ نفت، پالایش و سینوک که همه مدیران این شرکت ها از حلقه اصلی کمیته حزب انتخاب می شوند. ترکیب این شرکت ها دولتی است اما به روش خصوصی اداره می شوند.

** نگاه امنیتی چین به ایران
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن درباره نگاه چین به ایران گفت: چینی ها ایران را تمدنی بزرگ می دانند. حتی آنان ایرانیان را متمدن تر از خود می دانند. آنان به این مساله اعتراف می کنند که بازرگانی را از ایران فراگرفتند. در کتاب های دبستان و دبیرستان چین درباره ایران مطالبی گنجانده شده است. بنابراین حتی کودکان چینی از ایران شناخت بالایی دارند و به خوبی با تاریخ ایران و تخت جمشید آشنا هستند.
وی افزود: با اینکه نسل جوان چین به فرهنگ غرب گرایش دارند اما نسل قدیم این کشور به مسائل فرهنگی ایران علاقه مندند. مسائل مشترکی که در تمدن ایران و چین هست در ذهن نسل قدیم چین ریشه دوانده است.
به گفته صفری، نگاه پکن به خاورمیانه دارای سه بعد امنیتی، انرژی و اقتصادی است.
وی گفت: از نظر اقتصادی دیدگاه چین، سرمایه گذاری در ایران است و این کشور را پلی میان غرب و شرق می داند. سردمداران پکن معتقدند ایران با هم مرزی با 15 کشور در منطقه می تواند به عنوان حلقه اتصال اقتصادی عمل کند.
به گفته صفری، چینی ها فکر می کردند می توانند مسائل امنیتی خود با افغانستان و پاکستان را به تنهایی حل کنند اما اکنون متوجه شده اند باید در این زمینه با ایران همکاری کنند. آنها می دانند ایران تنها کشوری است که می تواند در زمینه های امنیتی با چین همراه شود.
وی افزود: آمریکا خود را از منابع انرژی در منطقه خودکفا می بیند به همین دلیل می کوشد با ناامن کردن منطقه، از فعالیت اقتصادی چین جلوگیری کند به طوری که تحولات عراق و حضور داعش، کاهش چشمگیر دسترسی پکن به منابع انرژی منطقه را سبب شده است. آمریکا همین سیاست را در دیگر مناطق زیر نفوذ چین مانند شمال و غرب آفریقا در پیش گرفته است اما چین نیز با شتاب، قدرت نظامی خود را تقویت می کند.
به گفته سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن، اگرچه آمریکا به سوی منطقه آسیای جنوب شرقی می رود تا چین را مهار کند اما به طور کلی منطقه خاورمیانه را ترک نخواهد کرد بلکه از شمار نیروهای خود می کاهد و این نقش را در منطقه به کشورهای فرانسه و انگلیس می دهد.
صفری افزود: ناامن کردن منابع انرژی سبب می شود آمریکا به هدف خود برسد و از پیشروی چین، هند و ژاپن در منطقه جلوگیری کند.

** چین و گفت و گوهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران
صفری با اشاره به گفت و گوهای هسته ای تهران با گروه 1+5 تاکید کرد: در گفت و گوهای هسته ای تلاش کردیم روسیه و چین را با خود همراه کنیم. چین در این گفت و گوها همیشه همراه ایران بود. آنها در نشست ها هیچ گاه مخالفتی با ایران نکردند. شاید روسیه در برخی نشست ها بازی در آورده باشد اما چین اینگونه عمل نکرده است.
البته وی خاطرنشان کرد: شاید چین و روسیه دوست نداشته باشند مساله هسته ای ایران حل شود. برای نمونه چین احساس می کند اگر مساله هسته ای ایران حل شود آمریکا برای متوقف کردن رشد پکن وارد عمل خواهد شد. با این وجود، باز هم دست به اقدامی نمی زنند که مساله هسته ای ایران در وضعیتی پیچیده قرار گیرد.
از دیدگاه صفری، نمایندگان چین در نشست های هسته ای ایران و گروه 1+5 همیشه مثبت بوده و هیچگاه با موضع ایران مخالفت نکرده اند. همیشه هم ابراز می کنند علاقه دارند این مساله حل شود. با این همه، تلاشی هم نکرده اند نگاه تهران را به طرف دیگر بقبولانند.
به گفته او، اگر موضوع هسته ای ایران حل شود چین درباره نفت و سرمایه گذاری، راحت تر با ایران کار خواهد کرد. همچنین ایران برای داشتن روابط، بخت بیشتری خواهد داشت و می تواند در کنار پیوند با چین با غرب نیز روابطی داشته باشد. با این همه، چین چنین ذهنیتی را نمی پسندد و می گوید اگر ایران با غرب پیوند بخورد دیگر تهران به پکن توجه نخواهد کرد.

** روابط چین و ایران
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن درباره روابط دوجانبه ایران و چین گفت: نزدیک به پنج سال پیش ارزش مبادلات تجاری ایران با چین 18 میلیارد دلار بود. در سال گذشته میلادی این آمار به 50 میلیارد و 500 میلیون دلار رسید.
به گفته او، با توجه به اینکه ایران صادرکننده نفت به این چین است دست برتر را در این زمینه دارد و این به سود تهران است.
وی افزود: پکن می تواند بهترین هدف تجارت غیرنفتی تهران باشد. چین یک بازار یک میلیارد و 400 میلیون نفری است که قدرت خرید بالا دارند.
به باور صفری، هجوم چین به خاورمیانه و همچنین ورود این کشور به موضوع فلسطین طی 2 سال گذشته در این راستا صورت می گیرد که این کشور می خواهد نقش ابرقدرت را بازی کند.
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن تصریح کرد: ایران باید نگاه خود را نسبت به چین تغییر دهد. این کشور در همسنجی با گذشته بسیار تغییر کرده است و فناوری های گوناگون دارد و هر لحظه در حال تغییر است».
* گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9278**1961**2054



09/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن