محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854629891
- توافق هسته ای چه آثاری بر روابط ایران و چین خواهد گذاشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توافق هسته ای چه آثاری بر روابط ایران و چین خواهد گذاشت؟ تهران - ایرنا - به نوشته سایت دیپلماسی ایرانی ،دکتر مسعود رضائی، پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی به بررسی روابط ایران و چین و تاثیر توافق جامع هسته ای بر آینده این روابط می پردازد.
با گذشت زمان، رابطه ایران و چین در حال تغییر است و طی ماه های آینده ممکن است این امکان بوجود آید که سیاست هویتی و محورهای جدید سیاسی- اقتصادی میان دو کشور در قیاس با گذشته در مسیر متفاوت و البته درست تری به پیش برود. در حالی که «وانگ یی»، وزیر خارجه چین، چند روز پیش را در ایران مهمان همتای خود، جواد ظریف بود و احتمالاً مباحث مهمی میان آنها رد و بدل شده است، آقای ولایتی (رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک) از سفر قریب الوقوع رئیس جمهور چین (شی جین پینگ) به ایران خبر داده است. موضوعی که حکایت از عزم پکن برای ورود به ایران بعد از توافق نهایی هسته ای دارد. ماه گذشته نیز «زانگ دگو آنگ»، عضو شورای مشاوران سیاست خارجی چین، به ایران سفر کرده بود. امری که به نوبه خود حاوی پیام های مهمی است. حال اگر فرض را بر این پایه قرار دهیم که توافق هسته ای نهایی میان ایران و گروه 1+5 تا موعد مقرر و یا در یک حالت آرمانی، زودتر از آن به امضای طرفین مذاکرات برسد و بر اساسِ آن، برخی از تحریم های آمریکا، اتحادیه اروپا و در نهایت تحریم های سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه ای چهار رقمی برداشته شود؛ نیازی به توضیح نیست که فرصت های ایران در فردای توافق در چه ابعادی گسترده و چگونه برای بسیاری از کشورها خودنمایی کرده و جذابیت خود را نشان خواهد داد. بر همین اساس می توان حدس زد که این سفر در چنین سطحی احتمالاً به گونه ای برنامه ریزی شود که در اندک زمانی پس از حصول توافق شی جین پینگ در ایران حضور یابد و زودتر از همتایان اروپائی خود از فرصت پیش آمده بهره برداری کند.
عموماً رسیدن به توافق هسته ای نهایی علاوه بر اهمیت ذاتیِ آن از جنبه منطقه ای و بین المللی برای ایران و با در نظر گرفتن مزایای اقتصادی و افزایش حجم تجارت میان تهران و پکن، ملاحظات قابل توجه راهبردی و ژئوپلتیکی را نیز به همراه دارد که قلمرو آن از خلیج فارس، اقیانوس هند و تنگه مالاکا تا جاده ابریشم جدید و آسیای مرکزی گسترش می یابد. اما در این خصوص، نقش و متغیر ایالات متحده آمریکا به عنوان بازیگری مؤثر و غیر قابل انکار مورد توجه جدی است. این موضوع در چندین سطح متفاوت قابل بررسی است و پرسش های متعددی با خود مطرح می کند. به عنوان نمونه، آیا پس از توافق نهایی و کاهش تنش میان ایران و غرب، توازن قدرت میان چین و آمریکا در خلیج فارس تغییر می کند؟ و آیا با آزادی عمل بیشتر ایران در حوزه تجارت، منافع اقتصادی در حال افزایشِ چین در منطقه به سیاست خارجی و امنیتی عمل گرایانه تری از سوی چین در قبال ایران منجر خواهد شد؟ پاسخ به این دست پرسش ها چندان آسان نیست؛ اما در این خصوص فرضیه های مختلفی را می توان متصور شد.
چین همواره به ایران به عنوان وزنه ای سیاسی و راهبردی در قلب خاورمیانه نگاه کرده است؛ اما با توجه به استراتژیِ مهم «سیاست توسعه مسالمت آمیز» خود، پکن دلبستگیِ آنچنانی به هیچ کشوری در عرصه بین المللی برای بسط پیوندهای راهبردی و اتحاد ندارد؛ حتی روسیه. حمایت از چهار قطعنامه تحریمی علیه ایران در سازمان ملل، تنها نمونه کوچکی از این واقعیت است. بر همین اساس و به طور نمونه، زمانی که ایران در سال 2009 درگیر مسائل داخلی شد؛ این کشور بلافاصله با مشاهده خیزش ترکیه در خاورمیانه، به سمت آنکارا گرایش نشان داد و سپس در پیِ محوریت دادن به ترکیه در خاورمیانه برآمد. اما تحولات و خیزش های جهان عرب و همچنین خودزنی ترکیه در بحران سوریه؛ جایی که قرار بود استقلال عملِ خود را از آمریکا و اروپا نشان دهد موقعیت متضادی را به وجود آورد. از یک طرف چین در مورد محوریت ترکیه در خاورمیانه دچار تردید شد و به همراه روسیه به قطعنامه های سازمان ملل در مورد سوریه رآی منفی داد و از دیگر سو، روی کار آمدن دولت جدید در تهران و شروع مذاکره هسته ای با ایران، منجر به مشروعیت بخشی به رابطه بین المللی ایران و چین شد.
بر همین اساس، در حال حاضر پکن توسعه سیاسی، دفاعی و ارتباط بیشتر با ایران جدید را با توجه به همکاری ایران با غرب در مساله هسته ای بسیار کم هزینه تر می بیند. چرا که با توجه به شرایط جدید، پیوندهای عمیق تر پکن و تهران، واکنش تند سیاسی قدرت های غربی را در پی نخواهد داشت. در تأیید این موضوع می توان به سفر کم سابقه وزیر دفاع و همچنین فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به چین و همچنین پهلو گرفتن ناوگروه های جنگی چین برای نخستین بار در بندرعباس در قالبِ عملیاتی نمودن دیپلماسی دفاعی دو کشور اشاره کرد. موضوعی که تا پیش از این در سطح حرف و کاغذ متوقف شده بود.
اساساً چین ایران را نه تنها برای حفظ جریان آزاد نفت از خلیج فارس، بلکه به عنوان گره گشایِ آتیِ امنیت انرژی مسیر جاده ابریشم مطمح نظر دارد؛ تنگه مالاکا یکی از مهمترین گذرگاه های دریایی جهان به حساب می آید که روزانه بیش از 15 میلیون بشکه نفت از آن عبور می کند. بخش عمده نفت خلیج فارس برای بازار کشورهای آسیایی و چین از این تنگه عبور کرده و به دست مشتریان آن می رسد. از سوی دیگر بخش عمده ای از صادرات چین نیز از طریق این آبراه استراتژیک به مناطق دیگر دنیا حمل می شود. نظر به حضور و تسلط ناوهای آمریکایی در تمامی مسیر این تنگه و در شرایط وقوع بحران احتمالی میان چین و آمریکا در آینده، خط لوله ایران – پاکستان و همچنین اتصال ایران به خطوط گازی ترکمنستان به سمت چین، ناجیِ تنگنای منافع حیاتی پکن بوده و می تواند این تنگه را دور بزند.
از دیگر سو، نزد مقامات و تحلیل گران چینی، ایران همواره به عنوان ابزار چانی زنی مؤثری برای چین در مقابل آمریکا مطرح بوده است و همچنان مایل است شرایط بعد از توافق نهایی نیز به گونه ای پیش برود که پکن از این کارت استفاده کند. به طور نمونه همکاری های نظامی ایران و چین بعد از سال 1997 عموماً در پاسخ به فروش تسلیحات پنتاگون و همکاری آمریکا با تایوان بوده و کمتر به صورت عنصری مستقل و در پاسخ به نیازمندی ها و درخواستهای طرف ایرانی مطرح بوده است. چین به خوبی می داند که ایران، چه با آمریکا به توافق برسد و چه نرسد، نیاز فوری به تقویت سیستم های دفاعی خود دارد.
چین همچنین می داند که تقویت سیستم های دفاعی ایران، تبلیغات و کمپین نظامی احتمالی علیه ایران را در شرایط آتی با مشکل مواجه خواهد کرد. بدین ترتیب، از اعتبار گزینه نظامی اوباما کاسته خواهد شد و این در حالی است که اگر اوباما بخواهد کنگره و لابی اسرائیلی را حتی پس از توافق کنار نگه دارد؛ به حفظ این گزینه نظامی روی میز مذاکره در معادلات بعدی با ایران نیاز دارد.
از طرفی سر برآوردن چین، یک چالش بزرگ راهبردی برای ایالات متحده محسوب می شود که باید توجه خود را بر آن معطوف کند. لذا چرخش اوباما به سمت شرق و مهار چین در سال 2016 موضوعی است که نگرانی های امنیتی جدی برای چین و آینده آن به همراه داشته است. در این میان، ایران نقشی تعیین کننده در این ارتباط دارد. از یکسو و با علم به اینکه توافق هسته ای معجزه ای در کاهش تنش میان ایران و آمریکا در پی نخواهد داشت؛ اما هر سیگنال مثبت بین ایران و غرب و خوش بینی در چشم انداز روابط و گرم شدن مناسبات تهران – واشنگتن، ممکن است موقعیت چانه زنی ایران را در روابط با چین بالا ببرد. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که اگر اوباما بتواند یک رابطه جدیدی با ایران برای افزایش ثبات در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس برقرار کند، در طول زمان قادر خواهد بود توجه خود را به سوی شرق آسیا معطوف کند. موضوعی که چین بعد از توافق نهایی از بابت آن در هراس است.
چین به دنبال آن نیست که آمریکا را در خاورمیانه به چالش بکشد یا جای این کشور را به عنوان تامین کننده امنیت منطقه بگیرد، اما در عین حال دیگر نمی تواند استراتژی دیپلماتیک قدیمی خود را دنبال کند و سیاست را از اقتصاد و تجارت جدا نگه دارد. چین از بحران در لیبی و سودان درس گرفته است و رویکرد خود را از سیاست عدم مداخله به سیاست عملگرایی فعال تغییر داده است؛ اما بر عکسِ روسیه در سیاست خارجی چندان جار و جنجال به راه نمی اندازد. مخالفت پکن با برنامه هسته ای ایران و در عین حال تقویت روابط سیاسی - اقتصادی با تهران و همچنین برخورد حمایتی فعالانه تر در قبال شورای همکاری خلیج فارس از همین جا نشآت می گیرد. لذا آنچه مسلم است، عمل گرایی فعالانه به بارزترین راهبرد دیپلماتیک چین با ایران تبدیل خواهد شد و در آینده شاهد اقدامات استراتژیک و سیاسی بیشتری از این کشور در خاورمیانه خواهیم بود. از آنجایی که چین در آینده وابستگی شدیدی به نفت خلیج فارس خواهد داشت؛ لذا تلاش می کند تا حضور اقتصادی و سیاسی خود را در این منطقه افزایش دهد و رویکرد متعادلی در قبال ایران داشته باشد.
از طرفی اتحاد آمریکا با شورای همکاری خلیج فارس، تا حدودی یک رژیم امنیتی سازگار با منافع ایالات متحده در خاورمیانه را تضمین کرده است. با این حال خلیج فارس به طور کامل و ایمن در مدار آمریکا نخواهد بود؛ تا زمانی که جمهوری اسلامی مخالف حضور آمریکا در منطقه است. ایرانِ مجهز به سخت افزارهای نظامی نسبتاً پیشرفته چینی (به ویژه قابلیت های ضددسترسی) برای جلوگیری از هژمونیِ این منطقه حیاتیِ جغرافیایی توسط ایالات متحده، به چین این امکان را می دهد تا ایران به نیابت از آن، این سلطه را به صورت کنترل شده (و نه وقوع بحران و جنگ) به چالش بکشد و تمرکز واشنگتن را به منطقه اقیانوس آرام منحرف کند. بنابراین، دور نگه داشتن تهران از واشنگتن، به نفوذ جهانی و وزن استراتژیک این کشور در امور بین المللی کمک می کند. در واقع بی جهت نیست که گفته می شود آینده تمام آسیا به این بستگی دارد که ایران نهایتاً به کدام طرف متمایل خواهد شد.
بنابراین، تحول در روابط ایران و چین در سال های اخیر را باید محصول تأثیرگذاری ترکیبیِ مجموعه ای از متغیرهای داخلی در ایران (روی کار آمدن دولت جدید روحانی)، منطقه ای (خیزش های جهان عرب و بحران لیبی و سوریه) و جهانی (ثقل گرایی آمریکا به سمت آسیا - پاسیفیک) در نظر گرفت که توافق هسته ای نقطه اتصال و گرانیگاه موارد فوق است. در نهایت، این توافق، دست ایران را باز می گذارد تا با خردمندی در ارسال سیگنال های حساب شده به غرب؛ روابط خود را با چین در حوزه های اقتصادی و همچنین همکاری های امنیتی – دفاعی متوازن کند.
منبع/ دیپلماسی ایرانی
اول **
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]
صفحات پیشنهادی
توافق هستهای در دو مرحله به نفع ملت ایران نخواهد بود
دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۹ یک فعال دانشجویی گفت تجربه توافق ژنو نشان داده است که ایران به تعهدات خود پایبند میماند و غربیها زیر تعهداتشان میزنند به همین دلیل است که رهبری تأکید دارند توافق هستهای در یک مرحله با جزئیات و کلیات انجام گیرد علی پهلوان در گفتوگو با خبرنگار سیالاوروف: آژانس نقشی کلیدی در انجام بازرسیها در چارچوب توافق هستهای با ایران را خواهد داشت
لاوروف آژانس نقشی کلیدی در انجام بازرسیها در چارچوب توافق هستهای با ایران را خواهد داشت وزیر خارجه روسیه تاکید کرده است که آژانس بین المللی انرژی اتمی نقش مهمی در انجام بازرسیها در چارچوب توافق هستهای احتمالی بازی خواهد کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران&nbوزیر خارجه عمان: توافقهستهای با ایرانحتمی است /توافق در مارس یا نهایتا ژوئن بهدست خواهد آمد
وزیر خارجه عمان توافقهستهای با ایرانحتمی است توافق در مارس یا نهایتا ژوئن بهدست خواهد آمد ژنو وین استانبول و مسقط شهرهایی که طی چند ماه گذشته در کانون توجه ایرانیها با هر سلیقه و نگرشی بوده و نگاه جهانیان را نیز به خود معطوف داشته است این آخری اما فارغ از برگزاری نشسوزیر خارجه چین: فکر نکنم مذاکرات هستهای تمدید شود/ آماده تقویت روابط با ایران هستیم
یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۷ وزیر خارجه چین در پاسخ به ایسنا گفت فکر نمیکنم مذاکرات برای سومین بار تمدید شود و امیدوارم طرفهای مذاکرهکننده با همکاری بیشتر تلاش کنند تا توافق جامع به دست آید به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا وانگ یی وزیر خارجه چیروحانی: روابط ایران و چین باید به سمت همکاری راهبردی در تمام زمینه ها هدایت شود / حضور موثر چین مسیر توافق جام
روحانی روابط ایران و چین باید به سمت همکاری راهبردی در تمام زمینه ها هدایت شود حضور موثر چین مسیر توافق جامع را کوتاه می کند رییس جمهوری با اشاره به اهمیت راهبردی همكاری های تهران – پکن در توسعه و امنیت منطقه ای گفت چین از آغاز همكاری های بسیار خوبی با جمهوری اسلامی ایران دچین خواهان دستیابی هرچه سریعتر به توافق هستهای با ایران شد
چین خواهان دستیابی هرچه سریعتر به توافق هستهای با ایران شد وزارت خارجه چین از ایران و گروه ۱ ۵ خواست تا با کم کردن اختلافات میان خود سعی کنند هر چه زودتر به توافق هستهای جامع و نهایی دست یابند به گزارش نامه نیوز هونگ لی سخنگوی وزارت خارچه چین امروز چهارشنبه از تمام طرفها- وزیر خارجه چین: توافق هسته ای، فرصت توسعه اقتصادی ایران را فراهم می کند
وزیر خارجه چین توافق هسته ای فرصت توسعه اقتصادی ایران را فراهم می کند تهران - ایرنا - خبرگزاری رویترز روز دوشنبه نوشت وانگ یی وزیر امور خارجه چین در سفر به تهران به مقام های ایرانی تاکید کرده است که توافق هسته ای می تواند این کشور را از تحریم ها رها کند و فرصت را برای توسعهآیا چین گره گشای مذاکرات هسته ای ایران و غرب خواهدشد
آیا چین گره گشای مذاکرات هسته ای ایران و غرب خواهدشدبخش خارجی الف 28 بهمن 93سفر وزیر امور خاجه چین به ایران در دو روز گذشته بهانه ای شد تا با محسن شریعت نیا دکترای روابط بین الملل از دانشگاه علامه طباطبایی تهران و کارشناس مسائل چین گفت و گویی در زمینه نقش چین در پرونده هسته اینقش آژانس در بازرسی از ایران درصورت توافق هستهای کلیدی خواهد بود - اخبار ایران و جهان |
لاوروف نقش آژانس در بازرسی از ایران درصورت توافق هستهای کلیدی خواهد بود شناسهٔ خبر 2490838 یکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۱۳ بین الملل > ایران در جهان وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی از نقش کلیدی این نهاد بین المللی در انجام بازرسی از تاسیساتفیلم/ سخنان وزیرخارجه عمان درباره توافق هستهای با ایران - اخبار ایران و جهان |
فیلم سخنان وزیرخارجه عمان درباره توافق هستهای با ایران شناسهٔ خبر 2484321 سهشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۸ بین الملل > ایران در جهان Loading دریافت 21 MB وزیرخارجه عمان در گفتگو با شبکه س ان ان از نقش این کشور در موضوع توافق هسته ای میان ایران و گروه 1 5 به ویژه در موضوع میاسفیر نروژ در ایران: توافق هستهای برای همه مهم است
سفیر نروژ در ایران توافق هستهای برای همه مهم است اودیسه نورهیم همچنین ابراز امیدواری کرد که با به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای ایران راه برای افزایش روابط بین دو کشور در زمینه های مختلف باز شود آفتاب سفیر نروژ در ایران با اشاره به تبلیغات منفی رسانه های خارجی علیه ایران و االمانیتور: خوش بینی آمریکا به توافق هسته ای با ایران افزایش یافته است
المانیتور خوش بینی آمریکا به توافق هسته ای با ایران افزایش یافته است یک مجله خبری در پایگاه اینترنتی خود از افزایش خوشبینی دولتمردان امریکا نسبت به حصول توافق هسته ای با ایران خبر داد و نوشت بسیاری از اختلافات حل و فصل شده است روز نو یک مجله خبری در پایگاه اینترنتی خودتوافق نشود به توسعه هسته ای براساس منافع ملی خود ادامه می دهیم - اخبار ایران و جهان |
بعیدی نژاد در مسکو توافق نشود به توسعه هسته ای براساس منافع ملی خود ادامه می دهیم شناسهٔ خبر 2488188 پنجشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۲ سیاست > سیاست خارجی بعیدی نژاد گفت در صورت عدم توافق ایران به توسعه هسته ای خود براساس منافع ملی ادامه خواهد داد به گزارش خبرگزاری مهر بعیدی ن- نماینده مجلس: هرگونه توافقی در مذاکرات هسته ای در چارچوب منویات رهبری خواهد بود
نماینده مجلس هرگونه توافقی در مذاکرات هسته ای در چارچوب منویات رهبری خواهد بود کاشان- ایرنا- نماینده مردم شهرستان های کاشان و آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی گفت اگر توافقی در جریان مذاکرات هسته ای صورت گیرد قطعا در چارچوب و منویات مد نظر مقام معظم رهبری خواهد بود به گزارشسفیربرزیل: اراده توافق هستهای وجود دارد/ ازتجربیات رشتههای المپیکی ایران استفاده میکنیم
شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۲ سفیر برزیل در تهران که بیش از یک سال از آغاز ماموریتش میگذرد با راضی کننده دانستن روابط کنونی ایران و برزیل از تلاش برزیل برای ارتقای سطح روابط با ایران خبر میدهد او میگوید کشورش خواستار به نتیجه رسیدن هر چه سریعتر مذاکرات هستهای ایران و غرب است وتابش: آمریکا پا را از گلیم خود درازتر کند، مجلس ایران مقابله خواهد کرد /طرح صیانت از حقوق هستهای روند مذاکرات
تابش آمریکا پا را از گلیم خود درازتر کند مجلس ایران مقابله خواهد کرد طرح صیانت از حقوق هستهای روند مذاکرات را تخریب نمیکند نماینده اصلاح طلب مجلس معتقد است در صورتیکه کنگره آمریکا وارد تصویب تحریم های جدید شود مجلس ایران نیز قطعا در جهت صیانت از منافع ملی اقدامات متقابل را اتهدید کنگره آمریکا به لغو توافق ژنو با تصویب فوریت طرح جدید هستهای در مجلس ایران
تهدید کنگره آمریکا به لغو توافق ژنو با تصویب فوریت طرح جدید هستهای در مجلس ایران نمایندگان مجلس به یک فوریت طرحی رای دادند که در صورت تصویب با هرگونه تشدید تحریم از سوی غرب توافقنامه ژنو ملغی میشود و فعالیتهای هستهای ایران با شتاب بیشتری ادامه مییابد به گزارش آخرین نیوز ب-
گوناگون
پربازدیدترینها