واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کاهش قیمت نفت می تواند سبب کنار گذاشتن نفت از بودجه شود تهران - ایرنا - به نوشته سایت خبری جماران ،اقتصاد کشورمان، اقتصاد نفتی است و بیشتر درآمد دولت وابسته به نفت است. اخیرا قیمت نفت به شدت کاهش یافته است و ممکن این کاهش چشم گیر برای آینده کشور مشکلاتی ایجاد کند. این کاهش قیمت مصادف با تقدیم لایحه بودجه سال 94 از سوی دولت به مجلس شده است. دولت لایحه بودجه سال 1394 را در 16 آذر ماه تقدیم مجلس کرد. با کمی دقت می توان به این مسئله دست یافت که دولت درآمد های خود را بیش از آنچه می تواند باشد نشان داده است. برای نمونه در حالی که قیمت هر بشکه نفت در حال حاضر حدود 50 دلار است، دولت قیمت نفت را 72 دلار در هر بشکه برآورد کرده است.
مرتضی عزتی درباره ی «پایین بودن قیمت نفت» گفت: قاعده کلی به این شکل نیست که قیمت نفت در در سطح کنونی باقی بماند. در بازاری که در دنیا وجود دارد و در بسیاری از کشورهای دنیا، قیمت تمام شده ی نفت بالاتر از قیمت کنونی است. بنابراین قیمت نفت در حال حاضر، خیلی معقول نیست. دولت نیز امیدوار است که قیمت بالاتر رود و معقول تر شود. این بیش برآورد تنها سبب می شود که ظاهر بودجه بزرگتر شود. در صورتی که این درآمد تحقق پیدا نکند، دولت با کسری مواجه می شود و در نتیجه ناگزیر می شود که مجموعه ای از هزینه هایی که در حال حاضر تعهد کرده است را کاهش دهد.
وی با توضیح «علت بالا در نظر گرفتن قیمت نفت» اظهار کرد: بالا بودن بودجه نسبت به تحقق احتمالی آن به این دلیل است که دولت بتواند در صورت افزایش قیمت نفت، از درآمد به دست آمده استفاده کند. برای نمونه اگر دولت بودجه را بر اساس بشکه نفت حدود 45 دلار برآورد کند، بودجه پایین تر تصویب می شود. به این معنا که اگر بودجه از 250 هزار میلیارد تومان به 200 هزار میلیارد تومان تبدیل شود. اگر قیمت نفت افزایش یابد و درآمد نفت زیاد شود، دولت حق استفاده از آن را ندارد و تنها می تواند همان 200 هزار میلیارد تومان را خرج کند. در حال حاضر نیز دولت بودجه را دست بالا برآورد کرده است تا اگر قیمت نفت بالا رفت و درآمد زیاد شد، بتواند از این اضافه درآمد خرج کند. دولت خواسته است که از این فرصت استفاده کند و هیچ ایراد اساسی ندارد. تنها یک فضای فرصتی برای دولت فراهم کرده است که از فرصت و زمان آینده بهتر بهره برداری کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: حتی ممکن است درآمد نفت در هر بشکه حدود 45 دلار بماند و افزایش نیابد، اما درآمدهای قدیمی نفت کشور در سال آینده به بودجه دولت اضافه شود. به این معنا که مقداری از درآمد های نفتمان که بلوکه شده است در صورت موفقیت مذاکرات هسته ای به حساب دولت ریخته شود. آن نیز جزو درآمدهای نفت است و آن را می تواند خرج کند. هر کدام از این احتمالات رخ دهد به نفع دولت است. دولت به شکلی بودجه را تنظیم کرده است که منافع خودش و فرصت تصمیم گیری برای خودش را افزایش دهد. این اقدام برای دولت منطقی است که قدرت انتخاب خود را زیاد کند.
عزتی درباره ی «درآمد های دولت از سوی مالیات» اظهار کرد: درکشورمان معافیت مالیاتی بالایی داریم. بیش از 40 درصد اقتصادمان معاف از مالیات است. اینکه دولت درآمد مالیاتی را افزایش داده است، به این معنا نیست که مالیات افرادی را که مالیات می دادند را زیاد کند. برای نمونه مالیات کارمند ساده را از 8 درصد به 15 درصد افزایش دهد. روش منطقی و صحیح آن است که از افرادی که معاف از مالیات هستند و لغو معافیتشان هیچ آسیبی به رفاه جامعه و اقتصاد نمی زند، مالیات بگیرند. آن 40 درصدی که معاف از مالیات هستند و فعالیت اقتصادی بزرگی انجام می دهند، از آن ها باید مالیات گرفته شود.
این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که «آیا می توان کاهش قیمت نفت را فرصتی برای پیشرفت دانست»، گفت: اساسا اگر این اتفاق رخ دهد، بسیار خوب و مفید است. تمام متخصصین و تجربه کشورهای موفق، این روش را تایید می کنند که بودجه دولت، کاملا مستقل از درآمدهای خارجی نفتی برآورد شود. در کشورمان نیز سال ها هدف این است که صندوق ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی ایجاد شود. کاهش قیمت نفت نیز می تواند دولت را ناگزیر کند که پول های نفت را از بودجه کنار بگذارد و درآمدهای نفتی تنها صرف سرمایه گذاری تولیدی شود. با توجه به این که در حال حاضر درآمد نفت به تنهایی، آنقدر سهم بالایی در بودجه ندارد؛ اگر دولت واقعا همت کند، می تواند از فرصتی که پیش آمده استفاده کند و برنامه های دیگر را تعدیل و تنظیم کند تا بتواند نفت را برای همیشه از بودجه کنار بگذارد.
منبع/ جماران
اول **
04/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]