واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: پژوهشگر حوزهٔ فقر و عدالت اقتصادی با بیان اینکه میتوان کشور را با درآمد مالیات اداره کرد، گفت: سالیانه بین 80 تا 100 میلیارد دلار و دو برابر بودجه کل کشور، فقط فرار مالیاتی داریم.
پایگاه خبری تحلیلی تراز:حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در گفتگو با تزار، در پاسخ به این سؤال که مقام معظم رهبری فرمودند میتوان کشور را با درآمد مالیات اداره کرد و چرا فقط از قشر پایین جامعه مالیات گرفته میشود، اظهار داشت: همینطور است و در همهجای دنیا دولتها کارکرد اصلیشان این است که منابع و درآمدهای مالیاتی را جمعآوری و با آن کشور را اداره میکنند.
وی با بیان اینکه در کشور ما متأسفانه اصلاً رابطه کاملاً متفاوت است، افزود: دلیل اصلی آنهم این است که دولتها به درامدهای نفتی وابستهاند و با توجه به این مسئله تمایلی به جمعآوری منابع مالیاتی ندارند، چون در همه جای دنیا مردم از پرداخت مالیات راضی نیستند و نمیخواهند مالیات بپردازند.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: بالاخره کشور بایستی با منابع مالیاتی بچرخد و اداره شود و کسانی مالیات نمیپردازند و یا فرار مالیاتی دارند، این عوارض سنگینی بسیار برای کشور به همراه دارد، به همین دلیل در بسیاری از کشورها پیشرفته دنیا فرار مالیاتی یک جرم جناحی است.
راغفر با بیان اینکه علت فرار مالیاتی میتوان به سهولت به تحقق یک جرم منجر شود، بیان کرد: وقتی بچهای نمیتواند به مدرسه برود، یعنی آموزشوپرورش کافی و مناسب وجود ندارد، اگر این بچه بزرگ و وارد جرم و جرائم شود و اقدام خلافی انجام دهد و در این تخلف مرتکب قتل هم میشود، آنکسی که مالیات نداده، موجب شده که این جوان نتواند به مدرسه برود و بهتبع آن شغل مناسب داشته باشد.
پژوهشگر حوزهٔ فقر و عدالت اقتصادی اضافه کرد: آنکسی که مالیات نپرداخته، موجب این جنایتی که رخداده، شده است؛ و با عدم پرداخت مالیات دولت نتوانست آموزش مناسب را ارائه کند و این فرد به دامن بزه و جرم و جرائم افتاده است.
وی با اشاره به ادامه کشور با درآمد مالیاتی ادامه داد: با توجه به کارکردهای اقتصاد ایران این امکان کاملاً اجرایی است و بر اساس تخمینهای رسمی چیزی در حدود 20 تا 25 درصد تولید ناخالص داخلی کشور که سالیانه بین 80 تا 100 میلیارد دلار میشود و این رقم معادل دو برابر بودجه کل کشور است، فقط فرار مالیاتی داریم.
این اقتصاددان ایرانی با اعلان اینکه دولت نهتنها میتواند مالیاتبگیرید، بلکه میتواند کاملاً وابستگی به درآمدهای را قطع نفتی کند، گفت: دولت بااینکه منابع نفتی متعلق به نسلهای بعدی است را میتواند ذخیره و یا از آن برای توسعه زیرساختها و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف کشور استفاده کند.
راغفر تصریح کرد: متأسفانه این اقدام منجر به بیعدالتیهای فاحش به زیان گروههای پایین درآمدی میشود و کسانی که در بخش عمومی زحمت میکشند و کار و تلاش میکنند تا ریال آخر مالیاتشان میپردازند ولی افرادی که در بخش خصوص فعالیت میکنند، سهم و مشارکت خودشان را در پرداخت مالیات، بههیچوجهی نمیپردازند.
استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا ادامه داد: اکنون بهطور متوسط یک کارمند معمولی دولت بهطور متوسط 690 هزار تومان در سال مالیات میپردازد، درحالیکه یک طلافروش در سال بهطور متوسط یکمیلیون و 600 هزار تومان مالیات میدهد و یا یک نمایشگاه خودرو فقط سالی یکمیلیون و 500 هزار تومان و شاید کمتر مالیات پرداخت میکند؛ و یا برخی از دندانپزشکان در سال فقط یکمیلیون و 300 هزار تومان مالیات میپردازند.
وی با بیان اینکه اینیک جنایت واقعی است که در کشور صورت میگیرد؛ بیان داشت: این موارد فقط به خاطر ضعف دولتها و نظام مالیاتی است و بنابراین قطعاً دولت میتوانند حقوق مردم و بخصوص طبقات متوسط و پایین درآمدی جامعه را به سهولت از گروهای بالای درآمد بگیرد و آن را به نحو عادلانه توزیع کند.
راغفر گفت: وقتی دولت مالیات را صحیح بگیر، ما میتوانیم بهسرعت به سمت یک جامعه عادلانهتر، سمت یک اقتصاد شکوفا و به سمت توسعه پیش برویم.
کارشناس مسائل اقتصادی در پایان اظهار داشت: متأسفانه اگر بخواهم کارشناسی شده عرض کنم، آنچه اتفاق افتاده است، بیش از هر چیزی نشانه از فقدان دولت در کشور بوده و است و دولتها در ایران اصلیترین وظیفه خودشان را جمعآوری مالیات است، انجام ندادند و به زیان گروههای درآمدی پایین جامعه و به نفع گروههای درآمدی بالای جامعه اقدام کردند که این باعث رشد نابرابرها و فقر در جامعه شده است و آن را نادیده گرفتند.
يكشنبه 3 اسفند 1393 ساعت 08:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]