واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روزهای بحرانی لیبی و مطامع آمریکا تهران- ایرنا- «روزهای بحرانی لیبی و مطامع آمریکا» عنوان سرمقاله امروز -یکشنبه- روزنامه «جمهوری اسلامی» به قلم «جلیل حسنی» است که در آن می خوانیم: روز گذشته اعلام شد گروه های تروریستی تکفیری به انبار سلاح های شیمیائی بازمانده از رژیم قذافی دست یافته اند. این خبر، در ردیف خبرهای متعددی که از ربوده شدن اتباع مصری در لیبی و قتل فجیع 21 کارگر مصری در این کشور توسط تروریست های داعش حکایت دارند کافی است تا دنیا به عمق وخامت اوضاع در لیبی پی ببرد، ولی به نظر می رسد هنوز چنین اتفاقی لااقل در غرب نیافتاده است.
روز جمعه نیز منابع خبری گزارش دادند گروه تروریستی داعش، که حالا در لیبی نیز برای خود جای پای محکمی ایجاد کرده شهر «سرت» زادگاه قذافی را به تصرف در آورده است. به گفته این منابع، پرچم داعش در سر در دانشگاه «سرت» نصب شده و ایستگاه رادیو و ساختمان های دولتی نیز در تصرف این گروه است. این گروه تروریستی از تنش های داخلی و خلا قدرت، حداکثر بهره برداری را می کند و تصاویری نیز از حرکت کاروان های مجهز نظامی منتسب به داعش در خیابان های سرت منتشر شده است. آینده پرابهام، قتل و کشتار مردم، چپاول ثروت های نفتی، بی ثباتی سیاسی و خطر تقسیم کشور، اکنون مشخصه های اوضاع حاکم بر لیبی هستند.
مردم لیبی که چهار سال قبل با هدف حاکم کردن اراده مردم بر کشور خود مبارزه یکپارچه ای را علیه رژیم دیکتاتوری «معمر قذافی» آغاز کردند، اکنون در شرایطی قرار گرفته اند که همه آرزوها و آمال خود را از انقلاب بر باد رفته می بینند و امیدی به فردای خود ندارند. لیبی اکنون عملاً به دو بخش تقسیم شده است، یک بخش از کشور در اختیار گروه های سلفی تکفیری موسوم به «فجر لیبی» است که بخش عمده ای از طرابلس در کنترل آنهاست و برای خود دولت و مجلس جداگانه دارند. بخش دیگر در کنترل ارتش قرار دارد که سردسته این گروه نیز «خلیفه حفتر»، نظامی بازنشسته می باشد. این هر دو جریان نیز حامیان خارجی ویژه خود را دارند که اهدافشان را در این کشور ثروتمند و نفت خیز تعقیب می کنند.
«فجر لیبی» از پشتیبانی آشکار قطر و ترکیه برخوردار است. ائتلاف قطر – ترکیه که حامی شناخته شده گروه های تکفیری در منطقه محسوب می شوند در لیبی نیز پشت سر سلفی های تکفیری قرار دارند. در جانب دیگر، مصر، امارات و عربستان قرار دارند که از جناح دولت منتخب و نظامیان پشتیبانی می کنند. هیچیک از این حمایت ها برای نجات لیبی نیست، بلکه برای کسب امتیاز و نفوذ در این کشور است. این جنگ قدرت، شرایط بسیار مناسبی را فراهم کرده است تا گروه تروریستی داعش با تمام قوا وارد میدان شود. این گروه تروریستی که شهر «درنه» را به عنوان پایگاه خود انتخاب کرده اکنون درحال گسترش قلمرو خود است. از آنجا که بافت این منطقه به شدت قبیله ای و دارای جمعیت جوان با گرایشات مذهبی افراطی است داعش به سرعت در آنجا رسوخ کرد و در کنار آن، نبود دولت مرکزی و فقدان کنترل در مرزها نیز عواملی شدند تا انبوه سلفی های تکفیری آزادانه بتوانند به این منطقه تردد کنند. سران قبایل نیز برای در امان ماندن از ناامنی های موجود، ترجیح داده اند با داعش بیعت کنند با این امید که این گروه، امنیت آنها را تامین نماید.
مجموعه این مسائل باعث شده است تا اوضاع در لیبی دچار آشفتگی بی سابقه ای شود و بسیاری از منابع خبری، شرایط را بسیار خطرناک تر از آن بدانند که در ظاهر اعلام می شود.
اما در این میان، اروپا بسیار نگران است. هر چند آمریکا با لیبی فرسنگ ها دور است ولی لیبی در نزدیکی اروپا قرار دارد و ضمن اینکه به دریای مدیترانه نیز متصل است و هرگونه قدرت گرفتن گروه های تروریستی در لیبی، می تواند وحشت و نگرانی در اروپا را افزایش دهد و تکرار حوادثی از آن دست که دو ماه قبل در فرانسه رخ داد، دور از انتظار نخواهد بود. چهار سال قبل، که سران اروپا به همراهی آمریکا به حمایت از شبه نظامیان مسلحی که با رژیم قذافی می جنگیدند وارد عمل شده و با حملات نظامی سرنگونی رژیم قذافی را سرعت بخشیدند، هرگز فکر نمی کرد که با چنین کابوس وحشتناکی مواجه شوند.
اروپا و آمریکا چنین ارزیابی کرده بودند که با مشارکت در عملیات فروپاشی رژیم قذافی، در آینده لیبی، سهم مناسبی از غنیمت نصیب آنها خواهد شد و رژیمی که بر سر کار خواهد آمد، به دلیل وامدار بودن به غرب، با سیاست های غرب همسو خواهد بود. اما اکنون این خوش بینی ها کاملاً به یاس و نگرانی تبدیل شده است.
براساس نقشه ها و اسنادی که از برخی عناصر دستگیر شده داعش در لیبی به دست آمده است، این گروه برای اروپا برنامه دارد. طبق این مدارک، از مهمترین اهداف داعش، در لیبی، اعزام عناصر تکفیری به داخل اروپاست چرا که فاصله بین لیبی و سواحل جنوبی کشورهای اروپایی تنها 500 کیلومتر است که می توان به سهولت به آنجا دسترسی پیدا کرد.
در اینجا باید به سه بازی مذبوحانه آمریکا در لیبی نیز اشاره کرد. دولتمردان آمریکائی همانگونه که در سوریه نیز عمل کردند و خود در به وجود آوردن گروه های تروریستی نقش موثر داشتند و قصد بهره برداری جهت دار و ابزاری از این گروه ها دارند در لیبی نیز همان رویه را دنبال می کنند. آنها با این برداشت که گروه های تروریستی و تکفیری در راستای اهداف بلند مدتشان و متحد استراتژیکشان، یعنی رژیم صهیونیستی عمل می کنند نه تنها رغبتی به مقابله جدی با گروه های افراطی در لیبی را ندارند، بلکه مایل هستند این گروه ها به ابعاد اقدامات خود بیفزایند و بر قدرتشان افزوده شود. دعوت برای تشکیل دولت به اصطلاح ملی که در آن سلفی ها نیز حضور داشته باشند، مفهومی به جز این سیاست فتنه جویانه ندارد.
در این میان، این مردم لیبی هستند که با سرنوشت بسیار مبهمی مواجه هستند و باید تاوان جنگ قدرت بازیگران خارجی را بپردازند. گزارش ها از موج مهاجرت مردم از مناطق درگیری دارد در حالی که در مناطق دیگر نیز هیچ تضمین امنیتی وجود ندارد.
صدها لیبیایی در طول چهار سال گذشته در جریان ناآرامی ها و خشونت ها قربانی شده اند که تازه ترین مورد، انفجارهای اخیر چند روز قبل در این کشور بود که به کشته شدن دست کم 40 نفر و زخمی شدن 75 نفر منجر شد. اگرچه در طول چهار سال گذشته، لیبی هرگز آرام نبود ولی ورود داعش به صحنه بازی، تحولات این کشور را وارد مرحله تازه ای کرده است. لیبی به دلیل برخورداری از دو منبع ارزشمند یعنی «ثروت» و «سلاح» هنگفت، برای گروه های تروریستی همچون داعش، بهشت محسوب می شود.
تحریم تسلیحاتی ارتش لیبی نیز عاملی شده است تا تروریست ها کاملاً با آزادی عمل به فعالیت خود ادامه دهند. درحالی که درخواست ها برای لغو ارسال اسلحه به ارتش در روزهای اخیر افزایش یافته است، منابعی در سازمان ملل، هرگونه باز کردن مسیر ارسال سلاح به لیبی را به منزله ریختن بنزین بر آتش تلقی می کنند، به این دلیل که دولت قدرتمندی در لیبی وجود ندارد تا از این سلاح ها محافظت کند.
مجموعه این تحولات و شرایط، لیبی را در مرز فروپاشی و سقوط در پرتگاه قرار داده است و هیچ گونه چشم انداز روشنی در افق سیاسی این کشور مشاهده نمی شود.
منبع: جمهوری اسلامی
اول**1368**
03/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]