واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نماینده سابق انگلیس در آژانس اتمی: گزارش آژانس بهانه را ازمخالفان در توافق هسته ای با ایران گرفت تهران-ایرنا-پیتر جنکینز نماینده سابق انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد با توجه به تایید پایبندی کامل ایران به تعهدات توافق هسته ای در ژنو از سوی این نهاد، مخالفان توافق هسته ای هیچ بهانه ای برای خودداری از دستیابی به توافق جامع با ایران در هفته های آتی ندارند.
جنکینز در جدیدترین نوشتار خود در وبگاه لوبلاگ درباره آخرین گزارش آژانس بین المللی انرِژی اتمی راجع به برنامه هسته ای ایران نوشت: آخرین گزارش آژانس اتمی درباره برنامه هسته ای ایران نکات قابل تاملی دارد. ایران همچنان به تعهدات خود در توافق موقت ژنو کاملا پایبند مانده و درهای سایت های هسته ای اعلام شده خود را به روی بازرسان گشوده است.
اما چیزی که مرا متعجب می کند این است که چرا مدیر کل آژانس به اینکه ایران دو بار تاکنون برای پاسخ دادن به این پرسش ها تلاش کرده ، هیچ اشاره ای نکرده است.
وی در این خصوص یادآور شد، ایران از زمان انتشار گزارش آژانس در اواسط ماه نوامبر سال 2014 برای پاسخ دادن به نگرانی مطرح شده در آن گزارش و سایر ادعاهایی که درباره ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران وجود داشته ، علنا اقدام کرده است.
جنکینز در این باره افزود: خبرگزاری رویترز در آن زمان خبر داد که ایران در واکنش به آن گزارش در بیانیه ای اتهامات وارد شده مبنی بر اینکه تهران در کار بازرسان سنگ اندازی می کند را رد و تاکید کرد که مدارکی در این خصوص به آژانس ارائه داده است؛ مدارکی که نشان می دهد اسناد دال بر نگران کننده بودن بخشی از فعالیت های هسته ای ایران اشتباهات بسیاری دارد و اسامی بازرسانی که ظاهرا گزارش را تدوین کرده اند نشان می دهد حاکی از جعلی بودن آنهاست و نشان می دهد که ادعاهای مطرح شده در اسناد مذکور را یک فرد خاص نوشته است.
جنکینز تاکید کرد، آژانس در گزارش جدید خود درباره توضیحاتی که ایران به این نهاد ارائه داده هیچ توجیهی مطرح نکرده است و افزود:مدیر کل آژانس فقط با عباراتی که در شرایط کنونی گمراه کننده هستند، تکرار کرده که ایران هیچ توضیحی ارائه نداده است که آژانس بر مبنای آن بتواند برطرف شدن نگرانی های فوق را تایید کند. در واقع، از ایران خواسته شده است که بی گناهی خود را ثابت کند، اما وقتی تهران در این خصوص اقدام می کند مدارکی که ارائه کرده است، از دسترس خارج می شوند چرا که این شواهد ، درستی اسناد اولیه ای که تهران را زیر سوال برده است ، به چالش می کشاند. آیا این کار با روند تعیین شده همخوانی دارد؟
وی همچنین یادآور شد:نکته تعجب آور دیگر در گزارش اخیر این است که آژانس از اینکه ایران پیشنهاد بازدید از سایت هسته ای "مریوان" را نیز مطرح کرده، هیچ حرفی نزده است. در واقع، ایران در پاسخ به گزارش یکی از اعضای دائم آژانس که از انجام آزمایش های انفجاری در این ناحیه در نیمه نخست دهه گذشته خبر داده بود، پیشنهاد فوق را مطرح کرد.
جنکینز تاکید کرد: آژانس به این پیشنهاد ایران توجهی نکرده است چرا که احتمالا اعتقاد دارد این بازدید سودی نخواهد داشت. حال با این تفاسیر، آژانس می تواند ادعا کند که ایران از توضیح درباره اتهامات مطرح در گزارش نوامبر سال 2011 خودداری کرده است؟ یا اگر آژانس بازدید از مریوان را در دستور کار قرار نداده است، نباید به سایر کشورهای عضو توضیح دهد که اطلاعاتی را که در این خصوص از یکی از اعضای دائم خود دریافت کرده نامعتبر یا بی اساس بوده است؟
این تحلیلگر انگلیسی در عین حال یادآور شد که هدف وی از این انتقادات زیر سوال بردن اقدامات آژانس یا شخص مدیر کل نیست و افزود:بلکه من می خواهم جار و جنجال هایی را که مخالفان توافق هسته ای با ایران بر سر گزارش ماه نوامبر به راه انداخته اند، تعدیل کنم. در واقع، ایران در حال حاضر همچنان درب کارگاه های ساخت قطعات سانتریفیوژ خود را به روی بازرسان گشوده است. این بازرسی ها استثنایی محسوب می شوند و آژانس می تواند اطمینان حاصل کند که ایران به برنامه تعویض سانتریفیوژهای فرسوده و از کار افتاده عمل می کند و در حال ساخت روتورهای جدید برای یک تاسیسات غنی سازی مخفی نیست.
جنکینز پاینبندی ایران به تعهدات خود درباره سانتریفیوژها را بسیار قابل توجه و مهم خواند و گفت :اکنون بر سر تعداد سانتریفیوژهایی که ایران می تواند در قالب توافق جامع هسته ای برای خود حفظ کند، بحث و هیاهوی زیادی به راه افتاده و این در حالی است که تهران پیش چشمان بازرسان آژانس و تحت نظارت مستقیم آنها از سانتریفیوژهایی که می خواهد آنها را نگه دارد، استفاده می کند. در واقع ایران با ساخت تاسیسات غنی سازی مخفی یا رسیدن به توان هسته ای نظامی فاصله بسیاری دارد.
در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر اینکه تهران قصد دارد به توان هسته ای نظامی دست یابد یا سایت غنی سازی جدید برپا کند، وجود ندارد و گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز نکته ای ندارد که بر اساس آن آمریکا و متحدانش بتوانند طی 4 هفته آینده از شکل دادن به توافق هسته ای با ایران خودداری کنند.
لازم به ذکر است که امروز (شنبه 2 اسفند ماه) نیز شبکه خبری روسی راشا تودی خبر داد که آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، اطلاعات نادرستی را دال بر صحت ادعای واهی نظامی بودن برنامه هسته ای ایران در گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی گنجانده و همین امر این نهاد را وادار می کند که گزارش هایش را در مورد این برنامه بازنگری کند.
اسناد مرتبط به این عملیات سیا که از سال 2000 میلادی آغاز شده، در حاشیه جلسه دادگاه جفری استرلینگ مامور پیشین سیا که به افشای اطلاعات محرمانه در مورد ایران متهم شده، فاش شده است. مدرکی که از مکالمات داخلی سیا به تاریخ ماه مه سال 1997 به دادگاه ارائه شده، هدف از این برنامه را درج اطلاعات ناقص و جعلی در برنامه هسته ای ایران و اتلاف زمان و وقت ایران ذکر کرده است.
گزارش امنیتی مذکور مربوط به طرح های جعلی اجزای تسلیحات اتمی است که سیا ادعا کرده در فوریه 2000 به ایران منتقل شده است.
پیتر جنکینز هم در واکنش به این خبر گفته است: این امر نشان می دهد احتمالا برخی آژانس های جاسوسی که سیاست خصمانه ای علیه ایران دارند، تصمیم گرفته اند اسناد جعلی را همچون قرار دادن مدرک جرم در صحنه برای بازرسان آژانس درایران جا گذارند. به نظرم این مشکل بزرگی است.
اروپام**9330 **1561 ** 1095
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]