محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842237319
الکی! مثلا ما خیلی می فهمیم!
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
الکی! مثلا ما خیلی می فهمیم!
اینکه جامعه ایرانی از هر چیزی به زغم خود «جُک» می سازد را یقینا باید نوعی «کنش اجتماعی» تلقی کرد؛ کنشی در قبال شرایط و وضعیت موجود جامعه، با این توضیح که دلایل چنین کنش هایی نزد گروه های اجتماعی گوناگون، الزاما یکی نیست.
هفته نامه امید جوان - افشین داورپناه: اینکه جامعه ایرانی از هر چیزی به زغم خود «جُک» می سازد را یقینا باید نوعی «کنش اجتماعی» تلقی کرد؛ کنشی در قبال شرایط و وضعیت موجود جامعه، با این توضیح که دلایل چنین کنش هایی نزد گروه های اجتماعی گوناگون، الزاما یکی نیست. هر گروه می تواند ساختار یا قالب هر جوک را با هدف، نیت و محتوای فرهنگی موردنظر خود هماهنگ کند.
به نظر می رسد جامعه ایرانی در این مورد و در ادامه تجربه «جوک سازی های همگانی» که در سال های اخیر اتفاق افتاده، وارد مرحله جدید- و جدی تری- شده است؛ «جدید» از این نظر که فرآیند جوک پردازی یا جوک سازی همگانی، ساختارها و قالب های جدیدتری را برای این کار تولید کرده است، و «جدی تر» از این نظر که، عمل جوک سازی، به عنوان گونه ای از کنش اجتماعی، الف- فراگیرشده، ب- تنوع محتوایی بیشتری یافته، ج- کارکردها و دلالت های فرهنگی آن متنوع تر و در عین حال پیچیده تر شده است و...
بنابراین، «جوک سازی همگانی» دیگر نه به عنوان مقوله ای که صرفا دارای کارکردهای فرهنگی- اجتماعی سرگرم کننده گی یا هزل و هجو است و یا بیشتر هدف «خندان» را دنبال می کند، بلکه ضروری است تا به عنوان کنشی اجتماعی (سیاسی- فرهنگی) موردتوجه پژوهشگران و بیش از آن سیاستمداران سیاستگزاران و مدیران فرهنگی قرار بگیرد. در آخرین مورد از «پویش همگانی جوک سازی» در ایران، گونه ای از «جوک پردازی عمومی» که به نام جوک های «الکی،مثلا...» می شناسیم، این جوک ها، نوشتاری است. فقط ظرف مدت یک هفته، بخش وسیعی از تعداد پیامک های منتشرشده در فضای مجازی و شبکه های ارتباطی اجتماعی را به خود اختصاص داد.
فقط ظرف 24 ساعت اولیه، 175 جوک در این قالب، ثبت شد! قالب جوک پردازی «الکی! مثلا...!» را همان گونه که پیش از این اشاره شد، از نظر اهمیت باید رخداد جدید و قابل توجهی تلقی کرد؛ در اینجا به طور اختصار و براساس «ساختار» و «کارکرد» این الگوی جوک پردازی، به برخی از مهم ترین نکات در این باره اشاره می شود:
الف- سادگی و ظرفیت بالای عمومی شدن الگوی «الکی! مثلا...!» ساختار یا الگوی تولید این «جوک سازی» بسیار ساده است و در عین حال، ظرفیت بالایی برای طرح انواع موضوعات دارد؛ سادگی این ساختار یا الگو باعث شده است تا افراد گوناگون بتوانند شخصا به تولید جوک در این قالب بپردازند- توجه داشته باشیم که «جوک سازی» در هر حال توانمندی ویژه ای می طلبد- هرکسی توانایی جوک ساختن ندارد، همانطور که جوک گفتن نیز توانایی های مخصوصی می طلبد.
اما قالب یا الگوی جدید «الکی! مثلا...!» به گونه ای است که بسیاری از افراد می توانند در قالب آن، مفاهیم و متحوای مورد نظر خود را به جوک تبدیل کنند؛ هرچند ممکن است این جوک، برای دیگران چندان هم «بامزه» نباشد. افراد برحسب توانایی های شخصی شان در استفاده از خلاقیت، اطلاعات و منابع ادبی مثل «ایهام»، «استعاره» استفاده از توانایی های «بین متنی» و... براساس گرایش ها و خواستگاه سیاسی، فرهنگی، اقتصادیشان می توانند جوک خودشان را تولید کنند!
ب- توانایی بالا در بیان انتقادها و سخنان ممنوع: ساختار و شیوه بیان در این نوع جوک گویی به شهروندان اجازه می دهد تا حتی آنچه را که به دلیل ممنوعیت ها، تابوها و ملاحظات فرهنگی، سیاسی در شرایط عادی نمی توانند بیان کنند، در این قالب به راحتی بیان کنند. درواقع، آن ها می توانند حرف هایشان را بزنند بدون اینکه از عواقب بیان آن هراس داشته باشند، زیرا راه فراری برای آن ها باقی می گذارد و آن هم اینکه «شوخی کرده اند».
شما می توانید هر حرفی را بزنید و در پایان بگویید «الکی! مثلا...»، درواقع، گویی در این الگو با نوعی «کنش غیرصادقانه زبانی» مواجهیم که به شدت متاثر از شرایط اجتماعی است! در این الگو، امکان بالایی برای کاربرد محتواهای «فرازبانی»، «بینا متنی» و وجوه «کتابی» و «استعاری» زبان وجود دارد.
ج- «جوک گویی و جوک سازی» و نیاز جامعه به شادی: یقنا بخش عمده کارکرد جوک هایی که در این الگو تولید می شود نیز سرگرمی و یاجاد خنده شادی است؛ جامعه ایرانی، تشنه شادی است.میل به شادی تا حدی است که افراد گاه به هر بهانه به دنبال تولید شادی و خنده اند. حتی اگر این شادی و خنده به بهای تمسخر یا هزل و هجو دیگران نیز انجام شود، دارای دلالت های اجتماعی است.
در نظر بگیریم که از همه افراد جامعه نمی توان انتظار داشت که در فضایی پراسترس، مبهم و مغموم، به دنبال تولید جک های پاستوریزه یا طنز به اصطلاح فاخر باشد! از همین روست که موضوع و دستمایه بخش قابل توجهی از جوک هایی که در قالب «الکی! مثلا...» تولید می شود در عین انتقادی بودن، مربوط به موضوع های ارزشی و دینی است؛ یعنی موضوعاتی که در شرایط عادی جامعه نمی توان آن ها را به شوخی گرفت!
د- «جوک گویی و جوک سازی» و سرعت بخشیدن به فرآیند «عرفی شدن»: همان گونه که گفته شده، نیاز جامعه ایرانی به شادی (گاهی به هر قیمت) و انتقاد به شرایط موجود، گاه باعث می شود که در الگوی جوک سازی «الکی! مثلا...» حتی موضوعاتی که برای بخش عمده ای از جامعه ارزشی قلمداد می شود نیز دستمایه جک پردازی قرار بگیرد؛ موضوعاتی که در شرایط عادی جامعه نمی توان آن ها را به شوخی گرفت و بعضا در هاله ای از احترام یا قداست است؛ مثل موضوعات دینی و مذهبی. این جک گویی ها حتی در بین گروه های مذهبی نیز دیده می شود. فرایندی که در طولانی مدت به «عادی سازی»، «معمولی سازی» یا «دنیوی شدن» مقوله هایی منجر می شود که پیش از این «مقدس» تلقی می شدند یا شوخی با آن ها، قبیح تلقی می شد.
ه- «جوک گویی و جوک سازی» به مثابه مکانیسمی برای تقویت فضای «همزیستی»، «انسجام اجتماعی» و همچنین به مثابه مکانیسم تغییر شکل یافته ابراز «تفاوت»، «تعارض» و «خشونت» «جک گویی»: از رویکرد انسان شناخت، می توان جوک را گونه ای از «کنش متقابل» دانست که فضای تفاوت، تعارض و حتی خشونت را به نوعی بازی تبدیل می کند و از این طریق باعث تقویت حس «رواداری»، «همزیستی» و تلطیف فضای اجتماعی و از این رو تقویت انسجام گروهی یا اجتماعی شود.
درواقع، جوک سازی شیوه ای است برای تقویت همبستگی اجتماعی در بین مردمی که علی رغم تفاوت های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، به دلایل گوناگون، از مواجه های مبتنی بر خشونت با یکدیگر، بیزارند. آن ها با تبدیل هر پیام و محتوایی به جوک- حتی پیام ها و موضوعات جدی سیاسی، اخلاقی، دینی و...- تلاش می کنند تا فضای اجتماعی را تلطیف کنند- اگرچه همچنان در جک ها تلاش می کنند تا حرف های خودشان را بزنند و فاصله بین خودشان و دیگران- دیگرانی که در گروه آن ها قرار ندارند- را حفظ کنند.
در این ساز و کار اجتماعی، «تفاوت ها»، «تعارض ها» و «خشونت» موجود در روابط میان فردی و گروهی، در قالب جک گویی و جوک سازی (و انواع لطیفه و انواع طنز) نمود پیدا می کند؛ در الگوی جوک های «الکی»، نمونه های فراوانی وجود دارد که نشان دهنده استفاده جامعه ایرانی، از این مکانیسم است! «زبان» به عنوان یک مقوله جدی اجتماعی- که در ارتباط تنگاتنگ با قدرت، فرهنگ و ایدئولوژی قرار دارد- در ایران هرگز به طور جدی مورد توجه قرار نگرفته است؛ ظاهرا این گزاره که «زبان» بازنمود فرهنگ و شرایط اجتماعی است، نیز در عمل چندان کنترل پذیر نیستند.
در زندگی روزمره نمی توان با صدور بخش نامه و...جلوی حرکت یا کنش ها و تغییرات زبانی را گرفت؛ مردم براساس نیازهایشان، زبان (چه در وجه گفتاری و چه در وجه نوشتاری) را به گونه ای خلاقانه دستکاری می کنند، گونه های ادبی می آفرینند و... مردم و زبان، راه خودشان را می روند. رخداد زبانی «جوک سازی های فراگیر و عمومی» در جامعه ایرانی را باید نشانه آشکاری از ظرفیت های اجتماعی زبان تلقی کرد؛ خنده و شادی آفرینی، انتقاد از شرایط فرهنگی اجتماعی موجود، توانایی در بازنمایی اوضاع جامعه و دیدگاه ها، خواست ها و آرزوها، مهم ترین کارکردهایی است که «جوک سازی های فراگیر و عمومی» دنبال می کند؛ در سال های اخیر امکانات فضای مجازی و ابزارهای ارتباطی جدید نیز فرآیند تولید و بازتولید این ظرفیت های زبانی و بازنمایی واقعیت های اجتماعی را به نحو چشمگیری سرعت بخشیده و تقویت کرده است.
با وجود این، متاسفانه علیرغم اهمیت شناسایی و توجه به مکانیسم ها و اهداف چنین کنش هایی در شناخت و تحلیل وضعیت جامعه و مسائل و مشکلات آن و همچنین نقش تعیین کننده آن در شناسایی نقاط و موضوعات حساس و بحران خیز جامعه، بررسی چنین کنش هایی همچنان به دلیل کم اهمیت پنداشته شدن، کمتر مورد توجه قرار می گیرند.
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]
صفحات پیشنهادی
الکی! مثلا ما خیلی خوش نامیم! / خانواده سه کشته چپل هیل محاکمه شوند!
طنز الکی مثلا ما خیلی خوش نامیم خانواده سه کشته چپل هیل محاکمه شوند فرد مهاجم یک ورزشکار بود و داشت بصورت قانونی تمرین تیراندازی می کرد اما این 3 نفر بصورت غیرقانونی در این پارک ورزش می کردند که یکهو اشتباهی تیر به آن ها اصابت کرد گروه طنز فرهنگ نیوز در راستای اینکه رسانهالکی! مثلا جامعه شناسیم!
الکی مثلا جامعه شناسیم الکی مثلا را این روزها در وایبر و پیامک ها و دیگر شبکه های اجتماعی دیده اید موج تازه ای از اصطلاحات بانمک و فرم های زبانی بامزه که امسال حسابی و بارها در این شبکه ها راه افتادند و مرورشان خالی از لطف نیست مجله همشهری جوان - محمدرضا جعفری شبکه های اجتالکی! مثلا جامعه شناسیم!نگاهی به موج های شبکه های اجتماعی در سال 93!+تصاویر
الکی مثلا جامعه شناسیم نگاهی به موج های شبکه های اجتماعی در سال 93 تصاویر الکی مثلا را این روزها در وایبر و پیامک ها و دیگر شبکه های اجتماعی دیده اید موج تازه ای از اصطلاحات بانمک و فرم های زبانی بامزه که امسال حسابی و بارها در این شبکه ها راه افتادند و مرورشان خالی از لطف نعزت برای ملت ایران خیلی مهم است/ مذاکرات دوگانگی غرب را اثبات کرد - اخبار ایران و جهان |
قشقاوی عزت برای ملت ایران خیلی مهم است مذاکرات دوگانگی غرب را اثبات کرد شناسهٔ خبر 2491764 دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸ ۲۱ استانها > همدان همدان- معاون وزير امور خارجه با بیان اینکه برای ملت ایران عزت از همه چیز مهم تر است گفت تیم مذاكره كننده هسته ای از آرمان و عزت ملی عقب نعنایتی: در فوتبال ما خیلی راحت حرمتشکنی میشود |اخبار ایران و جهان
عنایتی در فوتبال ما خیلی راحت حرمتشکنی میشود کد خبر ۴۷۴۰۲۶ تاریخ انتشار ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۸ - 09 February 2015 کاپیتان تیم فوتبال استقلال گفت یک واقعیتی در فوتبال ما وجود دارد که خیلی راحت حرمتشکنی میشود و کوچکترها دیگر احترام بزرگترها را حفظ نمیکنند به گزارش تسنیمتادو در سطح پایینی قرار دارد و به درد پرسپولیس نمی خورد / برای هواداران پرسپولیس خیلی ناراحتم
کرمانی مقدم تادو در سطح پایینی قرار دارد و به درد پرسپولیس نمی خورد برای هواداران پرسپولیس خیلی ناراحتم مهاجم پیشین تیم فوتبال پرسپولیس گفت برکنار کردن درخشان دردی از پرسپولیس دوا نمیکند همانطور که برکناری دایی چیزی را تغییر نداد به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز مرتضی کرماکتابی برای پاسخ به منتقدان ادبیات علمی - تخیلی
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۶ چهارگانه سرزمین اسطوره از مجموعه رمانهای فانتزی تالیفی کودکان به قلم کاتارینا ورزی راهی بازار میشود این نویسنده همچنین از انتشار سهگانه گیئسه خبر داد و گفت آن را در پاسخ به کسانی که معتقدند خوانش کتابهای علمی - تخیلی باعث بهوجود آمدن مالیخولیروبن:سه امتیاز دیدار با اشتوتگارت خیلی مهم بود |اخبار ایران و جهان
روبن سه امتیاز دیدار با اشتوتگارت خیلی مهم بود کد خبر ۴۷۴۰۶۳ تاریخ انتشار ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸ ۱۲ - 09 February 2015 آرين روبن ستاره هلندي بايرن مونيخ پس از پيروزي 2-0 مقابل اشتوتگارت به رقباي تيمش هشدار داد که بايرن همواره مي تواند لحظاتي جادويي را رقم بزند به گزارش ورزش سدرخشان؛ خیلی بدشانس هستیم
درخشان خیلی بدشانس هستیم سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس گفت پیشکسوتان اگر کارشناس هستند بیایند درفشیفر تا ببینند که درخشان چهکار میکند یا چه کاری را انجام نمیدهد روزنامه نود انگار قرار نیست که درخشان و پرسپولیس به این زودیها رنگ آرامش و خوشی را به خود ببینند پرسپولیس هماروبن:سه امتياز ديدار با اشتوتگارت خيلي مهم بود
روبن سه امتیاز دیدار با اشتوتگارت خیلی مهم بود آرين روبن ستاره هلندي بايرن مونيخ پس از پيروزي 2-0 مقابل اشتوتگارت به رقباي تيمش هشدار داد که بايرن همواره مي تواند لحظاتي جادويي را رقم بزند به گزارش " ورزش سه" بایرن در دو دیدار ابتدایی اش در سال 2015 مقابل ولفسبواس ام اس های جالب و خنده دار الکی مثلا ...
بخوانید و بخندید اس ام اس های جالب و خنده دار الکی مثلا اس ام اس های جالب و خنده دار الکی مثلا که این روزها در شبکه های اجتماعی واتس اپ لاین و وایبر مد شده سرویس کشکول جام نیوز عزیزم چقد خوشحالم که دیدمت… الکی مثلا عشقم برگشکسب روزی حلال خیلی سخت شده!
کسب روزی حلال خیلی سخت شده کسی که روزی حرام کسب میکند تا چهل روز نمازش قبول نمی شود عدم استجابت دعا از بین رفتن برکت مال و قساوت قلب از دیگر آثار حرام خواری است روزی حلالاین روزها گذران زندگی و تأمین معاش برای اکثر افراد جامعه سخت شده است گاهی این سختی کار را به جایی میهیوندای اکسنت، خیلی جاداره
هیوندای اکسنت خیلی جاداره در سال ۱۳۹۲ همراه با ورود سری جدید محصولات هیوندای به ایران اکسنت یا همان ورنای جدید نیز به کشور راه پیدا کرد اکسنت های موجود در کشور از دو نوع شرکتی و متفرقه هستند مجله تخت گاز در سال ۱۳۹۲ همراه با ورود سری جدید محصولات هیوندای به ایران اکسنت یا هبازی با تیم های ته جدولی خیلی سخت است/ از نتیجه راضی ام
مکوندی بعد از کسب یک امتیاز در تبریز بازی با تیم های ته جدولی خیلی سخت است از نتیجه راضی ام شناسهٔ خبر 2494615 جمعه ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰ ۱۶ استانها > آذربایجان شرقی تبریز – سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت بازی با تیم های ته جدولی در نیم فصل دوم خیلی سخت است چراکه هر بازیفرکی: امروز خیلی به فوتبال فکر نمیکردم/در اهواز احساس غریبی نکردم
جمعه ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۱ ۴۸ سرمربی تیم فوتبال سپاهان اصفهان که امروز مقابل تیم سابقش قرار گرفته بود گفت من امروز خیلی به فوتبال فکر نمی کردم و دوست داشتم بازی هر چه زودتر تمام شود به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا -منطقه خوزستان- حسین فرکی در نشست خبری پس امارکار آقاجانیان: هنوز خیلی کار داریم/رنکینگ فیفا چندان اهمیتی ندارد
مارکار آقاجانیان هنوز خیلی کار داریم رنکینگ فیفا چندان اهمیتی ندارد ورزش > فوتبال ملی - رده بندی جدید فیفا اعلام شد و ایران با صعود 10 پله ای همچنان در صدر آسیا ایستاد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین مارکار آقاجانیان دستیار ایرانی کارلوس کروش درباره این اتفاق می گویپَدی لو:خیلی چیزها در اتومبیل W06 عوض شده است
فرمول یک پَدی لو خیلی چیزها در اتومبیل W06 عوض شده است مدیر فنی تیم مرسدس عنوان کرد بسیاری از قطعات W06 در مقایسه با اتومبیل فصل گذشته تغییر کرده است به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران مرسدس سال گذشته از نوزده رقابت برگزار شده موفق شد شانزده گرندپری را با پیر-
سبک زندگی
پربازدیدترینها