واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روش های نوین آبیاری، راه دستیابی به نرخ بالای بهره وری کشاورزی اصفهان- ایرنا- روش های نوین آبیاری یکی از راه حلهای موثر در دستیابی به نرخ بالای بهره وری و در نتیجه توسعه کشاورزی است.
به گزارش ایرنا، توسعه کشاورزی و توسعه روستایی دارای ارتباطی نزدیک است زیرا توسعه هر یک از آنها بر توسعه دیگری تاثیر دارد و یکی از اهداف مهم توسعه روستایی افزایش تولیدات کشاورزی است و باید انگیزه تولید برای افزایش درآمد و توسعه در روستا وجود داشته باشد.
برای ایجاد انگیزه در میان روستاییان می توان با فراهم آوردن نهادهای کشاورزی، زمینه پذیرش طرح های جدید را فراهم ساخت تا جایی که انجام تغییرات تکنیکی و نوآوری و اجرای سیاست های اقتصادی مناسب دولتی و گسترش نهادهای اجتماعی و حمایتی، موجب نوسازی ساختار کشاورزی و مازاد تولید و در نهایت موجب بهبود زندگی روستاییان شود.
در واقع مازاد تولید کشاورزی سبب بهبود نسبی رفاه اقتصادی و اجتماعی روستاییان می شود.
از سوی دیگر بخش کشاورزی زمانی توسعه می یابد که بازدهی کشاورزی و درآمد کشاورزان افزایش یابد و اگر فعالیت های اقتصادی غیر کشاورزی در مناطق روستایی توسعه یابد، کشاورزان بی زمین و خوش نشینان نیز جذب فعالیت های غیر کشاورزی رایج در مناطق روستایی می شوند.
فرایند توسعه کشاورزی از طریق تهیه و بهبود عوامل تولید و فناوری بویژه بهبود بذرها، کودها، افت کش ها و سیستم های آبیاری می تواند سرعت یابد.
در استان اصفهان باتوجه به کمبود و به گونه ای بروز بحران آب، تاثیر سیستم های نوین آبیاری در پیشبرد فرایند توسعه کشاورزی مهمتر از سایر بخش ها به نظر می رسد.
به دلیل اولویت بخش های شرب و صنعت، بیشترین پیامد بحران کمبود آب در بخش کشاورزی این استان قابل مشاهده است و برای توسعه کشاورزی نیازمند اجرای اقداماتی است که منجر به کاهش آب مورد نیاز کشاورزی شود.
همچنین گرچه فعالیت های تولید کشاورزی می تواند به ازای هر 100 میلیون ریال سرمایه گذاری 16 نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند اما به علت محدودیت منابع آب در برخی مناطق استان، امکان سرمایه گذاری بیشتر در زمینه تولیدات کشاورزی وجود ندارد.
کارشناس تجهیز و نوسازی اراضی جهاد کشاورزی استان اصفهان در این باره اظهار کرد: تجهیز و نوسازی اراضی از جمله مهمترین این اقدامات به شمار می رود که به معنی یکپارچه سازی اراضی خرد و احداث کانال های فرعی، زهکشی اراضی و تسطیح لیزری دقیق و اجرای جاده دسترسی است.
"علی نصر" افزود: با این اقدام مرز اراضی خرد برداشته شده و امکان بهره مندی از شرایطی که سبب کاهش مصرف آب می شود فراهم می آید.
وی تاکید کرد: مجموعه این اقدامات سبب 20 درصد کاهش مصرف آب در اراضی کشاورزی می شود.
نصر اضافه کرد: اقدام دیگر که سبب کاهش مصارف بخش کشاورزی می شود آبیاری تحت فشار اراضی و استفاده از خاک ورزی حفاظتی است.
به گفته وی در این روش ضمن کاهش عبور ماشین آلات در اراضی و متراکم شدن خاک و کاهش ظرفیت نگه داشت رطوبت خاک با نگهداری بقایای گیاهی کشت قبل در سطح خاک می تواند به حفظ رطوبت خاک کمک کند.
وی افزود: در نتیجه خاک ورزی حفاظتی حدود 750 مترمکعب آب در هکتار صرفه جویی می شود.
مدیر امور آب و خاک جهاد کشاورزی نیز در زمینه سایر اقدامات لازم برای افزایش بهره وری و در نتیجه توسعه کشاورزی استان گفت: ایجاد بستر لازم برای سرمایه گذاری بخش خصوصی برای اجرای شیوه های نوین آبیاری، تامین اعتبار دولتی و اسان سازی در اخذ وام های کم بهره برای اجرای شیوه های نوین ابیاری از اقدامات موثر است.
رضا سرافرازی افزود: همچنین استفاده از پوشش مالچ، کشت مخلوط محصولات و استفاده از ارقام مقاوم به خشکی در جهت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی قابل اعمال است.
از سطح 420 هزار هکتار اراضی آبی استان اصفهان بیش از 80 هزار هکتار آن به طرحهای شیوه های نوین آبیاری تحت فشار قطره ای و بارانی تجهیز شده است.
در سفر اخیر رییس جمهوری و هیات همراه به استان اصفهان نیز ضرورت مدیریت بر منابع آبی، مصرف بهینه و استفاده از روش های علمی و نوین آبیاری به عنوان مهمترین راهکار مقابله با کم آبی توصیه و مورد تاکید قرار گرفت.
گ/7143/ 6508
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]