واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سیاست خارجی دولت وحدت ملی افغانستان و گرایش به سوی پاکستان کابل- ایرنا- "محمد اشرف غنی " رییس جمهوری افغانستان در سومین سفر رسمی اش عازم پاکستان شد و با مقامات بلند پایه آن کشور دیدار و گفت وگو کرد.
به گزارش روز شنبه ایرنا، اشرف غنی که پیشتر به عربستان و چین سفر کرده بود در دیدار از پاکستان به شهر راولپندی مرکز فرماندهی ارتش رفت و با راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان دیدار و گفت وگو کرد. با توجه به اینکه ارتش و سازمان اطلاعات پاکستان تاثیر گذارترین نهاد در این کشور اند این دیدار فصل جدیدی از روابط بین کابل و اسلام آباد را گشود. در این دیدار در باره برقراری صلح و مبارزه با تروریسم بحث و تبادل نظر شد.
مقامات افغانستان و پاکستان در دور تازه از روابط دوکشور تعهد کردند که با تروریست ها به طور جدی مبارزه کنند و عملیات مشترک در دو سوی مرزها را نیز با تبادل اطلاعات نظامی و همکاری اطلاعاتی با یک دیگر انجام دهند.
پس از حمله تروریست ها در ماه گذشته به مدرسه ای در شهر پیشاور پاکستان که در آن بیش از 100 نفر کشته شدند که بیشترین آنان را دانش آموزان این مدرسه نظامی تشکیل می دادند، تلاش مقامات پاکستان در مبارزه با تروریسم افزایش یافته است.
اسلام آباد از کابل درخواست کرده است که برای دستگیری "ملافضل الله" سرکرده ارشد طالبان پاکستان با آن همکاری کند. فضل الله که گفته می شود در مناطق مرزی با افغانستان پنهان شده مسوولیت این حمله را برعهده گرفته است .
کابل تاکنون نپذیرفته که ملافضل الله در داخل مرزهای افغانستان پنهان شده است.
در سفر هفته گذشته "راحیل شریف " فرمانده ارتش و "رضوان اختر "رییس اطلاعات نظامی پاکستان به کابل آنان در دیدار با اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان، دشمن افغانستان را دشمن پاکستان دانستند و برای نابودی آنان ابراز آمادگی کردند.
روز گذشته نیز "نثار علی خان" وزیر کشور پاکستان گفت که همکاری های کابل- اسلام آباد در مبارزه با تروریسم معجزه خواهد کرد.
از سوی دیگر رییس جمهوری افغانستان در سفر به چین از همسایه شمال شرقی خود خواست که از نفوذش بر پاکستان استفاده و بر این کشور فشار وارد کند تا در بر قراری صلح در افغانستان صادقانه همکاری و طالبان را وادار به مذاکره با کابل کند.
این در خواست کابل از پکن، باعث نشان دادن چراغ سبز از سوی اسلام آباد شد. گزارش ها حاکی از آن است که فرمانده ارتش پاکستان در سفر هفته گذشته خود به کابل در دیدار با اشرف غنی گفت: طالبان حاضر شده است بدون قید و شرط با دولت افغانستان گفت وگو کند و یک روز پس از این سخنان، اشرف غنی رایزنی برای گفت وگوهای صلح را با مقامات افغان، فرماندهان جهادی و سیاست مداران این کشور آغاز کرد که قرار است تا یک هفته ادامه یابد.
اکنون سوال اینجاست، با توجه به اینکه هند در زمان "حامد کرزی " رییس جمهوری پیشین افغانستان، جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی این کشور داشت و همواره نیز از نفوذ سنتی و دیرینه ای در این کشور برخوردار بوده، اکنون با نزدیک شدن رقیب خود پاکستان به افغانستان تا حدودی خود را در حاشیه می بیند که باعث نگرانی برخی از سیاستمداران افغان نیز شده است دولت وحدت ملی چگونه می تواند آن را راضی نگهدارد؟
باید خاطر نشان کرد که هند پس از آمریکا بزرگترین کمک کننده اقتصادی به افغانستان پس از سال 2001 بود و پروژه های بزرگ زیربنایی از جمله "سد کمال خان" بزرگترین سد این کشور در استان هرات را نیز احداث می کند و معدن "آهن حاجی گگ" که یکی از بزرگترین ذخایر آهن جهان محسوب می شود نیز قرار است توسط شرکت های هندی استخراج شود.
پرسش این است که آیا دولت وحدت ملی افغانستان با چنین چرخش در سیاست خارجی خود چگونه می تواند هند را که دوست دیرینه افغانستان و از کمک کننده های بزرگ این کشور است راضی نگهدارد؟.
"احمد سعیدی" کارشناس مسائل سیاسی افغانستان به این باور است که در شرایط حاضر ، افغانستان تمایل به حفظ توازن سیاست خارجی بین کشورهای منطقه و فرا منطقه ای دارد.
به گفته سعیدی، محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان که مدتی را در پاکستان تحصیل کرده، احساس می کند که در گذشته نیز روابط تنگاتنگی با ادارات پاکستانی داشته است.
سعیدی به این باور است که اشرف غنی تلاش می کند تا خود را پاکستان نزدیک سازد و به مشکلات بین دو کشور از جمله "خط مرزی دیورند" دامن نزند.
سعیدی نزدیک شدن بیش از حد افغانستان به عربستان سعودی را نیز به سود افغان ها ندانست و تاکید کرد که نزدیک شدن به ریاض، مشکلات گروه های سلفی و وهابی را در بردارد و برخی از کشورهای منطقه و همسایه نمی توانند وضعیت موجود را تحمل کند.
به گفته سعیدی نزدیکی زیاد افغانستان به پاکستان نیز از تحمل هند خارج است و از سویی هم نزدیکی بیش از حد به پکن و کمک خواستن از آن، آمریکا را نیز نگران می کند که عواقب آن برای افغانستان خوشایند نخواهد بود.
این کارشناس مسائل سیاسی افغانستان تصریح می کند که دولت وحدت ملی باید چالش ها و رقابت های منطقه ای را درک کند و با رویکرد مسائل اقتصادی دولت وحدت ملی تمام مشکلات حل نخواهد شد و تلاش های کنونی دولت افغانستان نگرانی هایی را برای آینده این کشور بوجود می آورد.
این کارشناس به این باور است که با چنین رویکرد، سیاست خارجی افغانستان صدمه دیده و اشرف غنی در سفرش به تهران و هند که قرار است در آینده نزدیک انجام شود، باید این مشکل را به طور کامل حل کند و به آنان اطمینان خاطر دهد، در غیر این صورت افغانستان یکبار دیگر قربانی رقابت کشورهای منطقه و فرا منطقه ای شده و افغانستان با مشکلات دیگری مواجه خواهد شد که قابل پیش بینی نیست.
اما محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان سیاست خارجی خود را در پنج حلقه تدوین کرده است که در این حلقات کشورهای همسایه و کشورهای اسلامی از موقعیت یکسان برخوردار اند.
دولت وحدت ملی افغانستان به تمام کشورهای همسایه اطمنان داده است که هیچ تهدیدی از خاک این کشور متوجه آنان نخواهد شد و این کشور خواهان روابط نیک و حسنه با تمام کشورهای همسایه و منطقه است.
باید منتظر ماند تا گذشت زمان به این سوالات پاسخ دهد که دولت وحدت ملی افغانستان با رویکرد های جدید چه دستاورد هایی برای این کشور خواهد داشت.
آساق*1*291*1446
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]