واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نقش مهم ایران در خاورمیانه جدید تهران- ایرنا- روزنامه «قدس» در یادداشت روز خود با عنوان «نقش مهم ایران در خاورمیانه جدید» به قلم «نورالدین میرعمادی» نوشته است: خاورمیانه یکی از بحران خیز ترین مناطق جهان دست کم در نیم قرن اخیر است که تاکنون حوادث ورویدادهای زیادی را پشت سر گذاشته و احتمال دارد در صورت تداوم وضعیت فعلی وبحران جاری ادامه خواهد یافت.
در این میان شاهد چندین جنگ اعراب واسراییل بوده که در سالهای اخیر خیزش جریانهایی مانند القاعده ، طالبان وداعش همگی بر نقطه اوج بحرانهای منطقه افزوده است. حال با چنین اوصافی، نکته مهم، آینده خاورمیانه در دل این چالشها ومصایب سخت و طاقت فرساست که بر ملتها و دولتها فشار وارد می کند و بر پیچیدگی اوضاع می افزاید.
در این بستر، تداوم جریان های افراطی و تروریسم مشکل مهمی است که دولتهای منطقه را درگیر کرده است. حجم گسترده تبلیغات و دشمنی با جهان اسلام و ایجاد صف بندی های جدید، ریشه در همین تفکرات بنیاد گرایانه دارد.اجرای طرحهای آمریکایی مانند طرح خاورمیانه بزرگ با شعار توسعه دموکراسی با موفقیت همراه نبود. آمریکا بناچار در قبال برندگان جریان دموکراسی، در فلسطین و عراق بیان کرد که در جهان اسلام بیش از دموکراسی، باید به فکر گسترش ارزشهای لیبرال بود . در این چارچوب آمریکا حتی در بین رژیمهای غربگرای کشورهای اسلامی نیز با مخالفت و مشکل جدی روبرو شد . نکته قابل تامل آن است، مادامی که در خیزشهای مردمی منطقه، دولتها نقش منفی ایفا کنند و ارتباطی با مردم خود نداشته باشند و بیشتر به منابع وحمایتهای خارجی متکی باشند، این خیزشها که بر اساس نپذیرفتن روابط ظالمانه شکل گرفته در مقابل ظلم و عمل مخالف موازین فرهنگی واکنش نشان می دهند.
بنابراین با افزایش خود آگاهی مسلمانان و بیزاری از برنامه های غرب، بویژه انزجار گسترده از جنایات صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی فلسطینی ونیز تنفر و برائت از جریانهای افراطی چون داعش، این احساس خودآگاهی و لزوم تعریف و عمل بر اساس هویت فردی و مشخص کردن خط بین خودی و دیگران تقویت خواهد شد .
همچنین این احساس رو به گسترش است که دشمنان اسلام بویژه صهیونیستها دست به توطئه زده و خواهان نابودی اسلام و اهانت به مقدسات و ارزشهای اسلامی به هر شکل ممکن هستند .چنین حرکتهای خودجوش و قدرتمندی باعث شده است که مسلمانان و حرکتهای اجتماعی آنان و افکار عمومی جوامع اسلامی به عنوان یک عامل مؤثر در مسایل منطقه ای بویژه مسایل مربوط به سرنوشت جهان اسلام مطرح شوند .
از این رو دیگر نمی توان مردم منطقه را عناصری خنثی و بی تأثیر در نظر گرفت ، بلکه باید آنها را در معادلات به حساب آورد .آمریکا نیز با احساس خطر از این جریان خودجوش که سمت گیری ضد آمریکایی و ضد غربی دارد، در کنار سایر سیاستهای خود ، به تحقیقات گسترده ای در مورد شیوه مقابله و رویارویی با آن در خاورمیانه پرداخته است.
به طور کلی مسایل آینده خاورمیانه که با آنها روبرو خواهد بود، عبارتند ازاحساس تهدید و بحث امنیت که بر اساس آن، منافع و اهداف خود راشکل می دهند.
تروریستها و گروه های طرفدار آنها تلاش دارند از فضای ایجاد شده بهترین استفاده را برای تهییج افکار عمومی وجلب حمایت خویش ببرند . آمریکا با اشغال عراق و افغانستان به طور مستقیم به این منطقه پا نهاد و آن را آغاز اصلاحات بنیادی برای اجرای طرح خاورمیانه بزرگ اعلام کرد . اما تحولات عراق و ناکامی آمریکا در این کشور و تحمیل تلفات و خسارات بسیار و متهم شدن در صحنه بین المللی و همچنین گسترش روحیه ضد آمریکایی در منطقه، باعث توقف طرحهای آمریکایی شد . در حقیقت ، آمریکا دانست فروپاشی رژیم صدام فضایی ایجاد کرده که به نفع این کشور نیست و حتی موفقیت در تغییر رژیم اسد در سوریه نیز پیامدهای مشابهی برای آمریکا و اسراییل خواهد داشت .
این مسأله همچنین نشان می دهد که افکار عمومی منطقه به شکل جدیدی سامان یافته و در اختیار جریانهای اصیل اسلامگرا قرار گرفته و خواهان بازگشت به مبانی هویتی اسلامی و در تقابل با منافع آمریکاست .
نکته قابل توجه دیگر پیروزی جریانهای اسلامگرا در انتخابات مختلف در کشورهای منطقه و قدرت گیری جریانهایی است که می کوشند با بهره گیری از رویکرد های دموکراتیک، به اهداف خود دست یابند .
این پدیده که نقطه اوج آن در جریانهای مردم گرا و دموکراسی اسلامی در ایران ، فلسطین و عراق ، تونس و یمن مشاهده می شود ، نوید بخش هوشمندی و توانایی های جریانهای اسلامی در بهره گیری از شیوه های بومی و مبتنی بر ارزشهای اسلامی است که حتی غرب و افکار عمومی جهانی را نیز قانع و دشمنان را ناامید می سازد . در نتیجه این گروه ها، رویکرد آنها و میزان گسترش آن در جهان اسلام در آینده نیاز به تأمل و سرمایه گذاری بیشتری دارد.
درخاتمه باید باور داشت که ایران در شرایط توازن منحصربه فردی قرار دارد و قادر است پس از دوره تجدید تعادل و آرایش جدید خاورمیانه، به ایجاد ثبات در این منطقه کمک کند.
ایران می تواند به افغانستان برای مقابله با فتنه و آشوبهای پاکستان یاری رساند و کمکهای مورد نیاز عراق و سوریه را در اختیار این دو کشور قرار دهد تا از اشغال سرزمین های خود به دست گروه های تروریستی عراق داعش جلوگیری کنند. همچنین ایران می تواند امنیت را در خلیج فارس تأمین کند و این بر اهمیت و نقش مهم ایران در خاورمیانه جدید می افزاید.
منبع: قدس
اول**1368**
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]